Last news in Fakti

15 Октомври, 2020 13:18 4 467 10

Кристина Димова пред ФАКТИ - какво е да си финалист за награда на ЕК за най-добър обещаващ млад журналист в Европа

  • кристина димова-
  • европейска комисия-
  • награда-
  • журналистика-
  • медии

"ЕК предоставя възможност за младите журналисти в ЕС и съседките на ЕС да се състезават за приза "най-добър обещаващ млад журналист в Европа", каза Кристина

Кристина Димова пред ФАКТИ - какво е да си финалист за награда на ЕК за най-добър обещаващ млад журналист в Европа - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кристина Димова е студент в специалност "Журналистика" в Софийския университет "Свети Климент Охридски" и част от младежката медия "Слово 111". Срещали сме ви с нея покрай антиправителствените протести и по повод нейните креативни лозунги.

Кристина Димова беше и сред шестимата финалисти за наградата Megalizzi – Niedzielski на Европейската комисия, кръстена ма журналистите Антонио Мегализи и Барто Педро Орент-Недзелски. Макар че наградата беше връчена във вторник на двама участници - Анастасия Лопез от Австрия и Франциско Сезинандо от Португалия, Кристина продължава да е в Брюксел до 16 октомври. В периода 11-16 октомври тя участва в множество срещу и занимания.

От ФАКТИ се свързахме с Кристина - за самата награда, за журналистиката и за нейните функции, четете в следващите редове:

- Г-це Димова, какво представлява наградата Megalizzi – Niedzielski?

- Наградата Megalizzi - Niedzielski е в почит на двама журналисти, които загиват по време на терористичните атаки в Страсбург. За да изрази уважение към тях като професионалисти, ЕК предоставя възможност за младите журналисти в ЕС и съседките на ЕС да се състезават за приза "най-добър обещаващ млад журналист в Европа". Кандидатстването става чрез подаване на документи към програмата Youth4Regions, която съществува вече 4-та година.

- С какви материали кандидатствахте?

- Основната идея е, че трябва да представиш себе си чрез статия или репортаж, който да включва информация за проект, обвързан с Кохезионната политика на ЕК. Аз лично пробвах със статия на английски език (а тази специфика не е задължителна, защото може на всеки официален език за ЕС, какъвто е и българският), тъй като съм пишещ човек. Трябва обаче да се представи и CV и мотивационно писмо към организаторите.

- Защо, според Вас, стигнахте до финалистите?

- Темата на моя текст беше проект между Гърция и България, свързан със здравеопазването и използвах изключително много точни данни от документите на проекта. Самият проект не беше свързан с Covid, но аз успях да го обвържа с настоящата пандемия и вярвам, че умението ми да представям статистики по един разбираем начин, както и фактът, че текстът ми е на английски, са ключовите моменти в избора на журито. Предполагам, че инициативите и професионалния ми път, описани в CV-то ми също са дали известна преднина, тъй като съм един от най-малките, но и най-опитни участници тази година (програмата е за журналисти или учащи в тази дисциплина от 18 до 30 години, а аз съм на 20).

- Какво Ви мотивира да се занимавате с журналистика?

- България е изключително комплексна държава относно колективния образ на обществените ни възгледи. Много трудно можем да определим една ясна насоченост на гражданското ни общество спрямо всеки един национален въпрос. Моята основна мотивация е желанието ми да обхвана всяка гледна точка у нас и да я предам възможно най-ясно, за да отговоря на важните въпроси на масовия човек. Не съм тук, за да съм репортер, а за да мисля от името на поне 3 глави, освен своята.

- Вие сте редактор в младежката медия "Слово 111", чието име препраща към 111-тото място на България в доклада за свободата на словото на „Репортери без граници“ – какво е мнението Ви за свободата на словото у нас?

- Каквото и да е мнението ми, то е ирелевантно, ако не действам по въпроса. Ситуацията в България е тежка. Аз обаче искам да я променя и това правим всички заедно в "Слово 111". Това е проект, важен за всички нас. Той поставя началото на промяната на апатията в младите хора у нас. А младите, това сме свободните хора. Затова и ще говорим, колкото свободата ни дава.

- Класирана сте сред шестимата финалисти за наградата за обещаващи журналисти – какво е усещането от това?

- Целият ми ден беше малко на магия. Вълнуващо, отговорно, интересно. Вълнуващо, защото е първата ми международна номинация. Отговорно, защото представям себе си и България. Интересно, защото всичко около церемонията беше много професионално.

- Какви са впечатленията от посещението ти в Брюксел? В рамките на посещение обсъдихте ли с останалите участници неща като доклада на ЕК за върховенството на закона например?

- Хората там са притеснени, но обнадеждени за бъдещето. Обсъждаме регионални политики, защото Youth4Regions е част от European week of Regions and Cities. Затова и върховенството на закона не е взимано под особено внимание в разговорите.

Кристина Димова пред ФАКТИ - какво е да си финалист за награда на ЕК за най-добър обещаващ млад журналист в Европа
Участниците от Хърватия и Словакия интервюират Кристина за собствените си проекти. Снимка: Личен архив

- С каква идейна същност са медиите, в които искате да се развивате?

- Аз съм човек, вярващ в силата на Стария континент, но виждам, че умира. И все пак - по душа съм повече либерал, отколкото всичко друго. Затова и бих желала да работя в либерална среда с максимален плурализъм. На този етап бих желала да взема максимума от България и в последствие да съм по-скоро и на двата фронта - родния и международния. По-скоро като кореспондент от и за Балканите.

- Каква е ролята на медиите, според Вас – да информира, да помага на гражданското общество?

- Медиите насочват интереса на публиката и това е ясно за всички ни. Затова е важно да знаем накъде го насочваме. Ролята на журналиста е твърде комплексна, но в наши дни, тя е по-скоро защитническа към фактите и информативна за гражданите.

- Кое е нещото, което всеки един от нас може да направи, за да подобрим медийната среда у нас?

- Да говорим и да проверяваме източниците си. Имаме си поговорка в България "Дума дупка не прави.". Може и да е така, щетата от словото не е непоправима, но все пак оставя следа и то може да нанесе огромна, макар и временна, вреда. Затова трябва да сме отговорни към думите си. И да защитаваме правото си да ги използваме свободно на всяка цена. Иначе просто ще живеем, без да ни има наистина.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кошлуков

    3 2 Отговор
    И тая ще кара такси.
  • 2 ъъъъъ

    2 1 Отговор
    дже ндърка ли е ?
  • 3 Варвара З

    2 2 Отговор
    Претенцийките на тази джурналистка са по-големи от словоизраза й...
  • 4 Вместо да си играе...

    2 2 Отговор
    На журналист, по-добре да роди 12 деца, че се стопихме.
  • 5 Я ...Я

    3 1 Отговор
    МИЛО МОМИЧЕ ДОКАЖИ И ПОКАЖИ НА СВЕТА, ЧЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМА ОБЕКТИВНА И ИСТИНСКА ЖУРНАЛИСТИКА. НА ДОБЪР ПЪТ

    Коментиран от #7

  • 6 антрашпиц

    3 0 Отговор
    Незнам колко добър журналист е,но като дойде да работи в бг ще има само едно : ще отразяваш това-слушам,няма да отразяваш това-слушам,ще изопачаваш това или онова-сюушам?не задавай неудобни въпроси-слушам и изпълнявам!!!Откъде знам,че ще стане така ли?Ами ,осланям се на статистиката.....слугински журналисти,колкото щеш....
  • 7 антрашпиц

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Я ...Я":

    Я я,я пак......ко каза?!

    Коментиран от #8

  • 8 Я ...Я

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "антрашпиц":

    КАЗАХ ТОВА КОЕТО КАЗВА СВЕТА ЗА НАС. 111 МЯСТО ПО СВОБОДА НА МЕДИИТЕ В БГ. НАЙ БЕДНИ, НАЙ БОЛНИ, НАЙ КОРУНПИРАНИ. ОЩЕ И ОЩЕ НАДОЛУ ПРИ ВАШЕТО УПРАВЛЕНИЕ. ЯКО АМА ЯКО ЩЕ ГО..... МОМИЧЕТО ДАНО Е СВОБОДНА ДУША.

    Коментиран от #9

  • 9 антрашпиц

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Я ...Я":

    Кое е това моето управление бе г...к?
  • 10 Антон

    0 0 Отговор
    Само не разбрах, защо въпросният материал е написан на английски а не Български (език официален за ЕС). Защо толкова журналистите (дори и подрастващите) мразят Великия Български Език!?