Last news in Fakti

30 Март, 2021 19:00 5 338 68

Никой не обича никого, особено Русия

  • русия-
  • нов световен ред-
  • сащ-
  • китай-
  • суперсили-
  • война-
  • владимир путин-
  • ялта

Наблюдаваната горчива действителност е само проява на обективните закони на историческото развитие

Никой не обича никого, особено Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеки ден има лоши новини от международния живот. Президентът на една суверенна ядрена суперсила казва нещо невъобразимо за президента на друга суверенна ядрена суперсила. Китайските другари са принудени да обясняват на своите американски партньори основите на дипломатическия етикет и признаците на поне някои градивни програми в двустранните отношения на първите икономики в света. Руският министър на външните работи, признат майстор на точните и прецизни думи, определя всички глупости, които се случват, с друг афоризъм за бъдещи учебници: „Фалшива, а понякога дори изродска дипломация (Фейковая, а порой – и фриковая дипломатия)“, пише публицистът Андрей Сорокин в руския вестник “Взгляд“ в материал представен от агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Нищо изненадващо, уви. Както етикетът е обвивка на нравите, така и дипломацията е изразително средство на определени участници в международната политика. Какво е присъщо на международната политика днес? Никой не обича никого (особено Русия, но също така и помежду си не по-малко), всеки безразсъдно върти интриги и слага каквото има в колелата на конструктивно сътрудничество и световния мир. Това е всичко, на което дипломацията на международните партньори е научена и превежда, спазвайки трогателното стилистично единство на формата и съдържанието. Трябва обаче да се признае, че наблюдаваната горчива действителност е само проява на обективните закони на историческото развитие, известни на всеки ученик от съветско време от резюметата на класиците на марксизма-ленинизма: обостряне на империалистическите противоречия в суровото време глобална системна криза. Това е въпрос на ежедневие: кризите са залегнали в самата природа на капиталистическия социално-икономически ред и те също са включени в процеса на историческото развитие. А напрежението в международните отношения е само външно проявление.

Възможно ли е, разбирайки научно естеството на противоречията, да се регулира напрежението с добра воля, здрав разум и избягване на съпротивление между страните? Да. Дори имаше такъв успешен опит през втората половина на ХХ век - световният ред, създаден в Ялта. Но всичко свърши. Не защото е лошо, а поради тъжните, но обективно променени обстоятелства. Ялтинските норми и институции са оцелели днес само под формата на лозунги и декорации. Всъщност вместо световния ред от Ялта имаме световен ред след Ялта, изпълнен с трагични инциденти от световен мащаб. И сега руският президент разумно обяснява на международните партньори в продължение на много години: изходът е на същото място, където беше входът. Путин директно се позовава на успешния опит на "Голямата тройка" през 1945 г. при установяването на следвоенния световен ред. Да, казва той, оттогава обстоятелствата са се променили по известен начин. Но ялтинските принципи на съгласието на световните сили са все още технологични и релевантни. Достатъчно е, казва той, да се съчетаят едното нещо с другото и да се разшири кръгът на основателите и поръчителите на новия световен ред за сметка на възникващите нови центрове на силата (не може без Китай, нали?). Единственото процедурно изменение на инструкцията на бащите-основатели: да се прави не след опустошителна война, а вместо нея.

Но не. Международните партньори не чуват. Миналата есен, когато Путин изложи подробно тази концепция на юбилейната сесия на Общото събрание на ООН, тя звучеше идеално. Проблемът е, че безразличието на международните партньори към привидно рационалното „нулиране на Ялта“ е, уви, също обективно и естествено. В крайна сметка каква е същността на оригиналната Ялта?

Първо. Това е конспирация на две безусловни световни суперсили от своето време с участието на трета - всъщност бивша, но все още авторитетна. И тримата лидери са фигури с гигантски размери, способни да мислят в исторически категории и през 1945 г. те са имали повече от задълбочено и съществено разбиране на проблемите на войната и мира.

Второ. Това е взаимно признаване на последователността на два цивилизационни проекта от световния ред - съветския и американския. И определението за минимално травматични, но градивни правила на конкуренцията.

Трето. Двете суперсили, представящи своите проекти за глобализация и намиращи се в непостижимия зенит на силата са се превърнали както в конкуренти, така и в гаранти за спазването на правилата на конкуренцията. Ето защо светът на ХХ век е „биполярен“.

