22 Юни, 2021 11:31 8 040 47

Нов скандал се задава в Министерство на отбраната

  • кораби-
  • министерство на отбраната-
  • въоръжени сили

Кой е отговорен България да избере скъпо и остаряло въоръжение за корабите, което поставя под огромен риск бойните способности на България

Нов скандал се задава в Министерство на отбраната - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Трагичният инцидент със смъртта на българския пилот най-точно показва състоянието на българските въоръжени сили, които работят с техника от миналия век. Вътрешната и външна съпротива за модернизацията на армията със съвременна западна техника, съвместима със стандартите на НАТО, все още е почти непреодолима. Да си припомним активната намеса на Русия при избора на изтребител за ВВС, когато тя лобира за избора на изтребител, произведен от SAAB, който може и да е добър, но не е натовски. Съществуват подозрения за аналогичен опит за намеса и в проекта за модернизация на Военноморските сили.

Досега се смяташе, че програмата за модернизация на ВМС върви успешно и без скандали. Във Варна ще се строят двата бойни кораба от германската компания Lürssen и българската компания Делфин. Проектът е в рамките на одобрения от парламента бюджет от 1 милиард лева. Едва сега възниква първостепенният въпрос за въоръжението на корабите. А този въпрос дори е по-важен от самите кораби. Освен това въпросът е и твърде спешен, защото при строежа на корабите се залагат установките за изстрелване, които предопределят избора на бъдещото въоръжение за 30 години напред.

Учудващо е, че досега темата тихом мълком е извадена от публичното пространство. Тъй като Lurssen сключва договорите с доставчици на установките, ръководена само от личния си бизнес интерес, в момента страната може да бъде поставена пред свършен факт, ако няма ясно изразена позиция от страна на МО или ВМС. И това ще ни струва скъпо впоследствие. Очевидно за ръководството на ВМС е по-удобно решението да се вземе на тъмно, както се решават повечето големи сделки у нас. Необяснимо е защо се допуска подобен подход и кой ще носи отговорността за него?

Корабостроителницата Lürssen планира да подпише договор с доставчика на установки за ракети земя-земя в рамките на тази седмица, оттук следва и спешно да попитаме как е направен този избор и кой е защитил нашия национален интерес, кой е отговорен? Министерство на отбраната и Военноморските сили не са провели процедура за подбор или сравнителен анализ на предлаганите ракети на пазара и доброволно са абдикирали от правомощието си да вземат стратегическо и военно решение, като прехвърлят пълната отговорност на частна фирма . Няма изпратени покани за презентация и оферти от доказани, но конкурентни производители Exocet, Kongsberg, Raytheon. Така шведската ракета RBS-15 е на път да стане основното ни възпиращо средство срещу руските ВМС. Логиката е, че ВМС приемат всичко, което отговаря на минималните техническите изисквания. Въпреки, че RBS-15 покрива тези изисквания, изборът на този тип ракети би означавало необходимост от нова модернизация няколко години след пускането на двата кораба в експлоатация. Къде е било ръководството на ВМС и защо не е участвало активно в защита на българските интереси?

Най-модерната ракетна система, предлагана на пазара, е военноморската ударна ракета (NSM), произвеждана от фирмата Kongsberg от Норвегия, но и в сътрудничество с Raytheon за нуждите на ВМС на САЩ. Ракетата NSM е в експлоатация от 2012 г. и вече е избрана от ВМС на САЩ, Германия, Полша и от съседна Румъния. Като членки на НАТО, всички тези държави са направили избора си в конкуренция с RBS-15,след подробен изчерпателен анализ. Даже Германия, която произвежда част от компонентите на шведската ракета, е избрала NMS за най-новото си поколение основни бойни кораби. Норвежката оръжейна система, освен че е иновативна, е и по-евтина, защото се произвежда серийно. Защо ние сме на път да изберем скъпи ракети от държава извън НАТО и кой ще носи отговорността за това, остава да разберем?

