Last news in Fakti

9 Юли, 2021 09:02 3 507 46

Крим като прецедент за нарушаване на международното екологично право

  • крим-
  • русия-
  • украйна-
  • екология-
  • екоцид

Международното право за опазване на околната среда е създадено през ХХ век

Крим като прецедент за нарушаване на международното екологично право - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Кримският потоп“ през юни 2021 г. ясно показа безотговорността на окупационните власти по отношение на екологията на Крим. Това коментира Алексей Плотников, к.ю.н. за "Асоциацията за реинтеграция на Крим".

Въпросите за хищническата експлоатация на водните ресурси на полуострова, липсата на правилна екологична оценка на проектите и необмисленото строителство, водещо до унищожаване на уникални екосистеми, са обсъждани многократно. Вероятно унищожаването на кримската природа от агресора може да стане предмет на разглеждане в Международния наказателен съд.
Днес, както никога досега, перспективата за появата на престъплението екоцид в международното наказателно право е реална.

Структурата на международното право за опазване на околната среда е формирана през ХХ век и е много обширна. Нека припомним само онова, което касае въоръжените конфликти и окупацията. Член 35 от Допълнителния протокол към Женевските конвенции от 1949 г. забранява използването на методи или средства за водене на война, които са предназначени да причинят или може да се очаква да причинят големи, дългосрочни и сериозни щети на природната среда.

В съответствие с член 55 от същия протокол, воденето на военни действия се грижи за опазването на природната среда от големи, дългосрочни и сериозни щети. Такава защита включва забраната за използване на методи или средства за война, които са предназначени да причинят или може да се очаква да причинят такива щети на природната среда и по този начин да навредят на здравето или на оцеляването на населението.

Международният комитет на Червения кръст поддържа регистър на обичайните норми на международното право, сред които може да се открои правило 44 „Надлежно съобразяване с опазването на околната среда при военни операции“. Той предвижда, че при провеждането на военни операции трябва да се вземат всички необходими мерки за предотвратяване на случайни щети на околната среда или за свеждането им до минимум.

Липсата на точни познания за въздействието на военните операции върху околната среда не освобождава страната в конфликта от предприемането на такива действия.

Това изискване е свързано както с нормите на международното хуманитарно право при окупация, така и с нормите на международното екологично право относно отговорността за екологични щети, причинени от дейността на държавата, или дейности под контрола на държавата извън територията на тази държава.

Съществува един-единствен принцип, който се повтаря в Декларацията на ООН от Стокхолм за проблемите на човека и околната среда, Декларацията от Рио от 1992 г., Конвенцията от 1992 г. за биологичното разнообразие и много други документи: държавата е отговорна да гарантира, че дейности под нейна юрисдикция или контрол не са причинили щети на околната среда на други държави или области извън границите на националната юрисдикция.

Принципът за отговорността на държавите за екологичното състояние на окупираната територия по време на въоръжен конфликт е утвърден в международната практика. И така, през 1991 г. Съветът за сигурност на ООН прие Резолюция 687, която се занимава с иракската окупация на Кувейт. В частност той отбеляза, че Ирак „отговаря по международното право за всякакви преки загуби, щети, включително увреждане на околната среда и изчерпване на природните ресурси ... в резултат на незаконното нахлуване на Ирак и окупацията на Кувейт“.

През 2019 г. Комисията за международно право на ООН прие на първо четене Проекта на принципите за опазване на околната среда във връзка с въоръжени конфликти [7]. Част 4 от проекта излага принципи, приложими за ситуации на окупация.

В съответствие с принцип 20, окупиращата държава трябва да зачита и защитава околната среда на окупираната територия и да взема предвид екологичните съображения при управлението на такава територия. Окупационната държава трябва да предприеме подходящи мерки за предотвратяване на значителни щети върху околната среда на окупираната територия, които могат да доведат до увреждане на здравето и благосъстоянието на населението на окупираната територия.

Принцип 21 предвижда, че окупиращата държава, когато управлява природните ресурси на окупираната територия, трябва да прави това в интерес на населението на окупираната територия по начин, който гарантира тяхното устойчиво използване и минимизира екологичните щети. Принцип 22 изисква от окупиращата държава да прояви надлежна проверка, за да избегне значителни екологични щети в райони извън окупираната територия.

