13 Май, 2021 13:00 2 650 17

Служебното правителство е леко странна гарнитура

  • служебен кабинет-
  • румен радев

Четвърто и последно, България е дълбоко блато. Блато, което много трудно може да се пресуши и оздрави

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Служебното правителство е леко странна гарнитура. Очевидно са търсени баланси по различни линии. Има хора, които можем само да се надяваме да бъдат в редовно правителство. Има хора, които не е ясно кои са и какво правят там. Има и хора, които няма какво да правят там.

Това коментира във "Фейсбук" Христо Христев.

Но за мен в отношението към служебното правителство има няколко важни неща. Първо, всякакви свръх очаквания са напълно излишни и нереални.

Служебното правителство не е същинско управление. То не разполага с политическа база и с време. С всички свои слабости, България е парламентарна република. Управлението е функция на мнозинството в парламента, на това, което мнозинство в парламента може и не може да направи. Не на моментното заемане на висша държавна длъжност, просто защото Х е на висша държавна длъжност.

Второ, понеже съм бил част от кабинета на министър-председателя в едно служебно правителство, искам да кажа, че администрацията не взема особено насериозно служебните правителства, а те за 2 месеца нямат много лостове да въздействат реално върху администрацията. Докатo служебното правителство се опита да се пребори с елементарното вършене на работа от администрация, двата месеца са изтекли...Трето, в управлението лесно се назначават хора, които имат добро CV, когато искате там просто да има хора с добро CV.

Дали и доколко тези хора разбират от политически отношения, публичен процес и управление, особено в българска среда, това е съвсем друг въпрос. И това че някой има чудесно CV, успял е в своята професионална области или има добър общ профил изобщо не гарантира, че той ще бъде успешен държавник или управленец.

Четвърто и последно, България е дълбоко блато. Блато, което много трудно може да се пресуши и оздрави, защото заблатяването е с много дълга история. И изобщо не сме застраховани инак добронамерени служебни министри да назначават откровени корумпета и типични паразити на публичен терен на ключови позиции и за това вече започват да се прокрадват сигнали.

Защото все пак сме в България. Така че, да подходим към ситуацията трезво, с разсъдък и без излишни очаквания. Ако бъдем приятно изненадани, това ще бъде чудесно.

И да не забравяме нито за миг, че истинско управление и реална промяна, може да имаме след 11 юли, ако акълът ни е на място, когато гласуваме за следващия парламент.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо

    26 5 Отговор
    Леко завиждаш.
  • 2 Павел Пенев

    20 1 Отговор
    Христо щом акъла ти е на място, кажи за кого ще гласуваш,помогни на нас простите хора, които търпят простащините на управляващите и журналистите лакеи.

    Коментиран от #3

  • 3 Христов

    12 15 Отговор

    До коментар #2 от "Павел Пенев":

    За който и да гласуваш получаваш едно ,червена мафия,в различни нюанси
  • 4 Лост

    22 3 Отговор
    Направо казваш, че три месеца си вземал заплата без да правиш нищо. Затова недей да съдиш за другите по себе си.
  • 5 Радул

    22 4 Отговор
    Христо бе !Това правителство е служебно ,защото падна едно анти-българско .Трай и си посипи главата с пепел !
  • 6 чичко тревичко

    19 2 Отговор
    Доказано е, че колкото му е по дълго CV -то на човека и много, и разнообразни знания, толкова по малко или лошо ще свърши работата в управление на каквото и да е. Важно е човека хем да е със добро CV хем и на две магарета сено да може да раздели, без след това магаретата да се разритат или ритнат него. Това е другари и другарки и то народа го е казал, а не аз, а на суверена трябва да се вярва. Напримерно много ми е интересно как ще се справи човек свирещ донякъде на дайре и донякъде на виола, пеещ донякъде като Мик Джагър, но на чалга музика. За тъкъв тип управленец смело мога да кажа, че той много добре ще продава мартеници.

    Коментиран от #14

  • 7 Перо

    10 2 Отговор
    Истината е,че мафията се бори с прости и груби мерки.Тя не разбира от намеци,дипломация,приказки,защото тяхната среда не е такава. Джендъризма и либералното отношение за тях е слабост на правителството и подхранва криминалните изстъпления. За това са вредни академичните и интелигентни министри с европейско CV. Може би не ги и интересува,и ще чакат да им мине времето до изборите! Мутрите и тиквата ще изчезнат веднага в дън земя,ако се появи един нов Мирчо Спасов!
  • 8 Бай Пърдечко

    5 3 Отговор
    Поредният коментар без никакво съществено съдържание...
  • 9 Ехо

    4 4 Отговор
    Важни са две качества: морал към обществото и професионализъм при упражняването на властта! Дори само компромисите към Борисов и Герб ще доунищожат България! Нищо не е по-значимо от ликвидирането на този престъпен модел! Но след това е ред на БСП и ДПС!
  • 10 Факт

    3 2 Отговор
    Това е от котилото на Царя.
  • 11 Кой не скача

    15 0 Отговор
    Ситуацията днес ми прилича на онази от 89-та година. Народът с мерак за разплата и по-справедлив живот, излизаше по площадите и крещеше "смърт на системата", "долу", "кой не скача.." и пр.
    После виски доброволно и безропотно гладувахме, мизерувахме, оставахме без работа и бяхме сигурни, че след 10-15 години ще стане рай. Годините си минаха, правителствата се сменяха, а ние леко-полеко започнахме да се примиряваме с девиза "за бога братя, не купувайте".
    И сега всики са вперили очи в НОВИТЕ. Чакат справедлива разплата и по-добри времена. Ентусиазмът, които виждам по форумите и атмосферата са именно същите, като в онези далчени години.
    Ефектът ще бъде същия. Светлина в тунела няма, братя и сестри. Не се заблуждавайте.
    Ще изгорят двама-трима, колкото от хорски срам и демагогия и схемите пак ще потекат. Не се заблуждавайте. Власт не се взема с избори и митинги. Власт се отвоюва с оръжие в ръка. Всичко станало е "смяна на екипа".
  • 12 Христо Христев поредната Зелена

    6 1 Отговор
    Краставица!!! Кой те направи преподавател,??? Не си дорасъл явно!! Неудачник ще си бъдеш и за напред!!! Празнодумец!!
  • 13 гост

    5 0 Отговор
    мисля че няма голямо желлание за промени ...трябваше днес областните управатиле, началнииците в полицията, директорите дирекции на инспекции ,риосв и подобни да бъдат освободени ! иначе мафията си работи
  • 14 Костов

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "чичко тревичко":

    Само да вметна, много си го възвеличал този за който говориш, сравнявайки го с Мик Джагър.

    Коментиран от #15

  • 15 чичко тревичко

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Костов":

    Имам в предвид, че и този така се дере. Иначе Мик е велик за разлика от учиндолския певец.
  • 16 Любопитен

    0 0 Отговор
    Може ли сестрата на отъявления гербаджия ексминистър Танев да бъде член на Новото Правителство?! Само питам!
  • 17 тия

    2 0 Отговор
    от служебното ще управят българия един каза че културата за 2 месеца ще цъфне и върже гкато ги гледам се дърти комуняги