Last news in Fakti

15 Октомври, 2020 20:30 6 739 34

Как Гешев се подигра с депутатите

  • иван гешев-
  • парламент-
  • герб

Той не отговори на зададените съдържателни въпроси, но пък използва трибуната за хвалби на работата си

Как Гешев се подигра с депутатите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изслушването на главния прокурор се превърна в подигравка с българския парламент. Той не отговори на зададените съдържателни въпроси, но пък използва трибуната за хвалби на работата си. Защо го допуснаха депутатите?

България е разтресена от политическа криза, защото срещу управляващите, включително срещу премиера Борисов, има сериозни съмнения за корупция и злоупотреби. Тези съмнения дори влязоха в доклади и резолюции на европейски органи. Става дума за конкретни скандали: "Божков", "нощно шкафче", "записи", "къща в Барселона", "осем джуджета", "либийски танкер" и т.н. По нито един от тези скандали нито парламентът, нито обществото получиха смислена информация от Иван Гешев. Което само затвърди впечатлението, че той заема високия си пост с определена цел: по точно такива скандали да не се случва нищо в наказателен план.

Основната вина за подигравката с парламента обаче не е на Иван Гешев, а на управляващото мнозинство от ГЕРБ, ДПС и техните сателити, които я допуснаха. В този случай БСП свърши своята работа на опозиция - депутатите ѝ бяха много добре подготвени и зададоха нужните въпроси. Но управляващото мнозинство не се противопостави на опитите на Гешев да избягва тези въпроси, а напротив - помагаше му с удобни питания и накрая изготви положителна проекторезолюция за одобрение на доклада и изслушването му. С този акт беше потвърден политическият договор за ненападение между главния прокурор и управляващите: всеки от тях пази гърба на другия.

За какво всъщност отговаря главният прокурор?

Изслушването на Иван Гешев от правната комисия в Народното събрание демонстрира, че проблемът с безотговорността на главния прокурор се е задълбочил. След решението на Конституционния съд за оперативната самостоятелност на прокурорите и за това, че всеки прокурор може да разследва Иван Гешев, се стигна до следната парадоксална интерпретация: главният прокурор може да влияе на всяко дело чрез "методическо ръководство", но той не отговаря за нито едно от делата, а само за методическите си указания. Ако това "методическо ръководство" е основната съдържателна работа на главния прокурор, защо тя тогава не присъства в отчета му? Какви са били инструкциите, указанията и методическите насоки, които е давал? Формални ли са или не? Колко са? Писмени ли са? Публични ли са? Засягали ли са някой от големите скандали? По нищо от това обществото не получи никаква информация.

Големият проблем е, че тази умишлено неясна концепция за "методическо ръководство" затвърждава властта на главния прокурор над подопечните му прокурори (те трябва да се съобразяват с него) и сваля от него отговорността за всяко конкретно дело. Това е така особено в ситуация на беззъб ВСС, който не упражнява никакъв контрол върху дейността на главния прокурор по принцип.

Кои са делата от обществен интерес, по които прокуратурата дава информация?

Какво е "методическото ръководство" на Иван Гешев по този въпрос също не стана ясно от изслушването. Както депутатът Крум Зарков от БСП отбеляза, по някои дела прокуратурата дава обилно информация, защото били в обществен интерес, а по други - тези, заради които хиляди протестират - е изключително пестелива. По скандалите около премиера например Иван Гешев съобщи единствено, че Борисов три пъти е бил разпитван от различни прокуратури.

В някои от отговорите си г-н Гешев намекна за това как прокурорите решават коя информация да пуснат: само ако тя подкрепя тезата на прокуратурата. Тъй като обвиняемите имали достъп до медии, прокурорите решавали да пускат информация, която аргументира техните собствени позиции. Но ако това е методическото указание, адвокатите са прави да протестират, че става дума за злоупотреба с власт - прокуратурата сама се поставя в привилегирована позиция да пуска това, което е изгодно за нея, по дела, които са изгодни за нея. Т.е. има ясен двоен аршин, който подрива устоите на правовата държава.

Защо Иван Гешев не е поискал от наблюдаващите прокурори разрешение за изнасяне на информация по делата от обществен интерес?

