Last news in Fakti

23 Юни, 2021 10:00 11 469 46

Когато българите ослепиха император Балдуин

  • балдуин-
  • балдуин фландърски-
  • европа-
  • история-
  • цар калоян-
  • константиноп-
  • балдуинова кула

След превземането на Константинопол той става първият император на Латинската империя. Но само няколко месеца по-късно настъпва катастрофата: Балдуин Първи е пленен от българския цар Калоян. Ето историята:

Когато българите ослепиха император Балдуин - 1
Снимка: Wikipedia
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тези дни се навършват 850 години от рождението на Балдуин Фландърски, един от предводителите на Четвъртия кръстоносен поход, по-късно избран за император Константинополски и пръв владетел на Латинската империя, който в крайна сметка е пленен от българския цар Калоян и умира във Велико Търново. По този повод германският вестник „Ди Велт“ публикува статия под заглавие „Българите отнеха светлика на очите му и го затвориха в една кула“.

Историята на император Балдуин

Балдуин има кратък, но много вълнуващ живот, пише "Ди Велт" и разказва: „В ролята си на граф Фландърски и Хенегауски той е можел да води удобен живот в своя дворец. Няколко успешни завоевателни похода компенсирали изгубените наследства, а производството на сукно, в което били специализирани градовете наоколо, му обещавало не просто сигурни, а направо блестящи доходи. Но Балдуин се отказва от всичко това заради една идея: Ерусалим да бъде освободен от мюсюлманите, превзели града през 1187 под водачеството на Саладин“.

От статията научаваме, че кръстоносците нямали достатъчно пари, поради което приели предложения от Венеция по-евтин транспорт по море. Срещу това обаче Венецианската република поискала 85 000 сребърника и половината от бъдещата териториална плячка на кръстоносците. Те първо превзели и отстъпили на Венеция християнския град Задар, но понеже това не било достатъчно, решили да превземат и Константинопол, раздиран към този момент от междуособици. Речено-сторено: превзели града и брутално го разграбили, но и това не им било достатъчно. Възникнала идеята за Латинска империя, която да наследи Византийската. След известни спорове кой да бъде новият император венецианците успели да се наложат: тъй като Бонифаций, най-силният кандидат, им се струвал твърде амбициозен, те заложили на Балдуин, който през май 1204 година бил коронясан в Константинопол.

„Така Балдуин се сдобива с грандиозна титла, но властта му се оказва ограничена. Защото неговите рицари искат имоти, а за целта тепърва трябва да се превземат нови земи", пише по-нататък "Ди Велт" и разказва: "При това Балдуин трябва да се разправя не само с венецианците и гърците, но и с Бонифаций, който не желае да преглътне поражението си в битката за императорската титла. Балдуин прави опит да го удовлетвори чрез превземането на Тесалоники (Солун), но това води до въстание на траките, което поддържа и българският цар. Неговите леки конници подмамват в капан край Адрианопол (Одрин) тежко бронираните рицари на Балдуин, а това лишава новата империя от най-добрите ѝ войни. Балдуин е пленен, а за да го лишат изцяло от власт, победителите отнемат и светлика на очите му. След това го интернират в Търново, където и днес може да се види т.нар. Балдуинова кула. Тъкмо там той умира няколко месеца по-късно. Империята му криво-ляво оцелява до 1261 година, но накрая е превзета от гърците“, пише „Ди Велт“.

Редица източници цитират написаното от един очевидец и участник в битката край Адрианопол - френския рицар Жофроа дьо Вилардуен. Според него рицарите успешно атакували града, но тогава пристигнал българският цар със своите войски. След първия кратък сблъсък Калоян приложил хитроумна тактика: подмамил рицарите да тръгнат да преследват едно малочислено подразделение и ги вкарал в капан, където ги очаквала многочислената му армия.

Ослепен и затворен в кула

За Балдуин Фландърски се носят най-различни легенди. Например твърдението, което тръгва от Търновград, столица на Втората българска държава, че Балдуин е бил затворен в кула на стените на крепостта. Същото предание твърди още, че Балдуин е бил ослепен с нажежен шиш не поради друго, а защото отхвърлил ухажванията на българската царица. Тя веднага го обвинила в опит за изнасилване и наредила да го хвърлят от т.нар. "лобна скала" в пропастта, на дъното на която тече река Янтра. След смъртта на Балдуин графствата Фландрия и Хенегау са наследени от дъщеря му Йохана. А на императорския трон в Константинопол го наследява брат му Хенри.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 40 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    53 8 Отговор
    Той Боко Тиквата си е сляп и затворен в жипката хихи
  • 2 Госあ

    74 2 Отговор
    Може да напишете и "когато българите спасиха Константинопол "

    Коментиран от #37

  • 3 русенец

    133 6 Отговор
    Разбирам следното. Че шайка мутри от Средновековието тръгнали да плячкосват из Европа под предлог, че ще освобождават Божигроб. То и сега е така. Някакви мутри са зинали с уста да излапат целия свят, но го отчитат като борба за демокрация. Май светът не се е променил.

