Last news in Fakti

11 Април, 2021 13:40 9 700 73

Партията на Трифонов има императивен мандат да изпълни решението на референдума

  • слави трифонов-
  • мандат-
  • правителство-
  • избори

Сигурно ще има разочарование на не малка чат от избирателите, които заложиха на нещо различно, от безпрецедентния цирк, който днес наблюдават

Партията на Трифонов има императивен мандат да изпълни решението на референдума - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Очаквано, на проведените парламентарни избори имаше ниска избирателна активност. Да, тя не беше толкова ниска, колкото предвиждаха социолозите, но това беше най-ниската избирателна активност на парламентарни избори през целия преход.

Парламентарните партии загубиха общо над един милион гласа, но въпреки това новите три партийни формации в 45 НС вкарват общо 92 народни представители, срещу 148 за старите три партии. Това е ясен знак, че има огромно обществено недоволство от статуквото, но хората, които искат промяна не гласуват довери на никоя от заявилите се алтернативи.

Очевидно е, че никой няма доверие за управленски мандат, но е очевидно и това, че на едни предсрочни избори ще се явят същите играчи при същите правила, защото няма да има възможност нито за поява на нов политически проект, нито за промяна на изборното законодателство. Единствената възможна „новост“ е възстановяването на Патриотичния фронт, който има големи шансове да влезе, нещо което не е сигурно за една от формациите използвала протестния вот. При това положение е почти сигурно, че след предсрочни избори ние ще бъдем в същата и дори по-безнадеждна ситуация.

При липса на нещо ново, което да въодушеви и мотивира избирателите, ние не може да очакваме по-висока активност. Нещо повече, дори може да се очакват регресивни тенденции. Системните партии са се свили до твърдите си ядра, които са много по-устойчиви от динамичния протестен вот. Не трябва да се подценява и обстоятелството, че системните партии имат мощни апарати, големи финансови възможности и логистика плюс твърд клиентелен вот, което им дава сериозно предимство – те могат да си разрешат по няколко явявания на година, за разлика от другите.

Сигурно ще има разочарование на не малка чат от избирателите, които заложиха на нещо различно, от безпрецедентния цирк, който днес наблюдават. За всеки логично мислещ човек, преиграването на един мач със същите състезатели при същите правила, ще доведе до същата жалка картина и второ служебно правителство в по-следващия парламент, а това също ще действа демотивиращо. Не трябва да се подценява и обстоятелството, че предсрочните избори ще бъдат през летните месеци и в период, когато пандемичната вълна ще е отминала. Това означава, че възрастните избиратели, които са по-консервативни ще гласуват по- активно, защото вече няма да имат притеснение от заразяване, докато младите ще тръгнат на почивки в страната и чужбина, което ще свали тяхната активност. Всичко това ще бъде бонус за статуквото.

От хаоса и отчаянието, до които ще доведат всички тези действия, ще се оформят два възможни изхода, като и двата са вредни и опасни. Първия е хората да потърся спасение от хаоса, като се върнат към стабилността на статуквото, вторият е да потърсят стабилността, която би им дал едноличен президентски режим.

Каква е алтернативата? Разумната алтернатива е само една – Станислав Трифонов да създаде кабинет с предварително заявен конкретен мандат за няколко приоритетни задачи и подготвянето на парламентарни избори заедно с президентските. Тук няма да коментирам текущите приоритетни въпроси, като борбата с пандемията например, за които има консенсус и чиято важност се подразбира.

Ще поставя въпроса, който упорито се избягва, а това е въпросът за все още неизпълнените решения на референдума, за които гласуваха над 2 500 000 български избиратели. Този референдум беше иницииран от г-н Трифонов и неговата партия беше създадена с главната цел да прокара в Народното събрание чисто мажоритарна избирателна система в два тура и партийна субсидия – 1лв. на глас.

