Last news in Fakti

18 Май, 2021 16:00 24 107 35

Как НОИ тихомълком ощетява хиляди български граждани

  • нои-
  • осигурени лица

С други думи държавата те задължава да плащаш всеки месец за риск, при настъпването на който обаче ти е гарантирано, че обезщетение никога няма да получиш, т.е. хвърляш едни пари през прозореца и забравяш за тях

Как НОИ тихомълком ощетява хиляди български граждани - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

адв. Марин Поповски-Пловдивска адвокатска колегия

Безспорно понятието „цинизъм“ през призмата на управлението на ГЕРБ придоби нови измерения и създаде у хората едни по-дълбоки от обичайните схващания за значението на тази дума. Ярък пример за това са отпуснатите добавки за пенсионерите през месец март тази година в размер на 50 лева. Няма лошо! Така или иначе през последните 10 години ГЕРБ доведоха хората отвъд ръба на отчаянието, така че тези 50 лева им се видяха като 50 000. За съжаление и това „благо“ от страна на премиера-слънце не остана без скрити последици. Верни на своята политика „с едната ръка давам, с другата вземам два пъти повече“ седмица след отпускането на добавките, с който ГЕРБ се тупаха по гърдите, че само те са загрижени за българския пенсионер, последваха масови незаконосъобразни действия срещу гражданите, които са лични асистенти на свои близки-инвалиди. За какво иде реч:

В конкретния случай НОИ задължи моя близка-осигурено лице да възстанови суми, изплатени ѝ като обезщетение за временна неработоспособност поради заболяване за конкретни времеви периоди. НОИ е намерил изплатените суми за недобросъвестно получени от жената, тъй като е ползвала болничния по основен трудов договор, докато е изпълнявала социална услуга „Личен асистент”, обслужвайки своята възрастна майка, чийто крак е ампутиран. Оказва се на практика, следвайки „логиката“ на НОИ, че български гражданин, който е „личен асистент“ на свой близък и в същото време работи по друг основен трудов договор, НЯМА право на болничен, макар да е осигурен за всички рискове, включително заболяване, бременност и майчинство и макар НОИ ДА ПРИБИРА всеки месец дължимите за тези рискове суми от това лице.

С други думи държавата те задължава да плащаш всеки месец за риск, при настъпването на който обаче ти е гарантирано, че обезщетение НИКОГА НЯМА ДА ПОЛУЧИШ, т.е. хвърляш едни пари през прозореца и забравяш за тях. Все едно да си платиш застраховка „каско“ на колата, но да не очакваш, че ако настъпи щета ще получиш обезщетение. Що за държавна политика!?! Оказва се, че това съвсем не е единичен случай, напротив седмица след отпускане прословутите добавки за пенсионерите буквално са завалели писма от НОИ с искане до граждани, които са получили такова обезщетение за ползване на болничен по основен трудов договор докато са полагали грижи като „личен асистент“ на свои близки, да възстановят изплатените им суми. Интересното е, че сочените от НОИ суми са за период от преди 1-2 години назад във времето.

Направихме опит да обясним аргументирано пред НОИ, че предприетите от тях действия са незаконосъобразни и дискриминационни. От там разбира се ни отговориха, че парите подлежат на възстановяване и не считат позицията си за погрешна, в резултат на което наложиха запор на трудовото възнаграждение на моята близка. Решихме да се борим по установения от закона ред срещу тази несправедливост и в тази връзка заведохме съдебно дело срещу НОИ. Накратко изложихме твърденията си, че след като едно лице се ползва от осигурителна закрила при временна неработоспособност поради общо заболяване и е с придобито право по чл.40, ал.1 от КСО за получаване на парично обезщетение вместо възнаграждение за времето на ползвания при работодателя си отпуск за временна неработоспособност поради общо заболяване по болнични листове, то направеното от НОИ осигурително плащане в размер по посочените болнични листове Е било ДЪЛЖИМО и не представлява неоснователно получено от лицето парично обезщетение за временна неработоспособност.