    Коментиран от #39

  • 4 DW-пропаганден машинен

    81 2 Отговор
    И вие тъпаци от DW въпреки всичко не си вадите поука да не се еб*вате с нас !?

    Коментиран от #15

  • 5 ТаУмВзе

    40 6 Отговор
    Балдуин е ослепен, защото се огледал Анна Куманката, а не обратното неграмотници!
  • 6 Гост

    40 3 Отговор
    Това ли е Вашия “прочит” на историята? Направо не е истина
  • 7 Баш Бащицата

    82 1 Отговор
    Тръгнали да освобождават Ерусалим, разбирай да крадат там, но по пътя решили да крадат в Задар, в Константинопол, после и по България. Да крадат. Е, намерили са си майстора. Тежките бронирани кръстоносци и рицари как са ги сваляли с шишове от конете им. Тежки, неповратливи, българите леки, подвижни....

    Коментиран от #12, #32

  • 8 123

    42 5 Отговор
    Балдун не е ослепяван, но е починал затворен в кулата в Търново, според писмото на цар Калоян до папата. А Завладаването на Константинопол е поради типична балканска цигания, племенника на Императора иска да става император и иска военна помощ от кръстоносците като им обещава дза им плати злато което нито той нито Константинополския император има.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Странно

    80 0 Отговор
    Защо не казвате причините Калоян да нападне негодниците ??? Основната причина не е само Солун. Калоян е разрешил на Балдуин да мине през български територии, но с условие да не бандитства, а оня започнал веднага да граби и руши, естествено, че ще бъде пребит. Падението на Балдуин е напълно закономерно
  • 11 Калмук

    55 1 Отговор
    Типично заглавие за ДВ - българите са варвари. Е, така се говори ... предание ... но шом става въпрос за българи, значи е самата истина.
  • 12 123

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "Баш Бащицата":

    Куманските наемници не Българите
  • 13 всъщност

    61 3 Отговор
    Рaзбрaхтe ли (aкo нe cтe гo знaeли дoceгa) зa кaквo ca били oргaнизирaни кръcтoнocнитe пoхoди.......зa дa грaбят oт другитe, кaктo прaвят и ceгa. Oщe тoгaвa "цивилизoвaният" зaпaд e нaпaдaл другитe нaрoди зa дa ги избивa и дa им взeмe зeмятa и пaритe.......тoгaвa прoпaгaндaтa и oпрaвдaниeтo e билo чe гo прaвят зaрaди Бoг(aбcoлютни лъжи щoтo Бoг прoпoвядвa мир и любoв мeжду хoрaтa, a нe нacилия и грaбeжи), a ceгa гo прaвят в имeтo нa "чoвeшкитe прaвa и дeмoкрaциятa"........нo цeлтa e cъщaтa кaктo прeди 1000 гoдини! И нe ce учудвaйтe aкo шибa нитe eврo гe йcки джeн дъри ни изкaрaт винoвни и пoиcкaт дa им плaщaме
    рeпaрaции зaрaди плeнявaнeтo и cмърттa нa Бoлдуин........кoлкoтo и нeвeрoятнo дa звучи! Тия гoвeдa caмo ce чудят кoй и кaк дa oбвинят чe им e длъжeн c нeщo зa дa му взeмaт вcичкo кoeтo имa........зaтoвa ЗAПAДнaлaтa "цивилизaция" cкoрo щe изчeзнe oт лицeтo нa Зeмятa, тe ca дocтигнaли дънoтo нa нoрмaлнocттa и чoвeчнocттa и щe бъдaт нaкaзaни жecтoкo зa бeзoбрaзиятa и прecтъплeниятa cрeщу другитe нaрoди.
  • 14 пореден бълвоч

    56 5 Отговор
    Възстанието на траките... Ха ха ха какви траки ги бият швабите у тъпите глави. Пореден бълвоч на западните псевдо историчари...