Над 2 500 000 избиратели дадоха императивен мандат на ИТН за радикална промяна на дискредитираната политическата система, чрез въвеждане на демократичния принцип за пряк избор, а на за съставяне на правителствено мнозинство за удължаване на агонията на статуквото.

Мандатът, който е даден на ИТН, не е за участие в избори, докато получат мнозинство за да изкарат 4 годишен мандат, а за да променят партийно-корпоративната система с апаратно подредени партийни листи и веднага да се отиде на нови избори по новите правила. Всички партии в този парламент са получили заедно толкова гласове, колкото са гласовете ЗА тези промени на референдума.

При един елементарен анализ, можем да установим, че гласоподавателите на всички партии са гласували на референдума с 2 до 3 на 1 в подкрепа на мажоритарния избор и за намаляване на партийната субсидия. Формирането на мнозинство зад правителство, което е създадено с ясна и конкретна цел и предварително определен за изпълнението ѝ срок, за да бъде изпълнена волята на толкова избиратели, колкото са гласували за всички парламентарни партии е демократичен императив. Въвеждането на мажоритарният избор ще доведе до радикална и качествена промяна на цялата политическа система. Колективната безотговорност и анонимните кандидати от партийните листи ще бъде заменена с личната отговорност, както на човека който избираме, така и на нас като избиратели. Партийната система ще бъде реформирана, като на мястото на едноличните партии, ще се появят партии с мажоритарно избрани елити. Ще отпаднат всички национални и местни политически маргинали, които не могат да консолидират зад себе се подкрепата на над 50% от избирателите. Пряката връзка между избирателя и този който е избран ще върне съдържанието, а оттам и доверието в демократичните институции.

Лидерът на ГЕРБ, които очевидно ще бъдат в опозиция, заяви, че е готов безусловно да подкрепи предложенията на референдума. За него ще е трудно да се отметне от този си ангажимент, защото от ГЕРБ вече веднъж внесоха и подкрепиха решението на референдума, но тогава не получиха подкрепа от коалиционните им партньори. Само групите на ГЕРБ и ИТН имат общо 126 гласа, което е достатъчно за да бъде прието това решение. Мая Манолова, като омбудсман, също застана категорично в подкрепа на решенията на референдума и на тяхното приемане от парламента. Точно при тази патова ситуация от партия ИТН имат уникалната възможност да разсекат Гордиевия възел и да реализират това в името на което бяха избрани. Ако техните искрени усилия да прокарат решенията на референдума в парламента бъдат бламирани от другите и вследствие на това се отиде на предсрочни избори, на тях те ще получат мощна подкрепа. Ако те не съставят правителство по какъвто и да е друг повод, ще бъдат заподозрени, че са използвали референдума единствено и само за да влезнат в парламента и властта. При това положение на предсрочните избори те ще загубят голяма част от подкрепата си и или ще дадат втори шанс на Борисов, или ще бъдат употребени от Радев за да си назначи две поредни служебни правителства, за да си осигури преизбирането.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маргинал

    40 7 Отговор
    И какво излезе? ИТН има подкрепа от цялото ветрило на политическия спектър. От времето на БКП не бяхме виждали такова положение. Какво ще правят без опозиция не знам.
  • 2 Пешо

    46 9 Отговор
    Ако трябва да се избира между мутра и чалга ,ясно е кое по-малкото зло.

    Коментиран от #21

  • 3 Избирателите

    47 43 Отговор
    заложиха на сляпо , на ушите си , чалгата! Улаво племе !
  • 4 Маджоритарен

    46 24 Отговор
    Много ясно, че ГЕРБ подкрепят мажоритарните избори. При такава система не им мърдат 130-140 депутати. То бива, бива популизъм, но малко трябва да се мисли.

    Коментиран от #42, #70, #73

  • 5 1212

    31 3 Отговор
    Какво храните всички, дайте да видим какво ще направи, ако не го махаме...

