Last news in Fakti

1 Април, 2021 18:20 3 697 7

За втори пореден ден граждани протестираха пред Община Сливен

  • сливен-
  • протест-
  • гробищен парк-
  • кв. речица-
  • теодора тодорва

Протестът се провежда, защото гражданите са категорични, че гробището в кв. Речица се използва неправомерно

За втори пореден ден граждани протестираха пред Община Сливен - 1
Протестът пред Община Сливен
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Втори ден граждани протестират пред община Сливен, предаде сайтът Novinata. Мотивите за протеста на гражданите пред Община Сливен свързани с неправомерното според тях ползване на гробищен парк в кв. Речица от Община Сливен са свързани изцяло с грижата за собственото си здраве и със здравето на хората живеещи в кв. Речица, а и в гр. Сливен и са следните:

- Община Сливен ползва гробищния парк без за неговото ползване да са изпълнени изискванията на „Наредба № 2 от 21 април 2011 г. за здравните изисквания към гробищни паркове (гробища) и погребването и пренасянето на покойници“ (Наредбата), чл. 6, ал. 1, т. 4, подпочвените води трябва да са на дълбочина най-малко 0,5 m под изкопното ниво на гробните места. Чл. 6, ал. 1, т. 3 от Наредбата изисква гробните места да не се наводняват при проливни дъждове или топене на снегове. Дълбочината на извършване на погребенията. Минималната дълбочина на извършване на погребванията съгласно Наредбата е 1,5 м. Тези обстоятелства налагат извършването на специализирани инженерно – геоложки и хидрогеоложки проучвания за установяване и оценка на степента на въздействия на подпочвените и надземни води върху гробните места.

- Ние сме пискали от Община Сливен по реда на закона за достъп до обществена информация да ни информира има ли извършено за гробищен парк кв. Речица инженерно – геоложки и хидрогеоложки проучвания за установяване и оценка на степента на въздействие на описаните по горе фактори. С Решение № РД – 15 – 58/12.01.2021 г., в т. 3 Община Сливен ни информира, че за гробищния парк няма извършвани геоложки и хидрогеоложки проучвания.

- Поискали сме и информация дали за гробищния парк има одобрена план – схема за разполагане на преместваеми обекти и дали с тази схема са определени главните и второстепенни алеи в гробищния парк, гробищните парцели, местата на урновите стени и урновите гробове. Отговорът на Община Сливен по този въпрос е, че Община Сливен няма изготвен такъв план.

От всичко казано до тук е видно, че ползването на този гробищен парк в сегашния му вид създава поредица от сериозни проблеми за здравето на хората, които живеят и работят в близост до него а в по – дългосрочен план и за всички живеещи в гр. Сливен. Това е така по следните причини:

- Всеки който е живял в кв. Речица, или поне познава района е наясно, че този район е известен с изключително високото ниво на подпочвените води, тъй като той буквално се намира до коритото на р. Тунджа.

- Изискването най – високото ниво на подпочвените води да е на минимум 2 метра от повърхността на гробищния парк на практика е неизпълнимо.

- По същия начин стоят нещата и с повърхностните води. При всеки по – сериозен дъжд целия кв. Речица е под вода. Многочислени са оплакванията на живущите в квартала, че улиците не могат да бъдат отводнени.

- Всичко това поставя следния здравен проблем. След навлизане на водата в гробовете, всички продукти в следствие на трупоразлагането отиват в подпочвените води. Само на разстояние от около 150 – 200 м от това гробище се намира една от групите помпени станции снабдяващи града с питейна вода. Кой ще носи отговорност за навлизането на тези продукти в питейната вода на гр. Сливен и възможните неблагоприятни въздействия върху живущите в града. Трябва да се отчете и факта, че към настоящия момент в това гробище се извършват погребения на починали от „COVID – 19”. Какво става с водите, които наводняват тези гробове и после отиват към помпените станции на града.

Освен това само на около 2 – 3 м от последните гробове се намира водопровода захранващ с питейна вода предприятието на „Люпиже България“ ЕООД. Какво може да се случи, ако в този водопровод попаднат продукти от разлагащите се трупове и кой в крайна сметка носи отговорност за това?

Именно това са причините, поради които хората протестират пред Община Сливен и искат тези проблеми да бъдат решени.

Да се извършан геоложки и хидрогеоложки проучвания на терена на гробището и да се установи отговаря ли то на изискванията за безопасност на този терен.

Ако теренът отговаря на изискванията за безопасност за него да бъдат изготвени всички необходими и споменат по – горе документи за определяне на точното място на главните и второстепенни алеи и на местата на всички гробове.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха..

    8 0 Отговор
    Сетила се Мара..А кой качи на власт отвратителният СДС,бащата на всичкото ЗЛО? Кой пълнеше площадите,кой крещеше - Държавата е лош стопанин,дайте път на красивите,умните и предприемчивите,кой?!
  • 2 гробарска вода

    6 0 Отговор
    хората са забелязали овреме проблема,да видим сега гробарската власт как ще се оправи в специалноста си -гробовете!
  • 3 221

    6 0 Отговор
    Хванете и вижте сметката на кмета гербаджия да увисне на някоя улична лампа пред общината та да видят всички как ГЕРБ или по-точно ГРОБ как иска да загробят цял едни град.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Фандъков

    2 1 Отговор
    Искаме Лечков!!!
  • 6 Най най

    0 0 Отговор
    Работа,работа ,ама Българска!
  • 7 Казакова

    3 0 Отговор
    Кмета отрови града, да си ходи!