Всички предимства на света след Ялта са производни на тези три компонента. Крахът и на двата проекта за глобализация, един след друг - първо СССР, а след него и моделът на еднополюсната глобализация - в края на миналия век и началото на този век, погреба ялтинския световен ред. Светът просто загуби ободряващия чар на цивилизационната конкуренция и се потопи в архаичен морал, както преди ерата на историческия материализъм. Формално нашите американски партньори все още не са изоставили миража на еднополюсната хегемония. И настоящият президент Байдън, с нов и неприличен за годините му младежки ентусиазъм, се зае да имитира възкресението на този изтощен проект. Дори не да го актуализира, а максимално да го перефразира. Но това е имитация, при която разумните, конкурентни, цивилизационни компоненти на проекта отдавна са заменени от примитивна алчност и мания за световно господство. И от тази камбанария същите Русия и Китай - единствените две способни и ефективни държави на планетата - се възприемат не като конкуренти - съратници за рационален световен ред, а като нахалници, нежелани и враждебни пречки пред глобалния грабеж.

Това са симптомите на смъртта на еднополюсната глобализация, които Путин диагностицира в своята незабравима реч в Мюнхен. Е, разбира се - и той, както другарят Си, знае за историческите модели и обострянето на империалистическите противоречия от първоизточници. И генетичната памет безпогрешно казва как завършват. Но ... Рузвелт умря - и няма с кого да говори. И няма за какво да говори - алчността и мегаломанията не се споделят по приятелски начин. По този начин, от трите ключови компонента на Ялта, ние дори нямаме първите два - добра воля и историческо мислене на всички световни сили и взаимно признаване на равен суверенитет. Остава само един убедителен аргумент, който е в състояние да поддържа настоящия световен ред на ръба на войната и мира. Следователно, Бог да даде здраве и отличен успех в бойната и политическа подготовка на въоръжените сили на Руската федерация. И тогава, изглежда, добрата воля със здравия разум ще наваксат.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова император

    126 22 Отговор
    В България 80% от хората обичат Вова и го чакат като освободител.

    Коментиран от #10, #17, #28

  • 2 Санитарен инспектор

    20 120 Отговор
    Джуджето путин изобщо не се е ваксинирал от ковид деветнадесет защото го е страх от дихателна недостатъчност и температура и сърдечни заболявания и епилептични припадъци и алергични реакции и тромби следва белодробен емболизъм тромбофлебит и инсулт болки в гърдите отпред и отзад и смърт . Джуджето путин го е страх от смърта и стои със скафандър дрегер в бункера си в кремъл.

    Коментиран от #4, #46

  • 3 Софиянец

    26 112 Отговор
    Само нашите родни предатели го обичат и са готови да предадат България да стане Московска губерния.

    Коментиран от #5, #8, #21, #52, #64

  • 4 др Гей Билтс

    51 8 Отговор

    До коментар #2 от "Санитарен инспектор":

    Има ли нормален човек, който би се ваксинирал по собствена воля?
  • 5 Председател ПКП

    65 12 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянец":

    Ша ставаш тогава турски вилает.

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Историческо минало, настояще и бъдеще

    108 11 Отговор
    А да не би САЩ, Израел, Англия, Турция и Германия да са ни мислили доброто някога?

    Коментиран от #49

  • 8 Пръц

    30 35 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянец":

    Разбира се ,че ще станем Московци.Тогава ще ти татуираме сърп и чук на задника и един червен фес на кухата кратуна.

    Коментиран от #18

  • 9 НОВО ПЕТ

    11 33 Отговор
    ХАРЕСВАМ РУСКИНИТЕ....ДОБРИ СЕРВИТЬОРКИ СА НА....СЪНИТО ЛЯТОТО

    Коментиран от #34

  • 10 Хаха

    16 68 Отговор

    До коментар #1 от "Вова император":

    Обичат го само националните предатели, които се кланят на Ленин, Сталин и Путин.

    Коментиран от #23

  • 11 КОТарАК

    36 16 Отговор
    всяка държава си е запазила място в сегашния свят , благодарение на нац. си политика...тук няма благородство-или те или ние е принципа
    ние се разхождаме дефакто над костите на дедите си , умрели за тая страна.
    с Русия...кво ни свързва освен обичта на родителя към детето си. ние сме им дали азбука , религия и сме много над тях , но тва грешно се бърка с русофилсто...

    Коментиран от #19, #36

  • 12 Милеете за БКП

    13 59 Отговор

    До коментар #5 от "Председател ПКП":

    Незнам дали ще ставаме турски вилает, но в края на турското робство сме били много по-свободни и заможни от края на руско-комунистическото. Илюзия е, че днес сме по-свободни. Всички можещи хора бягат оттук от времето на твоите сатрапи-руснаци и техните приятели - български предатели и доносници, които и до ден днещен чрез своите връзки и внуци доизсмукват жизнените силит на държавата ни...

