Last news in Fakti

5 Юли, 2021 18:40 7 364 41

Проф. Минеков за ФАКТИ: Знам откъде идват нападките за Ларгото

  • проф. велислав минеков-
  • ларгото-
  • министерство на културата

Превърнах се в криминалист, после и в счетоводител, заяви служебният министър на културата

Проф. Минеков за ФАКТИ: Знам откъде идват нападките за Ларгото - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Според доклад на ОЛАФ за ремонта на Ларгото страната ни трябва да върне 4,5 млн. евро, изчезнали при реализирането на проекта. В петък вечерта в предаването "ЕвроДикоф" министър Минеков съобщи, че е изпратено писмо от Министерството на културата до Управляващия орган на ОПРР. Това бе изтълкувано като тотална промяна на позициите на министъра, който вече смята, че проектът е законен. На следващия ден Минеков уточни, че писмото съдържа възражения по основателността и размера на финансовата корекция, но по никакъв начин не оспорва констатациите на ОЛАФ. По тази и други актуални теми проф. Велислав Минеков говори пред ФАКТИ:

Отнесохте много нападки за казуса с Ларгото. Защо се получи това недоразумение?

Няма недоразумение тук. Аз знам откъде идват нападките. Вижте медиите днес, в момента аз получавам позитиви. Колкото до негативите, лесно се сещаме коя е страната, която се цели в служебното правителство. Няма нищо загадъчно. Негативите ще се увеличат в следващите дни - до неделя. Очаквайте чудеса от тези, които са противници, от тези, които не очакват да се случи нещо хубаво с тях на изборите.

Решението за Ларгото е кристално ясно. Естествено, нужно е четене с разбиране, така че решението е брилянтно. Обсъждал съм го с юристите, нямаше да го направя без тяхна помощ, нямаше да зная и за какво става дума от части. Но решението е добро и е в полза на държавата.

С какви очаквания влязохте в МК, какво може да се свърши за 2-3 месеца?

Имал съм много очаквания от това министерство. Някои от тях вече бяха реализирани, някои остават за в бъдеще, другите ми очаквания са свързани със следващото НС. Това, което съм говорил от началото за промени в няколко закона (Закон за авторското право; Закон за радиото и телевизията; Закон за културното наследство), те вече са събрани като предложения, тук имаше работни групи, те продължават, за да може още в първия ден на новия парламент да ги връщим на депутатите. Нещата са неотложни.

На някои министри ви се наложи да влезете в ролята на детективи и да разкривате извършените злоупотреби. Те засенчиха ли големия обем от работа, свързан точно с необходимите законодателни промени?

Ясно е какво правим. Участниците в тези проекти за изменения са достатъчно много. Предложенията са в огромни количества. Някои от тях трябва да бъдат преработени в НС. Освен всичко, с което се занимаваме и добрите ни намерения, сте права, аз се превърнах в криминалист, а в последно време и счетоводител.

Около всички злоупотреби, които осветлихте (Ларгото, изложбата в Лувъра, ремонти реставраци и др.), ще има ли последствия за отговорните?

Би трябвало да има, но прокуратурата е тази, която ще каже, че има или няма вина. Дали ще бъде потърсена вина също не знам. Внесли сме достатъчно сигнали, включително и към европейската прокуратура.

При колегите ви Петков и Комитова се оказва, че правомощията им са недостатъчни, за да работят с тези специалисти, с които искат и съдът блокира новите ръководства на ББР и "Автомагистрали" ЕАД. В МК има ли такъв проблем?

Засега не. При по-резки мои действия, може да се окаже, че има проблем. Виждате, че съпротивата е гигантска. Съпротивата идва от лица, които се чувстват застрашени и това са хора, стоели на най-високи позиции във властта. Това е естествено, но не е естествено - самите реакции на администрация, на съд, на прокуратура, би трябвало да са други в една европейска държава.

Каните на митинг по повод годишнината от протестите. Защо?

Това е една моя лична инициатива. Имаме да празнуваме. На 9 юли 2020 г. започнаха протестите. Може би изключително промяната, която се случв ав държавата се дължи на протестите. Много хора ме питат и желаят да отпразнуваме тази дата. Хиляди хора на пет континента поискаха промяна, заслужава си да бъде отбелязано.