Стратегическият избор на NSM гарантира оперативна съвместимост и сигурност на доставките с НАТО (САЩ, Румъния, Норвегия, Полша и Германия). Защо трябва непрекъснато да избягваме съвместимостта с нашите партньори от НАТО? Най-бегъл сравнителен анализ на експлоатационните характеристики на двете оръжейни системи показва предимствата на норвежката система. Интересно е, че когато ВМС са предпочели да не правят собствен сравнителен анализ, те всъщност са решили, че ще придобият нещо, което е избрано от други страни. Фактически NSM въобще не е взета предвид, така че сравнение не е правено. NSM е по-лека, по-малка, по-лесно се интегрира и има по-голям обхват от RSB-15. NSM е пасивна ракета със скрит подход към целта, което означава че ракетата не е откриваема и не може да бъде прихваната.

Неслучайно програмата за придобиване на бойни кораби се следи активно от руските медии, които имаха значителен брой публикации след пресконференцията на министъра на отбраната. Русия има стратегически интерес България да не придобива оръжейни системи, които биха заплашили доминацията им в Черно море. Въпросът е, това ли е стратегическият интерес и на България? SAAB не за пръв път е лансираният от Русия доставчик на въоръжение за страните членки на НАТО, както беше и около казуса F-16 у нас.

Не е за пренебрегване и цената, но обаче основен аргумент на МО е, че ако започне процес на замяна той може да забави програмата. Вероятно е така, но ако България закупи 30 ракети NSM, вместо RBS-15, би спестила близо 60 милиона лева, а това може би ще оправдае един - два месеца забавяне.

Подразделението на SAAB, което вече има договор за инсталиране на всички бойни системи на кораба, се рекламира, че може да интегрира всякакъв тип въоръжение. Сега SAAB се опитват да притискат Lürssen, както и МО, като отказват да предложат оферта за интеграция на норвежките ракети NSM. Те се надяват, че по този начин ще помогнат на колегите си от ракетната дивизия да спасят RBS-15.Това си е чисто корпоративно изнудване и то не е без причина. SAAB се надяват, че ако сега купим RBS-15 за корабите, ще заменим и бреговото въоръжение с техни ракети. А това би направило България заложник на остарелия им продукт. В тази трудна ситуация ще успее ли България да защити своя интерес или ще се поддаде на корпоративните интереси на шведската компания?

Служебният кабинет е поставен под натиск, защото предшестващото правителство е действало или по-скоро бездействало при взимането на решение за оръжейната система на фрегатите. Настоящото командване на ВМС трябва да вземе бързо едно от най-важните решения в тази програма. Дали ще избере стара система, която скоро ще трябва да се обновява или модерна иновативна система, която освен това е и по-евтина. Логичният избор е доста очевиден. Ако бездейства, служебният кабинет ще стане съучастник в поредната далавера за един милиард.

С този подход, волно или неволно, ще постигнем мечтата на бившия премиер Бойко Борисов: „В Черно море да плуват само платноходки и лодки за разходки“, защото новите кораби на ВМС са на път да се превърнат в лодки за разходки. Впрочем, това само мечта ли е или политическа инструкция, която ВМС са следвали?


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 49 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ - Клоаката

    37 7 Отговор
    на Европа..
  • 2 МАФИЯ НА ББ

    83 13 Отговор
    Кой е отговорен България да избере скъпо и остаряло въоръжение за корабите, което поставя под огромен риск бойните способности на Българи . МАФИОТСКИЯ МОДЕЛ НА УПРАВЛЕНИЕ НА РАЗБОЙКО БОРИСОВ. И НЕГОВИТЕ БИВШИ ПАТЕРИЦИ. ВКЛЮЧАЯ И ВОЛЕН СИДЕРОВ.

    Коментиран от #33

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Абе свършени сме

    53 6 Отговор
    Нямаме възможност да се въоръжаваме като другите държави! Да разпускат цялата армия, да обявим че сме страна на мира! И никой да не ни напада! Я вижте Коста Рика, обявиха го, и гражданите и в 85% заявяват че са щастливи! Тук у дома колко са?

    Коментиран от #9

  • 5 Чичо Сам

    57 14 Отговор
    Само американска остаряла техника е правилния ви избор.
  • 6 Последния Софиянец

    50 8 Отговор
    Затвор за Шкембето!
  • 7 БАЙ Х@Й ‼️

    51 3 Отговор
    Кой е ръководил полета на МиГ 29 по време на учението???????? Как и кога самолетът се е снижил от 5'000 на 0 метра ????????????
  • 8 Тъпунгер

    57 8 Отговор
    Тиквата плати 3 милиарда за хвърчила на хартия. Тиквата плати 3 милиарда на Путин за тръба, щото сърбите да имат газ. Територия от тикви.

    Коментиран от #10

  • 9 политик

    42 1 Отговор

    До коментар #4 от "Абе свършени сме":

    Армията може да се разпусне, кучета я яли, но МО трябва да остане! Все пак трябва да се краде отнякъде!
  • 10 Последния Софиянец

    22 3 Отговор

    До коментар #8 от "Тъпунгер":

    Не Тиквата,а народа на България.
  • 11 ха шиши ха шкембе

    21 2 Отговор
    все вредно за народа
  • 12 винкела

    10 4 Отговор
    Аз им казах да опаша със златна ограда корабите, ама те не ме послушаха
  • 13 Сатана

    54 6 Отговор
    Мисирката се сетила да задава тези въпроси едва сега след падането на диктатурата на ГЕРБ сякаш е живяла и работила в паралелна вселена.На умряло куче нож вади.Целта на статийката е да се обвини Русия сякаш тя взима решения а не нашите господари отвъд локвата.

    Коментиран от #34

  • 14 Бесен Язовец

    37 3 Отговор
    Бг е в НАТО единствено за да кукува скрап на висока цена от,, съюзниците " си. Клошарите в НАТО BG!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Моше Лихваря

    50 2 Отговор
    Да се чуди човек да плаче ли ,да се смее ли?Русия лобирила за шведските Сааб.Тези съвсем ни взеха за канарчета.
  • 18 боко ПКП

    16 2 Отговор
    И армия ли имаме?
  • 19 Абе, хора,

    23 1 Отговор
    Колко пъти повтарям, че на България й трябват няколко атомни централи, за да бъде недосегаема?! Единствената заплаха би дошла от онези далечните, защото радиацията тях няма да ги порази.
  • 20 патриот

    7 31 Отговор
    Някой искат да превърнат тръбата за от газопровода за Сърбия в мантра, но истината е, че който и да беше премиер при сключването на тази сделка, условията щяха да бъдат същите, ако не и по заробващи за България, защот нямаме такъв политик, който може да се опъне на Русия! Погледнете всички сделки с нея и ще видите, че всички те са в полза на Русия. Единственната, за която Русия не успя да се наложи е тая за Ф-16, за която Бойко и ГЕРБ плащат в момента!

    Коментиран от #27

  • 21 българин

    29 6 Отговор
    Хайде стига, за всяка простащина от страна на герберистите да ни е виновна Русия. А поспрете се малко , четете, информирайте се, пък тогава поискайте персонална отговорност от тези, които са били на власт, независимо дали са подписали заробващите договори на светло или тъмно. От всичко това страда народа, а горепосочените ни лук яли, ни лук мирисали, прибират тлъстите комисионни и се покриват
  • 22 Бухаха

    36 3 Отговор
    Русия разпределя коя натовска държава какво оръжие да купи. Все пак и такава глупост да съчиниш си иска ум.

    Коментиран от #24

  • 23 Сандо

    32 3 Отговор
    Авторката се е заела с непосилната,но сладка задача да намеси Русия.И е успяла!Русия е лобирала за СААБ!?ЕХ,пусти грантове,ех вкусен бял хляб /с пармезан,естествено/,какви ли не простотии творим само да ви имаме!
  • 24 оня с коня

    7 12 Отговор

    До коментар #22 от "Бухаха":

    За такива като тебе Всичко което не разбират е "Глупост".Толкова ли е трудно да осъзнаеш,че Русия е НЕПОКОЛЕБИМА в Действията си,когато става дума за Геополитика?А е просто:Отива "един Човек на Русия" при Председатела на Комисията за покупка на Военна техника в Дадена Натовска държава от Калибъра на БГ примерно и му казва:Пробвай се като Председател да наложиш Покупката на това и това Оръжие и ако успееш,Получаваш ей-тая Сума!Пък дали Председателя ще остави цялата Парса за себеси или ще даде от нея и на други членове от Комисията- негов си проблем.Естествено тук става дума за Мтого пари,ама такива като тебе дето си броят стотинките няма как да Знаят каква е силата на Парите,щото никога не са ги имали!

    Коментиран от #28, #35

  • 25 Ами,

    18 6 Отговор
    мина времето когато България разполагаше с най-добре въоръжената ярмия на Балканите,защото само ние от цяла Източна Европа разполагахме с ракети SS20! Това обаче бе главната причина след като влязохме в ЕС да унищожат армията ни. Нашите Западни" благодетели".
  • 26 НАТО МО какво става тука бе

    8 1 Отговор
    Главнокомандващия който е дал разрешение за участието в учението е виновен защото пилота не е провел прихващане на нарушител в териториалните води на Република България а е произвел изстрел и по мишена без предупреждение което е нападение министерството се казва Министерство на Отбраната което означава отбранителни действия а не нападателни самолетите бяха ремонтирани в Полша за да патрулират над територията на България защо няма самолети на натовска държава дислоцирани в България които да са в бойна готовност и да реагират да защитават натовска държава според чл.5 на договора с НАТО е друг въпрос
  • 27 БАЙ Х@Й ‼️

    18 5 Отговор

    До коментар #20 от "патриот":

    "Единственната, за която Русия не успя да се наложи е тая за Ф-16, за която Бойк о и ГЕРБ плащат в момента!" --- и как точно плащат ???? Защото заради парите които ние плащаме САЩ не назовава корумпирани политик / дал им 2'000'000'000 /!!!!!
  • 28 Сандо

    19 2 Отговор

    До коментар #24 от "оня с коня":

    Ха сега в текста,който звучи много реалистично,замести Русия със САЩ,и ще се окаже,че знаеш Истината.
  • 29 Пътят е един

    2 1 Отговор
    Байрактари и турската ракета атмаджаи всички ви се кланят като на поп.
  • 30 Наблюдател

    6 1 Отговор
    Далаверите в България няма да имат край докато виновниците като посочените по-горе не се озовават бързо в Затвора! Всички вървящи по техния път ще са спокойни че каквото и да направят ще им се размине, каквато е текущата от десетилетия практика. Не случайно България е най-бедна в ЕС!
  • 31 Дон

    11 0 Отговор
    Отказът да се използва чужда помощ при търсене на черните кутии,обяснението,как кутията щяла да ръждяса след три,четири дни,мълчанието на задокеанските,, агнета" трудно може да опровергае терминът,,мишена".
    Търсенето на истината моментално бе заместено от търсене на дивиденти.Никой не предложи да намери кутията,всеки предлага ракети, кораби,железни куполи.
    трудно е като веднъж те сметнат за канарче да доказваш,че не си.
  • 32 патриот

    4 13 Отговор
    До комента № 27

    Пилота, загинал на 9 Юни в морето близко до Шабла, щеше сега да е жив, ако същата полетна задача беше изпълнена с Ф-16, пъво защото тренажора на тоя самолет предоставя възможност за предварително отработване до съвършенство на полетната задача и второ, защото тоя самолет е оборудван с непрекъснато действаща автоматична система за предотвратяване на сблъсък със земната или водната повърхност, даже когато пилота е загубил съзнание, вследствие на голямо претоварване!

