12 Април, 2021 14:13 4 881 35

Как ще рушим модела, ако следваме предложеното от него

  • 45-то народно събрание-
  • парламентарни избори-
  • нови избори-
  • герб-
  • бпс-
  • дсп-
  • изправи се! мутри вън!-
  • има такъв народ-
  • демократична българия-
  • модел на управление

Неоправдано ми се струва да губим четири години, ако след тях всичко ще бъде постарому

Как ще рушим модела, ако следваме предложеното от него - 1
Илюстративна снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как ще рушим модела, ако следваме предложеното от него? И как ще рушим модела, ако не искаме да поемем елементарен риск с нови избори?

Такава ни е политическата обстановка, положението вече е сложно. Дали ще усложним с нови избори или не, не би следвало да има особено значение. Дори обратното – по-скоро е нужна поредица от нови избори, докато не се образува един нов политически елит. Някакво политическо прецеждане на принципа на консомето, за да може утайката да не влиза в това, което ще консумираме. И за да не може утайката да изконсумира нас.

Струва ми се толкова излишно да се говори за съставяне на каквото и да е правителство след резултатите от парламентарния вот на 4 април, че пиша с известен страх от обясняване на очевидното. Ако това, което досега наричахме извънпарламентарна опозиция – тоест „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!“, влезе целокупно в някакво управление, ще трябва да си подаде ръка или с ДПС, или с БСП. И трите формации под различни форми са заявявали, че коалиция с ДПС е невъзможна и ако се говори за целокупно влизане на досега извънпарламентарната опозиция в управление с ДПС, става въпрос за неизбежно дискредитиране.

При коалицията с БСП интересен е моментът как „Демократична България“ и социалистите биха се разбрали по въпроса с лустрацията. Освен интересен, въпросът е и риторичен – по-скоро не биха могли. Четиринайсетте души от изборните листи на БСП, които са били част от ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия и издигналата ги партия, едва ли биха били особено склонни да се лустрират. Тоест, освен ако БСП не прецени да си причини това политическо сепуко, коалиция между цялата досега извънпарламентарна опозиция и вътрешнопарламентарната опозиция би била коалиция на политически и ценностни различия.

Ако спрем да разглеждаме досега извънпарламентарната опозиция като целокупност, каквато те категорично не са, но като каквато би трябвало да се държат в парламента заради общата им заявка за счупване на модела, има още един вариант - „Демократична България“ да остане в опозиция с ГЕРБ. Това с оглед на настоящите драматичности в „Изправи се! Мутри вън!“, чиято принципна стабилност изглежда разклатена, но още и със съображението, че нямаме база, на която да предвидим какво би било парламентарното поведение на Слави Трифонов. „Демократична България“ и ГЕРБ в опозиция, би било чисто реабилитиране на ГЕРБ, не защото „Демократична България“ ще ги „освети“ и пречисти, а защото такъв парламент звучи абсурден и би донесъл много повече нестабилност от едни нови избори. Съответно вероятно хората биха забравили бързо как точно управляваха ГЕРБ в последните години.

Личната ми драма със съставянето на правителство е в това, че не би следвало да се правят компромиси, ако ще се спазва заявката за разрушаване на модела. За да се разруши моделът, трябва да се търси точно това „политическо консоме“, за което говорех по-рано - нужно е вотът да се избистри до достатъчност на досега извънпарламентарната опозиция за управление.

Разбира се, тази достатъчност за управление може и да не дойде. Може обаче и да дойде, няма как да разберем преди да опитаме. Дори и да дойде, такова управление също може да се окаже спорно и нестабилно, би било обаче крачка към създаването на нов модел. Самият нов модел би могъл да бъде неособено ефективен, но отново няма как да знаем какво би било преди да опитаме.

Със сигурност обаче нищо няма да се промени, ако се състави някакво управление, което да крета и неизбежно да върви към тотално дискредитиране пред електората си. Не е редно да очакваме промяна, ако не променяме нищо. Не става въпрос за действителна промяна на ниво лустрация и съдебна реформа, а за промяна на база това, с което в момента разполагаме – на база съставяне на качествен парламент. Неоправдано ми се струва да губим четири години, ако след тях всичко ще бъде постарому. Още повече, че не вярвам дори и правителство да се състави, то да издържи цял мандат. Падне ли под натиска на улицата, дискредитирането вече е категорично. Ако нещо ще реабилитира ГЕРБ, то би било именно това.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    32 1 Отговор
    Траекторията на контролирана Анархия е външно явление. Доказахме, че сме неспособни на каквото и да е. Просто сме плацдарм Срещу. Докато плъхове ни се представят за политяги.
  • 2 сигурно

    39 4 Отговор
    На народа му писна ,и ако всичко продължи по старо му ,ще има обесени политици по стълбове и дървета !!!