    Коментиран от #30

  • 6 Славчу

    32 7 Отговор
    Всички медии взеха да ми викат Трифонов, нещастници. Вече и мои чалга клипове не пускат. Жалки!
  • 7 хан ювиги

    51 4 Отговор
    в лицето на итн българите искат да видят връщането на справедливоста и нейния триумф,като се озаптят крадците от прехода с натикването им по затворите! НЕ СТАНЕ ли това,ГОСПОД да е на помощ на БЪЛГАРИЯ!
  • 8 BigBulgarianBoss

    21 6 Отговор
    Падат ли мъгли моя си моя, щом сега горчи моя си моя..
  • 9 JEFF

    52 6 Отговор
    Защо всички пазите Борисов от отговорноста да формира кабинет ? Нали е победител, нали хората му вярвали ? Първата дума е на ГЕРБ, после идва ИТН. Не внушавайте слабост при вторите, като още не сме чули първите.

    Коментиран от #20

  • 10 ТаУмВзе

    14 16 Отговор
    Алабализми на таратанците с чалгичка. Смех! Гледайте сега Отмъщението на долната мутра.
  • 11 Жоро

    31 28 Отговор
    Дългия цигулар излъга хиляди човеци.А сега се крие.
  • 12 Има такъв идиот

    27 13 Отговор
    Искам да сложат Ванката от шоуто за министър-председател

    Коментиран от #28

  • 13 Агафонов

    24 13 Отговор
    Славчо, кога ще ме черпиш? Помниш ли банка "Славяни", моята милиционерска банка? Още щеше да се свириш в мазето.
  • 14 реалист

    33 14 Отговор
    НЕ СЪМ НИТО ЧЛЕН, НИТО СИМПАТИЗАНТ НА ГРОБ- - БСП - ДПС И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ОТ СТАТУКВОТО.

    Мисля обаче, че българският народ за пореден път сгреши като видя "спасителя" в лицето на ИТН. Точно както преди години очаквахме спасение в СДС, НДСВ и т.н.
    Мисля, че българският народ възлага прекалено големи надежди на ИТН и както досега те ще останат излъгани. Дано да се лъжа и да не съм прав, но така мисля. Бизнеса с телевизия и концерти е едно, а управлението на държавата е съвсем друго нещо. За последното се изискват доста знания, умения, лавирания в политическите ситуации и дипломация, които не знам кой от ИТН притежава.
    Мисля, че имаше хора от политическия живот в БГ, които са подготвени да управляват държавата и които до сега не са били представени в парламента, но народа явно не ги забелязва. Народът забелязва само кресльовците, които ги дават по всички телевизии преди изборите, които крещят и обещават какво ли не, а другите, на които не им се дава трибуна остават незабелязани.
    Ето заради това ще му се наложи на народа да търпи, търпи и пак търпи скотския си живот докато узрее, прогледне и види кои са правилните хора за извеждането на България от дъното, на което се е свлякла от толкова много години.
    И не псувай българино за тежкия си живот и съдба, защото ти сам си си ги избрал, а някой неизбрал, защото не е излязъл да гласува и с това също толкова виновен за собствената си съдба и живот.

    Коментиран от #40

  • 15 Софиянец

    25 5 Отговор
    Мажоритарен вот трябва да се избягва. Това ще бетонира статуквото а Слави ще бъде изхвърлен на бунището на историята, а може да влезе в ролята на Левски. Да видим до колко ще има топки, а това ще покаже и за какво е създаден проектът ИТН.
  • 16 пожелание

    26 13 Отговор
    Шайката получи най-големият шамар ,защото боко си мислеше ,че ще има поне 120 депутата в коалиция със СДС!!Сега разследване , присъди и затвор за върхушката , за откраднатите милиарди !!!!

    Коментиран от #71

  • 17 Бас ловя че............

    27 22 Отговор
    След шест месеца Славчо ще слуша песента "Камъните падат " .......По главата на Славчо.

    Коментиран от #22

  • 18 Господин

    19 3 Отговор
    Станах Господин! Сега всички ще се навъртят като котараци на трапезата.
  • 19 Анти БКП ГЕРБ

    24 17 Отговор
    От надраскания ПИСКВИЛ както си знаех и предварително преди да го прочета се оказах прав— усеща се само и единствено СТРАХ... СТРАХ И ПАНИКА от Служебно правителство на президента Румен Радев . Няма мърдане мутри, президента идва и ви обръща хастара с 300. Колкото повече виете и се опитвате ДС манипулирате народа толкова повече ви влиза

    Коментиран от #35, #39

  • 20 Верно с оригинала

    22 10 Отговор

    До коментар #9 от "JEFF":

    Герб е победител и императивен първи мандатоносител.Боко да престане да плаши гаргите с мутрафоните си,да запрята мозъчните гънки и да внесе в определеният срок проекта си за следващият кабинет.Слави е N-2,Борисов е N-1,толкова ли не проумяхте?!
  • 21 ббб

    31 14 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    A защо си мислиш, че Слави не е мутра. Той си се държи точно така с десет гавази които го пазят въпроса е от кого.

    Коментиран от #23

  • 22 Ще мятат

    21 14 Отговор

    До коментар #17 от "Бас ловя че............":

    камъни по него от София до село Учин дол ! А той какъвто е смелчага , с пазванти цяла сюрия навсякъде , ще напълни гащите !

    Коментиран от #26

  • 23 реалист

    16 12 Отговор

    До коментар #21 от "ббб":

    И каква мутра е този? Минал е той край мутрите. Това, че се прави на такъв, не го прави мутра. Всеки бизнесмен с малко повече пари може да си позволи охрана от 10-тина човека с 2-3 джипа. Стига несериозно е този да го представяте като мутра. А и колко ще го опазят тези "охранители" ? Ако някой си го е набелязал и с 20 такива да се огради все ще е тая. Май забравихте колко истински мутри / сега да не им изброявам имената / ги приспаха завинаги и то с колко по сериозни охрани? Стига сте го мутросвали този. А охраната му е за да му гали егото, нищо повече. И той иска да се изживява и да прави имидж на "лошо момче", ама всички си го знаят, че е цигуларче упс пардон виолист май беше и го влече чалгийката.
    Дано да оправи България и хората да заживеят по-добре, защото те това искат в края на краищата, ама надали. Дано да греша.

    Коментиран от #38

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 поздрав за чалгаря наркоман

    23 5 Отговор
    На трибуната качва се некъв п.е.д. ераст.
    П.е.д. ераст, п.е.д. ераст, но облечен във власт.
    В устата му глупости, в очите му злоба.
    Той тая власт ще я стиска до гроба,
    а щом свърши поредния смешен дебат,
    ще отиде да чука в Студентски град.

    Коментиран от #29

  • 26 Добре бе,льольо

    6 6 Отговор

    До коментар #22 от "Ще мятат":

    Кой ще мята камъни по Слави и защо?
  • 27 Давид

    13 3 Отговор
    Бойко искаше да се махне отдавна с плячката :) затова му пуснаха клипчето в тях. За да задържи докато подготвят новата конфигурация. И какво имаме сега партии на сорос на цру и една Нинова с Москва. Ние сме загубили суверенитет. В момента битката е между Русия и САЩ на международните бандити. Някой да ви говори за съживяване на икономиката?
  • 28 гражданин

    16 7 Отговор

    До коментар #12 от "Има такъв идиот":

    За министър председател подготвят Милко Калайджиев. Ванката става председател на народното събрание
  • 29 ходжата

    8 5 Отговор

    До коментар #25 от "поздрав за чалгаря наркоман":

    Това не е ли е песен на интелигентния слави
  • 30 Без Борисов

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "1212":

    Е достатъчно е да следва обещанията си ,
    другото е въпрос на време и консолидация ?
  • 31 Политически инженеринг

    8 6 Отговор
    Слави ще излезе добре обмислен и дългосрочен проект...Слава на Доган, слава на Кукловодите ! Има какво да научим и видим...
  • 32 Порко