    Коментиран от #17

  • 15 Жалката истина

    22 1 Отговор

    До коментар #4 от "DW-пропаганден машинен":

    Всъщност са си взели поука - огледай се на какъв хал сме и от кого зависим.
  • 16 Ягуар

    51 2 Отговор
    Гнусната пропаганда на дойче веле. Групата крадци под покровителството на папата, тръгнали уж да освобождават божи гроб. По пътя венецианците начело дожа им Дандоло им предложи пари срещу "малко работа". Я, тука Задар нападнете, после я направо към Константинопол. Превзеха и ограбиха Константинопол и това първоначалното натрупване на капитал ва нашата цивилизация в полза на венецианските търговци-лихвари. Обаче, по-нататък се срещат с българите и при Адрианопол губят и богатствата си и главите си. Балдуин е затворен във Търново, но не е ослепен както твърдят. А пропагандата ни внушава, че ето на пак българите, ама този път "ослепили Балдуин"! Що ги пускате тези манипулатори и лъжци!
  • 17 123

    14 1 Отговор

    До коментар #14 от "пореден бълвоч":

    През зимата на 1204-1205 г. пратеници на гръцката аристокрация
    в Тракия посещават Калоян и се създава съюз.През пролетта на 1205 г. Дидимотейхо и Адрианопол се разбунтуват, последвани скоро след това от цяла Тракия. Император Балдуин I тръгнал цармията си на север и достигнал Адрианопол до края на март.

    Коментиран от #20

  • 18 неточности

    30 2 Отговор
    Има някои неточности "Империята му криво-ляво оцелява до 1261 година, но накрая е превзета от гърците" - гърци и византийци не са едно и също. Византия е римска империя, а поданниците им са византийци. Гърците наследяват някои от земите след разпадането на империята, но са една малка част от народите които живеят в нея.
  • 19 лицемерие

    44 1 Отговор
    Еййй, много благородни били тия рицари бе. Тръгнали с такава възвишена идея - да освободят божи гроб, а пък по пътя на там се държали като пладнешки разбойници. И накрая "лошият варварин" българския Цар Калоян попречил на това "свято дело на Запада". Човек да се чуди, да се смее ли, да плаче ли. Не случайно Китай смята Западно-Европейците за ВАРВАРИ от 1000 години насам, до ден днешен.
  • 20 история

    24 6 Отговор

    До коментар #17 от "123":

    По това време във Византия живеят византийци, гърците са част от населението, както и траките, както и българите.

    Коментиран от #23, #38

  • 21 пак пропаганда

    27 2 Отговор
    браво на дойчовците когато става въпрос за избиване на хора ослепяването им затваряне в кула правене на чаши от черепите им са българи нали ама като става въпрос за териториални претенции за това какви се чувствали хората в средновековна България не са българи нали знаете че румънците претендират че Асеневци са румънци по произход и още нещо за какво възстание на какви тракийци става въпрос в статията за гръцките тракийци да ама такива няма българите сме тракийци а ние не сме гърци
  • 22 Хихата

    23 3 Отговор
    Поуката е - на жена не се отказва! Пък и тоя Балдуин ми се струва неква мека китка. Фландрия е в денешна Белгия, а там е пълно с пИНдирасти и друга джендърска паплач - явно това положение не е от сега.
  • 23 123

    23 2 Отговор

    До коментар #20 от "история":

    Такава Държава наричана Визнатия няма.Георги Акрополит дава следното обяснение защо цар Калоян е дал заповеди за нападение на Тракия: „Той отмъщаваше, както се казва, за злото, което Василий II направи срещу българите; и, както той каза, тъй като Василий наричаше себе си българо- убиец, той се нарече римски убиец.
  • 24 дойче веле

    34 0 Отговор
    Лелеееееееееее, много лоши били тези българи бе. Балдуин тръгнал само да ги поразграби и поизбие , пък те да вземат да го ослепят и да го затворят в кула. Срамота
  • 25 иде видовден

    14 4 Отговор
    Скоро цяла Европа ще се управлява по законите на шериата жените забулени а еврейските мъже ще бъдат женички на арабите
  • 26 бай Ставри

    32 2 Отговор
    Четох текста внимателно и не мисля, че става дума за лош превод от Дойче веле, а за промити мозъци и западна неграмотност.
  • 27 Цар Калоян гръкоубиеца

