Last news in Fakti

10 Ноември, 2020 14:41 4 596 26

Текущите цели на Русия в конфликта в Нагорни Карабах

  • нагорни карабах-
  • русия-
  • азербайджан-
  • политика-
  • наемници-
  • позиция

Текущите цели на Русия в конфликта в Нагорни Карабах - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Резултатите от анализа на ситуацията, както вътре в Руската федерация, така и ролята и мястото на страната в световните процеси, показват, че Кремъл не предотврати, а точно обратното – катализира размразяването на конфликта в Нагорни Карабах по редица вътрешни и външни причини, пише в свои коментар политическият анализатор Марк Олшевский. В същото време нерешителността на тези промени в съчетание с неспособността на Русия да прекрати конфликта толкова лесно, колкото го разрази, доведе до разработването на стратегия за руското влияние както върху участващите в конфликта страни, така и върху регионалните и световни играчи.

Напрежението в региона на руската федерация нараства, а рейтинга на днешната несменяема власт обратно – стремително пада. На Кремъл ѝ беше нужна малка победа за решаване на текущите вътрешни проблеми.

Базирайки се на императорската функционална парадигма от ХІХ и ХХ в. Руската федерация се включи през ХХІ в. в редица външни конфликти с цел отвличане на вниманието от вътрешните проблеми и достъп до ресурси и производствени мощности на територията на държавите, в които бушуват конфликти. Конфликтите на XXI в. съществено се отличават от тези от предходните времена. Така например, конфликтите от миналото (независимо от причините за тяхното възникване) можеха да се решат по желание и волята (сценария) на най-силната по геополитическа тежест държава (при наличието на свои интереси в дадения конфликт). Сегашните конфликти не само, че можеха да бъдат прекратени по волята на Кремъл или някой от влиятелните играчи, те (конфликтите) принципно не могат да бъдат решени. На второ място, днешните конфликти – това на първо място са огромни ресурси, които трябва да се харчат за участие и помощ на една от държавите да бъде задържана в руската орбита. С невъоръжено око се вижда, че на бедният руски народ, изморен вече от безразличието на властта, това не му се харесва. Назрява бунт. На Русия ѝ трябваше малка победна война, която трябваше да реши вътрешните бедствия поне за известен период от време. Конфликтът в Нагорни Карабах трябваше да е тази „малка победа“. Именно и поради това Москва се „запъваше“ по отношение размразяването на конфликта. Но каквото трябваше се случи. „Малката победа“ не се получи, а самият конфликт вече повече напомня за войната в Афганистан – безполезна и ресурсоемка. Ако преди руснаците можеха с лекота да я започнат, така и да я завършат, то сега ситуацията излезе от контрол. В Кремъл прекрасно осъзнават, че не са в състояние напълно да управляват създаденият от тях вече конфликт.

Руснаците създадоха този конфликт, за да започне светът отново да разговаря с тях.

Лично Владимир Путин е обиден от факта, че в началото на 2020 г. той многократно предлага на постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН да се съберат на „Ялта-2“, но това не се случи. След като Русия използва „правото на вето“ върху резолюциите на Съвета за сигурност на ООН относно Сирия, Либия и разследването за сваления самолет на полет MH17, международните партньори спряха да общуват с нея, която нагло използва своето изключително право на „вето“ като инструмент за прикриване на своите военни престъпления. Съдейки по всичко така започна процес на международна изолация на Руската федерация, което е много страшно и болезнено за държава членка на Съвета за сигурност на ООН. От година на година световните лидери се доверяват все по-малко на Русия и все повече се опитват да я игнорират при обсъждането на текущите световни проблеми.

Руската федерация се опитва да въвлече максимален брой държави в сегашния конфликт. Прави го с цел той да бъде решен не по мирен път. Колкото повече държави са въвлечени в него, толкова по-трудно ще бъде решен, дори някои от държавите да не се явяват фактически участници в спора.

От самото начало на конфликта в Нагорни Карабах руската страна активно се опитваше да създаде впечатление, като че ли Украйна и Грузия са на страната на Азербайджан. Те или доставят на Баку оръжие, или уж са готови да предоставят на Азербайджан наемници и всичко необходимо за водене на военни действия. По всичко личи, че това се прави с цел в последствие този факт да се използва за дискриминация на двете държави пред международните партньори.