    3 2 Отговор
    Как!? Че не разбрах нещо? Каде ходят депутатите да Чу -т в Студенския грат в София ли? Кой чук-т там? ША СТАВА ВСЕ ПО ИНТЕРЕСНО ТИЯ СТАРИ УПРАВНИЦИ ВШАСТ ИМАЩИ И ПОДОБНИ КАК ЩЕ ПОНЕСЪТ РЕФЕРЕНДУМА ГЛАД НАРПДЕН ГЛАС БОЖИИ. СУВЕРЕННА. БАЯ ЗОР ВИДЯ БГ НАРОДА С ТИЯ ОВЛАСТЕНИ НЕ НОСЕЩИ РЕЯЛНО НЯКАКВА ПО СЕРИПЗНА ОДГОВОРНОС. ПРЕОРИТЕТИТЕ ДАНАКОЗАПЛАТАДЖИИ С ВЛАСТ И ГОЛЕМИ ДАНАКОЗАПЛАТИ.НЯКОЙ ОТ ТЯХ ПО КОНСТИТУЦИЯ БГ НЕ НОСЕЛИ ОДГОВОРНОСТ ПО ВРЕМЕ НА РАБОТАТА СИ !?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 политологаааа

    2 0 Отговор
    СТАНИСЛАВ, а не Светослав, празноумнико!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Шамара

    7 6 Отговор
    Айде бе чалгар, какво ще правиш ?Започвай чалга концерта трактор ви клати на поляна.... !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ККК

    12 9 Отговор

    До коментар #19 от "Анти БКП ГЕРБ":

    Какво служебно правителство те гони бе? При такова най много се краде и разграбва, защото знае че е там за малко и си прехвърлят топката ! А тоя ушатия фатмак с юмручето трябва да го наритат обратно в кръчмата от където го извади,,кака" !
  • 40 Някой си

    10 3 Отговор

    До коментар #14 от "реалист":

    Разочарованията тепърва предстоят....и ще дойде ден когато Слави подобно на бивитко няма да може да се покаже на улицата.
    Един Доган вече имаме.........Слави се мъчи да стане втория...
  • 41 Шамара

    7 3 Отговор

    До коментар #38 от "2020":

    Знаеш ли кога и за какво тая утрепка си обръсна главата?..И тоя ще управлява !?
  • 42 Някой си

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Маджоритарен":

    Хайде посмали малко......
  • 43 реалист

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "2020":

    Нали и аз това казвам, че не му е необходима oхрaнa нa Cлaви, защото няма от кого да се пази, а и да има, то тази охрана няма да го опази, както не опази много от знаковите фигури от ъндърграунда. Да не забравяме, че Злати баретата го гръмнаха на стълбите на съдебната палата доколкото си спомням и просто извади късмет и оцеля. не, че това ме е интересувало, но просто давам един пример колко полезна би му била охраната на слави ако някой го е набелязал. С две думи няма опазване. Многочислената охрана, черните лимузини и джипове са просто едно парадиране за пред хората и начин да привлече вниманието към себе си. Или с една дума ЕГО.
    Външния му вид и стойките и чалъмите няма да му ги коментирам. Явно човекът си има някакви комплекси, както междувпрочем повечето хора.
    Обаче това, че човек на неговите години е все още сам и не е отгледал до сега поне едно дете е притеснителен факт. Как един човек, който семейство не е създал и дете не е отгледал ще управлява държава?
    Ето вижте самотната Меркел до къде докара половин Европа. За мен това са хора без майчински инстинкти и такива хора няма как да мислят и да се грижат за останалите хора. Както вече казах дано да греша. Ще се радвам да не съм прав и Слави да направи така, че българския народ да заживее по-добре. Нали това очакваме всички от него.
  • 44 Росен Плевнелиев е номер 1

    4 1 Отговор
    Направо да се връща че лоша ни е работата! Ще скърбим много време неговото оттегляне!