    Коментиран от #16, #50

  • 13 чиче

    62 8 Отговор
    ВОВА Е ВЕЛИК.Цял свят СЕ СЬОБРАЗЯВА С НЕГО
  • 14 1234

    69 11 Отговор
    До сега какво добро сме получили от Англо Саксите? Н И Щ О. Сомо загуби.
  • 15 чиче

    65 7 Отговор
    С ПАРИТЕ ЗА 8 ЕФКИ ЩЯХМЕ ДА ВЗЕМЕМ 18 МИГА.И ТО ЗА ГОДИНА
  • 16 питам

    32 8 Отговор

    До коментар #12 от "Милеете за БКП":

    Наследник на обитател на Белене ли си?
  • 17 !!!?

    6 19 Отговор

    До коментар #1 от "Вова император":

    Е това ли разба от статията за "новия ред" - Вова у спалнята ти !!!?
  • 18 Софиянец

    12 33 Отговор

    До коментар #8 от "Пръц":

    Ти да видиш, поне си признавате как сте готови да убивате отново българи в името на мацква

    Коментиран от #29

  • 19 ах недей

    3 26 Отговор

    До коментар #11 от "КОТарАК":

    Голямо напъване е било докато го измъдриш това,червен памперс!

    Коментиран от #30

  • 20 Бат Мишо

    38 6 Отговор
    С добра дума се постига много , но с добра дума и калашвик в ръце се постига повече като се говори с нагли кравари

    Коментиран от #41

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 чиче

    51 8 Отговор
    ТУРСКИ ПОТОК ЩЕШЕ ДА Е БЬЛГАРСКИ.АМА НЕКОЙ СЛУШАТ ГОВЕДАРИТЕ

    Коментиран от #25, #26

  • 23 честен ционист

    13 4 Отговор

    До коментар #10 от "Хаха":

    80% толкова са плюсчетата и минустчетата. Показателно. Лошото за вас е че процентите пълзят към 90%.
  • 24 РУСНАЦИТЕ...ИСКАТ В.....БГ И.....ЕС

    11 12 Отговор
    КАТО ГЛЕДАМ РУСКИНИТЕ ЛЯТОТО НА СЪНИТО.....КВИ ГАДЖЕТА ИМА....ЕВАЛА ВОВА
  • 25 !!!?

    6 17 Отговор

    До коментар #22 от "чиче":

    Като си получил патока можеш да си го наричаш както искаш, стига да си плащаш сметките на Путин !!!?
  • 26 БАЛКАНСКИ ПОТОК....ШАМАР ЗА БСП

    2 22 Отговор

    До коментар #22 от "чиче":

    ЛАПАМЕ ЧИСТИ ЕВРАЦИ ОТ ТРАНЗИТА НА ГАЗ ЗА ...ЕС.....И ТРАНЗИТИРАМЕ ГАЗ...ОТ НЯКОЛКО МЕСТА......
  • 27 РУСНАЦИТЕ...ИСКАТ В.....БГ И.....ЕС

    4 21 Отговор
    КВИ ГОТИНИ РУСКИНИ РАБОТЯТ ЗА БЪЛГАРИТЕ....НАЛИ СМЕ В ЕС...
  • 28 Брежнев

    3 22 Отговор

    До коментар #1 от "Вова император":

    На баба ти дъртата вулвация обичаме,и на рашанките разбира се!
  • 29 Пръц

    26 7 Отговор

    До коментар #18 от "Софиянец":

    В БГ кенефа само за убийства мислите,също като вашите господари от Козяк.
  • 30 КОТарАК

    5 3 Отговор

    До коментар #19 от "ах недей":

    уверен съм че ще ми станеш любовница , при по- задълбочен разговор
  • 31 РУСНАЦИТЕ...ИСКАТ В.....БГ И.....ЕС

    7 11 Отговор
    ТА ДА ВИ КАЖА ЗА РУСКИНИТЕ...ТИЯ ХУБАВИТЕ ДЕ..ЕДНИ ДЪЛГИ КРАКА,НЕЖНИ РАМЕНЕ,СИНИ ОЧИ КОИТО ГЛЕДАТ ПАЛАВО И МНОГО ОТВОРЕНИ И ДИРЕКТНИ.....ЕВАЛА ВОВА

    Коментиран от #32

  • 32 рон джереми

    2 8 Отговор

    До коментар #31 от "РУСНАЦИТЕ...ИСКАТ В.....БГ И.....ЕС":

    Пускат ли изотзадзи?
  • 33 Кеф

    27 4 Отговор
    Хей, герботролчетата, остават 5 дни, милички. След това големите ботуши, греблото и в свинефермите.
  • 34 пешо

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "НОВО ПЕТ":

    слънчака не е за всеки... но явно и за този влак си има пътници...
  • 35 ??!