Докладът на прокуратурата е пълен със суха статистика на бюрократичния ѝ оборот. В тази статистика се загубиха дори управляващите. Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов например попита колко от отчетените корупционни дела засягат високите етажи от властта. Ако той е разбрал отговора, който получи, редно е да го сподели. Обикновено като "висок етаж на властта" и разследван действащ министър се развява Нено Димов. Проблемът е, че делата срещу него са за нарушение на Закона за управление на водите и нямат много общо с корупцията: поне такава информация не е изтекла в медиите. А и Нено Димов просто бе използван като наказателен бушон за прикриване на тежка управленска грешка, за която политическата вина е колективна - на правителството.

На този фон на липса на казуси по високите етажи на властта е изключително неправдоподобно Иван Гешев да не се е сетил да се подготви добре по парливите скандали около управляващите и премиера. Всъщност, целият смисъл на изслушването му в парламента беше точно този - да демонстрира, че се отнася сериозно и към съмненията в корупция за самия център на властта. В който Нено Димов - за разлика от Ахмед Доган и други нотабили на ДПС - не е бил никога.

За какво служи парламентът?

Смисълът на парламентарния контрол е в това народните представители да могат да получат пълна информация за функционирането на държавните органи. На базата на тази информация те трябва да вземат кадрови и законодателни решения с огромна важност, включително за промяна на самата конституцията. Изслушването на Иван Гешев в комисията на НС се превърна в задружно упражнение между управляващи и главен прокурор за скриване на информация от обществото. Ако това скриване бъде увенчано и с решение на НС в пленарната зала, приемащо и одобряващо доклада на прокуратурата, подигравката с парламентаризма ще стане окончателна.

И тук идваме до искането за оставка на председателя на парламента г-жа Цвета Караянчева. Това искане е основателно, макар че е изключително иронично, че ДПС - които де факто са част от управляващото мнозинство и си поделят с него вината за ерозията на парламентаризма - го подкрепят. Под ръководството на г-жа Караянчева българският парламент наистина съвсем се обезсмисли и се превърна в параван на изпълнителната и на прокурорската власт: мисията му изглежда е да крие премиера и главния прокурор. Британският парламент може да приема решения за "неуважение към парламента" (contempt of parliament), ако висши служители откажат да дадат исканата информация или по друг начин възпрепятстват дейността на народните избраници. През 2018 г., например, цялото правителство беше обявено от парламентарното си мнозинство за "неуважаващо парламента" - прецедент в конституционната история на острова. Българският парламент - чрез мнозинството в него - сам се отказа от правомощието си да иска смислена информация и да упражнява парламентарен контрол. И сам обиди себе си по много сериозен начин.

Ако г-жа Караянчева не разбира това, явно не е подходяща за заемания пост.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Karosel

    17 66 Отговор
    Такива дълги статии има в таблоида на прокопито! Ясно от кого е поръчковата статия!

    Коментиран от #16

  • 2 Еееее!

    79 13 Отговор
    Много нагло поведение демонстрира! Всичко в него крещи :Недосегаем съм! Кои сте вие? Дребни човечета! Ей това прозира в цялото му излъчване, жестове, езикът на тялото му.Разбира се, който има очи да види това
  • 3 Келешеф това може

    56 11 Отговор
    Да се прави на улав като началника си Тулупа.
  • 4 БОЗА

    51 9 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Как Гешев се подигра с депутатите"

    В негов си милиционерски стил...грубо,неумно и нагличко...толкова си могат гербавите...чак се чудя с конкурс ли ги подбират...или се одушват себеподобните...ЕДИН читав НЯМАТ... ;-)
  • 5 Кирил

    60 10 Отговор
    Най-големият наглец!
    Този си повярва, че държавата е на баща му.
    ОСТАВКА!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 BGЭХП

    10 36 Отговор
    МНОГО ДОБРЕ ИМ ГО КАЗА ДРУГАРИ
    ЮМРУКА ЛЕКИЧКО ЗАПОЧВА ДА ОСЪЗНАВА КАКВО ЩЕ МУ СЕ СЛУЧИ

    Коментиран от #10, #11

  • 8 ZZorro

    34 10 Отговор
    Тъпите депутати си го заслужават този боклук да си прави гаргара с тях.
  • 9 Тъпу тролче