При това руските спецслужби забравиха за конспирацията в организирането на взаимодействие със своя съюзник Иран, който изглежда тайно, но не съвсем, доставя руско оръжие на арменците. За това се говори в отворени източници.

След провала на горепосочените спецоперации руснаците се опитаха да приложат регионален фактор (противопоставяне на християни и мюсюлмани) на фона на конфликта. Те използват регионалния фактор в момент, когато аргументите им са на привършване, а все пак трябва да се направи нещо. Подобен метод руснаците използват доста често и той съответно е добре отработен. Така например, конфликтът между Сърбия и Косово, Сърбия и Черна гора възникнаха на религиозна основа след намесата на руските спецчасти. Така стана и между Армения и Азербайджан.

В действителност, официална Москва не може да помогне на своя сателит Армения. А скришом прави това, в което обвинява другите държави: доставка на оръжие, наемници и други. Освен това, дори в рамките на ОДКБ (организация, в която изначално Русия играе ключова роля) руснаците отказаха въвеждането на миротворческа мисия в помощ на Армения, която търпи сериозни загуби и чака помощ от "Северния брат". Руската федерация обаче, вече не е супер сила или дори регионален лидер. Крайно време е Армения да осъзнае това и постепенно да започне да се оттегля от сферата на влияние на Москва, а не да се хваща на поредните уловки на Кремъл. Русия активно използва сирийските и ливански наемници за пушечно месо в Нагорни Карабах.

Съветско-руската техника, с която руснаците "избутваха" арменците, не позволява ефективна борба срещу съвременната армия в Нагорно-карабахския театър на бойни действия. В случая наемниците действат като бариера, която се опитва да задържи технически превъзхождащата войска на Азербайджан. По всичко личи, че това затруднява възстановяването на териториалната цялост на Баку. Освен това, настъпи този момент, когато трябва да се търси нова жива сила, тъй като сирийско-ливанските наемници не са безброй. Руснаците намериха нови центрове за наемане на лица в конфликта в Нагорни Карабах. Такива места станаха анексираните към Крим и окупираните от ЛДНР територии. Тъй като Армения и представените от Русия наемници не могат ефективно да се противопоставян на азербайджанската армия на територията на Нагорни Карабах, те използват "мръсна" тактика на обстрел на инфраструктурни обекти и мирни селища на територията на Азербайджан. Казано на прост език, използват територията на цивилното население, за да наклонят везните в своя полза. Нееднократно е доказано, че Русия се явява държава на терористи, но това ѝ е малко, официално Москва тласка и Армения по този път, а това на арменците в бъдеще ще им струва скъпо.

Русия започна и ще продължи активно да използва арменската диаспора както да наложи на света своя контекст в конфликта в Нагорни Карабах, така и за изграждане на авторитет, там където тази диаспора е широко представена.

Руските спецслужби впрягат арменската диаспора по цял свят за реализиране на своите цели. Всички отлично разбират, че представителите на западните власти (ориентирани към Европа и САЩ) вземат под внимание мнението на хората, когато се изразява несъгласие или народът иска да фокусира вниманието си върху определени проблеми. по този начин, изтласканите в ъгъла арменци (от своите "съюзници" в лицето на Русия) се опитват да повдигнат въпроса от необходимостта на поддържане на НКР, а не териториалната цялост на Азербайджан, пише в свои комента политическия анализатор Марк Ошневский. В средата на октомври 2020 г. арменската диаспора в Лос Анжелис, Бостън и Ню Йорк протестиращи в подкрепа на Нагорни Карабах. Участниците в митинга блокираха автомагистрали и дори стачкуваха пред сградата LA Times, обвинявайки американското издание в липсата на състрадание към арменския народ. На митингуващите, обаче както се видя, им е тежко да разберат, че в дадения случай Русия безсъвестно ги използва, техните патриотически чувства и стремежът да подкрепят родината си. В Кремъл прекрасно знаят, че по друг начин не може да бъде. И затова всичко си върви, както си е било.

Марк Олшевский
политически анализатор


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киряк Бойко турския везир

    13 16 Отговор
    От радост за победата на моя Султан Ердоган оздравях.Слава на Аллах?!

    Коментиран от #8

  • 2 Каишков

    68 4 Отговор
    Не знам кой го написа това чудо , но явно напразно получава пари за анализ. Или е точно обратното , плащат му за да пише такива простотии.

