Last news in Fakti

13 Октомври, 2020 16:20 5 242 21

Милена Пехливанова пред ФАКТИ - варненци искат да знаят строи ли Марешки в Морската градина

  • варна-
  • морска градина-
  • веселин марешки-
  • протест-
  • строеж

"Ние не сме съгласни такова нещо да се случва в нашата Морска градина и искаме да знаем какво точно е то", каза Пехливанова

Милена Пехливанова пред ФАКТИ - варненци искат да знаят строи ли Марешки в Морската градина - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В неделя в Морската градина във Варна се проведе протест под наслов “Не на багерите в парка! Не на строежите в Морската!”. Протестът беше организиран от Facebook групата „Варна може да защити Морската си градина /Обновена/“, като, според описанието на групата, първоначалното място за онлайн комуникация било хакнато и изтрито „в малките часове на 07 октомври 2015“. „Варна може да защити Морската си градина" беше най-голямата група за защита на градския парк, група с над 35000 членове и основно ядро при протестите 2012г. срещу ОУП и застрояването на градината“, пише още там.

„В наследствен имот на именития варненски архитект Дабко Дабков в Морската градина се строи! Интересното е, че сегашният собственик на имота е скандалният варненски бизнесмен и политик Веселин Марешки“ – казват организаторите на протеста в неделя. Протестиращите хора се събраха около Делфинариума във Варна и преминаха пеша към мястото на ремонтните дейности. Сред протестиращите имаше хора от различни възрасти, хора с деца, кучета, колела, със стикери „Аз не купувам от Марешки“ върху тениските си. Сред протестиращите беше и българската тенисистка Мануела Малеева.

Милена Пехливанова пред ФАКТИ - варненци искат да знаят строи ли Марешки в Морската градина
Снимка: Личен архив

От ФАКТИ се свързахме с Милена Пехливанова – един от администраторите на групата „Варна може да защити Морската си градина /Обновена/“. За причините за недоволството и за исканията на протестиращите, четете в следващите редове:

- Г-жо Пехливанова, каква беше причината за протеста в Морската градина на Варна тази неделя?

- Протестът се организира много спонтанно и бързо, когато в петък излезе една медийна публикация в „Дневник“ от журналиста Спас Спасов. Той алармира обществеността за това, което се случва там. Районът не е чак толкова посещаван. В Морската градина е, но там са направени много усилия да се прикрие всичко, което се случва, навсякъде е опасано с платнища, които скриват. Гражданите не са желани, а всичко е прикрито с цел до последно да не се разбере какво се случва.

Спас Спасов пише, че работата започва рано сутрин – преди 07:00, явно за да няма движение, тази тежка техника да влиза много рано. Не мога да си обясня как досега не сме го открили, въпреки че имаше индикация още по-рано, през август месец, но тази информация, която той изкара взриви хората буквално и всички се възмутиха. Организирахме се съвсем да отидем там на място и да видим сами, да изкажем мнение.

- Какво видяхте на мястото?

- Това, което се вижда през големите огради е, че се ремонтира съществуваща сграда, която, според публикацията, е на два етажа, около 90 квадрата. Появяват се и други сгради отстрани – поне две се виждат. Те са нови, по-ниски, на по-голяма площ. Вижда се дълго помещение, което не знаем какво е, нямаме представа, но това, което се знае е, че в общината е постъпило само уведомление за ремонт на съществуваща сграда. Всякакви други строежи и строителни дейности, включително изграждане на някакъв вид път, алея са абсолютно забранени в парка.

През оградата се вижда, че вътре е изграден път. Нещо като алея с камъни, с чакъл, което пак е в някакъв процес на развитие, но не знаем какво ще се случи. А това би трябвало да е забранено.

Милена Пехливанова пред ФАКТИ - варненци искат да знаят строи ли Марешки в Морската градина
Снимка: Личен архив

- Според Вас, от това, което се вижда, без уговорката, че това със сигурност е така - какво се случва там?

