Last news in Fakti

15 Ноември, 2021 10:00 3 110 32

"Няма съмнение: третата доза ваксина спаси Израел"

  • израел-
  • коронавирус-
  • пфайзер-
  • ваксина

В момента в Израел се провеждат изследвания, за да се установи колко дълга защита осигурява третата доза ваксина, а това ще е от полза и за редица други държави

"Няма съмнение: третата доза ваксина спаси Израел" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Няма съмнение, че третата доза ваксина спаси Израел", казва един от най-авторитетните здравни експерти в страната. "Животът отново ще се нормализира, но това ще е една друга, нова нормалност."

Пред имунизационния център в сградата на общинската администрация в Западен Ерусалим се е извила опашка. Хората търпеливо чакат реда си. "Тук съм за т.нар. бустерна доза ваксина. Тя е много важна, за да може страната да продължи да се отваря", казва студентката Леа Пауъл от САЩ. "Вярно, че на някои места маските все още са задължителни, но като цяло имам чувството, че се връщаме към нормалния ни живот", добавя тя.

"Ваксината е най-важното оръжие срещу вируса"

Допреди няколко седмици в Израел далеч не се долавяше толкова оптимизъм. Защото през лятото в страната започна да се разпространява Делта мутацията - на ден имаше по над 10 000 нови инфекции.

"Най-важното оръжие срещу вируса, с което разполагаме в Израел, а и другаде по света, е ваксината", казва Салман Зарка, ръководител на Националните сили за бързо реагиране в кризата с коронавируса. "В началото на новата вълна, предизвикана от Делта мутацията, ни стана ясно, че две дози ваксина вече не осигуряват достатъчно сигурна защита от болестта. Наложи се да вземем спешно решение", добавя той.

Научните студии показват, че имунитетът, придобит от две дози ваксина на BioNTech/Pfizer, отслабва след 6 месеца. Особено по-възрастните хора тогава са изложени на значителен риск, а в Израел голяма част от тях бяха ваксинирани още през декември 2020. През пролетта на тази година, когато в Европа тъкмо бавно започваха да разширяват обхвата на ваксинирането, броят на инфекциите в Израел спадна толкова радикално, че страната отмени редица ограничения - например задължението за носенето на маски в затворени помещения. Изглеждаше така, сякаш нормалният живот вече се е завърнал.

Но от средата на юни Делта мутацията започна да се разпространява все по-силно - въпреки високия брой ваксинирани. През август правителството в Израел реши да започне с третите, опреснителни ваксинации с препарата на BioNTech/Pfizer. Всеки над 12-годишна възраст има право да получи третата доза и мнозина вече се възползваха от това.

"Няма съмнение, че третата ваксинация, т.нар. бустерна доза, спаси Израел", казва Габриел Барбаш - един от най-авторитетните здравни експерти страната и професор по епидемиология в научния институт "Вайцман".

"Мисля, че животът отново ще се нормализира, но това ще е друга, нова нормалност. Вече няма да можем да оставим маските настрана. Те ще са необходими особено в затворените помещения", казва Барбаш. Според него бустерната доза е "мощно средство", но той смята, че и неговата защита постепенно ще намалява, така че "трябва да сме много внимателни".

Стратегията на израелското правителството засега е успешна. Училищата останаха отворени, икономиката се възстановява. Броят на новите инфекции спадна, както и на тежко болните. До момента третата бустерна доза са получили малко над четири милиона души от общо девет милиона жители на Израел. По преценка на властите има около 700 000 израелци, които все още не са имунизирани нито веднъж.

Заедно с бустерните дози правителството отново въведе задължението за носене на маски в затворени помещения и затегна изискванията за получаване на Зеления ваксинационен сертификат. От октомври насам той се издава само на онези, които са имунизирани с трета доза. За всички други сертификатът беше анулиран. На обществени места - в басейни, ресторанти и спортни зали - се влиза само след щателна проверка на Зеления сертификат и съдържащия се в него код. Който няма сертификат, може да представи бърз антигенен тест, но неговата валидност е с много кратък срок.

