1 Декември, 2020 14:09 3 211 24

Георги Дучев пред ФАКТИ: Има опасност много хотелиери да изпаднат в една определена клопка

  • георги дучев-
  • хотелиери-
  • хотели-
  • коронавирус

"Точно преди Коледа и Нова година да настане едно масово освобождаване на служители, за което в Банско вече сериозно говорят, това ще бъде не просто неприятно, а направо трагедия за много хора", каза Дучев

Георги Дучев пред ФАКТИ: Има опасност много хотелиери да изпаднат в една определена клопка - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Ако бъдат приети в предложения вид, тези мерки ще нанесат тежък, а в някои случаи и фатален удар върху много хотели, чийто бизнес през последните месеци едва се посъвзе от извънредното положение, наложено на 13 март 2020 г. Скорошно допитване на БАПМХ до бранша показа, че в България няма нито един случай на заразяване с коронавирус в хотел, което е показателно за сериозността, с която хотелиерите се отнасят към безопасността на гостите си“, това пишат от Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (БАПМХ) в отворено писмо до премиера Бойко Борисов от 24 ноември.

Макар че дейността на хотелите не е прекратена или забранена пряко със Заповед № РД-01-677/ 25.11.2020 на министъра на здравеопазването професор Костадин Ангелов, дейността на ресторантите и баровете им е забранена. Какво значи това за хотелиерския бранш, биха ли могли да продължат да работят, какви са очакванията от идния зимен сезон и какво ще се случи със служителите на хотелите – това коментира пред ФАКТИ изпълнителният директор на Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели Георги Дучев.

„Това, че заповедта е до 21 декември означава, че Студентски празник няма да има, няма да има и Никулден. Въобще много добри резервации ще отпаднат в хотелите, защото тяхната дейност не е забранена, те не са затворени, но при положение, че ресторантите са затворени и гостите може да се изхранват само с румсървис, това до голяма степен обезсмисля работата на хотели. Румсървисът винаги е бил спомоществовател на основното изхранване, което е в ресторанта. Много от хотелите нямат инфраструктура, с която да осигурят румсървис. Може да си представите и как отивате в един хотел, в една стая, която в някои от случаите може да не е много голяма. Там трябва да се храните на някакви масички, на шкафчета. Самите стаи не са пригодени за функционално, удобно изхранване.

В момента масово падат резервации, но не това е най-голямото притеснение на хотелиерите. Най-голямото притеснение на хотелиерите в момента е, че мерките могат да бъдат удължени след 21 декември. Като втори сценарии, също много сериозен за тях, е мерките да бъдат разхлабени в периода Коледа - Нова година и от 1 януари отново да влязат в сила“.

На въпроса дали би било в помощ на бранша да работи на Коледа и Нова година, Дучев отговори: „Ще бъде в помощ, но има опасност много хотелиери да изпаднат в една определена клопка. Тя се състои в следното: от понеделник започнаха да се подават молби за тази мярка, която е свързана с тези прословути 24 лева на ден за хората, които са освободени в неплатен отпуск. И с тази мярка, и с 60 на 40 има едно условие след това хората да бъдат минимум два месеца на работа. В един момент ще се получи така, че хотелиери, които подадат молба и бъдат одобрени, служителите им ще вземат пари по тази мярка - парите се изплащат директно на служителите, но след това ако се наложи локдаун от първи януари, това означава, че те ще са длъжни да държат на работа хора без да имат работа и да плащат заплати“.

Сценариите за служителите в хотелиерския бранш също ще бъдат различни, според Георги Дучев. „Различно е, отпуските са изчерпани, някои са били на борсата, други бяха по 60 на 40 – основните екипи. Доста хотели, градски например, спа хотелите също, задържаха основното ядро. Те не бяха на борса, но тези, при които са били на борса, борсата изтича и при тях става една много сложна ситуация. Действително въпросът е дали правителството ще има добрата воля да подпомогне хотелиерския бранш главно заради служителите.

