ФАКТИ.БГ

Сигнал към ФАКТИ - “линейки-копърки” мамят хората

"Не се лъжете, а подбирайте внимателно какви линейки викате", казва читателят ни

Публикувана: 24 Ноември, 2020 08:37
42 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 9218
Сигнал към ФАКТИ - “линейки-копърки” мамят хората
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Линейки-копърки” мамят хората, сигнализира читател на ФАКТИ. Те лъжат хората с цени, качество на услугата и най-важното - че са спешна помощ.

Какви обаче са проблемите с “линейките-копърки”, според нашия читател?

Първо, те определят цената "на око" - в зависимост от клиента. Преценяват колко спешен е случаят и могат да вземат няколко пъти повече от регулярната цена на услугата, която в изрядна частна линейка би била 50 лева на курс в града без носене и без медицински екип. Читателят ни разказва за случаи на възрастни хора, на които са взимани по 700-750 лева. "Разбира се, те са изцяло в сивия сектор и не издават касови бонове", казва читателят ни.

Второ, качеството на услугата е ниско. В повечето случаи „линейките-копърки“ са стари линейки. "Вие, неразбирайки ще бъдете подведен, че са с оборудване, което те нямат или в най-добрия случай разполагат с кислород, който е крайно недостатъчен", казва читателят ни.

Трето, дезинфекцията е лоша. Според нашия читател, няма как да говорим за каквито и да е било санитарно-хигиенни норми в „линейките-копърки“. "Те нощуват в къщи с прасета. Собствениците им не извършват дезинфекционни мероприятия, така както се извършват в големите фирми, където има правилници, контрол и т.н. Използват се едни и същи чаршафи. Линейката не се почиства след всеки пациент. Самите шофьори не си сменят екипите", възмути се читателят ни.

Четвърто, имитират Спешна помощ и се отзоват на случаи, на които нямат право. Съгласно Закона за здравето, спешната помощ се извършва, организира и финансира от държавата. Тоест частна спешна помощ не може да съществува, съгласно закона. Частните линейки могат да извършват всичко друго - например медицински превоз, но не и спешна помощ.

Пето, лъжат, че идват с медицински екип. "Дори и да сте в нужда, не ги викайте, защото „линейките-копърки“ идват без медицински екип, а само Ви подвеждат, че са такъв. Вие няма как да проверите дали пристигналите лица са компетентни. Единствено ще си създадете още повече проблеми", казва читателят ни.

Спешните състояние, които Законът за здравето описва като остро или внезапно възникнала промяна в здравето на човека, която изисква незабавна медицинска помощ могат да се обслужват само и единствено от държавната спешна помощ.

Не такъв обаче е случаят на 33-годишния мъж, който почина в София, чакайки линейка и прием в болница, казва читателят ни. Момент от този разказ е, че освен спешна помощ, той вика и частна линейка, която се оказва „линейка-копърка“, според нашия читател. Представя се и за „бърза помощ“ – видимо от надписите на линейката, която виждаме в репортажите на Нова телевизия. Друг момент е, че, по думите на представителя на тази помощ, той се включва в „сърдечна реанимация“ на починалия млад мъж.

Подобна дейност, според нашия читател, е напълно неправомерна. Лицето А.Д., което в репортажите на Нова телевизия разказва как се включва в „сърдечна реанимация“ пък не присъства в публичния регистъра на българките лекари и съответно няма УИН код. Според нашия читател, същото лице няма завършено медицинско образование, нито такова за парамедик. В Търговския регистър обаче е видимо, че той е управител на пет фирми за частни линейки, като една от тях дори носи в името си твърдението, че става дума за бърза помощ - "ПЪРВА ЧАСТНА БЪРЗА ПОМОЩ" ЕООД.

Предмета на дейността на фирмата е „спешен медицински транспорт (…) изграждане, поддръжка и експлоатация на телефонен център за спешни услуги с кратък телефонен номер с национално покритие; (…)“. "Последното видно имитира националния спешен телефон 112", казва читателят ни и допълва: "Ето това е един класически пример за „линейка-копърка".

"Не се лъжете, а подбирайте внимателно какви линейки викате", казва читателят ни. Той не смята, че всички частни линейки действат неправомерно, напротив - като човек, за съжаление с опит, ни дава съвети. "За да не останете излъгани в последния момент, предварително изберете фирма за частни линейки, която да извикате в случай на необходимост. Гледайте това да е сериозна и голяма фирма, която разполага в повече линейки. Гледайте да имат медицински екипи. Потърсете повече отзиви от други клиенти, а не написани от тях. Гледайте да са нови и да имат оборудване. Например ЕНА първа помощ - те имат 120 частни линейки, извършват неотложна помощ и медицински транспорт", каза нашият читател.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.9 от 15 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ША търситеСоциализъмаааааа
1 Отговор
А ся се наслаждавате на тва което си поисках те.....

Коментиран от #2, #3, #20, #22


Оценка:
-18 +58

Манги
2 Отговор

До коментар #1 от "ША търситеСоциализъмаааааа":


Че аз от дедо съм чувал, че през социализма линейки коли е немало. Имало е каруци. Коня е бил с червен пискюл и е цвилел като е имало спешен случай. Лекари е немало, само фелшери. По-късно, Царя вкарал първите линейки от Мадрид. Много сме били изостанали през социлизма

Коментиран от #4, #6, #10, #24


Оценка:
-49 +26

Мхмм да
3 Отговор

До коментар #1 от "ША търситеСоциализъмаааааа":


Търсим го, помня как като дойде линейката някаква шкода май беше после не искаше да запали. Яжте си го тоя социалзъм като ви е толкова хубаво

Коментиран от #25, #26


Оценка:
-43 +24

4
Този коментар е премахнат от модератор.
Пьтуване вьв времето
5 Отговор
Миналото може да стане настояще само ако сички го поискат настоящето може да не се повтори ако сички го искат....

Оценка:
-2 +20

провинциалист
6 Отговор

До коментар #2 от "Манги":


Сега сме толкова напреднали, че всичко живо бяга навън, включително м@нгите.

Коментиран от #8


Оценка:
-5 +50

Бен ХУР
7 Отговор
гниди...

Оценка:
-1 +12

Ганьо
8 Отговор

До коментар #6 от "провинциалист":


Бягат, защото преди беше забранено. Нека си живеят кой където и както си иска, но да спазва законите на страната, която обитава.

Коментиран от #11, #12


Оценка:
-4 +27

един от многото
9 Отговор
А държавните органи къде са. Да се намесват а не да плачат по площадите за повече пари. И такива линейки копърки със екипа им по бързата процедура и направо в "университета".

Оценка:
-1 +30

Бачо Киро
10 Отговор

До коментар #2 от "Манги":


Аха, затуй имаше капацитети, понеже дядо ти много разбира. Сега имаш избор единствено да си умреш у вас или пред болницата. Вътре най-много някой патладжан като теб да играе кючек...

Оценка:
-2 +29

провинциалист
11 Отговор

До коментар #8 от "Ганьо":


През първите години от "прехода" - да, ама оттогава са 30 години, сега бягащите не са и помирисвали социализъма.

Оценка:
-2 +23

Бачо Киро
12 Отговор

До коментар #8 от "Ганьо":


Е що ги не спазват и тук тези, които визираш? Тогава никой нямаше да иска да ги нарине с фадрома в морето. Закони бол, но когато няма последствия за даден етнос или определени хора, тогава много ясно, че няма да ги спазват.

Коментиран от #16


Оценка:
-2 +14

Българка
13 Отговор
Ако някой изгори от линейка копърка, е хубаво да заснеме номера, да изисква някакъв документ за платената сума и подаде сигнал в прокуратурата. Това е не само икономическо/ данъчно нарушение. Това е мародерство

Оценка:
-1 +24

ценности
14 Отговор
Не ми пишете "Не се лъжете" , държавата да си влезе в ролята. При този недостиг и при това разтакаване и умиране в линейките народа се чуди кой път да хване а вие го приканвате да не се лъже. Кажете пред обществото , колко от политиците са загубили битката със заразата и колко от тях са чакали за линейка и са ги размотавали от болница на болница и с какво ги лекуват , че след по малко от седмица са наново в надпреварата за разграбването на България.

Оценка:
-0 +27

Цако Даков
15 Отговор
Чак в последното изречение изплюхте камъчето! Не викайте когото и да е, а само над! Ние сме истинските и най-добрите! Това скрита реклама ли е, или продуктово позициониране?

Коментиран от #32


Оценка:
-1 +24

Ганьо
16 Отговор

До коментар #12 от "Бачо Киро":


Как да ги спазват, когато главатарите не го правят. Средната класа хора стана роб на двойкаджията Иван или повторилия 1 клас Петко, който е депутат или министър поне....

Оценка:
-0 +16

Скоро
17 Отговор
Ще трябват повече катафалки.

Оценка:
-4 +5

Ало, Правителството, Купете линейки!!!
18 Отговор
Харчи те Народни пари да копувате Оръжия, купете линейки, дайте безплатни маски наУч еници, учители,!!!! Стига Грабили, Безродници!!!

Оценка:
-0 +19

Когато държавата се управлява от мутри
19 Отговор
И ние им позволяваме да се гаврят с нас.

Оценка:
-0 +9

20
Този коментар е премахнат от модератор.
123
21 Отговор
А къде са измамните копърки полицаи,прокурори и съдии когато трябва да работят?Които само не мамят когато си получават заплатата за която не са свършили работа за една стотинка.

Оценка:
-2 +10

Ggg
22 Отговор

До коментар #1 от "ША търситеСоциализъмаааааа":


Демокрацията ни е като социализма ни бай Ганьовски.

Коментиран от #27


Оценка:
-4 +7

23
Този коментар е премахнат от модератор.
no name no face no number
24 Отговор

До коментар #2 от "Манги":


Ами правилно си се определил и да знаеш, че си 100% истински

Оценка:
-1 +5

Стига
25 Отговор

До коментар #3 от "Мхмм да":


си лъгал! Въобще не е вярно това което пишеш. Идваха на време и най - важното : ПОЛУЧАВАШЕ НАВРЕМЕННА, АДЕКВАТНА ПОМОЩ и при това БЕЗПЛАТНО. За колко ст'инки се продаде да тполиш?

Коментиран от #38


Оценка:
-2 +12

no name no face no number
26 Отговор

До коментар #3 от "Мхмм да":


Е случват се такива работи и мерцедеса се разваля така, че това няма много общо с другото , че идваха сравнително бързо, а не както сега и систематс беше максомално опростена и работеше да не кажа перфектно, но много добре за разликс от здравните каси личните лекари и хаоса в днешното здравеопсзване. Тогава за ден два ти правеха всички необходими изследвания и започваха лечение, казвам лечение, а не отбиване на номера както днес, но кефете се на междукрацията и бъдете хепи то затова сме на това положение и надежда няма дори и на идващите избори пълна бутафория нищо ново не се предлага

Оценка:
-2 +10

no name no face no number
27 Отговор

До коментар #22 от "Ggg":


Последните години го направихте бсй ганьовски с помоща на горбачов иначе си беше доста добре специално българският ,ако обичате моля НЕ лъжете

Оценка:
-1 +8

Стойко
28 Отговор
Светла памет на професор Александър Чирков! Снощи в 3 часа зловещия вирус погуби и него. Внезапно се почувства зле, вдига висока температура и си заминава. Борисов защо не предприе по рано мерки за да се спаси народа?