  • 45 Жоро

    9 2 Отговор
    Коментатори и анализатори! В държава в която позволихме тъпи мутри да ни управляват какъв е проблема да ни управляват "чалгари" и "шоумени". Послание за всички калинки и кърлежи: бягайте и треперете. Краят на уредения ви спокоен живот дойде. Хубаво е да видете на къде духа вятъра и да не пикаете срещу него, това се учи през първите 7.
  • 46 Перо

    5 4 Отговор
    Само отказ от правителство,създаване на служебно такова,нови избори и пълен сбръч по мутренската верига!
  • 47 Нови избори или сл кабинет

    3 1 Отговор
    Искате да го прецакате! Много добре знаете че консенсус няма между партиите. Как ще състави правителство и ще го ръководи с толкова малко депотати?? Няма шанс. Въобще да не има вярва че го подкрепят
  • 48 макробиолог

    4 1 Отговор
    Мажор избори като панацея---има такъв т.ъ.п народ....навсякъде по света където има чисто мажор избори ,вечните партии са две,най много три.....я да видим кои ще са те в БГто---първа Берб с целия държ ресурс,втора ДПС--с железния си електорат който дори няма нужда да бъде купуван +новонапазаруван такъв с целия задкулисен Шиши-ресурс....трето БСП като опозиция без финанс ресурс и с отъняващ по естествено биологични причини електорат,колкото да подържа илюзията за демокрация.......дали някой сериазно вярва че ИТН е трайно полит явление,това е несериозно....
  • 49 Гаргамел

    1 0 Отговор
    Ама, много грозно и страшно гледа тоя
  • 50 Съмнения

    7 1 Отговор
    Относно партии като ВМРО, НФСБ и Воля -нямат място в парламента.
    Да влачиш възрастни жени по границите, при наличие че коалицията ти е във властта и можеш законо да искаш промени е слабоумие.
    Да хвърляш бомбички по протестиращи-Джамбазов е слабоумие-това показва ояждане с власт, особено с евродепутатски заплати и мерзко отношение към народа.
    НФСБ да подписваш предателски договори с Македония, спуснати от посолството на САЩ, да теглиш 5 милиарда за хвърчила и катери, при наличие, че нямаш ваксини е слабоумие.
    НФСБ, ВМРО, Воля, Атака-излъгаха избирателите си заявявайки, че няма да се коалират с ГЕРБ.
    Атака -патерица на ГЕРБ-излъгаха избирателите си.
    Воля можеха и да имат желание, но е факт, че сричаха депутати от трибуната на НС, и че бяха заложници на ГЕРБ-Концесии, както и смяната на мнението им през ден.

    Възраждане изненадващо влезе в Парламента с реални проценти в чужбина, но откраднати, тук в БГ.
    Движение на непартийните кандидати на Минчо Христов-също изненадващо не влезе в Парламента-една от най-българските партии след 1989 г.
    Не е случаен фактът, че партии обслужващи чужди интереси влязоха в НС-ГЕРБ, СДС, ДБ, Бабикян и Хаджигенов-соросоидите и наследниците на антибългарски интереси.

    ИТН- в последните интервюта открито заяви подкрепата си за НАТО, и че Белене не трябвало да се строи, при наличие че ИТН-организира 2-рия референдум за Белене.
    В превод ЧСИ$та, престъпни Концесии на бивши депутати-ВЕЦ-ове, ТЕЦ-ове, перки, фотоволтаици, Дънд
  • 51 Съмнения

    6 2 Отговор
    ИТН- в последните интервюта открито заяви подкрепата си за НАТО, и че Белене не трябвало да се строи, при наличие че ИТН-организира 2-рия референдум за Белене.
    В превод ЧСИ$та, престъпни Концесии на бивши депутати-ВЕЦ-ове, ТЕЦ-ове, перки, фотоволтаици, Дънди, Веолия, Концесия летище София-ще продължават безнаказано да грабят народа.
    Дори проверки няма да им направи Слави, а може.