Разследване на колеги показа ужасяващо неглижиране със статута на комплекс "Източна могила", Нова Загора. Той не се охранява, уникалните находки не се консервират, откраднати са колесници и други предмети. Действате ли по този въпрос?

На третия ми ден в министерството аз поисках пълно разяснение, както от "Паметници на културата", така и от полицията, от всички искам да знам как е било допуснато това безобразие и този пладнешки грабеж. Очаквам все още тази информация, която не получавам и ми се струва тенденциозно. И това не е единствената такава трагедия на територията ни. Има няколко обекта в изключително тежко състояние - изоставени, разпадащи се. Губим обекти с огромно значение, не само за нас - и за Европа.

Казвате, че министърът не трябва да участва в избора на директори на културни институти. Защо?

Опитват се да ме увещават, че това не трябва да е така, но аз мисля обратното, защото когато министърът избира, той го прави по линия на своята симпатия или приятелство. Тогава правите института обречен, слагате свой човек, който може да прави каквото си поиска, а този ваш човек ще избере удобни нему хора и тогава няма да има нито някакво действие, което е насочено към култура, нито той да държи в нормално финансово състояние самия институт, а това е грешка. Изобщо министърът не трябва да посочва много неща, не само тези конкурси. "Паметници на културата" трябва да бъдат независими от министъра. В момента разработваме методики как да се избират тези длъжности, имаме 4 варианта. Трябва да обсъдим кой е най-добрият.

Виждате ли се министър в по-дългосрочен план?

Доброто поведение изисква да кажа "не, това ми беше достатъчно". И то наистина е така. Работя в кратки срокове, няма събота, няма неделя. Ако кажа "не" ще успокоя много хора, а аз не желая да го правя, не искам да са спокойни.

А кои са най-наболелите проблеми в ресора, по които трябва да се работи спешно, без значение коя е личността в министерското кресло?

Бедата е, че никой нищо не е пипнал от чувствителните теми в Стратегията за развитие на българската култура. Защото е много удобно. Докоснете ли се, събирате врагове. Ето, аз вече събирам. Там, където кажете, че нещата не вървят, враговете излизат на преден план. А това министерство трябва да извърши серия от реформи, независимо, че няма да бъдете обичан. Аз не съм тук, за да бъда обичан.

Не мога да ги подредя по важност, но трябва да има нова действаща театрална реформа, сегашната се оказа, че е щета и за артистите, и за директорите. Имаме пълен провал на системата за финансирането им. Трябва да има добър и действащ закон за филмовата индустрия, насочен към добри продукции. Законът, изготвен от 44-ото трябва да се доработи, доколкото разбирам. Поне от съветите, които получавам от други министерства, трябва още малко работа, заедно с правилника. НИКНН е в отчайващо състояние, трябва да получат нови сгради, но възможности за архив, за работа, институтът да бъде разширен със специалисти, защото също е щета. Унищожението му през оследните 10 г. сякаш е било съзнателно.

Съжалявате ли за нещо по пътя Ви от площада до Министерство на културата?

Изживях серия от неприятности, разделих се с хора, към които съм имал добри чувства, за съжаление, но те застанаха от другата страна и това е тъжно. Нищо повече от това.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 55 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 име

    23 38 Отговор
    изметна се като чамова дъска.

    Коментиран от #24

  • 2 Севда

    42 7 Отговор
    Минеков срази БОЕЦ и платените тролове! хихи
  • 3 Нови

    36 30 Отговор
    Абе, да ти кажа честно ти имаш ли усещането, че щъркелите те хапят по професорската ти празна кратуна!!!

    Коментиран от #16

  • 4 Абе и ти

    29 29 Отговор
    си един измекяр!
  • 5 е откъде

    36 2 Отговор
    от Боец, откъде. И никой не чатна, че иска да намали глобата на България. Сега, заради Гошо Тъпото ще плащаме, докато се изясни.
  • 6 Поздравления

    35 36 Отговор
    Браво на този достоен човек! За пръв път от 30 години истински грамотен културен и сърцат човек министър на културата! Пълна подкрепа!