Автор на термина „екоцид“ (съчетание от екология и геноцид-бел.р.) е американският професор и специалист по биоетика Артър У. Галстън. През 1970 г. той използва тази дума за умишленото унищожаване на природата на Виетнам за военни цели.

През 1978 г. Подкомисията на ООН за предотвратяване на дискриминация и защита на малцинствата предложи да се включи нормата за екоцида в Конвенцията от 1948 г. за предотвратяване на престъплението геноцид, но това предложение не намери подкрепа.

Възможността за включване на екоцида в списъка на международните престъпления беше обсъдена в Комисията за международно право на ООН във връзка с разработването на проект на Кодекс за престъпления срещу мира и сигурността на човечеството. Повлиян от тази работа, списъкът на военните престъпления съгласно Римския статут на Международния наказателен съд включва „умишлено нападение, когато е известно, че такова нападение причинява ... големи, дългосрочни и сериозни екологични щети“.

Дейностите на окупаторите в Крим най-вероятно попадат в това определение. Това ни позволява да разглеждаме престъплението екоцид като част от престъплението геноцид, което вече е записано в Римския статут.

Дали обаче Кримският екоцид ще стигне до Международния наказателен съд ще зависи на първо място от Украйна.

* със съкращения


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    89 7 Отговор
    КРИМ Е ИЗКОННО РУСКИ! Това, че бандеровец е пудел на краварите е друга тема. Екология ли измислих сега.
  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    77 5 Отговор
    ИНТЕРЕСНО МИ Е ЩО ВСИЧКИ
    УКРАИНЦИ КАТО СА ИЗВЪН УКРАЙНА ГОВОРЯТ САМО НА РУСКИ ????
    ........
    ................ СРАМУВАТ СЕ ОТ ЕЗИКА СИ , ЩО ЛИ ?

    Коментиран от #7, #13

  • 3 ГОСТ

    62 1 Отговор
    ТОГАВА САЩ ДА КАЖАТ НА ПАРТНЬОРА СИ В НАТО ТУРЦИЯ ДА ВЪЗСТАНОВЯТ РАЗРУШЕНИТЕ И ИЗОСТАВЕНИ ГРАДОВЕ ОТ ТЯХ В КИПЪР!
  • 4 Идиоти

    54 1 Отговор
    Най-големия "екоплан" на 20 век беше плана "Барбароса" на вашият откачалник от Браунау на Ин,Адолфина девствената.Аре измислете нещо по-свежо де!
  • 5 един от многото

    60 1 Отговор
    Тези принципи и членове които изтъкваш важаха ли за Англия когато циментира половината Гибралтар , важаха ли за САЩ когато пусна атомните бомби или когато пръскаха джунглите на Виетнам с препарати от които оставаха само голи клони. За пожарите които Ирак предизвика в Кувейт също има едни други виновници, Някой търси ли сметка на Израел какви ги върши в ивицата Газа и околните си държави. Срещу природата не се върви , ние от кого трябва да търсим отговорност за потопите и градушките в България. Такъв е живота!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 стария моряк

    42 2 Отговор

    До коментар #2 от "САТЪРА НА ХАНА":

    И не само извън Украйна , в Украйна също си праскат руски на общо основание , но там медиите им са на украински.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Екопсихо

    55 2 Отговор
    Kрим го застигна природно бедствие, изсипаха се дъждове, а тия псевдоеколози го представят като еко замърсяване. Докъде го докараха в лъжите и изопачаването.
  • 10 Окупиращия

    47 1 Отговор
    Крим "окупиран" с референдум", а С.Кипър още по-демократично- за тва за него не пишат
  • 11 qwerty

    36 1 Отговор
    Като гледам в БГ и без война сме ги задминали кримчаните по безобразно използване на природните ресурси. Пример: въпреки забраната за дърводобив онзи ден един камион превозваше огромни трупи по път 6 в района на "Гълъбец".
  • 12 мародер

    36 1 Отговор
    Венци, Крим не е лъжица за твоята уста! А този к.ю.н. Алексей П. да си гледа здравето щото е спал на открито и се е простудил! С природата шега не бива, нито с вятъра, нито със земята, нито с огъня. Пороите нанасят щети навсякъде където преминат.
  • 13 еш па тоа

    43 2 Отговор

    До коментар #2 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Украинския е изкуствен хибрид между руски и полски.Болшинството от украинците не го говорят.
  • 14 Гошо

