13 Август, 2020 16:50 5 607 33

Лицата на протеста пред ФАКТИ: как се прави креативен лозунг

  • протест-
  • лозунги-
  • бойко борисов-
  • кристина димова-
  • калоян поповски

"Заобикалящата ме реалност е достатъчно трагикомична за поне 2 гениални смешки на ден на глава на населението"

Лицата на протеста пред ФАКТИ: как се прави креативен лозунг - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Важен момент от протеста са чисто визуалните послания, които той отправя. От началото на антиправителствените протести досега видяхме и продължаваме да виждаме исканията на протестиращите, поднесени по изключително креативен начин. Калоян Поповски и Кристина Димова придобиха голяма популярност в интернет пространството с лозунгите си, вдъхновени от интернет и поп културата. От ФАКТИ се срещнахме с тях, за да ни разкажат откъде черпят идеи за алтернативния и забавен начин, с който искат оставката на кабинета "Борисов 3".

Калоян Поповски през есента ще бъде трети курс студент по "Журналистика" в Софийския университет "Свети Климент Охридски". В момента е редактор в направление "Култура" в „една нова млада независима медия с фокус върху аналитичната журналистика, която се казва "Слово 111".

Плакатите, които са в центъра на разговора ни се появиха в началото на протестите, но Калоян протестира и до днес. От всички дни на протестите е бил на протеста поне 20 пъти. „Дори и да е за един час време, се опитвам да съм на протеста, да отстоявам гражданската си позиция, тъй като имам това право”, казва той.

На въпроса каква е гражданската му позиция, Калоян отговаря: „Първичното нещо, което ми идва да кажа е, че протестирам за оставката на правителството, но това всъщност е само едно от нещата. Протестирам за една държава, която е изчистена от корупция, която е изчистена от всички подмолни игри и схеми в управлението. Искам да живея в една нормална държава.

Затова на протестите са масово млади хора, до 35 години. Това са хората, които искаме да живеем в една нормална държава, казано най-просто. Не искаме бъдещето ни да се определя от хора, които вече са съсипали държавата и нямат намерение дори да я оправят по някакъв начин. Точно затова създадохме тези лозунги, които са с миймове (забавни картинки, които често имат послание), с по-младежки тематики. Искахме да привлечем младите хора”.

Лицата на протеста пред ФАКТИ: как се прави креативен лозунг
Снимка: Личен архив

Първоначално, Калоян не мислел, че лозунгите му ще бъдат толкова масово разбрани. Дори не предполагал, че ще получат такова внимание в социалните мрежи. За историите зад лозунгите си Калоян казва: „Лозунгът с певицата Мария го направих на шега. Във всяка шега обаче има малко истина, защото с тези миймове искахме да привлечем вниманието към протестите през смеха, през забавното, през интернет културата. Историята с лозунга с Мария е от нейното участие във Vip Brother. Тя там казва, че по петима шефове са ѝ готвили и все още ѝ готвят. Обърнах репликата на "такива като вас по петима са ми давали оставка и още дават".

Държа да отбележа, че на гърба на лозунга с Мария имаше още един - 'Bulgarian Lives Matter" (в превод "Българските животи имат значение"; изразът е препратка към слогана на протестите срещу насилието и неравенството на афроамериканците в САЩ - "Black Lives Matter", "Афроамериканските животи имат значение").

Плакатът с Ники Минаж го направих, защото аз съм голям неин фен. Реших да направя двойна провокация - към нея и към оставката на правителството. Той беше на английски език и се надявах да стигне до медии извън България - до европейски медии, дори до американски, защото Ники Минаж е американка”. 

Надписът на плаката с певицата Ники Минаж е препратка към текста на нейната песен "Super Bass". Оригиналният текст е "This one is for the boys with the booming system", който Калоян променя на "This one is for the boys with the corrupted system" - "Това е за момчетата с корумпираната система".

Лицата на протеста пред ФАКТИ: как се прави креативен лозунг
Снимка: Личен архив

Калоян все още пази плакатите, защото разказват хубава история и му напомнят. „Не съм правил други плакати освен тези двата, защото изготвянето им не е и толкова евтино и отнема време. Не е важно дали имаш забавен плакат, важното е да си там и да отстояваш своята гражданска позиция.

Аз горе-долу обиколих интернета с лозунга с Мария. Появих се в доста страници във Facebook и Instagram с по над 100 хиляди последователи. Забелязах, че след като се появиха снимките на лозунгите, индиректно призовахме хората да направят собствени лозунги, да развинтят въображението си, да направят нещо, което едновременно е забавно и показва тяхната позиция”, казва той.

Кристина Димова също е студент по „Журналистика”. На въпроса с какво се занимава, тя отговаря: „с думи”, и допълва: „Заместник главен редактор и Social media specialist съм в младежката медия „Слово 111”, копирайтър на свободна практика, а погледнато през призмата на прагматиката съм книжар.

Протестира, защото не иска да „повтори грешката на предишните поколения - апатията към неправдата". "Искам да живея в България, в която не просто няма да ме е страх дали ще мога да отгледам дете, а ще мога да го науча на свобода”, казва тя.

На въпроса откъде черпи идеи за лозунгите си, Кристина отговаря: „ Българската действителност е вторият най-голям извор за мемета. Първият е САЩ, но те имат един Илън Мъск в повече, ние сме само със суперкомпютър засега. Но, да, заобикалящата ме реалност е достатъчно трагикомична за поне 2 гениални смешки на ден на глава на населението”.

Лицата на протеста пред ФАКТИ: как се прави креативен лозунг
Снимка: Личен архив

Историята зад първият ѝ плакат с Жени Калканджиева е от популярно в интернет пространството видео. В него Жени Калканджиева казва, че хвърля яйца по колата на съседите си и това е нормално. „Аз и Калоян Поповски просто си казвахме "смешки" относно ситуацията. Някои като тази с Жени ни звучаха добре за плакат и просто се погледнахме и си казахме "аре, правим го”. Вторият плакат беше "тиндър бойко". Основното ми послание с него беше не просто да разсмея хората, а да ги накарам да се замислят. Биха ли дали "swipe up" на Борисов отново или ще го разкарат завинаги?”, казва Кристина.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Риторичен Въпрос

    29 35 Отговор
    Защо всичките лозунги са печатани на един и същ принтер и защо всички палатки са еднакви ? Това ли е спонтанния протест ?!?

    Коментиран от #20, #25

  • 2 Бойко

    28 34 Отговор
    Протестиращите искат анархия и гей бракове?! :\
  • 3 Бойко

    25 13 Отговор
    Крайно време е да ви спра парите НПО-та гадни !
  • 4 ГОЩАВКА

    26 14 Отговор
    Ганьо съвсем е изтрещел, лозунгите са повърня, висша форма на джендъркск остроумие.
  • 5 ултрас

    21 15 Отговор
    Не съм фен на Баце, не съм и гласувал за него, ама тия сорос дришльовци ще ме подканят да го направа, или може би той си ги пуска тия джендъря да отвратат нормалните..?

    Коментиран от #33

  • 6 Алфа Вълкът

    22 7 Отговор
    Да идат да кажат в Беларус как се правят лозунги. Лукашенко каза, че лично ще им благодари и ще ги възнагради с най-високото отличие в трудовпвъзпитателните лагери!
  • 7 Майна

    5 4 Отговор
    С ПУШКИ...
  • 8 млад и красив третополов

    10 2 Отговор
    След Баце иде Гомор

    Коментиран от #11

  • 9 ВИЕ СТЕ СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ,

    16 11 Отговор
    СРАМУВАМ СЕ, ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН, ИЗЛЕЗЛИ ДА ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ МАФИЯТА, А РЕАЛНО СА В ЗАЩИТА НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ БОЖКОВ, БОБОКОВИ ЦВ. ВАСИЛЕВ И Т.Н. !

    Коментиран от #14

  • 10 Ганчо европейски

    18 5 Отговор
    На тия лозунги явно само някой високоеродиран наркоман може да вникне смисъла.
  • 11 Алфа Вълкът

    14 6 Отговор

    До коментар #8 от "млад и красив третополов":

    Като гледам какви държат лозунгите Содомът вече е дошъл!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 една българка

    10 7 Отговор

    До коментар #12 от "неразбрал":

    Аз лично ходя всяка вечер заради безразборния секс.

    Коментиран от #15

  • 14 Чичо

    7 9 Отговор

    До коментар #9 от "ВИЕ СТЕ СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ,":

    пропусна крадецът Борисоф , и защитникът на ШиШи - Гешев. Затова е протеста , Гешев само с част от боклука се разправя , а другите ги пази. Разбра ли чичо?
  • 15 неразбрал

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "една българка":

    Аз не бих рискувал не съм от тези дето им е все тая дали ще ги....таковат.

    Коментиран от #16

  • 16 една българка

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "неразбрал":

    Това е демокрацията, пък и СПИН има колкото и Ковид. Фандъкова е оставила храстчетата неостригани, да е жива и здрава жената.
  • 17 Тъпо

    9 1 Отговор
    Това трябва да е интересно и да ме заинтригува... Ми не се получава
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Де ка

    4 1 Отговор
    И в приказките за деца се плащта с жълтици.За съжаление вашата държава я няма никъде по света.
  • 20 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Риторичен Въпрос":

    Ми защото работят в една и съща медия! Ти .... си писател, а не читател, нали?
  • 21 Doni Brasko

    9 7 Отговор
    Каквото и да напишете тролчета, все тая. Вие сте платени и чекмедженцата ви се пълнят от такива прости, елементарни и първосигнални коментарчета. Никого не можете да заблудитеи убедите, че Винету трябва да остане
  • 22 Аве Адолф Хайлллл

    9 0 Отговор
    Поредната журналистическа пропаганда ......
  • 23 Еврото

    7 2 Отговор
    Илиянче, личи си че си поръчкова писачка, обслужваща дон Тиквон, т.е. мисирка от стадото му. Колко ти е тарифата на магистралата?
  • 24 Питам

    4 2 Отговор
    Колко е тарифата на авторката по магистралата на час?
  • 25 Да, набива се на очи

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Риторичен Въпрос":

    То си е ясно, че излизат от едни команден център
  • 26 Техните действия са техните лозунги

    3 6 Отговор
    Най-големите лозунги на протестите са техните просташки и хулигански акции които отвратиха хората и отблъснаха техните привърженици и избиратели. Понеже тяхните действия крещят по-силно и се виждат по-надалеко от техните лозунги. Просто показаха че са много по-зле от управляващите, по-зависими се оказаха от задкулисието и олигарсите и не са никаква алтернатива. Маските им паднаха и хората се отвратиха и разотидоха. Останаха само малки партийни агитки на Лупи, Боец, Възраждане, Мая Манолова, Да България, АБВ и други гравитиращи около била процента партийки и движения жадни за власти да се докопат до Парламента. Но играта свърши. Истината излезе наяве и те останаха сами общо около 100-200 човека взети заедно.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Перо

    4 0 Отговор
    Тиквата не знае какво е креативност. Неговото знание на англ.ез.,има само една дума,”конгратюлейшънс”. Престъпника не разбира от ценностна система. Той се подиграва на обществото,че може да краде безнаказано.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Перо

    2 0 Отговор
    Божков направи изявление във Фейсбук,че лично ще се заеме с Шиши.Това означава,че по системата на доминото отива на кино тиквоча,Доган,Домуса и Гешев,както и другите измислени олигарси,придворен слугинаж.Не може да се разчита на нощни “протести”.Хората започват да си мислят,че това е поредната скрита форма за управление на статуквото.
  • 31 Браво

    1 0 Отговор
    Лицата на протеста са соросоидни фекалии, които протестират срещу "лицата" от предния протест!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ултрас":

    Той си ги пуска, че да покаже на отвратеният от него народ, колко е черна алтернативата.