Да се приеме противното противоречи на смисъла социалното осигуряване и целта на закона. Това би означавало осигуреното лице, което полага труд на основание сключени трудови договори на две различни места и му се удържат дължимите осигурителни вноски да се постави в ДИСКРИМИНАЦИОННА СПРЯМО ДРУГИТЕ ОСИГУРЕНИ ЛИЦА ситуация, при която НИКОГА не би могъл да се ВЪЗПОЛЗВА ОТ гарантираното му от закона право на обезщетение, макар фактически основания за това да са налице и да са изпълнени всички предвидени от закона предпоставки!

Жалкото в случая беше, че трябваше да обясняваме на Директора на НОИ и неговите подчинени „специалисти“ как работи законът, който те прилагат всекидневно!!!

За щастие успяхме да изправим тази несправедливост, тъй като с Решението си Административният съд потвърди нашите твърдения, с което постигнахме една малка победа и надявам се голяма крачка по пътя към недопускане на бъдещи такива несправедливости. Крайно време е държавата в лицето на НОИ, НАП и др. контролни органи да заработи адекватно при спазване текстовете от закона.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 82 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мародер

    86 5 Отговор
    Ами то няма закон в който да не са оставени вратички за "мой човек".
  • 2 Рони

    73 5 Отговор
    Е да ама не.Никога няма да заработи,защото там се назначават некадърност и мои хора братчеди и т.н
  • 3 доган

    59 4 Отговор
    Като знам кой им беше директорчето!

    Коментиран от #31

  • 4 гост

    16 58 Отговор
    дръжки от чушки. Законите трябва да се спазват. Какво те мъчи ГЕРБ в случая? И защо са набъркани "всички пенсионери"?
  • 5 Иван Грозни

    65 7 Отговор
    Браво пич! Добре е, че има такива като тебе. Не е случаен факта, че от Пловдив тръгват много инициативи по отношение на реформите в съдебната система.

    Коментиран от #12

  • 6 гост

    70 6 Отговор
    Ами те преди 5г. изклатиха всички граждани със сметките за ток, прибраха стотици милиони от неконсумирана, но отчетено потребление, напълно безнаказано, хората на протести, навсякъде, жалби, и накрая нищо. Отпуснати 500млн. за водоеми, а то всичко забатачено, язовирите източени от частните вецове, и накрая хората без вода, малоумни решения се плащат пак от хазната и виновни пак няма. У нас никога няма виновни.
  • 7 Ха така

    23 32 Отговор
    Не мога да разбера как лицето е едновремено пенсионер,работещо по трудов договор излязло в болнични и платен асистент на майка си.кога работи,кога срещу пари гледа майка си и как я гледа през времето когато то самото е болно.каква е връзката на 50 лв.добавка към пенсията за санкцията в цялата работа.струва ми се,че това е една измислена история с цел оплюване.
  • 8 Госпожо адвокат

    25 8 Отговор
    ВСЕКИ СРЕДНО ИНТЕЛИГЕНТЕН ЧОВЕК ЗНАЕ, ЧЕ РАБОТЕЩИ НА ДВЕ ИЛИ ПОВЕЧЕ МЕСТА ТРЯБВА ДА ПРЕДСТАВЯТ БОЛНИЧЕН НА ВСЯКО ЕДНО! ТОВА Е ЗАКОН КОЙТО СЕ ПРИЛАГА В ЦЯЛ СВЯТ, НЕЗНАЯ ВИЕ КЪДЕ ЖИВЕЕТЕ И В КОЙ СВЯТ!

    Коментиран от #10

  • 9 Терикатка

    23 19 Отговор
    Ох! Болна съм! Ама, се грижа за друга болна!:) През това време цицам и като личен асистент и от болничните!:) Много съм доволна!:) Дано никой не тръгне да проверява от какво съм болна!:)
  • 10 ИЗВИНЯВАМ СЕ ГОСПОДИН СТЕ БИЛИ

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "Госпожо адвокат":

    До пуснах грешка, но ОСТАНОЛОТО Е ВЯРНО Е.
  • 11 jorj

    5 19 Отговор
    Поръчка. От старите комундели!!! Отричат всичко направено добро, въпреки тях!!!
  • 12 А БЕ

    16 9 Отговор

    До коментар #5 от "Иван Грозни":

    Само на кое викаш браво, като всичко написано от тоя неграмотен адвокат е помия, да си къса дипломата, ако има такава! Решил е да си прави реклама, но за простите хора, че намесил незнайно защо и 50 лв. на бедните пенсионери!
  • 13 ДА ама НЕ