    Коментиран от #22

  • 3 Стига бе

    27 8 Отговор
    Предлагам правителство от анализатори и журналисти.Много са компетентни.Всичко знаят и могат

    Коментиран от #25

  • 4 Moй

    41 14 Отговор
    Такъв вой за съставяне на правителство са надали ГРОБ, че е задължително да не се състави. Служебно - ревизия - обвинения - нови избори - ГРОБ с 9% и разпад. Всичко друго е добре за шайката!

    Коментиран от #20

  • 5 Последния Софиянец

    37 10 Отговор
    Тиквите изпадат в истерия от служебен кабинет на Радев.Ще идат в затвора.
  • 6 Факт

    13 5 Отговор
    Сметки без САЩ са криви!
  • 7 Сърп и чук

    24 9 Отговор
    Елементарно е! След като БСП доказаха на 100 избора, че не могат и няма да им бъде позволено да отстранят Герб, трябва съвсем дисциплинирано и честно да подкрепят тези, които имат шанс и никой не може да обвини, макар и лицемерно за Църквата, Мандрата и лагера Белене! Ако щете, наричайте го Единен фронт, Народен фронт, Отечествен фронт, Нормално поведение, но - ,,Картаген трябва да бъде разрушен"! И за какви комунисти става въпрос при БСП, след като от там отдавна са напуснали Цечка, Бойко, Първанов и кой ли не и сега врещят срещу Корнелия! Има за изгонване още някой Георги Гербов и ще стане истинска човешка партия! 15 %, но честни гласове! Корнелия хич да не се притеснява!
  • 8 САТЪРА НА ХАНА

    17 13 Отговор
    ЧЕ КОЙ Е КАЗАЛ НОВО ????? ..... СЛАВИ ИСКА ФЕРАРИ И ДА ИМА ПО НЯКОЕ МЛАДО МОМИЧЕ ЗА ВЕЧЕРЯ ДА ГО ЛУПКА
    ........................... ......................... ВИЖ СЦЕНАРИСТИТЕ ОТ ШОУТО СА ПО-ГЛАДНИЧКИ ...... ИСКАТ И ПО НЯКОЙ АПАРТАМЕНТ
  • 9 J Y Moineau

    17 10 Отговор
    На тази "анализаторка" мога да кажа: Правителство ТРЯБВА да се състави от протестърските партии, с единствена цел да се направят промени в изборния кодекс, системата на прокуратурата, и другите антикорупционни мерки (които всички протестни партии подкрепят). Тези промени ще се приемат с подкрепата (гласуване) на членове на БСП, НЯМА ДРУГ НАЧИН (нали и БСП декларираха че ще се борят с корупцията). След като тези промени се приемат, и се осигурят следващи що годе ЧЕСТНИ избори, правителството се разпуска (защото по другите теми така или иначе няма да има съгласие), и се правят НОВИ избори.
    Ако БСП не подкрепят по-горните мерки, още по-зле за тях- ще се види че те са лъгали, че ще се борят с корупцията. И тогава отиваме пак на избори.

    Коментиран от #28

  • 10 АМОН

    15 4 Отговор
    "ТАМ КЪДЕТО СВЪРШВА ТЪРПЕНИЕТО , ЗАПОЧВА ИЗПИТАНИЕТО" - Конфуций.

    МАНИПУЛИРАНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ ИЗБОРИТЕ СРЕЩУ КОИТО НЕ ВЪЗРАЗИ НИТО ЕДНА ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ ВЛЕЗНАЛИ В ПАРЛАМЕНТА ПОКАЗВА, ЧЕ ТЪРПЕНИЕТО НИ ОЩЕ НЕ Е СВЪРШИЛО.

