Last news in Fakti

21 Ноември, 2012 08:00 44 424 27

Страхът да си милионер в България

  • милионер-
  • тото-
  • тотомилионер-
  • страх
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като в неделя двама човека си разделиха по близо 5 милиона лева от тотото, в българското медийно пространство отново тръгна дебатът: „Да се показват или не лицата на тотомилионерите”. Този дебат се ожесточи и от новината за спечелените близо 170 милиона евро от лотарията „Евромилиони”. Световните агенции показаха усмихнатото лице на младия французин спечелил огромната сума. Припомнени бяха практиките в други страни, където новите милионери позират пред фотографите без притеснение.

В България обаче нещата са други. „Осветените” в  медиите тотомилионери биват показвани като вече похарчили парите. Нещо повече, повечето са във своебразен финансов колапс и са по-бедни отпреди заветния фиш.

Доколкото има статистика за тези „щастливци” по света, картината не е по-различна. Обикновено късметът се усмихва на неособено заможни хора, които бързо се главозамайват от огромните суми, които се озовават в банковите им сметки. Вследствие на това, в САЩ например, са въвели изплащане на огромните печалби на траншове. Ако спечелиш 100 милиона, ти ги изплащат в продължение на 10-20 години. Разбира се, можеш да ги вземеш и веднага, но пък се дължи доста голям данък върху спечеленото.

Да се върнем у нас и да предположим какво би станало, ако един средностатистически българин спечели 5 милиона и се покаже по медиите. Нека да стигнем още по-далеч и да предположим, че от МВР са изловили всички „Нагли”, които отвличат за подкуп и режат уши и дори убиват, ако не платиш.

Тотомилионерът, да речем, живее в „Люлин” в несанирана панелка с двете си деца, мрънкаща съпруга и лоша тъща, която постоянно натяква на дъщеря си каква партия е бил Петър от 11 „б” клас и как го е изпуснала.

Нека наречем новия богаташ Иван и да проследим прекрасния му нов живот. Щастливецът отива в централата на Българския спортен тотализатор и тържествено заявява, че няма нищо против да бъде отразен от медиите. Тутакси фотографи и репортерки от всички медии зарязват поредното рязане на лента от премиера и хукват към тържествената церемония по удостояването на Иван с чек (за предпочитане – 0,80 на 1,40 м.). Всички се усмихват, особено репортерките.

На другия ден Иван гостува във всички сутрешни блокове на национални телевизии подред, а докато пътува между тях Сашо Диков го дебне с микрофон и с въпроса какво ще прави с милионите.

Същевременно всички роднини на Иван са му дошли на гости. Трябва да почерпи, човекът. Освен това, какво е да отпусне една малка сума назаем, все пак пари бол...

Да не забравяме приятелите. Иван с изненада установява, че за разлика от фейсбука му, където те са точно 97 души, сега изведнъж всички бивши съученици и колеги намират повод да наминат при него, за да видят как я кара.

Трябва да напусне работа. Бачка ли се за 500 лв.?

Искате ли да се обзаложим какво следва? До половин-една година Иван ще се е развел (жена му обаче ще е прибрала половината му пари), ще е преспал поне с една репортерка и една плейметка, ще е станал съдружник във фирмата, в която е работил  (и съответно фирмата ще е фалирала), ще се е алкохолизирал и ще е останал без пари, без роднини и без приятели.

 „Защо, защо, бедни Иване, не си прибра парите на депозит, не си мълча? Живей от лихвата, давай десятъка на Дянков и си пий ракията!” Това ще е единственото, което ще се върти в главата му.

Вчера следобед тотомилионерът от Перник, който обаче се оказа бизнесмен, се показа пред медиите и заяви, че ще си я кара по-старому, само ще обнови техниката  във фирмата си. Някои издания съобщиха, че всъщност той не е бизнесмен и едва е свързвал двата края. В интернет се появиха кадри от импровизирано интервю с него. От bTVсъобщиха, че самоличността му е известна, но той им е отказал да се съобщава името му и да се показва лицето му. Много от читателите на Факти.бг се усъмниха в достоверността на информацията и заподозряха конспирация. От тотализатора засега пазят мълчание.

