Last news in Fakti

1 Май, 2021 16:00 4 329 45

"Избори до дупка" - шанс или заплаха?

  • избори-
  • българия-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • има такъв народ

Доколко такъв сценарий е осъществим и шанс или заплаха е той за страната?

"Избори до дупка" - шанс или заплаха? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Както се оказва - промяната едва ли е по силите на партиите на промяната. Дали следващи, по-следващи и т. н. предсрочни избори биха се превърнали в шанс или са по-скоро заплаха?

През целия преход никога не сме били толкова близко до "избори до дупка". Причината е, че драматургията на настоящия парламент се създаде от протестите през миналото лято, чиято голяма цел бе отнемането на властта от партиите на статуквото. Под този етикет попадат ГЕРБ, БСП и ДПС заради отговорността, която носят за превръщането на България в "дълбока държава". Целта обаче съвсем не е лесна, доколкото другите три парламентарно представени партии (на промяната) нямат мнозинство (общо са с 92-ма депутати) и за да го постигнат, трябва в борбата със статуквото да привлекат някоя от партиите на статуквото. Засега в тази парадоксална роля гастролира БСП, но вече с гласуването си подсказа, че при нужда винаги може да се прибере при своите. Положението допълнително се усложнява от фигури в партиите на промяната, също принадлежали по един или друг начин на статуквото. А то самото включва и олигархически кръгове, връзките с които са трудно проследими. Като прибавим и, меко казано, неспецифичната активност на президента в парламентарната надпревара, става ясно, че промяната едва ли е по силите на партиите на промяната. Евентуално може да им помогне избирателят, ако има такава воля и ако получи нужното му политическо време в следващи, по-следващи и т. н. предсрочни избори. Доколко такъв сценарий е осъществим и шанс или заплаха е той за страната? Какво казват социолозите?

Васил Гарнизов: За пръв път се сбъдва мечтата на идеалистите от началото на прехода за избори до дупка. Краткосрочният риск - спадаща мобилизация. Дългосрочният риск - трайна парламентарна криза. Нещо като в Израел, но без функционалността на израелските институции и мощта на израелския бизнес.

Борисов е поомръзнал, но алтернативите му са поразпиляни. Всъщност от много години той полага усилия за фрагментиране на пространството извън ГЕРБ, за да се предпази от сценарий тип Виденов след Димитров и Беров, Костов след Виденов, Кобургготски след Костов... Знае, че по-харесван няма да стане, та е важно да не се появи убедителна фигура, зад която да застане протестният глас.

В такава ситуация по-вероятно е следващият парламент да е още по-фрагментиран с още по-трудни коалиции, като може да се очаква, че ще се върне някаква версия на "Обединени патриоти", а не е невъзможно и "Възраждане" и Божков също да успеят да прескочат парламентарната бариера.

Андрей Райчев: Избори след избори, които демонстрират неспособността на парламента да излъчи правителство, ще съборят парламентарната република и ще доведат до президентска. А това от само себе си ще узакони едноличното управление на страната, с каквото българите са свикнали и не изглежда да имат нещо против. И най-милия човек да поставиш в такава роля, постепенно започва да налага личните си интереси. Прави от любимия си писател шеф на писателите, от любимия си композитор шеф на композиторите и т.н., а те са му станали любими, защото най-много му се подмазват. Това не значи, че президентът, който и да е той, непременно ще се превърне в диктатор като Путин или Ердоган, защото диктаторът трябва да всява страх. В този смисъл и Борисов не би могъл да бъде наречен диктатор, защото от него не се страхува никой.

Димитър Ганев: Не виждам никаква заплаха за демокрацията от избори след избори. Притесненията ми по-скоро са свързани с настоящото Народно събрание - да приеме промени в Изборния кодекс, които да се окажат почти невъзможни за изпълнение в следващите два месеца и това да хвърли сянка върху легитимността на предсрочните избори, или дори нещо повече - вотът да бъде атакуван.

Добромир Живков: Политическата и институционалната култура у нас деградираха значително през последните години. Балансът на властите беше нарушен. Капацитетът на българските институции е на критично ниско ниво, а партизанщината се превърна в норма. Затова една или две поредни изборни кампании могат да имат оздравителен ефект за българската демокрация. Но не и по-дълъг цикъл от избори в избори. Защото се опасявам, че той ще доведе до блокиране на работата на администрацията, а с това и до още по-тежка криза в държавата. Все още не сме достатъчно зрели, за да минем безпрепятствено през подобен сценарий.

