Новини

Болен тарикат носи

Големият проблем е kой да плаща първите три дни от болничните

Публикувана: 28 Септември, 2019 10:07
9 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1414
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-големият циник, както винаги, е НОИ. Институцията, която с удоволствие прибира парите от нашите осигуровки за болест, когато дойде време да плаща, започва да жонглира с бюджети, макрорамки и дефицити, само и само да откаже да изпълни ангажимента, който е поела. Според НОИ около 200 млн. ще са нужни, ако първите дни за болнични се върнат към НОИ, а те нямало откъде да ги вземат. Звучи умилително като оправдание, но всъщност е чиста лъжа, която разчита на късата ни памет за обещанията на НОИ и държавата, дадени преди 10 години към работодателите, и поети по закон към данъкоплатците. Очевидно трябва вече да сме свикнали с това! Спомнете си само колко пъти промениха правилата за пенсиониране, все в наша вреда. Заради няколко десетки измамници, имащи право на високи пенсии срещу неадекватни осигуровки (пак заради недоглеждане или некадърност на онези, които са приемали законите), падането на тавана за стотици хиляди, чинно плащали си каквото и когато трябва, все се отлага.

Традиция у нас е отговорността и последиците за хаоса, корупцията и некадърността в дадена област да се прехвърля върху всички данъкоплатци. И това да се прави в момент, когато те са най-уязвими и имат най-голяма нужда от подкрепа. При това подкрепа не като подаяние от държавата, а като заслужено облекчение от собствените пари, които гражданите години наред съвестно са спестявали за черни дни. Обикновено мотивите за подобни промени са благородни, но мерките са направо цинични.

Последният пример е удивителната обществена дискусия за болничните листове, на която сме свидетели. Няма спор, че в и в тази сфера има измами и те трябва да бъдат преустановени - за да не се източва НОИ и да не сме ощетени всички ние, коректните осигуряващи се. Как обаче се предлага това да стане? Традиция у нас е: Като се накажат всички онези, които НЕ лъжат. Защото само от парите на изрядните платци могат да платят гафовете на управляващите. И защото колкото и да са много измамниците, съвестните са повече и точно те ще платят цената.

Големият проблем е kой да плаща първите три дни от болничните? Предложенията варират от те изобщо да не се плащат до „компромиса“ първите два дни да се поемат от работещия, следващите два – от работодателя, а оттам нататък – от НОИ. Т.е. при всички варианти болният е прецакан и то точно когато е най-зле – в първите дни на болестта. Защото само той няма никакви лостове за влияние върху вземането на решения. От него се очаква само да плаща сметката. Даже два пъти – веднъж като се осигурява чинно във фондовете „Общо заболяване и майчинство“ и „Трудова злополука и професионална болест“, докато работи, и втори път – като се лиши от обезщетение в първите дни, когато се разболее. Забележете – като се лиши от внесените от самия него пари за обществено осигуряване! За сизифовското ходенето по мъките по линия на здравните осигуровки изобщо няма да отваряме дума.

Останалите участници в дебата си гонят своите интереси и имат шанс да ги защитят. Работодателите логично искат да се оттърват от задължението да плащат първите три дни болничен, което се съгласиха да поемат като жест в момента на кризата през 2008 – 2009 г. срещу обещанието договорката с НОИ и правителството да трае три години.

Трите години станаха десет и краят им не се вижда. Болничните вместо да намалеят, се увеличиха и то при сравнително константни числа на легално наетите. Изчислява се, че измамите са за около 50 млн. лв. годишно. Но, няма сила, която спре измамите! Къде по-лесно е да се накажат съвестните платци на социални осигуровки, които са имали наглостта да се разболеят.

Лекарите също не желаят да поемат отговорност за фалшивите болнични и контрола върху тях. Въпреки, че точно те са призвани по закон да установяват кой е болен и кой не. Напротив, медиците настояват да се наказват болните, които лъжат, че са зле с впечатляващия аргумент, че джипитата нямало как да знаят кой симулира и кой – не. Много интересно, ако лекарят не може да установи това, тогава, кой може? И защо изобщо е лекар?

Но най-големият циник, както винаги, е НОИ. Институцията, която с удоволствие прибира парите от нашите осигуровки за болест, когато дойде време да плаща, започва да жонглира с бюджети, макрорамки и дефицити, само и само да откаже да изпълни ангажимента, който е поела.

Според НОИ около 200 млн. ще са нужни, ако първите дни се върнат към НОИ, а те нямало откъде да ги вземат. Звучи умилително като оправдание, но всъщност е чиста лъжа, която разчита на късата ни памет за обещанията на НОИ и държавата, дадени преди 10 години към работодателите, и поети по закон към данъкоплатците. Очевидно трябва вече да сме свикнали с това!

Спомнете си само колко пъти промениха правилата за пенсиониране, все в наша вреда. Заради няколко десетки измамници, имащи право на високи пенсии срещу неадекватни осигуровки (пак заради недоглеждане или некадърност на онези, които са приемали законите), падането на тавана за стотици хиляди, чинно плащали си каквото и когато трябва, все се отлага. А заради няколко милиона повече в джоба на НОИ в началото на годината се опитаха да ощетят близо 40% от новите пенсионери.

За всеки, който е боравил с пари на микрониво – с домашния бюджет или като шеф на фирма, решението на подобни проблеми е просто – този, който дава парите, трябва да контролира как те се харчат, да насърчава коректните и да наказва нарушителите. На макрониво обаче такава логика не съществува.