    УПРАВЛЯВАЩАТА НИ ХУНТА , ЗАЕДНО С ПОДКРЕПЯЩАТА Я ИЗМИСЛЕНА ОПОЗИЦИИ СА ГОТОВИ ДА ПРОДЪЛЖАТ СЕГАШНИЯ МОДЕЛ ОЩЕ ЧЕТИРИ ГОДИНИ!!!

    ЧЕТИРИ ГОДИНИ В КОИТО БЪЛГАРИНА ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ЕДИН ИЗЧЕЗВАЩ ВИД , БАВНО И ПЛАНОМЕРНО УНИЩОЖАВАН ОТ ПАРТИИТЕ НА СТАТУКВОТО.

    ДА СЕ ДЕМОНТИРА ТАЗИ УБИВАЩА НИ СИСТЕМА МОЖЕ ДА СТАНЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО СЕ ИЗВЪРШАТ ПРОМЕНИ В ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНИТЕ ОРГАНИ.

    ИМУНИТЕТЪТ ИМ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТНЕТ!!!
    Поведението на всеки прокурор или съдия , неговото ДЕЙСТВИЕ или БЕЗДЕЙСТВИЕ трябва да бъдат обект на контрол и наказателно преследване.

    Виждате как тези "ПРАВОРАЗДАВАТЕЛИ" са допуснали осъдени с влезнали в сила присъди като МАГАРЕШКИ да се разхождат безпроблемно по студията и бълват мозък и простотии.

    ТОВА Е ГАВРА СЪС ЗАКОНА !!!
    ТОВА Е ГАВРА С ОБЩЕСТВОТО КОЕТО ЧАКА ВЪЗМЕЗДИЕ!!

    КАКВО ВЪЗМЕЗДИЕ МОЖЕ ДА ИМА КОГАТО БАНДИТИ С ШКАФЧЕТА ПЪЛНИ С ПАРИ И ЗЛАТО НАГЛО ОБЯСНЯВАТ, ЧЕ НЯКОЙ ИМ ГИ Е ПОДХВЪРЛИЛ , А ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ГЛЕДА С БЕЗРАЗЛИЧИЕ НА ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

    ТАЗИ ГАВРА СЪС ЗАКОНА ЩЕ ПРИКЛЮЧИ САМО КОГАТО БЪДАТ СМЕНЕНИ ПРАВОРАЗДАВАТЕЛИТЕ.

    ТЯ ПОКАЗВА ЗАВИСИМОСТИ, КОИТО СА НЕДОПУСТИМИ ВЪВ ВСЯКО ЕДНО НОРМАЛНО ОБЩЕСТВО. И ДЪРЖАВА В КОЯТО ЗАКОНА СТОИ НАД ВСИЧКО И НАД ВСИЧКИ!!
  • 11 XYZABC

    12 4 Отговор
    На някого все му се привиждат революции , рушене и дивотии. Неизживяно детство. Синдром на дауни джуниър. Само с пари не стават нещата, иска се и акъл. И разрешение от големия Шеф. :-)
  • 12 Да Да

    12 4 Отговор
    Аман от експерти - така сме гласували, така ще се управлява!
  • 13 Кололото

    9 4 Отговор
    Как пък не сети автора на статията, че най-лесният и най-възможен вариант да се състави правителство на трите нови партии в НС е да се разберат за ограничен по цели и време кабинет. 2-3 месеца ще са достатъчни да се преправи изборния кодекс - да се включи дистанционно (електронно и по пощата) гласуване и да се разшири машинното гласуване (при него няма невалидни бюлетини), да се въведе задължителна активна регистрация на избирателите (така ще отпаднат мъртвите души), да се смени състава на ЦИК (те отдавна са надвишили законния срок за престой в нея), да се смени изцяло ръководството на държавната фирма Информационни системи и да започне прочистването на висшестоящите герберски калинки от администрацията и най-вече в силовите ведомства и служби, да започнат да се разкриват далаверите и кражбите по върховете на герберските правителства... След тези 2-3 месеца правителството подава оставка, ново не се съставя, Радев назначава служебно правителство и наесен правим избори 2 в 1 (парламентарни и президентски). Ще има масово гласуване и в следващия парламент ГЕРБ и ДПС ще имат по 10-тина процента или дори по-малко.
  • 14 ЛЕТ МИ БИЙ