"Израел се превърна в лаборатория за целия свят"

"По време на локдауна бяхме блокирани вкъщи в продължение на месеци. Затова сега не искаме да ни се случи същото и ще направим всичко необходимо, за да не се стига дотам", казва Офер Леви, който проверява сертификатите на входа на един градски басейн.

"Заради скоростта, с която ваксинираме, Израел се превърна в нещо като изпитателна лаборатория за целия свят. Ние научаваме тук всичко много по-рано, отколкото други региони по света", казва ученият Габриел Барбаш.

В момента в Израел се провеждат изследвания, за да се установи колко дълга защита осигурява третата доза ваксина. А това ще е от полза и за редица други държави. Благодарение на израелския опит и те ще знаят как успешно да преминат през следващите месеци от пандемията.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    81 6 Отговор
    никакво съмнение няма вече. слуховете са верни. спират да ваксинират хора с кредити
  • 2 доктор Кух

    102 12 Отговор
    Спасила друг път...ваксинация не се прави в разгара на пандемия, така вируса мутира и става по-опасен. Ще има и четвърта, и пета доза и т.н. Превръщат хората в наркомани.
  • 3 спасиха?

    65 5 Отговор
    За сега! След 6 месеца ще видим!
  • 4 антрашпиц

    55 1 Отговор
    Няма съмнение : Под три ракии всичко е бошлав работа ...

    Коментиран от #20

  • 5 айде

    54 3 Отговор
    не сте интересни вече - а и не всичко е пари боклуци недни
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ха ха

    45 1 Отговор
    ТАШАК
  • 8 сороснерес

    64 2 Отговор
    нова нормалност...доживот с маски...и всяка година по три игли..най малко..къде ще ги бият то няма да има място..освен в тиквите си..
  • 9 Хахаха

    81 5 Отговор
    Докато в Израел мислят за четвърта доза в Африка с нула дози все още не знаят какво е това Ковид-19:) ДВ как са нещата в Германия и Нидерландия, които преди две седмици обявиха победа над короната, локдауна спазва ли се:)
  • 10 Псевдоним

    50 3 Отговор
    А четвъртата ще ги прати направо в космоса.
  • 11 Онзи

    55 3 Отговор
    Превърнаха хората в ковид наркомани. Инджекции за бавна евтаназия.
  • 12 Нова нормалност

    80 4 Отговор
    Ето тоя си го каза направо, маските остават завинаги, част от новата нормалност. Също и боцкането през няколко месеца. Беше ясно още миналата година, но тогава овцете му викаха теория на конспирацията. И това е само предястието, предстои ни основното меню на новата нормалност. Съпротива му е майката, включително и от ваксинираните, щото те горките си мислеха че боцкането ще им върне старата нормалност. Да ама не, предлага им се нова.

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 НямяСъмнение

    44 1 Отговор
    чеНовиятСветовенРедЗапочваОтИзсраел.
  • 15 гюнтер

    35 3 Отговор
    Моля ви , всички в Израел да се ваксинирате ! И да не пропуснете емигрантите си по света !
  • 16 Верно ли

    36 1 Отговор
    Нещо за скорострелните тумори да кажете???
  • 17 dad

    42 4 Отговор

    До коментар #12 от "Нова нормалност":

    Това няма да спре докато хората не го спрат. Кога правителство се е отказвало от власт?! А тези мерки са точно това: безпрецедентен трансфер на власт от хората към икономическите и политически елити. Безпрецедентно потъпкване на човешките права, невиждано извън време на гореща война.
    Добрата новина е че изхода е лесен: Гражданско неподчинение. Неспазване на всички незааконни заповеди. Да заповядат да пишат глоби, а ние ще ги борим в съда. Ако само 5% от хората го направят мерките или ще паднат или ще трябва да си организираме паралелна Ковид съдебна система, която да поеме делата от мерките за следващите 20 години.
  • 18 ГОСТ

    34 2 Отговор
    ИНТЕРЕСНО МИ Е ДОГОДИНА, ЧИЧКО ГЕЙ БИЛТЦ КАТО ПУСНЕ НОВИЯ ВИРУС ИЛИ КАКВОТО Е ТАМ КВАНТОВО ИЛИ БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ, С КОЕТО СЕ ЗАКАНИ С УСМИВКА/ КАТО НА КИРЧО ХАРВАРДА/,С КАКВИ ВАКСИНИ ЩЕ СЕ СПАСЯВАТ ТИЯ НАПОМПАНИ С НАНОТЕХНОЛОГИИ ИДИОТИ! КЪДЕ ЩЕ ПОБЕРАТ НАНОБОТОВЕТЕ?!

    Коментиран от #23

  • 19 Асаньорчиков

    23 2 Отговор
    А Цвъки-Безродникът, известен у нас още като Цвъки Молитвената закуска - дали са го ваксинирали и него евреете?
  • 20 6969

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "антрашпиц":

    Моят доктор казваше - 50 грама ракия вечер са полезни, но крайно недостатъчни. Голям доктор, почина от цироза, бог да го прости...
  • 21 Пако

    17 4 Отговор
    Третата доза физиологичен разтвор,нали трябва да приспат човечеството с лъжите си.
  • 22 М Бабе

    34 3 Отговор
    Догодине ще чуем същото и за петата доза, а фондът за компенсация на пострадалите от ваксините се пълни...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 DW-пропаганден машинен

    22 3 Отговор
    "Няма съмнение: три хиляди триста и третата статия на DW погреба много българи"
  • 25 А с четвъртата

    10 0 Отговор
    път към безсмъртието
  • 26 АнтиКонспиратор

    7 20 Отговор
    Всеки ден чувам за починал или тежко болен познат. Ако имаха ваксина, нямаше да стигнат до това положение. Ваксинирайте се!!!. Не значи, че ще раши проблемите ви, не значи , че няма да се заразите повече от каквото и да е. Просто, ако се случи да се заразите от ковид, ще е много безболезнено и лесно за вас. Това не е грип, това не е шега, не се надсмивайте и подценявайте.

    Коментиран от #29

  • 27 МАРА

    10 4 Отговор
    ВСИЧКО Е ПОЛИТИКА,БАКСИНИТЕ СА ЗАБЛУДА И СВЕТОВНА ИЗМАМА ВИЖТЕ КОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ ТОВА, КАТО НЕ ИСКАМЕ ВАКСИНА СЗО НИ ПРЪСКА ПО ВЪЗДУХА С ОТРОВА РЕШИЛИ СА ДО ПЪЛЕН ГЕНОЦИТ
  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 1 Отговор
    След 3та ги чака Н-та инжекцияи вероятно след 9та игла ще мрат от кихавица!!!Пак ще ви налази "НЕЩОТО"!
  • 29 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "АнтиКонспиратор":

    Точно преди година го срещнах!В Момента съм по здрав от всякога !Спрях да пия тертензив комби !Прекрасен препарат за кръвно.Следя го всеки ден !Днес ми бе 128/80/57.Не знам какво ви плаши Нещото,но за мен е опитност за Моя "Ангел хранител"!Инжекцията на пфайзер е много опасна и със странични недъзи,които се усещат от някой веднага след 2игла!От много боц ще загубите имуна си от ГОспод и ще станете ...........роби на фармацията,ако оживеете от настинка....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 дидо

    3 2 Отговор
    ма те така говореха и за първата доза ...после така говореха за втората доза...за третата доза...а са направо по4ти си казват че се преценява кога сте им набият 4 -та доза...а овцете блеят....
  • 32 Абе

    0 3 Отговор
    Евреите от пустиня превърнаха в райска градина, а ние райска градина превърнахме в клоака, така че би трябвало да вземем пример от тях, а не от простаците затънали в конспиративни паранои, чипирания и всякакви други глупости.