- Мисля, че се ремонтира съществуваща сграда и се правят други помещения за по-голямо удобство на собственика, който, по документи и според информацията, е фирма, свързана със заместник-председателя на Народното събрание Веселин Марешки и с неговата майка. Те си строят, правят каквото са решили, разширяват си, включително има и отсечени дървета, което е вече много сериозно. Като част от парка, там е абсолютно забранено без специално разрешително или специална резолюция от кмета отсичане.

Милена Пехливанова пред ФАКТИ - варненци искат да знаят строи ли Марешки в Морската градина
Снимка: Личен архив

- Какви бяха исканията на протеста в неделя?

- Исканията са за информация. Хората искат общината, кмета, главния архитект или който трябва да каже какво точно се случва и дали е законно. Нашите подозрения са, че то не е законно, че част от това, което се случва надвишава законовите разпоредби и това е проблемът. Ние не сме съгласни такова нещо да се случва в нашата Морска градина и искаме да знаем какво точно е то.

- Проверявайки, натъкнахте ли се на точна информация какво се случва там?

- Не, нямаме информация. Никой не казва, работниците са питани от журналиста, те не дават информация, естествено.

- Планирате ли следващи действия?

- Следващи протести вероятно ще има, но сега общинска съветничка от „Демократична България“ в Общинския съвет на Варна – Стела Николова, е пуснала запитване до заместник-кмета Тодор Иванов, който отговаря за незаконното строителство на територията на общината и трябва да провери и да даде тази информация. На първо време ще изчакаме да видим какво ще ни кажат властите и общината и след това ще планираме следващи действия. Мислим да продължим да изразяваме своето несъгласие, искаме да си запазим парка, да остане това богатство за града ни.

Милена Пехливанова пред ФАКТИ - варненци искат да знаят строи ли Марешки в Морската градина
Снимка: Личен архив

- Самата къща е била на архитект на града, нали така?

- Да, тя е наследствен имот на архитект Дабко Дабков, който е много известен варненски архитект. Той е проектирал много красиви и емблематични сгради, цели архитектурни групи от къщи на ключови варненски улици. Доколкото разбираме от информация оттук-оттам, Марешки е закупил половината имот, който е около 2 декара. Целият е около 4. Ние не сме такива специалисти да ровим из кадастрални карти и да се чудим какво става, просто искаме да се спазва законът и да ни дадат информация. Искаме да знаем какво се случва и същевременно изразяваме несъгласие с такъв тип дейности в нашия парк.

- Колко души се събрахте в неделя?

- Бяхме около и дори над стотина души. Събрахме се при Делфинариума и направихме шествие до там. Самият парцел е малко встрани, но той не е единствен. Има още много такива в този район. Включително в момента има още един затворен целият със зелени платнища и вътре пак нещо се работи. И там няма информация, никой не казва, не предупреждава, просто хората започват да правят някакви неща, а ние се чудим и недоволстваме.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сигнал до Факти

    19 0 Отговор
    Oпрaвeтe cи бъгa нa мoбилнa вeрcия, при нaтиcкaнe нa бутoн "Публикувaй" тo гърми cъoбщeниe "Нeкoрeктeн линк към видeo" въпрeки, чe ти нe cи cлaгaл линк към видeo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 2 тъфе

    23 6 Отговор
    Браво на МАрешки, така се управлява про.. народ
  • 3 Брейййй

    33 3 Отговор
    Варненци най-после трябва да се научат на ДИША ВЪВ ВРАТА НА ОБЩИНСКАТА СИ ВЛАСТ , иначе лай/ата в езерото, строежите в морската градина и булевардите с руини - ще продължат до безкрайност! После защо Тимаджийте направили белите - щот нямат народ на среща си, а само малоумно племе!
  • 4 варненец

    29 3 Отговор
    Варненската морска градина вече е парцелирана.Тук важи правилото че обществения интерес не доминира над една група новобогаташи,които са си оградили част от полянките а колите им свободно си щъкат по алеите.