Там контролът не се осъществява от този, който дава парите – НОИ, а от „Медицински одит“, който е към здравното министерство. По официални данни на здравното министерство на 1000 заловени лекари с нарушения при издаването на болничен лист, се наказват само двама. За последните три години има 10 000 отменени болнични листове, а наказаните лекари са 20! И като не могат или не искат да уловят и накажат нарушителите, удрят онези, които спазват правилата. Защото е най-лесно.

Резултатът от всичко това е пореден удар върху доверието в осигурителната система, което и без това не е особено високо. В случая с болничните се преминава още една граница – коректните платци не само ще бъдат наказани да платят два пъти, но и официално ги обявяват за измамници, които априори злоупотребяват с правата си! Без доказателства!

Така на клетия болен не му остава нищо друго, освен да се напие. Защото както се оказа, личните лекари нямали право да отказват болничен за махмурлук?!!! И да седне да препрочете Вазов за „Пиянството на един народ“! Там идеи какво да се прави има.

Коментарът на Гроздан Караджов е публикуван във фейсбук

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
simo
1 Отговор
проблема е в докторите които дават болнични за щяло и нещяло..или за 10-20лв...

Оценка:
-6 +12

русенец
2 Отговор
Не е луд този, който изяжда зелника. Лудите са тези, които позволяват на лекарите да правят мръсен бизнес от всичко и с парите ви.

Оценка:
-5 +14

miro
3 Отговор
минимум 3000lv заплата и мисля че няма да има кокошкарски работи

Коментиран от #4


Оценка:
-3 +5

русенец
4 Отговор

До коментар #3 от "miro":


Че за 3000 лева никой няма да иска да стане Джи Пи!:) Ти имаш ли представа какви пари влизат в тях, а и в другите доктори? Преди време бяха споменали, че заплатата на шефа на общинската болница в Пловдив, която по това време беше във фалит е 80 000 лева. Виж, няма да се изненадам ако медиците печелят по-добре от тези, занимаващи се с наркотици.

Оценка:
-3 +18

Какъв здравен модел
5 Отговор
какви 5лв. след като допуска лекари да работят едновременно на частно и държавно? Къде го има това в Европа господа демократи? Не виждате ли с каква скорост расте престъпността в здравеопазването и какви зловещи форми използва?Това е основата на корупцията по модела софиянски.

Оценка:
-1 +8

Хекторис
6 Отговор
Никъде в цивилизования свят няма болен да си поеме сам болничния. И стига сте ги защитавали тези лекари. Лекаря си отваря частен кабинет, събира парите от пациента и отива в държавната болница да прави операцията. Доста лекари те принуждават да отидеш в частния им кабинет. Болния отива на преглед в държавна болница, лекарят му казва ела утре в частния ми кабинет

Оценка:
-1 +18

Фернандо Алонсо
7 Отговор
Безспорно съм съгласен с автора на статията, но защо по дяволите никой не говори за смяна на модела, като цяло. До кога ще сме с тези малоумни "солидарни" системи, особено "здравната". Според мен нещата трябва да са така, че: работещият трябва сам да определи, дали иска да се "осигурява" (застрахова)
за подобен риск(временна неработоспособност) и ако го прави(плаща), то той ще си получи парите, независимо дали е леко или тежко болен, като цената за тази "осигуровка" трябва да се определя на пазарен принцип(частни фондове) Проблемът в социалната ни система е, че никой няма стимул да си плаща осигуровките, нито работниците, нито работодателите, като това води след себе си и укриване на доходи. За съжаление това е нормално, тъй като НОИ(държавата) гледа да те прецака с късно пенсиониране, олигофренско определяне на пенсията ти(гледайки някаква измислена средна РЗ от НСИ), плюс олигофренска здравна система, която гледа да те задържи жив до 65 и да итглежда малцинствата...

Оценка:
-1 +5

Фернандо Алонсо
8 Отговор
Крайно време е, всички хора, да разберат, че в България, ОЧЕВАДНО, не трябва да има нищо държавно, защото има тежка корупция. Очевадно, че солидарните системи в България не виреят, първо, че сме малко, второ, че самите системи са с доста минуси. Демографската картина в България е ужасяваща и при 2.3 млн. работещи в частния сектор, САМО ТОЙ ГЕНЕРИРА ПАРИ за всички, е трудно да издържат 6.5 млн. Държавата(всички управници) в България, тормозят обикновенния, здрав, в работеща възраст човек, като му събират осигуровките(здравни и социални) , като данъци(не получваш нищо на среща, тези пари не се наследяват, нищо) в размер на 8 и 24 %, отделно ДОД, още 10%, Стават 42% , след това косвен данък ДДС 20% на всичко ток, храна, вода, гориво, хоп 62%, тук продължаваме с местни данъци и такси, винетки, акцизи и други данъци(наследство) и ГЛОБИ и какво станаха над 70%!???!? С Всичките тези пари плюс данъците от юрид. лица отиват в един кюп и започва едно крадене и разхищение 5500 кмета, общини, области, държавни администрации, агенции, МВР-та и всякакви министерства, НСО, съдии, прокуратура, НЗОК, ОГРОМНИ предпоставки за корупцуя

Оценка:
-1 +3

Пенсионер 200
9 Отговор
За себе си НОИ е прав - ако болният ритне камбаната след 5-6 дни в следствие от "адекватното" докторско лечение, ще се икономисат пари за премии. То и с пенсиите е същото - променят коефициентите по някаква формула, приложима за други държави с други икономики и други социални политики. Като капак Кратуната нагло харчи нашите пари за глупости. Абе, всичко трябва да се изрине!

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери