Last news in Fakti

11 Януари, 2021 11:02 2 093 6

ЕС и Китай: Сделка или не?

  • китай-
  • ес-
  • сделка-
  • споразумение

Целта на сделката е да задълбочи икономическите отношения между двете страни и да даде сравнително предимство на европейските компании

ЕС и Китай: Сделка или не? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор Мирела Петкова

Едно инвестиционно споразумение само по-себе си не може да промени Китай. След седем години и тридесет и пет рунда преговори, Европейският съюз и Китай постигнаха споразумение през декември месец, касаещо пазарния достъп за европейски и китайски компании. Целта на сделката е да задълбочи икономическите отношения между двете страни и да даде сравнително предимство на европейските компании, които се стремят да навлязат на китайския пазар, засилвайки конкуренцията между китайски и европейски инвеститори.

От икономическа гледна точка, европейските компании, правещи бизнес в Китай, са изправени пред един от най-рестриктивните режими за преки чуждестранни инвестиции в света, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Споразумението предвижда Китай да премахне количествените и капиталовите ограничения, както и изискванията за съвместно предприятие в редица сектори като тези засягащи електрическите коли, частните болници, научноизследователската и развойна дейност, телекомуникационните и компютърни услуги, и други. От самото начало, европейският пазар предлага значително по-малко ограничения за китайските компании. Ключово е, че споразумението ще подобри достъпа на Китай до енергийния сектор, включително възобновяемите източници.

На фона на дългогодишните преговори и парализата на световната икономика поради коронавируса, не беше изненада, че лидерите на ЕС и Китай не се забавиха да обявят за успех Всеобхватното споразумение за инвестиции.

Но ако погледнем цялостната картина и оставим фанфарите на европейските институции настрана, истинският победител в това споразумение е Китай, а не ЕС, дори ако отстъпките, обещани от Пекин, бъдат изпълнени. Инвестиционната политика не съществува във вакуум и въпросът за човешките права в Китай става по-належащ с всеки изминал ден. Китай е все по-агресивен и настъпателен в преследването си на малцинствени и демократични движения на територията си. Пример за това са масовите арести на демократични представители в Хонг Конг и масовите арести на уийгурското малцинство и затварянето на стотици хиляди в лагери за превъзпитание и принудителен труд. Задълбочаването на инвестиционните отношенията между Пекин и Брюксел без адресирането на този въпрос би било невъзможно. В края на краищата, споразумението упоменава, че Китай се задължава да полага непрекъснати и постоянни усилия с цел ратифицирането на конвенцията на Международната организация на труда, адресираща премахването на принудителния труд. В споразумението не е посочен краен срок за това ратифициране. ЕС заяви, че споразумението обвързва страните в инвестиционни отношения, отстоява интересите на ЕС и насърчава основните ценности на съюза. Политическият сигнал може да се тълкува, така, че е достатъчно Пекин да обещае да полага усилия докато стотици хиляди уйгури са затворници, и същевременно да постигне инвестиционната сделка без никакви реални концесии в тази посока.

Ако икономическите ползи са все още под въпрос, геополитически, това е най-значимото споразумение постигнато от Пекин. Дори едно инвестиционно споразумение само по-себе си да не може да промени Китай, отстъпването на Брюксел за изискване на по-сериозни задължения за опазване на човешките и малцинствени права, е равностойно на геополитически гол за Европа.

Преговорите бяха водени до голяма степен от големите икономики на ЕС, Франция и Германия, които са едни от най-силно зависимите членки от китайския пазар и печелят най-много от сделката. За сметка на това, по-малките европейски държави, които нямат големи икономически интереси в Китай, а и тежест във воденето на преговори в Европейския съюз, не бяха допуснати до голяма степен в преговорите през годините.

Макар споразумението да е готово на техническо ниво, подписването и официалното ратифициране от двете страни предстои. Остава малката надежда, че в бъдеще, ЕС ще преосмисли политиката си спрямо Китай и ще види, че икономическите и политически цели са взаимосвързани. Победа на инвестиционния фронт за сметка на човешките права е загуба за ЕС, ако Китай продължава да утвърждава авторитарния си метод на управление у дома и зад граница безпрепятствено.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пари Стока

    12 1 Отговор
    Пари' - Това е положението - Интереса клати феса... бедните и малки страни.... супата

    Коментиран от #2

  • 2 Мухаа,хаа!

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пари Стока":

    Не " супата" колега,а таратора ще духат.И ние сме в групата.Таратор без кисело мляко, на който липсва настъргана краставица.Забеляза ли една възлова фраза: Да има частни болници!?
  • 3 ха ха ха

    4 2 Отговор
    Този договор е античовешки! ... интересно е тромавата ЕС, колко бързо го прие само и то подмолно 😆
  • 4 Значи

    4 0 Отговор
    ЕС да се застъпи за правата на туркоезпчните в Китай ??? Виждайки как мюсюлманите се държат в Европа...атантати и липса на желание за интегриране и спазване на законите то Китай са на правия път и ЕС трябва да вземе пример
  • 5 ттт

    1 0 Отговор
    В ЕС има само една свободна държава - Франция и само тя може да прави нещо с което началникът от другата страна на Голямата вода не е съгласен. Така, че ЕС под натиск може да се откаже от договорираните си задължения, дори след това да го осъдят да плаща трилиони. (Както нас Русия ни осъди за Белене). Но Китай няма да опрости лихвите на ЕС.
  • 6 Наблюдател

    0 1 Отговор
    О, Глупави, Глупави Европейски лидери.....!!