Всъщност основната ценност за хотелите, това са хората, това са екипите. Много от тях са създавани трудно в продължение на години. Сега с едно движение се разрушава труд, който е положен, за да се направят екипи. Не просто служители, защото повечето от постоянно работещите хотели – бизнес хотели, градски хотели, спа хотели, там ситуацията е доста по-различна от тази в морските хотели, които работят по 3-4 месеца през лятото и след това разпускат персонала си. При хотелите, които са целогодишно работещи нещата са доста сложни и очакваме да се усложнят още повече, ако рестриктивните мерки продължат“, коментира той.

Относно това дали хотелиерския бранш разчита на чуждестранни туристи тази година, Дучев каза: „При зимните курорти сезон във вида, в който е бил в предходни години няма да има със сигурност, независимо къде и как се разхлабят мерките. Все пак хората взимат решение за почивки някакъв период преди самите почивки. Не е “днес разхлабят мерките, утре ще отидем да пътуваме”. За някои ще бъде така, но масово не. Основният пазар през зимния сезон е британски пазар. Той остава затворен, така че се разчита основно на българи и някои съседни страни, например на македонци“.

На въпроса дали поставени в ситуация като сегашната за хотелиерите и ресторантьорите се създават условия за неправомерни дейности като неспазване на забраните, той отговори: „Наложените, утвърдените хотели със сигурност няма да шмекеруват на дребно. За тях едно тотално затваряне ще бъде катастрофално. Разбира се, не изключвам определени хотели, къщи за гости, ресторанти и въобще бизнес, който е забранен, на свой риск да отворят или да работят ъндърграунд. Те си носят съответните рискове и при евентуално залавяне ще има доста сериозни санкции. Наистина не виждам смисъл за това, че днес ще изкараш 200 лева, утре да те затворят и да стоиш с месеци без един лев доход. Това е доста рискована игра, предполагам, че някои ще се поблазнят, но едва ли ще бъде масово“.

„Определено икономическите мерки не са достатъчни. Трябва да разграничим икономическите мерки, които ефективно и сега се въвеждат и икономически мерки, които се декларират, но не е ясно кога ще бъдат въведени. Говори се за едни милиарди, за едни големи помощи. Въпросът е тази подкрепа за бизнеса да дойде възможно най-скоро,така че той да поеме глътка въздух и да може да запази служителите си. Точно преди Коледа и Нова година да настане едно масово освобождаване на служители, за което в Банско вече сериозно говорят, това ще бъде не просто неприятно, а направо трагедия за много хора. Има хора с кредити, всеки си е направил сметката разходи на база определена заплата. Ако така продължат нещата, за хотелиерския бранш ще бъде една доста тъжна Коледа и Нова година“, това каза изпълнителният директор на Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели по повод икономическите мерки за подпомагане на бранша.

А какво всъщност е нужно да се направи, за да се подобри ситуацията в хотелиерски бранш, Дучев коментира: „Две неща биха били доста сериозна помощ за бизнеса. Едното не зависи от нас, не зависи от никой. Това, разбира се, е да се подобри цялостната обстановка с разпространението на коронавируса, така че т. нар. епидемиологична обстановка да се подобри чувствително или, както казват специалистите, да достигне плато и след това започнат да намалят случаите, което би довело до разхлабване на мерките.

Другото нещо е, ако се запазят в този вид нещата или се стигне до усложняване на епидемиологична обстановка и затягане на мерките, това означава, че трябва действително правителството по възможно най-бързия начин да предприеме действия, така че да подкрепи бизнеса и да не се стигне до масови фалити. Самите бизнеси, които работят през лятото – говоря за хотелиерите, при първото затваряне пострадаха доста сериозно. Ресурсите, които са имали като буфер или, както някои казват, „мазнинката“, която са имали, всичко е стопено вече. В момента такъв буфер от гледна точка на кеш по-скоро няма. Разликата между това да продължат да функционират туризмът и хотелите и това да спре и да се стигне до масови фалити настина в подкрепата. В момента сме на ръба“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грауч.