Оценка:
-2 +6

ГРАД КОЗЛОДУЙ
29 Отговор
мошеницитъргаши

Оценка:
-1 +5

ГРАД КОЗЛОДУЙ
30 Отговор
при сациализъма
имаше истинско здравеопазване работа сигурност ред почивно дело тогава нямаше бедни нямаше гладни

Оценка:
-1 +7

ГРАД КОЗЛОДУЙ
31 Отговор
това което социализъма построй
31 години демокрация разруши

Оценка:
-1 +6

32
Този коментар е премахнат от модератор.
До Платената реклама на Ена
33 Отговор
Скъпи читатели по всичко личи , че това е платена реклама на някаква частна фирма ЕНА ,която налива държавни пари във частния си бизнес ,писна ми от платени статия

Оценка:
-0 +4

Валенто
34 Отговор
Ена ми искаха вчера 500 лв

Оценка:
-0 +2

Само факти
35 Отговор
На всеки бус пише "Превоз на болни"! Непретенциозно и неангажиращо. Един вид такси, ама за лежащи. Това може да направи почти всеки ван или комби. А за медицинско лице...най-много мед. сестра. Миналата година ползвах такава "частна линейка". Добре, че синът ми е лекар, та пое грижата за болния до София.

Оценка:
-0 +1

Здрасти
36 Отговор
Михаил Мирчев мрази хора и общности, които никога не ги е виждал. Той трябва да знае, че всеки човек,етнос, културна и религиозна общност носи в себе си своя критерий за съвършенство, несводим към другите.
Гадно е да се твърди, че един народ или една култура е по-развита или по-неразвита от друга. Не е възможно която и
да е култура да се възприема като универсално значима по отношение на другите култури. Културата е единствената стойност, която не се измерва с големината на държавата, с броя на населението, със своята самобитност. Така чеь дайте да се уважаваме. Един университетски преподавател не бива да говори неща, които говори Мирчев, който ако иска, да ги говори на друго място.

Оценка:
-2 +1

37
Този коментар е премахнат от модератор.
жоро уудстока
38 Отговор

До коментар #25 от "Стига":


Дойдоха"навреме"след 4 ч.и баща ми си отиде без време-1983г.Докога ще се заблуждавате с това"безплатно"?!Заплатите на учители,лекари,полиционери,овенни,учени идваха от бюджета,а той от удръжките на работещите.Парите не валят от небето,а се дават с/у нещо изработено и продадено.Влагайте малко разум,преди да пишете.

Оценка:
-0 +2

Ганьо
39 Отговор
Каквато си извикал, такава ще дойде, частна болница, частна линейка! Болницата има договор с Сульо който има 5 линейки и сам определя цените! Ако искаш, или отиваш на кино!

Коментиран от #40


Оценка:
-1 +0

40
Този коментар е премахнат от модератор.
КРАДЦИ ЗАТВОР
41 Отговор
КАТАФАЛКИТЕ В СОФИЯ СА МНОГО ПЪТИ В ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО ЛИНЕЙКИТЕ НА БЪРЗА ПОМОЩ ! ПОГРЕБАЛНИТЕ АГЕНЦИИ СЪЩО СА ПОВЕЧЕ ОТ ИСТИНСКИТЕ БОЛНИЦИ !Глупaвo e чoвeк дa ce лeкувa пo тeлeфoнa или дa ce лeкувa пo укaзaния oт близки и пoзнaти. В никaкъв cлучaй тaкoвa лeчeниe нe трябвa дa ce прoвeждa, тoвa e лaичecкo и oпacнo зa бoлния!", зaяви прeд БНР прoф. Рaдocлaв Гaйдaрcки, бивш здрaвeн миниcтър. Тoй прeпoръчa зaдължитeлнa кoнcултaция c личния лeкaр и cъc cпeциaлиcт, кoгaтo чoвeк рaзбeрe, чe e бил в кoнтaкт cъc зaрaзeн и рaзвиe първи cимптoми:

Оценка:
-0 +0

сардина
42 Отговор
Що не кажат от ЕНА колко пари смъкнаха от БЧК, какъв ПР на гърба на коронавируса си направиха, и колко платиха на тоя добросъвестен читател... Да кажат и как взимат пари напред и ако не се състои транспорта не ги връщат... А не да се правят на "Света вода ненапита".

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Лозан Панов
Председателят на ВКС Лозан Панов с коментар за ситуацията в България
Еквивалент на Гьобелс е Пеевски"

Още бисери