    26 10 Отговор
    Русия е най-великата държава на Земята! - ФАКТ!

    Коментиран от #44

  • 36 пешо

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "КОТарАК":

    колко сте над тях, интересно? как го измерихте? и... кои сте вие? буци, варели, пкп, шехеразада, с.ачева, хилядите знайни и незнайни калинки?
    хората, които са наистина на ниво, рядко изтъкват това. то е част от нивото и въпрос на стил.
  • 37 Като

    6 19 Отговор
    гледам вместо избори да направим един референдум и да се вливаме в майка Русия, да се топлим и храним с новините за новите велики постижения на нашия велик спасител Вова. Жал ме е, че знам български като чета всички коментари

    Коментиран от #47

  • 38 Аналитик плюс

    15 0 Отговор
    Почти съм съгласен, но не съвсем... Настоящата "изродска" дипломация е продукт на естествено и обективно историческо развитие, тъй като вече има подобни аналози в историята на международните отношения - например, преди избухването на първата и особено втората световни войни. Има обаче и нюанси. Аз не мисля, че положението е толкова "натопорчено", както преди световните войни. Тук става въпрос за един непохватен опит на един Хегемон и колцина васали да въведат арогантно и насилствено един тираничен Нов Световен Ред. Естествено, до световна война с новите оръжия няма да се стигне, така че неуспехът на това безумие вече се очертава. Просто властта трябва да се поеме, и ще се поеме, от по-разумни хора.
  • 39 жалкаработа

    5 15 Отговор
    ватниците още си мечтаят за ялта 70 години след това
    реда от ялта не съществува защото в победените страни расте 4 поколение граждани и никой не иска съдбата на народа му да се решава от чужди правителства и най-вече руското
  • 40 Българин

    4 3 Отговор
    Далече но Русия добър живот казват старите хора
  • 41 Д-р Франкенщайн

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Бат Мишо":

    Сънищата са безплатни върви на лечение пък може и да помогне с електрошок
  • 42 мдаааа

    5 6 Отговор
    Никой не обича президент с клифор и токчета , да се прави на мъж ...

    Коментиран от #60

  • 43 Шайба

    3 5 Отговор
    Китайците обаче за разлика от Русия не са за многополюсен модел с баланс на силите и дори не го крият,искат да доминират в света като Америка,тоест да заемат тяхното място,че и повече,китайската алчност е пословична.Не знам защо Путин се прави,че не го забелязва,може би изчаква подходящия момент,защото в момента съюзът с Китай му е от полза срещу Америка.

    Коментиран от #48

  • 44 Чичо Том

    4 5 Отговор

    До коментар #35 от "??!":

    Мнооого си зле по географията,биха ли те даскалите?САЩ са он да топ!
  • 45 хахаха

    8 7 Отговор
    рашка ли е една от първите икономики в света тя е чак на 25 място САЩ са първи после Китай Япония и Германия
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ХАМЕЛЕОН ОТ РОСТОВ НА ДОН

    4 8 Отговор

    До коментар #37 от "Като":

    ТЕ ТИЯ СА БЪЛГАРИ,НО СА В РУСКО БЕЗСЪЗНАНИЕ😬😬😬
  • 48 Чичо Том

    3 7 Отговор

    До коментар #43 от "Шайба":

    Путин предаде велика Монголия на китайците от безсилие.
  • 49 Ааа, не така

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "Историческо минало, настояще и бъдеще":

    САЩ и Англия са ни бомбардирали безплатно, но затова пък, ние сега яко си плащаме.
  • 50 Ти драги

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Милеете за БКП":

    Още в турско ли си роден та помниш?Или затова мечтаеш?
  • 51 Николай

    3 1 Отговор
    Извергите кой да обича
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Анонимен

    5 2 Отговор
    Турците са трудолюбиви и дисципминирани, приятели. С тях по добре се живее, а не с българи, с претенции, без помритие, мързеливи..
  • 54 Хан Аспарух

    8 1 Отговор
    Ако една страна ни помага, или не ни пречи по никакъв начин да повишаваме стандарта си на живот, тя ни е приятел, другар и брат, но ако се противопоставя и ни пречи за това, тя е наш нежелан партньор!
  • 55 psf

    5 12 Отговор
    САЩ са третата по население страна в света и първа по икономическа и военна мощ, в която се реализират 80 процента от научните открития по света. Това е държавата, в която човешкия живот се цени най високо и която има най голям принос за добруването на човечеството.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 човек