    16 1 Отговор
    Забравили сте да напишете че избих всички гърчета а тези днес са гърчеещи българи най любима ми е битката при Варна накарах ги да изкопаят голям ров и след това ги заровихме живи тази нощ цар Калоян пирува
  • 28 Анонимен

    21 0 Отговор
    Единственото което забравиха да кажат е че цар Калоян е с македонски корен.Хаха
  • 29 Тоалетна хартия

    29 0 Отговор
    Варварите от България трябва да бъдат наказани! – на всеослушание заявявал Жорж Клемансо. – Духът на император Бодуен най-после трябва да намери своя вечен покой!“
    Дори президентът на САЩ Уидроу Уилсън бил толкова възмутен от реваншизма на своите европейски съюзници, че напуснал конференцията в Париж преди приключване на преговорите.

    Българската делегация, водена от премиера Александър Стамболийски, била настанена в парижкото предградие Ньой сюр Сен. Българите били охранявани като пленници от чернокожи войници, специално докарани от Сенегал, френската колония - дала най-много жертви в сраженията с българската армия. Делегацията била задържана повече от месец, за да може подписването на договора да стане на точно определена дата – на 27 ноември 1919 г., в кметството на Ньой сюр Сен, под портрета на император Бодуен!
    Този ритуал на отмъщението имал своята предистория – важна за премиера Клемансо и френските управници от онова време!

    Предградието Ньой сюр Сен е родно място на граф Бодуен (Балдуин) Фландърски, безславно починал като пленник в България през 1207 г. и упорито наричан от французите император. А датата 27 ноември? Това е денят, в който България била принудена от Австро-Унгария да преустанови настъплението на своята армия в Сърбия, по време на Сръбско-българската война от 1885 г.
  • 30 Тоалетна хартия

    31 1 Отговор
    През 1202 г. папа Инокентий ІІІ благословил поредния – четвърти по ред – Кръстоносен поход за освобождаване от неверниците на гроба Господен в Ерусалим. За негов водач бил определен граф Бодуен Фландърски. Край Венеция се събрала готова за подвизи и жадна за грабежи армия от около 1500 рицари от Франция, Фландрия и Италия, много монаси от Ордена на тамплиерите и още няколко десетки хиляди авантюристи и престъпници от цяла католическа Европа.

    В началото на 1204 г. ІV Кръстоносен поход дебаркирал в околностите на византийската столица Константинопол. Граф Бодуен се включил в борбите между двамата претенденти за престола на византийския император, а благородниците от свитата му с голям интерес се запознавали с богатствата на Вечния град. Изкушението било непреодолимо и вместо да освободят Божия гроб, кръстоносците превзели Константинопол! Цветущият град и населението били подложени на насилие, грабежи и безчинства, а в многобройните православни храмове смъквали дори златните обкови от иконите на Оня, чийто гроб били тръгнали да освобождават.
  • 31 Дон де Мар

    24 2 Отговор
    За съжеление ,,историята" започва още по времето на Владимир Расате , и за още по голямо Съжаление продължава и до днес! Защото целта на,,евроатлантиците" и техните ,,мутаций е Една Унищожението на ОРТОДОКСА - Православието!
  • 32 Jacques Yves Moineau

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "Баш Бащицата":

    Могат да публикуват тази статия в някой скопски вестник, макетата да прочетат дали се споменава нещо за македонци в цялата схема.
  • 33 Двама се карат трети печели

    15 0 Отговор
    После българите са били 500 години под турско робство и през 1444 Владислав Варненчик Ягело също губи живота си край Варна без да може да освободи българите
  • 34 Тоалетна хартия

    25 1 Отговор
    Две години по-късно, през 1207 г. цар Калоян внезапно починал или бил убит от заговорници. В същата година за император на Латинската империя бил ръкоположен братът на Бодуен – Хенри Фландърски, а на българския престол се възкачил цар Борил – сестрин син на покойния Калоян и фаворит на жена му Целгуба.
    Няколко години по-късно българският цар Борил отново подал ръка на латинците за примирие. Той предложил дъщерята на Калоян – българската княгиня Мария – за съпруга на император Хенри. Като разбрал каква огромна зестра ще получи Мария, Хенри благоволил да я вземе за съпруга, въпреки че тя нямала знатен кралски произход. Не го възпряло и това, че не е католичка.