    2 реактора ще лежат поз брезент, вместо БГ да има евтин ток.
    Това е истинското лице на ИТН-антибългарски партии, обслужващи чужди интереси, и много скоро ще разберем, кой стои зад тях.
    Ненапразно хора като Паси, Даниел Митов, Плевенлиев отново нагло се появяват по медиите.

    И при ИТН-ваксини няма да има, цените на хранителните продукти ще продължават да скачат, ток, вода, парно от първи юли ще поскъпнат отново, независимо от Ковид кризата.
    А България ще е първа по демографски срив, нищо държавните болници няма да са Търговски дружества, нито ще бъдат премахнати лимитите.
    Помнете ми думата ИТН са новите СДС, НДСВ и ГЕРБ.
  • 52 Марко и Снежина

    4 3 Отговор
    Слави забрави как ми викаше Бате Волене едно време като го запознах с Илия Павлов
  • 53 Българин

    4 0 Отговор
    Станислав Трифонов, а не Светослав!!!

    Коментиран от #57

  • 54 KIKI

    1 1 Отговор
    Ето на това му се вика шоу- особено за субсидията от 1 лв. А що се отнася до мажоритарния вот - още по-голямо шоу.
  • 55 frfivf

    2 0 Отговор
    .....работите вървят към война....и след това анархия.
  • 56 нови избори

    2 0 Отговор
    Когато мафията падне от властта, хората ще могат свободно да гласуват за когото поискат!

    Коментиран от #68

  • 57 хе хе

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Българин":

    Грешката е нарочна.
  • 58 жжжжжж

    0 1 Отговор
    предлагам референдум- нулеви данъци. гласувайте.
  • 59 годината е

    5 2 Отговор
    1991! Нямаше Фейсбук, онлай вестници и телефони. Имаше печат на хартия. И ние, едни млади пишлигари, четяхме хартиени носители. И чета едно предсказание на Тамара Глоба. "След около 30-тина година България ще излезе от дупката. Начело ще застане висок, гологлав шоумен, който ще изведе България от кризата. Отначало всички ще го приемат с недоверие, но много бързо ще се уверят, че това е човекът". Кой ти е мислил тогава за Слави! Той едва прохождаше в шоубизнеса, а и имаше дълга коса. А то какво стана!

    Коментиран от #61

  • 60 Най големия ни враг

    5 1 Отговор
    Като Народ,ще бъде мажоритарна ситема за НС.Две неща са мокрите сънища на едър бизнес и Олигарсите в България. Това са мажоритарни избори,и скоростно заменяне на лева с евро.Бъдете сигурни,че ако се приеме,само след два парламентарни мандата,в държавата ще съществуват и управляват две Партии.Копираме точно Американския модел.А кои ще стават депутати,изобщо не се замисляйте! Единствено много богати,който ще бъдат части от определени групи по интерес.Групи,който през тях да прокарват лобистки закони.Няма разлика, дали ще носиш маратонки,или мокасини поредни четири години,ако винаги са с два номера по малки.Мазолите са ти гарантирани доживот! Ще си менкат властта ,според момента.Както и самия Президент. В техните ръце,ще са събрани изцяло финансов,икономически,и политически ресурс.

    Коментиран от #69

  • 61 Да бе!

    3 2 Отговор

    До коментар #59 от "годината е":

    И точно тогава,Дългия продаваше в подлеза до ЦУМ- (пред фонтанчето,лично съм го виждал) мартеници.Сигурно,също е прочел тази БГ пророчица и си е казал: Абе този съм Аз! Такъв си го набихме с това недоразумение,че когато се освестим вкупом,ще е много късно.Но ще сме загубили поне четири безценни години ,от личния си живот.Живот,който е кратък,и не е часовник.Да му върнеш стрелките назад!
  • 62 !!!!!

    3 3 Отговор
    Какви ги дрънкаш бе,какви предсказания измисляш.Тоя комплексар с това негово его никога няма да оправи държавата а ще я забатачи още повече. Малко хора му гледат телевизията а и спонсорите намалява и реши политик да става. Тои и Волен така си мислеше като, има телевизия и манипулира и лъже мястото му в парламента е бетон а сега е навън. И с тоя така ще стане, защото първо гледа себе си иначе щеше да има семейство.
  • 63 Край

    3 2 Отговор
    Изключително сериозен анализ а колко тъпи коментари само.
    Мажоритраната система може да промени фундаментално начина по който се управлява България - ама той слави нали е чалгар.

    Коментиран от #64

  • 64 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #63 от "Край":

    От мажуритарната система печелят само партиите които имат известни и популярни личности, както и тези които са подкрпени от едрия бизнес с пари. Така че и там е една, но ние сме длъжни да опитаме, може пък това да е решението.
  • 65 Демократ

    3 1 Отговор
    Иване изписал си един куп глупости, а уж беше борец против статуквото. Слави да състави правителство и щял да има 100% подкрепа от БСП, ДПС и от ГЕРБ. Ще го подкрепят за едно две неща, като ковид кризата и да вземат парите от Европа, в момента в който ИТН посегнат на съдебната система, веднага ще си отеглят подкрепата. За една година ИТН и ДБ ще се превърнат в политически трупове. След което стемните партии се връщат на бял кон.
  • 66 калибр

    0 2 Отговор
    изпълнителната власт е всичко - тя не се контролира вече по никакъв начин и законите не важат за нея. вече доказала се практика от последните години. на борисов не му трябва никакъв превес в народното събрание. затова ще вземе мандата, макар и не лично. всеки извън изпълнителната власт е господин НИКОЙ. ако радев се докопа до служ.прав. край с политическата ни система и край на мира.
  • 67 Въпросче

    3 3 Отговор
    Референдума за Белене Славунчо, ко стаа-шгу строим ли, неа ли да гу строим.
    За излизане от НАТО, ко таа.
    За БГ лев ко таа, и ти челце ще удряш на килимчето пред ЕС и НАТО.
    Да беше казал в началото, да не гласуваме за теб, а за Цецка Цачева, с кво си по-различен от тях?
  • 68 само че

    4 0 Отговор

    До коментар #56 от "нови избори":

    мафията още не е паднала и изобщо не смята да пада, а и се е окопала стратегически на всички нива, така че народът да не чака мафията сама да го освободи от себе си, а да направи необходимото."Битката" не се състои само в едните избори, а ще е дълга и трябва разум и упоритост, защото мутри, "калинки" и псевдо спасители има и още ще има. НАРОДЕ УМНАТА!!!
  • 69 прав си

    3 0 Отговор

    До коментар #60 от "Най големия ни враг":

    ама кой да мисли като му кажат "Референдум", значи ние сме го измислили вместо тебе за твое добро, пък ти понеже си ни много мил сега гласувай...схващаш нали?! (Впрочем, референдума на Слави, беше доста умело манипулиран. От кого и защо е въпрос на друг разговор)
  • 70 Дедо1975

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Маджоритарен":

    130-140 депутати герб никога няма да съберат при мажоритарен вот в два тура. Да, на първи тур кандидатът им може и да има най-много гласове, но ако не е преминал 50%, на втория тур масово ще се гласува срещу него и на много места победител ще е опонентът му.
  • 71 Бай Ставри умря

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "пожелание":

    Айде спри с тия мокри сънища,то бива наивност бива ама ти си просто тъп.
    Няма затвори и няма присъди ,Събуди се!
  • 72 Котарак

    1 1 Отговор
    Български политик не може да ръководи държава! Това го доказваме вече 143 години. Аре да идват германците, руснаците, турците ако ще! Батакът ще е по малък.
    P.S. Ако някой ме мисли за хейтър - ами да, вече съм такъв. Писна ми да пиша разумни неща, а да гледам ежедневно простотии в политиката.
  • 73 Сатаната

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Маджоритарен":

    За неграмотни ли говориш?