    48 5 Отговор
    Дреме ми, че се подиграва с депутатите. Проблема е, че и той и депутатите се подиграват с българският народ. 😡
  • 10 2 ри мандат

    6 11 Отговор

    До коментар #7 от "BGЭХП":

    И айрлия да е
  • 11 123

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "BGЭХП":

    Изтрезней и тогава пиши!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Последния Софиянец

    29 12 Отговор
    Гешеф е позор! Оставка и затвор!
  • 14 Стамат

    18 22 Отговор
    Някой много го боли, че Гешев настъпа червената олигархия и настана вой.
  • 15 нека ви кажа

    17 13 Отговор
    Да ви кажа, самият той никак не ми е симпатичен, но признавам много умело и адекватно се държа, никак не е глупав и беше нахакано почтителен към аудиторията. Вярно е че на някои не им харесва.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Помак

    15 6 Отговор
    Този човек е бизнесмен, не говоря празни приказки....много съдби разсипа и разсипва заради собствен интерес, макар и като дребен подизпълнител, не го допускат по нагоре, никога няма да стане Бос то му личи, има образ и държание на слуга
  • 18 Стамат

    8 10 Отговор

    До коментар #15 от "нека ви кажа":

    Ама то не е нужно да ни е симпатичен(и на мен не е особено симпатичен) ама самия факт,че разни такива като минюапаша и други като него, които досега никой не закачаше е показателе. А, че в малките населени места престъпноста е намаляла също е факт, да не говорим за това, че откакто се помня не съм чувал за толкова акции срещу наркодилърите около училищата.
  • 19 Може да се упражнява т.н. метод. ръковод

    2 1 Отговор
    само от най- образован в дадена сфера. Предвид разнородния състав на въпросната система дали това правило е спазено в случая ...
  • 20 ПАРАЗИТ

    19 7 Отговор
    НИКОГА НЕ СМЕ ИМАЛИ ТОЛКОВА ПРОС ТИКВЕНИК КЪДЕТО И ДА Е -- СЪЩИЯ КАТО БОКО !
  • 21 ЧИБА НА ПКП

    19 8 Отговор
    ГЕШЕВ В ЗАТВОРА , ТАМ МУ Е МЯСТОТО НА ТОЯ НАГЛЕЦ !
  • 22 ГЕШЕФ Е ПКП

    12 5 Отговор
    гешеф е пкп-ткп
  • 23 Иво

    7 4 Отговор
    той им каза че са идиотски законите дето пишат депутатите,а те му ръкопляскат...тия нямат и грам самоуважение към себе си та ще мислят за народа и държавата..
  • 24 Дядо

    6 4 Отговор
    Да си ходи в Годлево.
  • 25 Адвокатъ

    8 5 Отговор
    Брей, тази проКУРВАтура била много "ефективна", бре! От статистиката за 2019 - образувани 90000 досъдебни производства, от които в съда са внесени "цели" 9000 обвинителни акта! Дотук - ефективност 10%. А от тези 9000 обвинителни акта"цели" 516 са завършили с някаква присъда (най-често - условна). Т.е. реалната ефективност на каскетите е точно 0.57%! Направо подвиг!
    А най-интересното е, че тази справка я има на сайта на Министерството на правосъдието с автор...Барни Ръбъла!
  • 26 ОСТАВКА СЪД И ЗАТВОР

    7 2 Отговор
    А НАРОДА простичко иска.... ОСТАВКА(веднага) на бай ТУЛУП и ИНСТРУМЕНТА каскет Каренин с незабавни честни избори!!!