    Коментиран от #9

  • 7 ГЕРБ

    23 28 Отговор
    Гнусля..р какво стана с Лувара лъжец мръсен

    Коментиран от #10

  • 8 томка бикова

    12 19 Отговор
    Ти - от снимката си за Старозагорската автогара при Колегата милиционер-старшината Манивел Манов.
  • 9 Тони

    14 6 Отговор

    До коментар #6 от "Поздравления":

    Ти Хапчета пиеш ли…. Не розови?!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 МИНЕКОВ, ДЕЙСТВАЙ

    9 18 Отговор
    НЕ ЗВ ОБЕСНЯВАЙ КАТО ДЕВИЦА ЗА......
  • 12 МИНЕКОВ, ЧАКАМЕ ДЕЙСТВИЯ

    16 15 Отговор
    СТИГА МЕДИЙНИ ИЗЯВИ.......
  • 13 Минеков ти не беше ли ?

    31 22 Отговор
    Един от тримата глупаци

    Коментиран от #14

  • 14 толупа

    11 6 Отговор

    До коментар #13 от "Минеков ти не беше ли ?":

    Не е, с Нас от милиционерската школа в Симеоново никога не е бил.
  • 15 Досега ни управляваха тикви

    21 14 Отговор
    Отсега нататък ще ни управляват кауни
  • 16 ПКПка

    6 13 Отговор

    До коментар #3 от "Нови":

    Възможно е, но преди това са хапнали от тъпата Банкянска кратуна.
  • 17 Отровител

    16 10 Отговор
    Въже Бесилка Ковчег Лопата Гробар хвърлящ яйца и камъни по Герба на България
  • 18 Минеков

    7 16 Отговор
    Аз не съм трол, не съм от мафията(герб-вмро-воля), мразя ги! Мутрите Вън!.. на 50съм подкрепям протеста, и съм за протестите!.. Но нещо не ми се връзва, обясни с едно просто изречение , оставам с впечетление че има нещо скрито или правиш пируети.. много те уважавам, но!
  • 19 Анонимен

    20 8 Отговор
    Мисля, че нападките за Ларгото идат от не земни сили, обладали ковчезите, които разнасяше лани.
  • 20 Гост

    20 12 Отговор
    Още 4 дни и излизаш пак на площада,нещастнико.
  • 21 Пияното трийо

    17 8 Отговор
    Тоз намаза ,де ги Бъбрекан и Амджигеов
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ГЕРБ

    13 9 Отговор
    Шиб@@н иди@@т
  • 24 Така е

    10 8 Отговор

    До коментар #1 от "име":

    Тиквата е хлъзгав като змиорка. Нищо, че мяза на хипопотам. Много е повратлив. Ха ха ха ха ха
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Електра

    12 8 Отговор
    Гнусен смръдлив БСП.лерас...
  • 29 Румпелщилцхен

    9 10 Отговор
    Мачкай, Професоре!
  • 30 Акад Ралчев

    3 1 Отговор
    Аз ще кажа на братята в Германия...
  • 31 тони

    4 5 Отговор
    злобно и зависливо
  • 32 Откъде идват

    8 3 Отговор
    Ве ,Минджеков ?
  • 33 Погребение

    6 5 Отговор
    Лунен лъч небето озарява В гробищата се надава вик Уааауу Минеков мъкни ковчега към пресния гроб (с Демокрацията вътре)
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 sars cov2

    5 2 Отговор
    ЕЙ , КРЕТЕН , ХОДИ СЕ ГРЪМНИ , БЕ БОКЛУК ...
  • 37 Светослав

    2 3 Отговор
    Каквото и да кажа е малко!! Лъжи и пак лъжи!! Китайците са казали колкото по малко говориш, толкова по добре!! Само пиар, действие няма
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Шердан Българов

    1 0 Отговор
    Какъв министър е тоя бе това не е ли погребален агент от агенция ДЕ-БЪ?
  • 40 Болярин

    1 0 Отговор
    МинетоФ как си се превърнал в няколко неща не знам, но се вижда как си станал от нищо още по - голямо нищо !!!

    Коментиран от #41

  • 41 Руми

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Болярин":

    Много крайни и емоц5ионални мнения виждам тук. Вероятно и казусът с Ларгото спомага за това.
    Иначе аз съм в полза на избора за министър на Минеков. НИКАК не е лисно и той е само в началото на разриването на Авигиевите обори. Защо не бяхте толкова срещу небръснатия и неумит Боил Банов?????Той надроби всички тези корупционни действия. Или ги поддържаше в угода на главния мултак пияндето Вежди и тиквата?