Професор Георги Фотев: Само дълбочинната интерпретация на данните от последните избори може да хвърли светлина върху възможната промяна на парламентарната конфигурация. Но такава интерпретация няма. Медиите са овладени от мистериозно назначено плиткоумие. Сън не трябва да ни хваща за 112-то място по медийна несвобода в света. Бедствие, равностойно на Ковид-19! Тази работа не може да продължава така… Трябва да повярваме в промяната, колкото и да изглежда невъзможна. Друг избор нямаме.

Да обобщим какво, според социолозите, можем да очакваме от "избори до дупка". Те са възможен път към радикалната промяна, от която страната ни спешно се нуждае, но лесно можем да излезем от пътя. И да станем заложници на политическа фрагментация, способна да блокира институциите в държавата и да ни докара пак до илюзията за "силната ръка", която ще спаси нацията.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tost

    42 55 Отговор
    Избори докато Тиквуции не влезе в затвора.

    Коментиран от #4

  • 2 Последния Софиянец

    28 50 Отговор
    БСП все пак проявиха малко морал и решиха да върнат мандата.

    Коментиран от #5

  • 3 антрашпиц

    35 56 Отговор
    Е кво толкоз?Избори до дупка.Ми що не.Ама стрували поне 70-80 милиона..Ми еднокнижника пръсна 5 милиарда за една година,защо трябва да ми пука за някакви си 80 милиона....

    Коментиран от #6, #7

  • 4 tost

    22 11 Отговор

    До коментар #1 от "tost":

    Обещаваме му безплатен обяд........ тиквеник на фурна 😂😂😂
  • 5 Централния комитет на БКП

    5 14 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ли са решили така? Или това са твои теории?

    Коментиран от #8, #16

  • 6 Брендица

    3 18 Отговор

    До коментар #3 от "антрашпиц":

    Е много толкова. Това значи служебно Правителство. Льотчик въйсоко летает и глубоко набъйвает. Неам йеръй и затова поша 10-та буква й.
  • 7 Първо бяха 100 милиона без

    11 11 Отговор

    До коментар #3 от "антрашпиц":

    Машините, после от Банкя каза че са 50-60 милиона. Сега 70-80 милиона. Извинете, сър Тква тези милиони за стотинки линги имате? С данъците на работниците-граждани си играете.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Маргинал

    20 3 Отговор
    Няма нищо лошо от Избори. Така е в Демокрацията. Вече и в България.
  • 10 3.14К

    14 7 Отговор

    До коментар #7 от "Първо бяха 100 милиона без":

    Когато толупа обявява нов проект обикновено казва: ще струва 2-3милиарда....или 1-2 милиарда. А ти се възмущаваш за разлика 20-30милиона.
  • 11 Уса

    19 26 Отговор
    Единствената заплаха от избори до дупка е за чекмедже будала ефенди кютук.Парите за манипулации и купуване на гласове са свършили остатъка се прикрива тук там,но не за дълго,защото според съвременните технологии за надушване на големи капитали това е невъзможно особено сега след тази кризисна пандемия илюминатите са побеснели и искат всички пари на масата.Боко и мафията ще лежат в затвора
  • 12 По добре избори до дупка

    13 22 Отговор
    По добре сценаристи отколкото схемаджии. Тиквоний с неговите подхвърления за мързелив парламент, лентяи с други действия и квалификации, които дискредитират народното събрание цели да промени управлението в БГ. Ще се яви на президентски избори и ако спечели, референдум за президентска република с аргументите които в момента ръси, не кадърни, лентяи, не нужни и т.н.
  • 13 Уса

    16 1 Отговор
    В сащ е излязъл закон,ако получаваш помощи,но ги спестяваш в банката ще те надушат веднага и трябва да ги върнеш на държавата или да ги дариш.Парите,които лесно се получават трябва да бъдат изхрчвани до стотинка.Само така се подържа една икономика а не с откраднати пари в чекмедже
  • 14 гост

    6 4 Отговор
    Дойче веле- най-българската медия!
    ивайло дичев/ нарочно с малки букви/ - най-българския професор!
    Т.н. "професор" по културна антропобогия /етнология/ в СУ в едно писание за Слави Трифонов публикувано от "Дойче веле" на 58 реда е употребил следните излази на "изящен български език": Така ще е като куцо и малоумно стана професор и особено "патриот" Къде си дядо ВАЗОВ?
    - медиен блекаут
    - оскъден постинг
    -гастарбайтетствуват
    - данайърско отношение
    - гиф-ове
    - вълнуващ "съспенс"
    - ще енергизира феновете
    - жанра "the best of"
  • 15 Не плашете

    20 4 Отговор
    Българите ,щом трябва нека да са избори до дупка ..нека децата ни живеят по добре от нас
  • 16 Не забравяй и не се прави на деменция

    8 10 Отговор

    До коментар #5 от "Централния комитет на БКП":

    ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО са частите на БКП. А централния им комитет изброй ти.
  • 17 толупа

    3 1 Отговор
    Не видях компетентно мнение на Гениалния Възпитаник на Милиционерската школа в Симеоново нанков / сина на достойния юрист Р.Нанкав/

    Коментиран от #18

  • 18 толупа

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "толупа":

    Не видях компетентно мнение на Гениалния Възпитаник на Милиционерската школа в Симеоново ненков / сина на доснтойния юрист Р.Ненков /
  • 19 жан валжан

    6 3 Отговор
    Осъзнайте се!!!
    Ако искате да заявите позиция – ПОКАЖЕТЕ ТОВА НА ПЛОЩАДА !!
    т е ИЗБЕРЕТЕ от КОЯ СТРАНА на ФРОНТОВАТА ЛИНИЯ СТЕ –НЕ ТУК !!!
    НАРОДЕ ???
  • 20 Щом DW пише всичко е лъжа!! Опозизициа

    2 3 Отговор
    Няма смисъл да се чете!!!

    Коментиран от #25, #27

  • 21 Опозиция

    0 0 Отговор
    Опозиция
  • 22 Потресен

    3 5 Отговор
    Офшорния журналист Недялко Недялков Йорданов собственик на финансирания от ГЕРБ жълт сaйт ПИК , един от героите на филма на Николай Стайков " Медийната флотилия на КТБ", описал точност офшорните му сметки и кражби , е дал интервю в телевизията на Валери Симеонов Балевски -СКАТ. В това интервю офшорния апелира народа да " хване сопите , да се сaмоорганизира и да тръгне след водачите на въстанието той и Станислав Недков -Стъки", защото ако се било " изчаквало още ГЕРБ съвсем ще бъде притиснат в ъгъла, до стената и повече никога нямало да поеме управлението на страната". Единствения изход бил да излязат всички държавни служители, апелира към интелигенцията като учителите чийто заплати благодарение на Герб вече станали над 2 хил.лв., апелира към полицаи и директори на държавни фирми които да разяснят на всички работници в тях че трябва да излязат на масови протести срещу Радев и новото управление.
  • 23 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    3 2 Отговор
    НИТО Е ШАНС,НИТО Е ЗАПЛАХА!!ПРОСТО САМО ТОВА Е НАЧИНА!!ОТ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ДА ХОДЯТ ДА ИНТРИГАНСТВАТ НЯКЪДЕ ДРУГАДЕ А С ТЕЗ ЕФТИНИ НОМЕРА!
  • 24 Имитатора тиква

    2 3 Отговор
    Стреми се да приложи хватката на Путин, вечния президент.
  • 25 жан валжан

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Щом DW пише всичко е лъжа!! Опозизициа":

    Балада за смисъла на нещата
    Знам, че се лепят мухи на мед,
    знам и кой със тога се намята,
    знам, че злото има свой разцвет,
    знам, че чакат круши от върбата,
    знам дървото, видя ли смолата,
    знам кое и как да го прахосам,
    знам лентяя и потта пролята —
    всичко знам, но не и аз какво съм.

    Знам на ближен ризите безчет,
    знам и колко расов е абата,
    знам и монахиня с луд късмет,
    знам го господаря по слугата,
    знам ги номерата във играта,
    знам как лудият заглажда косъм,
    знам на много бурета вината —
    всичко знам, но не и аз какво съм.

    Знам дръглив катър и кон напет,
    знам какво е пяна на устата,
    знам жените и за мой късмет,
    знам кого го бие днес парата,
    знам наяве и насън нещата,
    знам със ерес как да ви ядосам,
    знам, че Рим е пъпът на земята —
    всичко знам, но не и аз какво съм.

    Ваша милост, блъскам си главата,
    знам кое и как виси на косъм,
    знам, че песента ми е изпята —
    всичко знам, но не и аз какво съм.
    Фр. Вийон
  • 26 да питам

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Подготвяш ли Мангъра за здравен министър ?
  • 27 мдаааа

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "Щом DW пише всичко е лъжа!! Опозизициа":

    А ако е в "Правда" е истина ..🤭😁
  • 28 Баце

    3 4 Отговор
    Избори до дупка докато се върна и ги мина с 200 селяците в Парламента😂
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Да внимават Герберугите !

    4 1 Отговор
    Че ги дебнем на всеки ъгъл !!!
    Ще има Амгъл !!!
  • 31 Група внимателно следящи събитията

    8 1 Отговор
    В момента ! Само да посмеят гербавите тикви
    Ще ги направим на реликви !!! Нема лабаво !!!
  • 32 макробиолог

    0 1 Отговор
    Тия схематични рисунки ги забравете,бкп,комунистите....сега е ала бала....Аз съм гласувал сигурно 20 пъти за сдс,да взема да гласувам и сега за тях?

    Коментиран от #43

  • 33 Избори до дупка

    4 2 Отговор
    И Бибитко в хралупка , жълъди да хрупка !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Анонимен

    3 2 Отговор
    Умряха старите комунисти и антикомунисти. Вечна им памет. Те децата на цк на бкп им са над 70 години и много от тях не са живи. Спомням си как от телевизията преди 30 години, а Мария бе на 35...40. Оплакваше се майка й, че баща й, а той или те милите нищо не бяха крали. В телевизията работеше Мария. Примери. Не всички комунисти бяха крадци. А днес виж ги, необразовани ромбоиди.
  • 37 гост

    3 1 Отговор
    И бате Бойко да не се обижда. Банкя нищо общо няма с провинцията. Той с джипката ходи и видя по селата как е. А Румен Радев още повече знае, защото е от този район. Идват от турция неомъжени, скромни си бяха, заминаха и искат обратно в България да си купят жилище и.. Тук много зле, имаме чувство че бомба е паднало. Стопиха се градове, села. И всеки гледа да се докопа чрез избори в София. ББ да си ги връща от герб в провинцията. Имат пари, фирми, а не да искат вечно в Парламента. Всеки знае от далече да лъже народа. Обратно, чакаме ви с бодливи карамфили. Да видите как се мъчи народа. Самозабравихте се, томата ок от бургас, а двете до него кукли
  • 38 име

    0 0 Отговор
    интересно къде ще е първата дупка. в бюджета ли , в територията ли или в нашия ум?
  • 39 Матей

    1 2 Отговор
    Да си дойдем на думата,силната ръка,без нея е невъзможен никакъв траен успех.Въпроса е кой ти я спуска тая силна ръка и с каква цел,дали да те бие или да те вдигне.Изборите само потвърждават веднъж закрепено положение,така че нещата се решават на друго ниво,не от бюлетината,това езаблуда за наивници.Парламентарната демокрация е фарс,всичко се урежда зад кулисите.Затова е по-приемлива президентската република,един лидер се контролира по-лесно,отколкото широко разклонена клика.Най-важното като малка страна е да минем под крилото на сериозен гарант като Русия,добронамерен гарант,а не колонизатор като САЩ.тОГАВА ТОЙ МОЖЕ ДА НИ ПОСОЧИ ВОДАЧ,силна ръка,президент ,който да управлява със справедливи укази,а НС да има вторични функции и подчинена роля,както е в Русия и както видяхме модела сработи блестящо.

    Коментиран от #44

  • 40 баиуй

    1 2 Отговор
    избори до дупка- кафявата на боко
  • 41 КуКу Къш

    4 0 Отговор
    След като желаещите "промяна" нямат болшинство, значи народа не я иска. Кратко и ясно!
    Оттук нататък всякакви хватки, извиване на ръци и приказки от страна на малцинството са недемократични и злоупотреба, дори насилие !
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ККК

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "макробиолог":

    Аз мисля, че си гласувал 21 пъти! :-)
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.