    24 1 Отговор
    На кой му пука за тия неща хващат мотиките и да отиват да работят на село и аз искам цял живот да не работя тежък физически труд ама работя хайде търтеи малко физически труд а??????
  • 2 Ама тези

    20 1 Отговор
    "хотелиери" с хотели от въздуха , да не би да са я карали до сега само от ръката в устата , че са се завайкали ? Хайде стига , де !
  • 3 Свинаря.

    21 1 Отговор
    Ах горкичките ми те нашляпаха ги тия хотели където трябва и нетрябва в повечето случаи незаконно и с подкупи и пари под масата а сега се чудят как да им избиват парите ами няма да ги избиете очаква ви фалит каквото почукало такова се обадило има кой да гледа отгоре.

    Коментиран от #4

  • 4 Фалити нема да има

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "Свинаря.":

    Хотелите са все на големи клечки а те имат пари и връзки и възможности и ше се оправят....тоз вирус нема да е вечен...все някои ден ще се опряват нещата и тогас дрането ше бъде епично за които отиде на зимен или летен курорт в бегето

    Коментиран от #7

  • 5 по бански

    13 1 Отговор
    Да ги уволняват. А когато трупаха пачки не се оплакваха.
    Българина е наглец
  • 6 ГАНЬО Е НАГЪЛ

    13 0 Отговор
    Живи да ги ожалиш милионерите с хотелите

    Коментиран от #13

  • 7 По следите

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "Фалити нема да има":

    Явно не схващате проблема- собствениците на хотели може и да се оправят, но хората, които работят там остават на улицата. Вече има дори откази за мижавите 24 лв. Няма отпуски, няма борса и какво правят и как оцеляват тези хора??? Иначе с много патос министАрката обясняваше как ще има за всички- мУшеници....Ей , хора, използвайте онова дето е между ушите и спрете да дрънкате глупости, препоръчвам същото и на журналистите, плюс да бъдат малко по- любознателни, питайте бе, хора, не се срамувайте....
  • 8 Дучев...

    14 0 Отговор
    Защо само за хотелите и заведенията се говори и вдига врява? Другите кучетата ги яли но не вдигат пушилка. Само Вие ли сте основния бизнес в България?
  • 9 Koko55

    15 0 Отговор
    До преди година по курортите се гледаше на българите като втора ръка туристи. Случвало ми се е да ми предлагат менюта на чужд език, но като ги попитам за подробности и разберат, че не съм чужденец, се обръщат на другата страна. Отказвали са ми услуги с репликата, че е само за чужденци (беше някаква разходка с корабче около Несебър). Сори за положението ви, но масовката хотелиери си ритнахте столчето за БГ клиенти. В милата ни родина почивам на проверени места с отдадени на професията хора, при които наистина си почивам, а не се дебнем дали са изчистили или сготвили вчерашната манджа.
  • 10 Улевооо

    15 1 Отговор
    Преди да станете " хотелиери" кво сте бачкали? От дедо и баба наследство? Я у лево! Няма никакъв начин, за 10г,( между 1996-2006) да натрупаш излишък,с кийто да построиш хотел.И то- от вашите модели.Това струва милиони.Само грубия строеж.И още толкова обзавеждане,интериор, кухненска база.Един от вас няма платени данъци за милионни сделки и оборот през този период.Ако се разровим,масово сте около 100 бона оборот- пред НАП.На година,преди " хотела". Видиш ли,ако продължи забраната,трябвало да плаща на работника? Ами частници сте бе,милионери.Кой да ви поеме изцяло? Ние през нашите данъци? А ти да къташ осемцифрени сметки.Егсти философията.Ако ми плащаш ти,на мойте роби- става.Но не ме принуждавай,аз да плащам!

    Коментиран от #16

  • 11 Суха съчка

    15 2 Отговор
    Тия не разбраха ли че кюфтета свършиха кой лапал лапал да се ориентират към производство на стоки ако са за износ още по добре.

    Коментиран от #18

  • 12 Дед

    12 0 Отговор
    То отсега се знае, че през януари пак ще затворят, защото ще се вдигне броя на,, заразените,, по празниците. Всичко си е по сценарий. Никой не го интересува, че хората остават без работа.
  • 13 Опа

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "ГАНЬО Е НАГЪЛ":

    Хотели? Та това са палати. Е време е някой хора да разберат че само с туризъм икономика не става.
  • 14 Рекет даден Рекет приет

    10 0 Отговор
    Управляващите у нас и в ЕС са големи дебили и не разбират, че не всички "бизнеси" ще уцелеят след коронакризата. Малоумно е сега да се "помага", т.е. да се дават пари на "бизнеси", които са обречени и ще фалират, независимо колко пари им даде сега Тиквата. 10%-15% от "бизнесите", а вероятно и повече ще са фалирали. Ако не сега то до 1 година ще са фалирали. И ще са изчезнали заради промените, които ще настъпят в света след корона вируса. Най-малкото, хората ще са обеднели 10%-15% и намалели като брой, защото 3%-4% ще са измрели от вируса. Ще намалее потреблинието и ще фалират някои хотели, авиокомпании, транспортни фирми, туристически агенции, туроператори ... Мерките трябва да се насочат не към "бизнеса", а към хората. Хората/пазара/ решава кой бизнес е нужен и кой трябва да фалира. Срещу тези "помощи" получаващите ги работници би трябвало да полагат примерно 4 часа дневно обществено полезен труд. Например да ринат сняг в момента по спирки и тротоари, а когато няма сняг да метат тротоари, улици, събират боклуци, да се грижата за паркове...
  • 15 хах

    7 0 Отговор
    А защо не намалят цените с 30-на % и ще имат клиенти. За ден, за два - колкто толкова. Ама не- искат да лапат.
  • 16 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Улевооо":

    Ако продължи забраната от 01.01 ,продължава с мярката.24те лева са за два месеца,ама тоя интервюирания се прави на ощипана мома. Капани,хватки . .ала бала.
  • 17 Перо

    8 0 Отговор
    От кога казват на мутренските “бизнесмени” хотелиери. На мутрите-ресторантьори,тиквата им намали ДДС-то на 9% и няма помен от намаление на цените или повече приходи в бюджета.Увеличиха си само личните доходи.С печалбата си,селските първенюта си купуват луксозни лимузини,а когато господ ги стопира,искат държавата да им плаща. Да фалират,на бюджета няма да се отрази,защото не плащат данъци.
  • 18 Перо

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Суха съчка":

    Как да се ориентират към производство,където се иска техническо и икономическо образование,а те могат само да пълнят на готово шкафчета от хотелите, направени с пари от обществени поръчки и приватизации.
  • 19 Кой68

    2 0 Отговор
    "Хотелиерите"отдавна са във тая клопка.Банско е превърнат във град,а не курорт.Същото е и по Черноморието ни.Прекаленото презастрояване което и сега продължава....
  • 20 123

    2 0 Отговор
    Жал ми е за персонала, защото са сезонни работници по голямата част, на тези пари разчитат, вече са ги 'наместили'! Чудно, що за работодател трябва да си, ако не можеш да си запазиш хората, на КАКВАТО И ДА Е ЦЕНА! Ха, та джиповете на жената, любовницата и щерката са ФРЗ то за сезона + режийните, да го ....
  • 21 Порно

    2 0 Отговор
    На повечето българи им писна от кръчмарите. И да фалират, какво от това? Като свърши пандемията , нови ще се появят. Палачинката се обръща , никой няма гаранция , че ще е цял живот чорбаджия.
  • 22 Никой

    1 0 Отговор
    От коментиращите тук не жали за хотелиерите, така че никакви помощи за тях!
  • 23 Зайко Байко многознайко

    1 0 Отговор
    Хотелите като сгради не искат хляб и вода, да му мисли обслужващият персонал! Хотелиер у на така лесно не се става, иэвод собственниците имат реэерви, работещите нямат эащото са на една миэерна эаплата! Битият си е бит , е.....т е..н! Отколе се энае че е така!
  • 24 Да се

    1 0 Отговор
    преквалифицират в доктори, медицински сестри и IT специалисти, а ако не им се работи, да станат таксиметрови шофьори, полицаи или военни