Last news in Fakti

3 Май, 2021 19:00 3 259 14

Светослав Терзиев: Франция няма идеологически партии

  • франция-
  • партии-
  • светослав терзиев

Трудно се определя физиономията им

Светослав Терзиев: Франция няма идеологически партии - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Не миграцията е на дневен ред във Франция, проблемът е във взаимоотношенията във френското общество, във френските предградия. Става дума за натрупани проблеми, а не за такива от последната година. Франция дълго време замита под килима тези проблеми, отлага ги, защото няма решения“. Това коментира пред БНР Светослав Терзиев от вестник „Сега“, дълги години кореспондент на БТА в Париж.

След година Франция ще избира президент. Еманюел Макрон и Марин льо Пен са с близки резултати според социологическите проучвания към момента.

По думите му важно е да се има предвид, че предградията вече не са типично работнически, а емигрантски.

„Марин льо Пен е базирана дълбоко в тези предградия. Нейната партия до голяма степен е работническа. Тя води особена политика, което ѝ дава известно предимство. За нея гласуват хора от старата миграция, която иска да спре новия наплив. Той обаче спира от само себе си. Затова тя търси други места, където да пробие. Не става дума за дълбока политическа дейност на ислямисти във Франция, а по-скоро става дума за индивидуални актове, но тя ги раздухва до такава степен, че да се получи ефект, с който да изглежда като закрилница на нацията. Докато президентът Макрон разчита на инструментите на държавата - армия, жандармерия. Естествено, че това не е популярно“.

В предаването „Събота 150“ Терзиев допълни:

„Във Франция няма идеологически партии, всички са смесица и е трудно да се определи физиономията им. Неслучайно такива, които избират централна тема, както прави Льо Пен, имат по-ярък образ и по-лесно могат да спечелят гласоподаватели... Когато се говори за ислямолевица, това са комбинации, които не дават ясна политическа физиономия, но говорят за сектора, в който се намират изповядващите подобни разбирания. Това трябва да се следи - те кои са от обществото“.

Журналистът обърна внимание върху проблем, важен и за България:

„Франция и Германия са моторите на Европа. Меркел си отива. След нея идват слаби наследници. Германия няма да има тази политическа физиономия, която имаше досега. Ако във Франция спечели Льо Пен, то тя ще е начело на Европа, защото физиономията ѝ е по-ярка от тази на германските политици, които се опитват да се наложат сега“.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдда

    9 1 Отговор
    Е то пък ние имаме сигурно..
  • 2 Маргинал

    16 2 Отговор
    Затвор за Тиквата и всички Тиквеници. Очаквам Достоини Присъди.
  • 3 хъхъ

    16 3 Отговор
    Леви и десни - всички са соросоиди.
  • 4 Шериф коньович

    6 0 Отговор
    Това е последния софиянец на младини
  • 5 1234

    9 0 Отговор
    ..... от месеци насам не мога спя за това, че не знам какво е политическото състояние на Франция!!! Еееееее сега вече мога!
  • 6 Сатана

    18 1 Отговор
    В Немско се очаква зелените ултрамарксисти — талибани да вземат власта.След това ще разкостят държавата закривайки всякакви “мръсни” производства оставящи тъй модерния въглероден отпечатък.

    Коментиран от #7

  • 7 1234

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана":

    Зелените няма с кого да се коалират, за да вземат властта. Наследниците на Меркел ще управляват.
  • 8 dfu

    2 0 Отговор
    Тоя от снимката го помислих за Киро рейка. :)
  • 9 Шаран БГ

    11 0 Отговор
    В коя европейска държава има политически партии на религиозна или етническа основа, въпреки Конституционните постулати, както във Великата Демократична Република България !?!?
  • 10 Колелото

    6 1 Отговор
    Зелените талибани,соцдемократите и левите в Германия са предостатъчни да направят правителство и да създадат невиждан хоас в ЕС. Колелото на комунизма направи пълен оборот и той се върна в Родината си където беше измислен.
  • 11 айде бе

    1 0 Отговор
    Ами какво чакане та не спретнете някоя партия щом хората изнемогват,... поне в това имате опит
  • 12 случаен

    1 0 Отговор
    ДА ВЗЕМАТ ЦЕЛИЯ СЪСТАВ НА ГРОБ начело с боко,нали е силен политик
  • 13 Хо хо хо

    4 0 Отговор
    Зад всички такива идеи седи по един евреин.Исляма и тн са само инструмент.
  • 14 Бабуини

    0 0 Отговор
    Франсетата сега събрат попарата,която преди 30-40 години им заложи френският Горбачов,т.е. Франсоа Митерен. Точно тоя през цялото си президентсване размиваше и лявото,и дясното и прокарваше либерастниците а по-късно Шорош. Дофтаса и у нас и наште социалисти и седесари чак се прехласваха и подмокряха - резултата го берем сега,няма нито десни,нито леви партии с идеология и прнципи,а бабуини правещи салтоморталета. Боко е прекрасен последен пример. В Германия същата политика на Меркелица вече дава сащия сходен резултат като във Франция.