    Коментиран от #15

  • 3 НА КОМЕНТАТОРА

    22 2 Отговор
    В ЧОВКАТА
  • 4 Сандо

    35 8 Отговор
    Още не е изминало и едно денонощие от примирието и се почна!Русия свърши нещо прекрасно,но за враговете им това е ужасна и отвратителна новина.Те искат кръв и смърт,бедност и нещастие навсякъде,особено по границите на Русия,само да и е зле.Не им пука нито за загиналите,нито за живите.И започнаха без срам,без мярка,без капчица морал и истина да оплюват една хубава и хуманна политическа сделка.
  • 5 !!!?

    10 22 Отговор
    Кой каквото и да прави, Русия все си води война !

    Коментиран от #9

  • 6 Руски вестник

    4 30 Отговор
    Е, най после една нормална статия.Между другото в Русия по принцип се придържат към истината възможно най близко.Опитите им да я тълкуват обаче понякога са доста едносранчиви, присвоявайки си заслуги, идеология и менторство.Затова се чудя, що за чалга медии се навъдиха в България, говорейки от името на Русия с просташки език и внушения, които нямат нищо общо с етиката и истината.Като един Поглед Инфо, с някой си Румен Петков.
  • 7 яяя

    32 6 Отговор
    Огромен дипломатически успех за Русия! Либерастите нека си бляботят . Соросоидът пашинян ще го заколят, а Азербайджан ще предаде виновните за свалянето руския хеликоптер на Русия! Там те ще се радват на гостоприемството на руските затвори.
  • 8 трес

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Киряк Бойко турския везир":

    Очаквай посещение1
  • 9 Хихихи

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "!!!?":

    За сметка на това каубоите са в двеста годишен мир!
  • 10 Въпрос

    8 4 Отговор
    Като че ли никой не вижда и че Ердоган прави мюсюлманска линия през Азербайджан към Туркменистан, Узбекистан и Казахстан .

    Коментиран от #12

  • 11 Бай Манчо

    25 2 Отговор
    Дървените философи и диваните анализатори нямат свършване - ама и на тях не им е лесно , за няколко сребърника са готови да предадат и децата си . Наистина по-голяма глупост не бях чел днес , дали причината е че Русия спря войната с едно тропване по масата , а "демократичният свят" гледаше отстрани , даваше само препоръки и потриваше потни ръчички ? На авторката и пожелавам нова работа - слабо много слабо представяне на Русия в лоша светлина - никой не тИ се върза :))))
  • 12 Путин

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Въпрос":

    Не, ти си единствения!
  • 13 Тони

    19 1 Отговор
    По-тъпа статия не бях чел.Все едно Сорос я поръчал.
  • 14 someone

    18 2 Отговор
    ех тази Русия вечен трън в очите на такива платени анализатори. И как Русия по-точно го е създала този конфликт датиращ от времето на СССР ? Да не би там руски войски да са участвали и въобще какъв интерес може да има тя от такъв безсмислен конфликт ? Отговора е просто никакъв.По-скоро Русия показа на Пашинян ( отявлен противник на Русия) ,че няма да му оправя бакиите ,нито ще му доставя оръжие.
  • 15 соросоидни язви

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Каишков":

    Нищо ново по света..както каза Чърчил..Англия няма приятели има интереси.Това се касае всички големи държави..Пука му на Путин за арменци,азери,грузинци, той мисли за Русия, всичко друго е наивни мрънканици и косвени жертви. Да му мислят "малки народи". Армения загубила,азери не получиха това което търсили и искаха премирие ,макар че дрънкаха с оръжие.Нищо още не е решено..имаше вече две премирия, тази война все едно Кипър или Палестина, Сърбия и Косово..вечна война.Русия не е загубила оръжеен пазар, азери купуваха за милиарди долари ,сега ще купуват много повече..Чакаме цифри, колко хиляди азери загинали за тази незавършена война..говорим за 5-7 хиляди..УЖАС.
  • 16 вес

    16 1 Отговор
    Ердоган започна войната, обаче Путин бил виновен. Във Факти се задръсти със соросоиди. Сигурно без пари работят и затова ги вземат.
  • 17 Извършителят

    7 0 Отговор
    Дори и за русофобите статията е скандална. Определението "държава на терористи" е крайно и тенденциозно, било за Русия, било за САЩ или която и да е друга цивилизована държава. Сериозна медия не би следвало да препечатва такива материали, защото рискува да превърне страниците си в шоупрограма за забавление, а самата тя да стане жълта и без авторитет.
  • 18 Хан Мадурай

    5 0 Отговор
    Тоя счупи тъпомера. Като му гледам фамилията, явно е укро.
  • 19 ХОРОДКОВ

    1 4 Отговор
    РУСИЯ ПРЕДАДЕ АРМЕНИЯ.
  • 20 ХОРОДКОВ

    1 4 Отговор
    РУСИЯ НЕ МОЖА ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА ТУРЦИЯ. А БЪЛГАРИНЪТ МЕЧТАЕШЕ, ЧЕ АКО СТАНЕ КОНФЛИКТ С ТУРЦИЯ, БРАТУШКИТЕ ЩЕЛИ ДА НИ ПОМОГНАТ.
  • 21 пак той

    1 5 Отговор
    РУСИЯ НАПАДНА ПРАВОСЛАВНИ БРАТЯ - УКРАИНЦИТЕ. А СЕГА ПОДВИ ОПАШКА ПРЕД ДРУГИ ПРАВОСЛАВНИ БРАТЯ - АРМЕНЦИТЕ!
  • 22 пак аз

    0 2 Отговор
    ХАХА РУСКИТЕ ТРОЛОВЕ МАЖАТ С БЯЛО ЧЕРНОТО И ОБЯСНЯВАТ КАК НИЩО НЕ СЕ Е СЛУЧИЛО. АМИ СЛУЧИ СЕ - АРМЕНЦИТЕ ЗАГУБИХА ВТОРИЯ ПО ГОЛЕМИНА ГРАД, В НОВИЯТ ДОГОВОР НИКЪДЕ НИЩО НЕ ПИШЕ ЗА СПЕЦИАЛНИЯ СТАТУТ НА НАГОРНИ КАРАБАХ. какво друго е това освен капитулация?

    Коментиран от #23

  • 23 чалма тв

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "пак аз":

    вярно е нищо не пише...нито за едните нито за другите,нали затова идва посредник..пак ще е разделение и какво че на хартия земята прендлежи на азери..нали пак ще гледат отдалеч...не дейте да се радвате,като видите какви са жертви от двете страни...Путин на 22 окт.каза за 5хл.от двете страни, а от тогава минаха още 18-20дена...

    Коментиран от #25

  • 24 КОЙТО ТРЯБВА

    0 2 Отговор
    ХАХАХА, СПОРЕД "ЧЕЛИНДЖ", ПУТИН Е МОЛИЛ МАКРОН ЗА ПОМОЩ ВЪВ ВАКСИНАТА АНТИКОВИД, МАКРОН МУ ОТВЪРНАЛ, АМИ ГОСПОДИН ПУТИН НАЛИ СЪОБЩИХТЕ ОЩЕ ПРЕДИ 6 МЕСЕЦА, ЧЕ СИ ИМАТЕ ВАКСИНА, СКОРО ЧЕТОХ, ЧЕ ДОРИ СА ТРИ, АМИ ИЗПОЛЗВАЙТЕ СИ ГИ! РУСИЯ С ВАКСИНАТА - 2 МИЛИОНА БОЛНИ, 32 ХИЛАДИ ПОЧИНАЛИ И ПОНЕ ОЩЕ ТОКОВА СКРИТИ
  • 25 абе

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "чалма тв":

    Като дойде време за истината, вие почвате да носите от 9 кладенеца вода и до обяснявате, ама това не било точно така, а обратно, ама ние не сме го разбрали... какво е казал Путин не знам, но какво е загубил. Честта си и гордостта си, защото Турция открито подкрепи Азерите, а Русия дори не гъкна, Турция почна войната, а Русия се ослушваше, Турция спечели територии, сега арменци трябва да освободят много територии, а Русия се прави на миротворец. Да, Азерите ще гледат отдалеч, но все по малко свои територии. Лично аз симпатизирам на арменците и не искам Ердоган за султан, но се оказва, че Русия е на друго мнение. И какво остана, "позорните" и омразни Велики сили. Армения никога няма да прокопса под крилото на Русия - справка - Грузия.
  • 26 Ханко Брат

    3 0 Отговор
    Що ми се струва, че става дума за мангонаглоамериканците.