    24 2 Отговор
    Съгласно законите в България е невъзможно едновременно хем да си на работа и да си болен?
  • 14 Стотици

    13 0 Отговор
    Хиляди хора си плащат, но нямат право на детски надбавки. Същото е и с фонд безработица, за частните фирми!
  • 15 #Антикатун

    2 21 Отговор
    Жалко е че Радев продължава същите раздавания на 50 лв. и просто се чудя.... няма бюджет, няма пари, а той от къде ги взема и от кой прозорец ги хвърля на бедните, а даже и на богатите пенсионери???? Купува ли ни?
  • 16 Ясно е защо

    9 1 Отговор
    Е, това са две държавни работи, все едно да работиш на частно на две места, на едното се водиш болен, а на другото здрав..., как става..
    Няма как да имаш два основни трудови договора... Единият е допълнителен. Това е все едно да работиш 25 часа в денонощието...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ай Тик Тир

    5 2 Отговор
    СЕГА ВЛАСТА Е ВЪВ ВАС КАЗВАЙ ТЕ ВИЕ КАКВО ЩЕ ПРАВИТЕ СТИГА СТЕ СЕ ОПРАВДАВАЛИ С ДРУГИТЕ
  • 19 Мба

    4 0 Отговор
    Пишеш пълни глупости виж Ксо
  • 20 Масон

    3 0 Отговор
    Крадем за родината, не за ложата...
  • 21 АнониМЕН

    11 1 Отговор
    Баща ми загина в автомобилна катастрофа преди 11 години. плащам си гражданска а 1 стотинка не е получила майка ми обезщетение. от 6 месеца съм инвалид още ме разиграват некоректно попълнени документи препратки насам натам то годината ли да мине докато им се проработи.и жена ми за капак прекара тежко коеид и нея я викат сега за некакъе болничен че нямала право искат и нови иследвания и ако не бяхме ходили в чужбина сега щяхме да сме клиенти на изипей или моргата. ГЕРП С ГРИГА ЗА ХОРАТА С МНОГО РАБОТА РАБОТА РАБОТА С 200.

    Коментиран от #33

  • 22 Биби Кинг

    1 0 Отговор
    За да спреме да тарсиме под вола теле ви казваме : Топлата вода извира од пароцентралата деа! Това го е одкрил Нютон преди парвата петелетка!
  • 23 червена коприна

    7 1 Отговор
    А тия пари,дето ги хвърляме за Гражданска отговорност,винетки,прегледи и данък на колите къде отиват? Някой да ви ги е върнал? Хвърлени пари на вятъра.
  • 24 покруса

    7 1 Отговор
    Бeзcпoрнo пoнятиeтo „циганизъм“ прeз призмaтa нa упрaвлeниeтo нa ГEРБ придoби нoви измeрeния и cъздaдe у хoрaтa eдни пo-дълбoки oт oбичaйнитe cхвaщaния зa знaчeниeтo нa тaзи думa.
  • 25 Мъд Ю

    3 3 Отговор
    До коментар #16 от "Ясно е защо":

    А бе ТЪПОЪГЪЛНИК Герберов, къде видя, че е работено на едното място, а на другото човека е бил в болнични? Ти връзка с главният мозък имаш ли. Изобщо "вдяваш" какво четеш?
  • 26 не ме трий

    4 0 Отговор
    На нечувана наглост от страна на депутати се натъкнаха от вестник „Труд“. Оказва се, че народните представители масово се регистрират на борсата, за да вземат помощи за безработни. Нещо повече, всеки един от тях ще взема максималното обезщетение от 1200 лева на месец, което се полага по закон, тъй като всички са били осигурявани на брутна заплата от над 2000 лева.

    image
    Депутатите си намериха нов източник на доходи

    От вестника се позовават на депутат от ГЕРБ, пожелал анонимност. Той е споделил, че от ръководството на партията са посъветвали всички народни представители да се регистрират на борсата, за да получават доходи, докато тече предизборната кампания. Така на практика се получава следната ситуация – депутатите ще работят за партията си, докато държавата им плаща помощи.