    6 1 Отговор
    САМО В БЪЛГАРИЯ:ШЕСТ ПАРТИИ ШЕСТ ГОТОВИ ПРАВИТЕЛСТВА ПЛЮС ОЩЕ ЕДИН НА....„аргументация”😂😂😂😂😂😂😬
  • 15 jorj

    8 5 Отговор
    Кой модел ще разрушите и кой модел ще изградите?!!! Ясно е като бял ден, че комунистите мечтаят за путинизъм, прикривайки се зад популизма и псевдо демокрацията и лъжата !!!
  • 16 Феникс

    5 5 Отговор
    Чест и почитания Илияна Маринкова, личи си нормалната логика разсъждения и мислене на младия неопетнен от комунизма човек като теб . Аз мисля абсолютно същото. Нови избори проведени от служебно правителство , пълна ревизия на последните 12 години грабеж, нова система нови политици и лица, млади неопетнени хора и ТОТАЛНА ЛУСТРАЦИЯ и затвор за всички комунисти които са си абсолютни терористи

    Коментиран от #30

  • 17 ттт

    4 3 Отговор
    Определено трябват нови избори, но не по досегашната система. Необходимо е: мажоритарна система, задължително гласуване, 100% машинно, облекчено гласуване в чужбина, друга ЦИК, друг софтуер, разработен от други хора.

    Коментиран от #18

  • 18 И накрая

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "ттт":

    друг народ нали?
    Какъвто ни народа, такива ни са и политиците!
  • 19 Едноокият

    1 2 Отговор
    Статията и коментарите имат добри аргументи и намерения, но са наивни: кукловодите няма да позволят драстични промени. само изненадващите събития имат шанс: те не са планирани и могат да изкарат напред хора, които не са "подбрани" (т.е. зависими и управляеми). И въпреки това, необходимите промени са толкова мащабни, че изискват време и административна машина, които създават много уязвимости. За жалост, ще ни трябват още няколко десетилетия (дано съм жив да го видя).
  • 20 мнение

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Moй":

    да ти обясня
    - служебното е само за да организира нови избори.
    и нищо повече.
    нови избори означават нова победа на ГЕРБ, ДА и мая са вън, ИТН отива след доган.
    но ще влязат други може и нови и ситуацията ще е друга.
    и няма смисъл от избори до дупка.

    единствения шанс на новите играчи е да вземат мандата и да го реализират.
    всички икат да е по добре занапред, но вторачването в ревизия е грешка...
    новото правителство трява да работи за 1000 лв пенсии, 3000 лв заплати и успоредно да прави ревизии.
    но те /новите не знаят от къде идват парите за пенсии и заплати.
    добре че сме в борд

    Коментиран от #26

  • 21 psf

    5 0 Отговор
    Според констатацията, "че акъла на българина му идва, от после", отиването на нови избори, ще позволи да постигнем по-полезен за бъдещето на държавата резултат.
  • 22 борисов боко

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "сигурно":

    Нещо ми навява спомен за любимият на ,талианците дуче,как беше увиснал като на касапски ченгел.
  • 23 Кой68

    2 4 Отговор
    Да ?
    Как ще рушиш модела със "новите-стари" лица!?
    В новите партии е пълно с тези ....
    Знае ли някой кой стои зад проекта ИТН ?
    Как човек до вчера кланял се и бил в близки отношения с истински мутри и целувал се със Б.Б да променя модела ?
  • 24 Васил

    6 1 Отговор
    Модела на диктатора е корупция скапани пътища чекмеджета къщи във Барселона и всеки месец нови заеми.
  • 25 Дядо Гъдю

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Стига бе":

    В допълнение към правителството от анализатори и журналисти да има непременно и математици. Показаха умопомрачителни познания по молекулярна вирусология ще логаритмуват държавата по най-удобния за тях начин.
  • 26 ИТН

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "мнение":

    "нови избори означават нова победа на ГЕРБ" - хайде стига с опорките - нови избори неорганизирани от герберите означават единствено пълен крах на герб и много ви е страх от това та за това е напъването на всяка цена да се състави правителство.

    При сегашните избори с контролирания вот на държавната администрация, пи провалянето на вота от чужбина при купения вот от гетата, при фалшифицираните протоколи пак едва направихте 25% а ако ги няма тези неща едва ли ще имате и 10%.

