Last news in Fakti

26 Септември, 2020 16:00 3 411 42

Накъде?

  • николай николов-
  • протести-
  • избори-
  • искания-
  • накъде

Без програма за действие хората в тълпата ще си останат самотници

Накъде? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор: Николай Николов

Власт се сменя с пари. За любителите на силни усещания съществува и друг вариант: затваряне на границите, блокиране на държавните резиденции, взимане под контрол на телекомуникациите и т.н... Който трябва, знае как се вършат тези неща и няма смисъл да му даваме безплатни и нежелани съвети. Но дадената опция освен повече средства, изисква още организация и идеология. Българската войска, бидейки една от опорите на обществото и гарантираща нашата безопасност, е отдавна унищожена. За планирането липсват подготвени кадри. Същото касае и националната идея. Във времето, когато всеки изказва свободно мнението си, изчезнаха решителните личности, способни да превърнат в народ стадото овце.

Затова пък има достатъчно финанси. Но присвоилите ги не се нуждаят от промени... Защото това е тяхната система и бащиния. Ние също им принадлежим – вкупом, цялото ненавиждано население, пръкнало се кой знае защо на тая обречена територия. Бедната ни България е превърната в машинка за пари. Тя функционира безотказно и всичко до последната стотинка от общонародното богатство бива изнасяно навън.

Протестът на жълтите павета е част от установения ред и все пак той е важен, доколкото навира под носа на инертната публика определени факти от битието. Обаче без програма за действие хората в тълпата ще си останат самотници, неспособни да построят нещо ново. Макар да скандират за преобразования, те не знаят какво точно ще се получи... Затова вечер замерят с яйца пустеещите сгради, а денем спазват чинно правилата на вредната за нашата държава власт. Липсата на цел и кураж бива прикривана с нелепи опити да се привлече вниманието на брюкселските чиновници. Забравя се, че Европата, под чиято синьо – звездна наметка неколцина дирят своята идентичност, е дама с богато минало. Ще си позволя волността да перефразирам поета: дъртата шафрантия е вярна само на сутеньорите - банкери и пръста си няма да помръдне за изсмукваната от тях далечна страна.

Невероятно е, че с толкова изострени социални, икономически и етнически проблеми успяваме да се удържим на повърхността. Затова разговорите за избори и конституционни промени изглеждат неуместни. Тези мерки ще повлияят на живота ни така, както аспиринът би подействал на чумата.

Недоволството и скандиранията по площадите не са признак на променено съзнание. Десетилетия наред живеем без морални ценности и задръжки. Отвратителното образование и пропагандата разводняват мозъците, отучват ни да мислим критично. Паднахме дотам, че се отрекохме от кръвта си и историята. Ние сме развратени от безвластието. И е съмнително, че понастоящем значителна част от населението е способно да прецени самостоятелно какво е добро за обществото и да гласува за него... Да не говорим за готовността му да се бори за някакви колективни права или да изисква справедливост.

Оттук би трябвало да се почне – с ученето и превъзпитаването.

Честният труд да стане отново образец за нормален живот. И да проумеем, че имаме задължения.

Да се върне държавата - обезателно с нова администрация. Би било грешно участвалите в управлението през последните 35 - 40 години, както и близките им, да продължат да заемат обществено важни постове.

Да се преработи властовата структура. Партиите в сегашния си вид са вредни – те само узаконяват властта на мафията и на чуждите сили в нашата република. Същата фасадна функция изпълняват президентството, народното събрание, министерският съвет и органите на местното самоуправление. Недопустимо е, че политиците не носят наказателна отговорност за решенията, които са приемали.

Да се възстанови българската армия със задължителна за всички мъже и жени наборна служба. Това се налага по много причини.

За да се победи мафията, е нужно тя да бъде лишена от хранителната ѝ среда. Бизнесът не бива да има възможност да оказва влияние на управлението. Чиновническият апарат трябва да бъде максимално съкратен. Всички държавни служители да полагат изпити за професионална пригодност, както при назначаване на работа, така и впоследствие, например, на всеки две години. Работещите в силовите ведомства и заемащите отговорни постове в управлението на страната редовно да преминават през детектор на лъжата.

Реших да нахвърля на хартия горните размисли заради критиките, че в предните три текста, посветени на протестите, не съм предлагал решения. Отначало нямах намерение да отделям толкова внимание на темата, а накрая се получи кратка тетралогия. Надявам се, че съм успял да изразя разбираемо своята позиция. Аз смятам, че в нашата ситуация викането по улиците, танците и целувките са непростимо прахосване на обществена енергия и на време. Подозирам, че шумотевицата е от полза за някого и щом всичко утихне, ние пак ще се озовем край пробитото корито. За да има промяна, са нужни програма и действия. Естествено, надали на някого ще му се прииска да съживява републиката. Тя е опоскана, разпродадена, подчинена на чужденците посредством договори и заеми... Почти безнадежден случай.

Как беше казано?... Тук става невъзможно да се живее. Не заради това, че царят мизерия, предателство и корупция, а защото никой не им се противопоставя. Хората просто поминуват и чакат да видят как всичко ще свърши. Работят за къшей хляб, веселят се, мрънкат за политиката, цъкат карти. Аз нямам претенции към лошите. Те са ясни: служат на злото. Но е тежко да гледаш добрите човеци, които са неумни или слаби. Изобщо, сякаш на злото повече му върви с поддръжниците, отколкото на доброто. И дезертьорите от армията на доброто са много повече. Това е разбираемо даже от физическа гледна точка. Падането изисква по-малко усилия от ставането, подчинението е по-лесно от съпротивата...


Поставете оценка:
Оценка 4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Накъде

    36 10 Отговор
    ми до оставка:

    Коментиран от #8, #9, #11, #12

  • 4 Майна

    31 15 Отговор
    КАК ДА НЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ ХОРАТА??? ТЕ СА НА ПРОТЕСТИТЕ, НО СА ПРЕКАЛЕНО МИРОЛЮБИВИ МАЙ... ЕВРОПА УМУВА, ПРЕЗИДЕНТЪТ. Е ПРЕКАЛЕНО..ДИПЛОМАТИЧЕН...КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ, НЯКОЙ ДА КАЖЕ..
  • 5 Ха ха ха ха

    7 21 Отговор
    Днес каква ще е "изненадата" ???
  • 6 Ясна работа

    15 19 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Да се възстанови българската армия със задължителна за всички мъже и жени наборна служба. Това се налага по много причини.

    И какви са причините - нито дума!
    За разходите - също нито дума!

    Интересно - този на какво точно образование е продукт?
    На "великолепното" руско?"Упадъчното" западно или на "отвратителното" българско?
    Децата ,дето са плод на това образование редовно печалят медали и олимпиади по света!

    Интересно - защо и този.....ще се въздържа, си мисли , че има право да обижда българският народ?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Герпобедавинаги

    14 12 Отговор

    До коментар #3 от "Накъде":

    Тези са от постер на гейклуб ☝👉👌
  • 9 Гост

    7 8 Отговор

    До коментар #3 от "Накъде":

    Свирачи
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Monголчик

    7 17 Отговор

    До коментар #3 от "Накъде":

    Хаха ,дообре ... До оставката не ще доживеете ми се чини
  • 12 Хахаха

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Накъде":

    Кой е с 4-тия плюс???
    Хахаха хахахахаха
  • 13 Миралай Паша

    2 13 Отговор
    Лески рекох ти че зян курбан ше станеш...края ви започва след 1876г
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Васил

    15 8 Отговор
    Докато не подаде оставка протести колкото и да се опитвате да манипулирате народа с такива статии няма да стане.
  • 16 българка

    20 10 Отговор
    Поздравления, г-н Николов! Всички добри идеи са полезни! Не може сам човек да създаде панацея за спасение, но винаги големите неща започват с първа стъпка. И ТЯ Е ОСТАВКА !
  • 17 Последния Софиянец

    17 11 Отговор
    От дивана лесно се дават съвети.Автора да беше дошъл снощи с мене в тъмната уличка срещу глутница озверели еничари .Правим каквото можем и гледаме да няма жертви.Щото живота и на нас и на полицаите е най важен.
  • 18 Хоп

    4 15 Отговор
    Борисов номер 1

    Коментиран от #26

  • 19 Ххх

    8 15 Отговор
    Медиите почнете вече да преброявате колко са останали по протеста!!!! Или за това не ви плащат??? Или по-точно ви плащат да не го правите???
  • 20 Потребител

    18 7 Отговор
    Докато се избистрят нещата, които трябва да бъдат свършени и където трябва да бъде оказан реален натиск, протестите остават единственото възможно решение. Аз викам първо да изтъркулим Борисов, таман се е залюлял.