    41 0 Отговор
    Като чета такива скодоумия , съвсем се убеждавам, че това дето нарича себе си демократ ,евроатлантик и там борец за права ,си просто
    вариклечко
  • 15 Човек

    32 0 Отговор
    А какво правим с Китай с неговите заводи, замърсявсщи околната среда? Целта в случая е Русия, затова е всичко, така че да може да се сети човек от къде идва всичко.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 сало

    43 0 Отговор
    Това е копи-пейст от украински организации, които обаче не пишат как Украйна спря водата за Крим! В 21 век! Ето това е геноцид!
  • 18 VovИ

    36 1 Отговор
    Интересно, колко ли пари е взел за тази глупост. Фашистите подлагат половината население на Украйна на геноцид, но това не се забелязва. Важното е руснаците да са зле. Просто гадове, а после защо страната им се разпада. Тя даже вече не е държава.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 misirka

    31 0 Отговор
    По-голяма глупост не бях чел!
    Помним търсим бесим!
    За всяка дума някой ден ще се търси отмъщение!
  • 22 Крим е Бил и си Остава част от Русия!!

    33 0 Отговор
    А на всички им е ясно, че Народа на Крим с Референдум се върна отново в Русия!!! Много Руски територии остананаха в Днешна Украйна!! Много Българи навремето са ходили да учат в Одеса в Русиа!!! Някой да е прочел и видял Одеса в Украйна??? Не!!
  • 23 Е.С.

    25 0 Отговор
    По-голям тъпизъм не можа ли да напише!
  • 24 misirka

    20 0 Отговор
    Венци има хиляди начина да изкараш мечка от бърлогата но не знам нито един начин да я вкарам обратно! Бисмарк!
  • 25 Николов

    30 0 Отговор
    Е това не е истина! Първо, Крим не е окупиран, а гражданите са пожелали да се присъединят към Русия. Второ, там не се водят военни действия. И трето, говорим за проливен дъжд и наводнение!! Хаха, във въздуха ли да ловят капките!? :)) Стига с тази пропаганда де!!

    Коментиран от #38

  • 26 другарят

    28 0 Отговор
    Укро-нацистите да кажат по-добре до къде стигна масовата сеч в Карпатите?? Остана ли гора? "Цивилизованата" висша европейска раса също мълчи за това!
  • 27 Позор

    25 0 Отговор
    Само някой на заплата пише такива небивалици! Може и някой промит украинец. Венци ти добре ли си че постваш тези долнопробни английски лъжи?!
    Каде е Англия и Сащ каде сме ние? Ти география учил ли си? Защо защитаваш окупантите на Украина? Защо не пишеш, че Украина е изцяло окупирана от Сащ, Англия и Ес? Купили са правителството срещу 5 милиарда - по думите на Виктория Нуланд твоята бабичка?
  • 28 гост

    17 0 Отговор
    Дрън-дрън - ярина!
  • 29 temerut

    25 0 Отговор
    Ало-о-у!За пожарите и последващите наводнения в Австралия лани кои окупационни власти да се обвинят!Ами за студа в щатите!Всички ли са окупирани от Русия!?Де спрете се,де!
  • 30 Позор

    19 0 Отговор
    Да ти давам ли линк? Да чуеш Виктория Нуланд как приказва че са дали 5 млрд на Порошенко за врътката? Да ти давам ли линк как Виктория Нуланд казва Fa.k the EU, EU - това си ти Венци и всички ние.
  • 31 Какво остана

    10 0 Отговор
    Само "огранчаване на слнце-греенето". Измислячите са "царе" на мнения за глупости на търкалета.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 жaлка работа

    19 0 Отговор
    По същата логика, вземете да съдите и някоя западна държава, защото и там станаха потопи, и то не само тази година. Явно и там нарушават екологията, нали? Или това не изнася на соросаидните автори?
  • 34 Мики

    16 0 Отговор
    Венцо,стига преписва чужди глупости !!! Окупатор НЯМА ! Набиите си го в простите кратуни ! Всичко написано от украинци за Крим е лъжа ! Каква екокатастрофа като им затвориха канала за отмъщение????
    Престанете да пълните мрежата със " сензации" Бах ти простите сте. Журналиста ( там не сте такива) първо събира информация, след това я проверява и накрая пише. Заради такива като вас сме на 112 място. Ама ако продължавате да копаете дъното и до 211 ще стигнем
  • 35 НАТО ВЕЦ