    13 1 Отговор
    По медиите Русия такава лоша,все западния свят санкции и налага.А дали е така?Нали чакахме от ЕС демокрация, безмилостна борба
    срещу корупцията у нас.Къде са?Как реагираха ЕС и САЩ на корупцията у нас?Никак гледат си интереса.Купете Ф 16,вземете джендър идеологията,дайте свобода на гейския разврат.Мерси!А защо е лоша Русия?Отговор няма.
  • 59 Аляска

    3 12 Отговор
    На 30 март през 1867 година закъсалата Московия продава Аляска на САЩ за 7,2 млн. долара. Днес брутният вътрешен продукт на Аляска на глава от населението е 74 500 долара, а на средния жител на Московия - 11 500 долара, или 6,5 пъти по-малко. Към това трябва да се добави, че гражданинът на Аляска се радва на свобода и неприкосновеност на собствеността му, докато за годините от продажбата, гражданинът на Московия трябваше да изтърпи терор, грабеж, концлагери, депортации, а днес за капак и маниака Путин.
  • 60 ще обичат

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "мдаааа":

    скоро на вицепрезидентката може да и се наложи. сигурно такъв е сценарият.
  • 61 Александра

    0 9 Отговор
    Странно е да четем такива статий в страна член на НАТО
  • 62 наблюдател

    1 11 Отговор
    Cъeдинeнитe Щaти ca CПACИТEЛКAТA нa Руcия във Втoрaтa Cвeтoвнa Вoйнa, oкaзaлa й нeoцeнимa пoмoщ във вид, нa хрaни, cъврeмeннa бoйнa тeхникa, рaзузнaвaтeлнa инфoрмaция и oткривaнe нa Втoри Фрoнт. Руcия, кoятo e eднa oт пoдпaлвaчкитe нa Втoрaтa Cвeтoвнa Вoйнa, cлeд кaтo в cъюз c Гeрмaния, нaпaдa Пoлшa прeз 1939 гoдинa.
  • 63 Сандо

    6 0 Отговор
    Отпечатвайте такива статии,а не фейковите умотворения на ДВ.
  • 64 пешо средния

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянец":

    Европейският кенеф сме.
  • 65 МУТРООО

    2 0 Отговор
    КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ГО ОЧЕРНЯТ , ТОЛКОВА ПО - ДОБРЕ - НИЕ ПЪК ГО ХАРЕСВАМЕ ! А БОЙКО ГО МРАЗИМЕ !
  • 66 ДжафДжаф

    3 0 Отговор
    Автора се е опитал с изключително много думи да формулира един от основните закони на марксистката диалектика: "Единство и борба на противоположностите"! Без борещи се противоположности няма развитие, така, че действително: "Бог да даде здраве и отличен успех в бойната и политическа подготовка на въоръжените сили на Руската федерация"! Да не говорим, че нищо не сплотява така добре редиците, както образа на общият враг! Наследниците на йезуитите по принцип не могат да се понасят! Спретнаха си 2-те най-унищожителни войни. Сега образа на общият враг в лицето на Русия леко ги сплотява, но не съвсем, просто защото хегемона им преживява тежък период, който не е много ясно до какво ще доведе. Честно казано и за съжаление, ние май пак се оказахме на грешната страна!
  • 67 Абв

    0 3 Отговор
    Русия развъдник на зло
  • 68 Герд Мюлер

    2 1 Отговор
    Конфронтацията с Русия води до никъде. Руската Федерация (добра или "лоша"), както и Китай, са НЕЗАВИСИМИ и ВЕЛИКИ държави.
    Русия, заради НАЙ-ГОЛЯМАТА територия с НАЙ-МНОГО богатства и природни ресурси, с НАЙ-СИЛНАТА сухопътна армия (на СОБСТВЕНА ТЕРИТОРИЯ), с НАЙ-МОЩНИЯ ЯДРЕН ПОТЕНЦИАЛ.
    Китай, с НАЙ-МНОГОБРОЙНОТО население, с ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СИЛНА ИНДУСТРИЯ И ТЕХНОЛОГИИ.
    Следователно да се върви на конфронтация с тези велики държави е едно безумие. Западът отдавна трябва да проумее тази ПРОСТА ИСТИНА. И колкото по-бързо узреят главите на западните политици, толкова в света ще се възцари ред и спокойствие, необходимо за разрешване на сериозни екологични, медицински и хуманитарни проблеми, пред които е изправено ОЦЕЛЯВАНЕТО на животта на "умиращата" планета, наречена ЗЕМЯ !!!