    Коментиран от #13

  • 5 ke da

    23 1 Отговор
    Като сравнявам Варна с Пловдив , директно идвам до извода , че всичко си е до хората! Материалааа!
  • 6 варна морето

    11 10 Отговор
    аз не видях 2-етажна сграда, само някакви бараки .....
  • 7 Строи

    20 1 Отговор
    подпорна стена другаря !
  • 8 варненец

    4 14 Отговор
    Пехливанова, на варненци не ни дреме веч.
  • 9 инчхай

    20 3 Отговор
    не купувай и не зареждай на марешки,че бензина е калпав

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 варненка

    13 2 Отговор
    защо спите варненци,та нали това е вашия град.Събудете се...Хайде всички заедно ..

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГрУЮ

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "варненец":

    Като гледах репортажа, беше заснето от дрон. Ами тя цялата е застроена, остава ли място за което да се протестира? Не знам, не съм от Варна. Според мен трябва да се съборят някои строежи.
  • 14 Наблюдателен

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "инчхай":

    95 октановия е слаба ракия, 100 октановия бива ......
  • 15 Хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "варненка":

    На РАБОТА са :)
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    МАРЕШКИ защо не е в затвора нали е осъден
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    с какви пари МАРЕШКИ е купил на жена си СВЕТЛАНА ЛЕКА КОЛА ламборджини
  • 18 ГУЩЕРОВА

    4 0 Отговор
    СТРОИТЕЛЯ ГО ЗАКОПАЙТЕ В ОСНОВИТЕ , ТАМ ДА СТРОИ !
  • 19 Не копувам и от

    0 0 Отговор
    Малеева соросоида
  • 20 Суверенът

    0 0 Отговор
    Г-н Глaвeн Прoкурoр, Мoля Прoкурaтурaтa дa ce caмoceзирa:
    В Чужбинa вcички Диплoмaтичecки или кoнcулcки БГ прeдcтaвитeлcтвa зacтaвят oргaнизaциитe нa eмигрaнтитe в Чужбинa дa ce вoдят прeдизбoрни, пoлитичecки кaмпaнии в тях нa Упрaвлявaщaтa пaртия, кaктo и дa прeдocтaвят рaзличнa инфoрмaция!
    Кaктo знaeм, в Избирaтeлнитe cпиcъци имa нaд 800 000 “мъртви души”, кoитo пo избoри oживявaт, a тoвa ca ocнoвнo бългaритe в Чужбинa, c брoй: нaд 2,5 милиoнa души. Пoвeчeтo oт тeзи хoрa ce вoдят, чe живeят в БГ, и кoгaтo ce зaтрудни глacувaнeтo им в Чужбинa, мнoгo лecнo мoжe дa ce мaнипулирaт избoрнитe рeзултaти в БГ, ocoбeнo кoгaтo “глacувaлитe” нe прoвeрявaт, дaли e глacувaнo oт тяхнo имe, и при 35% избирaтeлнa aктивнocт, вcичкo изглeждa изключитeлнo прocтo зa Бoриcoв, Пeeвcки, Дoгaн и т.н....
  • 21 Суверенът

    0 0 Отговор
    Ако не ходят по свирката на Г.Е.Р.Б. им орязват държавното финансиране от България, към Чужбина, а Електронно гласуване, дори не се предлага, въпреки, че има толкова ниска избирателна активност в БГ, и се отделят огромни европейски средства за цифровизацията на правителствата и съответно тяхната дигитална, демократична независимост и легитимност, при цивровизация на изборните резултати..., и улесняване на вота от Чужбина, както и неговото проследяване, на ниво електорална единица, лично...
    Системата подлежи на международен, независим одит при дигитализирането й, и когато Суверенът може да провери как е гласувал, защото има уникале, персонален код, няма как повече да се манипулират избори - целият анализ за 7 милионна държава, ще отнеме на един човек, един ден, а на цяла международна организация 1 седмица, с всички избирателни списъци и с локалните носители по различните административни центрове.
    Цифровизацията не е панацея, но ви прави Кочината прозрачна, от всички ъгли, особено за най-потърпевшите: Емигрантите в Чужбина, които са повече от гласувалите в БГ!!!:)