    След още няколко години, през 1216 г. император Хенри Фландърски внезапно умрял, само на 40 ненавършени години. Обвинили гордата българка – императрицата на Латинската империя Мария Българска, че го е отровила! Защо? За да лишат българката от трона и да го предоставят на сестрата на Бодуен и Хенри – Йоланта Фландърска, както и направили. При царуването на сина на Йоланта – император Бодуен ІІ, Византия си възвърнала Константинопол и с това безславно приключили дните на заченатата в грях Латинска империя.
  • 35 Тоалетна хартия

    17 2 Отговор
    ЕС е нивия Рим......Нищо не се е променило за хиляди години. Варвара е на Запад, алчен и безкруполен индидид. Никога нищо хубава не сме видяли от тях, няма и да видим!!! От Изток е същото, България няма приятели...
  • 36 Двама се карат трети печели

    19 3 Отговор
    Наполеон защо воюва в Европа и срещу Русия а не тръгва да освобождава Ерусалим руснаците освобождават Балканите стигат до Сан Стефано и турците веднага сключват мирен договор да не стигне Русия Босфора след няколко месеца на Берлинския конгрес без да присъства българска делегация и руска делегация България е разпокъсана и територии върнати на Турция която е била въоръжавана от великите сили с огнестрелни оръжия понеже турците не могат да отливат камбани за църкви и оръдия и не могат да правят пушки и пистолети

    Коментиран от #44

  • 37 Радo

    1 7 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    От какво са го спасили при условие,че Балдуин го е превзел и разграбил както пише и в статията?!
  • 38 прав си

    18 1 Отговор

    До коментар #20 от "история":

    Така е, в Източно Римската империя са били ромеи, но все ни бутат пред очите гърците, и като гръцка империя.
  • 39 АЙ СТИГА БЕ

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Самият папа Инокентий III признава, че Калоян брани земята на предците си. В същото време Балдуин и шайката му плячкосват и опустошават Константинопол. Вместо да жалят за Балдуин, най-добре тези от Централна и Западна Европа да отговорят по-конкретно за произхода на конете, които красят Сан Марко във Венеция. А също и за "доблестта" на генуезците от Галата при Мехмед II. ЛИЦЕМЕРИ И ПОДЛЕЦИ!!!
  • 40 Биби Кинг

    0 0 Отговор
    На еденайсти че се издигнеме у пукалите на кйоревите пемберуги одново и за пореден пат! Внетно е сичко нале?
  • 41 Я, па Я

    10 0 Отговор
    Разказа продължава с това, че малко по късно отряд български войски се среща в битка с рицарите на Бонифации Монфетато. Рицарите са разбити а Бонифации е убит. Бонифации се е титолувал Император на Солун.
  • 42 Станислав

    12 0 Отговор
    Голем бой сме им хвърлили на тези тамплиери.Решили по нашите земи кръстоносни държава да си правят .Е питали ли са може ли не може ли

    Коментиран от #43

  • 43 Стефан

    9 0 Отговор

    До коментар #42 от "Станислав":

    Така е няма тамплиери няма проблем.Друг път да не се мислят за непобедими.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 МИХАЙЛОВ

    8 0 Отговор
    ...ОЧАКВАЙТЕ
    ОЩЕ МНОГО ПОДОБНИ
    ПУБЛИКАЦИИ
    ОТ ЦРУ НА САЩ
    ЧРЕЗ НЕГОВОТО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ
    ИЗПЪЛНЕНИ С ЛЪЖИ,
    МАНИПУЛАЦИИ,
    ФАЛШИФИКАЦИИ
    И ОБРУГАВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ
    И БЪЛГАРИЯ...
    ...ЦРУ НА САЩ
    СЕГА ПРОВЕЖДА
    МОЩНА ПРОПАГАНДНА
    КАМПАНИЯ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ...
    ...ПРИЧИНАТА
    ЗА ТАЗИ АТАКА НА ЦРУ НА САЩ
    СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ
    Е СЪПРОТИВАТА НА БЪЛГАРИЯ
    СРЕЩУ ПРИЕМАНЕТО
    НА МАКЕДОНИЯ
    ЗА ЧЛЕН НА ЕВРОСЪЮЗА...
    ...ЦЕЛТА НА ЦРУ НА САЩ
    Е С ТАЗИ КАМПАНИЯ
    ДА ОКАЖЕ НАТИСК
    И ДА ПРИНУДИ БЪЛГАРИЯ
    ДА РАЗРЕШИ ПРИЕМАНЕТО
    НА МАКЕДОНИЯ
    В ЕВРОСЪЮЗА НА САЩ...
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.