    А ТИКВАТА и КАСКЕТЯ успяха и обединиха НАРОДА срещу себе си и песни им пеят вече....
    Нов хит в нета: Мутри сбогом! Няма вече шкафчета, кюлчета...
  • 27 Коментатор

    4 2 Отговор
    Народното събрание е пълна пародия в настоящия момент. Начело с председателката си. Необходима е сериозна конституционна реформа като се създаде втора камара на НС - сенат, членовете на който да се избират по различна система и по различно време от народните представители. Ролята на Сенатът ще бъде да прегласува решенията на Обикновеното народно събрание - например когато президентът върне закон ще се гледа в Сената. Друга функция на Сената е да бъде съд за висши държавни служители и при определени условия да ги отстранява от постовете. Великото народно събрание следва да се премахне като институция. Сега Обикновеното народно събрание не само не може да опази достойнството си пред хора като Гешев, но се е превърнало в придатък на една партийна централа. Гласува и прегласува закони, както му свирне партията на власт и прокарва безпринципни и глупави или в интерес на някого закони. Много точен е изводът, че Народното събрание се е превърнало в нотариат на ГЕРБ. Това може да се случи и със следващата партия на власт. На какво да се разчита за подобряване на законотворчеството и управлението? На по-принципни и почтени депутати ли?! Необходима е реална система за възпиране и взаимен контрол на институциите. Сега в България такава реално не съществува...
  • 28 Дедо Jo

    1 3 Отговор
    Истината е, че ако това ще е Прокуратурата на България, то по-добре изобщо да нямаме Прокуратура.

    Не само Прокуратурата, ами и цялата държавна система (която работи за около 1-2% от народа) яко реве за преустройство, като непроменени могат да останат само около 5%.

    ГЕПИ & Со. са най-вредните управлявали България за последните около 75 години, затова:

    ГЕРБ & Со. да си ходят... пеш!
    Днес сме на площада!
  • 29 Йо Несбьо

    1 0 Отговор
    Аз мога само да се смея в този случай. Не държавното управление да смените, не формата на държавност, когото и да вземете и както и да го вземете, все ще краде! Предишният главен прокурор беше обвиняван за скандални връзки с бизнесмени и за някои придобивания на имоти, без да плаща данъци. ВСС го оправда на изслушванията. Сегашният живее в резиденцията и разваля бизнеси. Специализираният съдия Лозан Панов и той не е цвете за мирисане.покрай жена си. Вие си въобразявате, че ще свалите Борисов и България ще светне. Брутална изненада! Цялата политическа измет, включително опозицията и кандидатите за политика, са движени от интереси за обогатяване, алчност и "да си оправят живота"... Пишат ми тук за Швеция и какви са там скромни депутатите... Така е, ама там народът е шведски, а тук български! Какъвто народът, такива и управниците! Кой е луд да си подаде оставката заради термина "ПКП?! Знаете ли колко пари са това, кога Караянчева ще влезе пак в парламента, ако сега си тръгне... Ми то половин България няма да си тръгне, ако й предложат такава заплата и длъжност, пък премиерът обиждал...
  • 30 Йо Несбьо

    1 1 Отговор
    Колко от вас ще си тръгнат, ако премиерът ги е поставил начело на парламента, годишно получават 50,000 лева и чуят, че премиерът говори за тях като за ПКП?! Май никой!

    Коментиран от #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Иван

    1 1 Отговор
    Гешев подгони олигарсите, а протестиращите ги защитават, като искат оставката му. Протестът е на богатите срещу народа. Велосипедите на протестърите са карбонови по 3 хиляди лева. Хора мислете!!!
  • 34 Дедо Jo

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Йо Несбьо":

    ПАРИТЕ - ей това е най-големият проблем на герберастията.

    Тъй като Режимът на Борисов се крепи от една прослойка на обществото, чиято върхова ценност са парите - няма как въобще да им дойде на ум, че повечето хора (разбира се не герберасти) са тези, за които самоуважението е много повече от 50 000 лева.
    Герберастите имат и друг много голям проблем - принципно ръцете са им навряни отзад, зле са и с горния етаж и принципно не могат да конкурентно вършат полезна работа, ако излезат на конкурентния пазар са дотам. Те участват само и единствено в състезания с няколко обиколки преднина.
    Ей затова и Цвета си наляга парцалките и прави всевъзможни пируети за да се задържи за парата.

    Времетo минава,
    Нaрoдът пoумнявa,
    ГEРБ си зaминaвa!

    ГEПИ & Co. врeмe e дa cи хoдитe!
    Имaтe oкoлo 20 дни...