Определено е страшно да си милионер в България, смятат повечето ми приятели, които не са милионери. С тези, които станаха милионери, почти не се виждам. Повечето са в чужбина, дори и да имат бизнес тук. В Берлин и Париж нямат проблем да се движат без охрана по улиците...

А аз отивам да пусна фиш в някой тотопункт. Поне докато джакпотът не е станал по-голям от милион.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И.Иванов

    1 1 Отговор
    Това че са наредили на един мошеник и подставено лице да се покаже не означава че той ще вземе милионите.

    Коментиран от #13

  • 2 кик

    4 1 Отговор
    ако има акъл ще иде в малко остроф4е или някъде в доминникана или пуерто рико или куба ще тури парата в банка разли4на от такава с данъка на дянкоф и ще си гледа рахата..ще ба4ка нещо като такси за пред хората и не го боли колко ще изкарва защото от лихвите ще е презадоволен...такси щото никой нито му вижда потока клиенти нито дали работи или спи или е на кино а се води 4е работи за пред съседи и познати и приятели

    Коментиран от #3

  • 3 Станимир Христов

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "кик":

    Ами ти ако имаш акъл също вземи и прочети каква е престъпноста в държавите които изброй и виж аджаба дали найстина ще му е добре там....

    Коментиран от #19

  • 4 optimista

    1 1 Отговор
    ТАЯ СТАТИЯ МИ ЗВУЧИ МНОГО МАНИПУЛИРАНА КАК ТАКА ДА ДАВА НА ДЯНКОВ ТЪ ТОЙ Е ПЪЛЕН НЕВЕЖА КАК ТАКА ДЕСЯТЪКА ЕЙ ФАКТИ.БГ НЕ ТАКА САМО ЗАЩОТО ТОЗИ ДАНЪК Е ПЪЛНА ГЛУПОСТ
  • 5 kiko

    2 1 Отговор
    jalakata deistvitelnost e takava- ne moje6 da se zaradva6 4e ima6 kasmet v Bulgariq.
    unikalna statiq,pozdravleniq za avtora :)
  • 6 тото-мафия

    1 2 Отговор
    Моето мнение е, че както всичко в тази държава тотото е нагласена история и идеята е да бъде заблуден обикновения човек да си даде и последните пари за глупости. Представете си каква печалба има от тотото и как се пълнят джобовете на определени хора ей така само от голата надежда на много хора да забогатеят от 2,80 лв!!!!!
    Представете си каква печалба има след като един фиш струва няколко стотинки :)
    В тази мафиотска държава няма кой да ви остави да спечелите, не си давайте парите на мафията!!!!

  • 7 Spewn1

    2 1 Отговор
    В България е опасно да си милионер, или поне ако не си от "нашите", иначе по целия свят където има квартали само за милионери, милиардер и т.н. се живее най-спокойно.
  • 8 Турбомания

    4 1 Отговор
    И на мене ми се струва ЛЕКО нагласена работа, т.е. както се твърдеше, че милионите си се прибират и не се печелят от случайни хора, така сега изведнъж се появи 'смелчага' да си признае, че е спечелил - Е, кажете, не Ви ли се струва ОТНОВО нагласено?!?
  • 9 онзи

    3 1 Отговор
    ТОТОто ще даде на некой балама 5милона лева кога пръдне гущер и замирише...
  • 10 Максито

    5 1 Отговор
    М...ка им м....на на тези от BTV !!! Гледах репортаж в който нагло,нагло искат да проверят фиша на човека.Да бяха питали мене да ли могат да ми проверят фиша......навсякъде BTV щеше да стане !!! :(((((:(((((:(((((
  • 11 Бабайт

    4 1 Отговор
    Максито подкрепям те човече!Тези нямат никакво право да показват лицата на тези хорица,техен си е бил късмета и техен ще си остане.Пълни тапанаре са тия от БТВ!
  • 12 ХХХ

    2 1 Отговор
    "Искате ли да се обзаложим какво следва? До половин-една година Иван ще се е развел (жена му обаче ще е прибрала половината му пари), ще е преспал поне с една репортерка и една плейметка, ще е станал съдружник във фирмата, в която е работил (и съответно фирмата ще е фалирала), ще се е алкохолизирал и ще е останал без пари, без роднини и без приятели."

    Всъщност това доказва не че е "страшно да си милионер в България", а че ако си тъп, даже и някак да забогатееш, бързо ще се върнеш там, където ти е мястото - независимо дали си в България, Тимбукту или Марс.........
  • 13 Станислав Роснев

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "И.Иванов":

    Като не се показва - защо не се показва?
    Като се покаже - не е той.
    хахаахах, ей, няма угодия на този народ. Не играйте и не се ядосвайте. Елементарно е.
  • 14 ТРОШАЧА

    2 0 Отговор
    САМО ЕДНО УТОЧНЕНИЕ -ГН СИМЕОНОВ ПАРИТЕ ПРИДОБИТИ ОТ ХАЗАРТ НЕ СЕ ДЕЛЯТ ПРИ РАЗВОД А ОСТАВАТ ЗА ТОЗИ КОЙТО ГИ Е СПЕЧЕЛИЛ !!! (да е жив и здрав човека и да ги харчи както му харесва напук на всички които правят сметка на парите му!)

    Коментиран от #15

  • 15 Андрей Симеонов

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "ТРОШАЧА":

    Все пак това е публицистика, не е юридически текст, г-н Трошач

    Коментиран от #20

  • 16 sksk

    2 1 Отговор
    Големите проблеми винага са идвали с големите пари, особено ако човека не е зрял и не е готов, най-вероятно ще стане доста по-зле от преди да е спечелил сумата. Но ако иска да запаи себе си с всичкия си, да не прежевее развод и , разни беди и т.н. трябва да помисли за благотворителност, ама не за държавата а за конкретни хора или случаи, сираци например.
  • 17 аватар

    10 1 Отговор
    тези пари не са за харчене,те са за удвояване и утрояване,ако имаш акъл...

    Коментиран от #23

  • 18 AUIDI A8

    0 2 Отговор
    Няма никва мафия хвашташ ги с късмет парите и след това където вика аватара правиш ги възможно колкото се може повече до края на живота си и трошиш като луд нормално е да не се покажат пред медийте точно една седмица им давам ако се покажат на тези двамата и са ги учистили.!!!!!
  • 19 кик

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Станимир Христов":

    ако жиеве мирно и тихо няма да има посегателства
  • 20 ТРОШАЧА

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Андрей Симеонов":

    БЛАГОДАРЯ ЧЕ МЕ ОСВЕТЛИХТЕ Г-Н СИМЕОНОВ ;–р
  • 21 kusoagaki

    2 0 Отговор
    До човека който е писал статията - Гроздето е кисело а?
  • 22 БУМЕР КАМОР

    1 1 Отговор
    kakvo praviat v BG spechelilite.ima mnogo mesta po sveta kadeto shte si jiveiat jivota bez da ima risk za tiah
  • 23 БУМЕР КАМОР

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "аватар":

    napalno si prav
  • 24 prizrak

    1 2 Отговор
    Айде сега да предположим ,че тото милионера живее във Варна в санирана панелка ,има добра жена и две прекрасни деца. Решава да не парадира с милионите си и си хване семейството и отиде да живее в Швейцария.......... Много ви моля да престанете с този негативизъм и да си пускате по често фишчето.Именно заради този балкански манталитет тъпчем на едно място ...
  • 25 катя иванова

    7 1 Отговор
    да си тотомилионер е добре късмет ако не успее това е съдбата му.
  • 26 Дulo

    0 1 Отговор
    това - Поредното рязане на лента от премиера . Може ли без тези забележки . Всичко труго е пълна скука.

    Коментиран от #27

  • 27 БУМЕР КАМОР

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Дulo":

    xaxa premiera e pich