    При направена от вестника проверка се е установило, че действително голяма част от бившите народни представители вече официално се водят безработни. Със сигурност това са Величка Шопова, Зоя Георгиева, Вяра Петрова и Лили Боянова от ГЕРБ, Румен Такоров и Захари Георгиев от Коалиция за България, Тунджай Наимов и Рдоган Ахмедов от ДПС.
  • 27 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    То това е ирата на държавата чрез НОИ!Възраста за пенсиониране е докарана така щото Статистически във периода от 63 до 65-66 години хората мрат повече от всеки друг период!И залъгват баламите със висока преживяемост,но забравят да сложат умрелите преди да се докопат до Големите пенсии в кавички!Бях ви обяснил как тези,които се осигуряват на минимална всъщност се оси гуряват на 2 минимални,като увеличават в определени години пенсионната възраст и една година осигуровки важат за ПОловин година ,сега една година важи за 3/4 година!Те си мислят,че срещу тях стоят полицаи дет трудно връзват числата и са свикнали на Дай Дай и той има деца....Дана се намери един Клонинг на РАШКОВ и да ги започне и там!!!
  • 28 Бат Мишо

    0 0 Отговор
    НЕГО КОШЕР С ТЪРТЕИ НА БЕСИЛОТО веднага след тес от съдебната система и каскетурата

    Коментиран от #29

  • 29 Бат Мишо

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Бат Мишо":

    Сички в кошера търтеи НОИ са със заплати над 1500 и сладки ДМС енца макар отдавна да нямат ревиционно контролна дейност НА ГЪРБА НА ИЗНЕМОГВАЩИТЕ ПЕНСИОНЕРИ и се раздават ЩЕДРО едни пари на хотелиери по Програмата на НОИ . Лично съм хващал такъв хотел ПРАЗЕН къто бях ревизор в НОИ а му бяха преведени 50000 за почиващи в него Естественно и излетях от работа и ревидията се анулира от тогавашния управител Данчо Христосков А със здравната каса какви игри има и съм хващал ША ИМА ПЕНСИИ ЗНАШ ГА - НА МУК

    Коментиран от #32

  • 30 Господа

    3 0 Отговор
    Направете ИСТИНСКА ревизия на Нои. Махнете назначените и несменяеми до днес директори на териториалниъе поделения на Нои от април 2011 година. Тогава Христина митрееа - управител на Нои сама призна за политическите назначения на 28 директори. Толкова много специалисти бяха уволнени или принудени да си тръгнат. Искаме справедливост. Крайно време е
  • 31 Кой?

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "доган":

    Пиши му името та и ние да го запомним тоя мерзавец. Фа не е Розалия джинева
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бат Мишо

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "АнониМЕН":

    Ще ги накараме да си платят брат НЯМА ДА МЪЛЧИМ ВЕЧЕ Сички на народен съд и при бай Ставри

    Коментиран от #34

  • 34 Бат Мишо

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Бат Мишо":

    И АКО СЛЕДВАЩИТЕ ПАК КРАДЪТ ПАК НА УЛИЦАТА и долу и вън ДОКАТО СЕ НАМЕРЯТ ПОЧТЕННИ ХОРА ДОСТОЙНИ ЗА МАЛКА БЪЛГАРИЯ щото с мълчане и лафа ,,следващите ще са по зле ,, и избиране на по малкото зло УДАРИХМЕ ТВА ДЪНО - ВЪН и като са по зле следващите ПАК ВЪН ВЕДНАГА на бунт на улицата АКО ТРЯБВА И ПО СЛЕДВАЩИТЕ ПАК -докато си набият в пребоядисаните преяли тикви ЧЕ СМЕ ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО С ДЕМОКРАЦИЯ И СКРИТО ПОКРИТО НЯМА и започнат да работят ЗА НАС защото НИЕ СМЕ ТЕХНИЯ ГОСПОДАР и работодател а те са нашите кучета И ТЕ РАБОТЯТ ЗА НАС И НИЕ ГИ ХРАНИМ а не обратното и че тласа народен е гласа божи а не техния
  • 35 Матей

    0 0 Отговор
    А задължителната застраховка ГО,не е ли извращение,да застраховаш ч
    уждо МПС,СВОЕТО НЕ МОЖЕШ,А ЧУЖДОТО СИ ДЛЪЖЕН.Това епълен абсурд и трябва да се отмени ,като обир с помощта на държавен закон.тия разбойничества и изнудвачества трябва строго да се забранят и НИКОГА ПОВЕЧЕ!!!