    Така че опорките не вървят колкото и да се напъвате.
  • 27 Антигерб

    2 0 Отговор
    Страх тресе герберите от нови избори неорганизирани от и са платили на тролчетата да ни убеждават че трябва на всяка цена да се състави правителство и да не се стига до нови избори.

    Ама колкото и а се напъват вече са отекли в канала - просто никой не е луд да съставя правителство на малцинството или да прави невъзможни коалиции.
  • 28 Любен Стойков

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "J Y Moineau":

    Ей другарчета и друзья от "победилата опозиция" Вместо бягане от мандат и търкаляне към незабавни избори, трябва да се натискате на вас да възложи пРезидента мандат.
    С тези мерки ще оберете вота на гневните българи, които са готови да хванат тоягите при първата лъжа:
    1. Незабавна и безусловна отмяна на ковид ограниченията! Епидемията отмина и която държава се отвори първа ще спечели. Масите и бизнеса не могат да чакат повече.
    2. Кратък изборен закон с тотална технологична свобода за гласуване и проста изборна администрация. Гласуване по поща, със sms, по банков път, по изипей, с e-mail, по една секция в град и голям квартал само за любителите на хартиени бюлетини. ЦИК в състав компютърни майстори, която да приема, обработва и брои гласовете и да връща на адреса отговор "Вашият глас за е приет" Стига с тия селски сватби за милиони! Или имате доверие в електората или се махайте! На хората им дойде до гуша от чалъми за крадене на гласове. Който излъже - затвор и лишаване от право на глас, а партията се вади от изборите.
    3. Отстраняване от реалната политика на дразнителите ББ, Гешев, Доган, Пеевски и разни чужди подлоги. Това искат хората! Искат почтени хора, които от къде и да го хванеш да е чист, със нормално семейство, нормална физиономия, млади , културни, владеене на езици и Български патриоти! Стига с мъжки и женски проститутки пробутващи ни се като политици роботи! Това иска българина. Т.е. приемане на морален ли, етичен ли Кодекс на политика! Но н

    Коментиран от #35

  • 29 Коко

    1 0 Отговор
    Не знам дали лустрация почти 32 год. след 10 ноември е най-важната за страната.И това ли е темата в момента или промени в изборните правила, икономиката, пандемията и т.н. Ще работят по темите, които са най-важни за много по-голямата част от народа и когато изчерпят темите по които има съгласие - тогава избори. Докато депутатите поставят интересите на партията си пред народните няма управяне.
  • 30 Безпристрастен

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Феникс":

    И какво ще успее,да свърши служебно правителство? Дори съставено от най добри експерти- в съответната област,няма технологично време.Това е Главния Проблем.В двумесечен срок, Президента е длъжен да насрочи дата за избори.За два- да допуснем три месеца( вкл.времето до избор) не можете основа за къща да налеете.Законодателни промени са невъзможни.Няма действаш парламент.Не залагайте прекомерно , очаквания,че ще извърши кардинални,преломни промени.Максимум да подмени областни управители, шефове на агенции,шефове в МВР на областно,или градско ниво.Евентуално да стартира някакви ревизионни действия.Но точно там са необходими години.Минимум две! Времето е ограничено.Самите правомощия на Правителството- също! Де юре,са нормаллен кабинете с всички правомощия на изп.власт,но де факто,без Парламент са с една ръка.Лично за мен,веднага трябваше да се стиковат всички опозиционни партии със БСП,да се договори Програма от ;5-6 точки,но изпълними,и със къс времеви период.Да действат с посочена рамка.Примерно до следващата есен.Фиксирано и прогласувано в Парламента.Но предчувствам,че нищо няма да се случи.В положителни смисъл.Обърнете внимание,кой ще бъде Председател на НС!? Още там,ще започне" цирка" както казват някой колеги от форума.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Патето яки

    0 0 Отговор
    оплакаха нероден Петко
  • 33 Това сме го гледали

    0 0 Отговор
    Блажинни са вярващите.
  • 34 Мнение

    0 0 Отговор
    С това противопоствяне нищо няма да стане ,трябва всички да се съберът и да се вземат решения в полза на общото развитие на държавата .Като всичко се предава деректно по телевизията и радиото .С това другите са виновни е много удобно да се манипулират хората
  • 35 J Y Moineau

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Любен Стойков":

    Ами аз какво съм казал бе Любчоооо. Чети първо.