    11 0 Отговор
    А бе, този, като е украинец не трябва ли да е Олексий Плотник ?!!!
  • 36 Преди да пишете

    7 0 Отговор
    глупости казани от този укро-фашист,се запознайте поне с географията на полуострова и защо са тези наводнения. Проявявайте малко мислене ,не предаване на простотии от такива подлоги.
  • 37 Пошел отсюда

    6 0 Отговор
    Тоя май не е виждал с колко боклук се напълни язовирчето в Своге ( и не само) миналата година след дъждовете в политкоректна европейска България.
  • 38 Като допълнение

    9 0 Отговор

    До коментар #25 от "Николов":

    географията на полуострова е такава,че планините са в непосредствена близост до населените места,при това са и високи,а бурите и дъждовете там са проливни и се спускат по стръмни склонове. От там идват и тези наводнения,а не от "варварско"използване на природата,което са укро-фашистки простотии. Не могат да преглътнат факта укрите,че Крим стана незавсим и от сфера електроснабдяване и от сфера водоснабдяване,за това и са позеленели от яд,но кримчани саминаправиха своя избор да са към Русия.
  • 39 Край

    7 0 Отговор
    Абе то и украинците са по-прочути с Чернобил отколокото с екология ама нейсе.
    Имате червена точка от Паси и от Елена Поптодорова.
  • 40 Гост

    8 0 Отговор
    Крим е Руски, Киев е Руски, и след не дълго време, цяла Новорусия ще са върне там, където е била, а нацистките формирования ще бягат на Запад ако не, на дръвника за масовите убийства, които вършат срещу руското население в окупирана Украина.
  • 41 може ли

    6 0 Отговор
    тоз списувач кратко да обясни защо публикува тая помия? Как така "хищнически" експлоатират в Крим водните ресурси, като такива на практика няма, украинците затвориха донския канал, който снабдяваше полуострова с вода...наложи се да се копаят артезиански кладенци и да се докарва вода от Русия...иначе потопи имаше навсякъде по света-и в България също...
  • 42 Зограф

    6 0 Отговор
    Боже, боже-тоя тип не е наред! Ами тези неща , които изброява, са станали точно , когато тези земи са били в пределите на тая "менте държава". Крим никога няма да иде при тези ненормалници-и не знам защо постоянно давате трибуна на тези .....
  • 43 УБИЙЦИ

    5 0 Отговор
    Нeчoвeшкo

    В Кaнaдa e имaлo тaкивa интeрнaти в прoдължeниe нa 150 гoдини. Прeди дa бъдaт зaтвoрeни прeз 1996 гoдинa, прeз тях ca прeминaли нaд 150 000 дeцa oт кoрeннoтo нaceлeниe. Тe ca били oтнeмaни oт ceмeйcтвaтa им, cлeд кoeтo ca били нacтaнявaни в прeнaceлeнитe интeрнaти, упрaвлявaни oт църквaтa. Тaм дeцaтa ca били пoдлaгaни нa нeчoвeшки мъчeния, кaтo цeлтa нa cиcтeмaтa e билa дa бъдe убит "индиaнeцът" в дeтeтo.
  • 44 Конник

    7 0 Отговор
    Да, той Путин е поръчал на св. Петър да вали в Крим. Ха, ха, ха.
    Малък клоун си Венциславе. То и потопа в подлезите на София е екокатастрофа.
  • 45 любопитен

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:Мегаполис е под вода (ВИДЕО)

    Метрото на Ню Йорк се превърна в река
    За това хохлите няма ли да напишат нещо?
  • 46 Олга

    9 0 Отговор
    Върху вълната на нацизма и обнищание на несъстоялата се държава там вилнеят абсолютно луди хора във властта с налудничави желания да съдят Русия и да я изнудват за пари Дори стана привично.Да кажат направо колко искат.
    Но учудват тези автори, които безкритично повтарят украинско бълнуване без да имат реална представа за случилото се и за география. Крим - планинска територия с малки рекички изведнъж станали пълноводни от обилни наднормени дъждове предизвикани катастрофални потоци и свлачища от високи планински места. Рядко непредвидимо бедствие независимо от човешката воля.