    Коментиран от #36, #37, #38

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "Сатана":

    Тя тази мисирка по времето на Борисов колкото е гълтала, може една година месеца храна да не погледне.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 БАЙ Х@Й ‼️

    7 4 Отговор

    До коментар #32 от "патриот":

    Щеше да бъде изпълнена с ЕФка, ако бяхме получили нещо срещу парите си, а не снимка на Буци и голи обещания! И да нямаше да бъде свален защото 1. нямаше да бъде мишена и 2. щеше да бъде виден от янките!
  • 39 ДжафДжаф

    14 3 Отговор
    Никак не ми стана ясно каква по-точно е връзката между Русия и решението на МО да купи дадена НАТО-вска ракета вместо друга, също НАТО-вска. А пък твърдението, че руснаците лобирали за Грипен вместо за F16 направо кърти. За авторката очевидно Русия е виновна за това, че не ни е дала пари да си купим норвежки и американски пушкала. Тони Тонии....чеп за зеле не става от тебе. Язък ти за грантовете дето консумираш!!
  • 40 100pera

    10 3 Отговор
    Да си призная, четох до там, където се казва, че Грипен не бил натовски...
    1. Грипен се произвеждат по стандартите на НАТО и преобладаващата част от всичко по него е по американски лицензи.
    2. Грипен е на въоръжение в страни от НАТО и си е напълно оперативно съвемстим.
    3. Другарката Тони май нещо бърка политически. Швеция е в ЕС. България също. ЕС има обща политика по отбраната и сигурността, която включва закупуване на оръжие от страни от ЕС и развиване на европейската отбранителна промишленост. България подкрепя тази политика. Нима ЕС е против НАТО? Нещо не си спомням подобни моменти...
    3. И как по-точно Русия се е намесила в полза на Грипен?
    4. Тази статия не е ли лобистка в полза на едни фирми и в ущърб на други? Щото който плаща, той поръчва и медийната музика.
  • 41 капитан Немо

    4 6 Отговор
    Трябва ни най доброто и опустошаващо въоръжение срещу болшевишките окупатори да ги държи далеч от нас и съюзниците
  • 42 безпартиен

    6 0 Отговор
    Ако имаме истински разузнавателни служби ще знаем какви и колко комисионни е получил един или друг политик сложил подпис под такива документи!Парите не миришат,но оставят следи!Тези наши служби-ДАНС,ГДБОП,и каквито се сетите още "работещи" със секретна информация ако не знаят това,значи са за ПРЕМАХВАНЕ!Ако знаят кой колко и кога получава % и си траят СЪЩО СА ЗА ПРЕМАХВАНЕ!Кое е вярното!
  • 43 Пенчо

    3 3 Отговор
    Доста слаба и манипулативна статия … по-скъпата ракета тежи двойно, носи два пъти повече експлозив и то на двойно повече разстояние Как да струват еднакво ???
  • 44 Честито

    2 0 Отговор
    Най накрая, пак ще си защитим националния интерес, като купим 10 ракети от САЩ, които ще ни бъдат доставени, когато ги снемат от въоръжение.
  • 45 резервист

    4 0 Отговор
    Нищо не се променя под слънцето! Тъпакът си остава такъв, дори и под пагон! Доставките на въоръжение за БА в годините на демокрацията винаги са се правили на парче, без определена цел и последователност. То не бяха престарели пикапи "Шевролет", модерни и високо технологични камиони "Мерцедес", които ако не спазваш технологичната карта за обслужване отказват да вървят, вертолети "Кугър" без въоръжение и с къс експлоатационен срок, хартиени самолетчета с широки възможности за приложение но без 2/3 от въоръжението, бойни кораби без оръжие ... Всичко това прави БА безполезна! Позор! Стара била техниката! А умеем ли да я използваме? И с космически кораб да разполагаш, ако не умееш да го използваш, за какво ти е?!
  • 46 До 40

    1 1 Отговор
    Грипен е не съвместим с Нато,когато бомбиха Либия самолетите на държавите,които бяха пратили Грипен стояха на на летището в Италия и не излетяха,защото дори горивото което използват е различно,а в натовските бази такова гориво няма,това са факти професоре,а не руска пропаганда. Случая с ракетите много прилича на самолетите,защото Грипените,които на нас ни предлагаха Шведите и фигуранта се опита да ни набута бяха от най-старата модификация,която вече е изведена от въоръжение и да руското разузнаване се опитваше чрез фигуранта да ни набута точно това,е не успя,но с ракетите явно,ще успее Решетников. И ако не се бъркам Швеция не е в НАТО.
  • 47 Кой ?

    0 0 Отговор
    Кой прибира КОМИСИОННИТЕ И КОЛКО ПАРИ СА