    Коментиран от #23

  • 21 k1 profesional

    20 5 Отговор
    България отдавна не е държава , решаваща самостоятелно посоката и пътя си. Това се дължи на манталитета на населението населяващо тази територия , особено на държаво - определящата народност. Не може със завист , ниска образованост и морал да имаш стабилна и сериозна държава. Не може хора избиращи да ги управляват доносници и функционално неграмотни хора да живеят добре. И още и още. Докато не променим манталитета си , не променим възпитанието в семейството на база на общочовешките ценности, не променим системата на образованието ( не насочено към зубрачите , а към мислещите), няма да се оправим.
  • 22 Лайнорион

    2 2 Отговор
    На кон в аспуха
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Оруел

    15 8 Отговор
    Хъмм ,този господин (или - другар) Николов не го знам кой е ,но описаната (и бленувана) от него визия за "бъдеща" България ,не знам защо ми напомня за условията на живот в Северна Корея (под "мъдрото" ръководството на другаря Ким Чен Ун).
  • 25 Е как накъде

    9 10 Отговор
    КЪМ МАФИОТА БОЖКОВ И НЕГОВИТЕ МАФИОТСКИ СТРУКТУРИ, ПРОСТИЯТ ЧОВЕК ЗА ДРУГАДЕ НЕ СТАВА !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Компасчо

    3 9 Отговор
    Как накъде! Към П.К.П. !
    И в жипката на Бочко Бибочко !
  • 29 Протести

    7 6 Отговор
    ДО ДУПКА ( преносно и буквално) * !
  • 30 Довечера

    9 8 Отговор
    С ☂️ ☂️ ☂️☂️☂️☂️☂️☂️☂️☂️☂️☂️☂️☂️
    На площада! Чакаме ви честни хора !!!

    Коментиран от #35

  • 31 Плашипунчо

    5 8 Отговор
    Дъждът дали ще ни спре!
    Ха сега да видим има ли ЮНАЦИ!
    Или само ГЛАВАНАЦИ !
  • 32 Дъждобранчо

    6 8 Отговор
    26.09. Колко хора ще са на площада?
    Да ви видя сега!
  • 33 Напред към

    1 7 Отговор
    Небитието!
  • 34 Тръгнали да свалят БОЙКО!

    7 9 Отговор
    Ма май един дъжд, ще ги уплаши!
    Да видим Колко хора ще са на площада?!
  • 35 мусайбе

    7 11 Отговор

    До коментар #30 от "Довечера":

    Честните хора не са на площада а работят или почиват и не се занимават с глупости от които полза народу няма!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 мусайбе

    9 8 Отговор
    Честните хора не са на площада а работят или почиват и не се занимават с глупости от които полза народу няма! Пирамиди,фараони и балъци за милиони търси гадното трио че други не останаха на площада.!Напред науката е слънце а на площада пак вали и митинга ви ще се провали напук на мръсните ви и черни намерения и злокобни действия подриващи ни авторитета пред светът.!

    Коментиран от #38

  • 38 маргинал

    1 4 Отговор

    До коментар #37 от "мусайбе":

    ей робски,ами и той роба e честен и работи,но ако няма критично мислене и порив за свобода ще си остане роб
  • 39 Безразличен

    3 1 Отговор
    НАКЪДЕ ? - 🤔👏👍 В това е силата на протеста ,няма кой да купят 👍🤔🧐
  • 40 Матей

    7 2 Отговор
    Протестите не са безсмислени,макар да не са постигнали нищо,все пак са форма на съпротива.Триото направи някои предложения,макар да се нарекат програма е прекалено,и вса пак един конспект,основни насоки.За да се стигне до съществена промяна,трябва подходящи условия,които засега изглежда липсват.Затягане на извънредното положение,което се готви,може да послужи за катализатор на процесите.
  • 41 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    " Власт се сменя с пари" , с пистолет на кръста и Голям Батко зад гърба !!!
  • 42 ДОКО

    0 0 Отговор
    ПОСОКАТА Е ЯСНА..МАФИОТИТЕ ВЛИЗАТ В ПАНДЕЛАТА А НИЕ МИНАВАМЕ КЪМ ПРЕЗИДЕНСКА РЕПУБЛИКА КАКВО ИМА ТОЛКОВА..ЗА КАКВО НИ Е ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ ЩОМ ЗА 31 ГОДИНИ НЕ Е ДАЛ НИЩО НА БЪЛГАРИЯ/А ЗАБРАВИХ ДАДЕ МНОГО ДАЛАВЕРИ И КИНТИ НА НЕКОИ ДЕПУТАТИ/..АКО ЕДНИ НЕ ИСКАТ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА А ИСКАТ ПАРЛАМЕНТ КОМПРОМИСА Е ..ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ С КАБИНЕТ ИЗБРАН ОТ ВОЕННИ ..КАКВО ИМА ТОЛКОВА СТРАШНО И КАРУЦАТА ВЪРВИ..