Last news in Fakti

13 Ноември, 2021 16:00 6 607 57

"Студената война“ се завърна

  • студена война-
  • сащ-
  • русия-
  • ссср-
  • конфликт

В началото всички мислят, че нейната поява е временно явление

"Студената война“ се завърна - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тя никога не си е отивала може би, само се е видоизменяла. Според Джордж Оруел „войната“ започва още с Октомврийската революция. На Изток изниква една непредвидена империя, която се крепи на противоположни на западните правила.

Това коментира във "Фейсбук" Божидар Чеков.

В началото всички мислят, че нейната поява е временно явление.

Насилието, марксическата идеология и физическото ликвидиране на опозицията

позволяват на Москва да господства върху два континента и да държи под око повече от 350 милиона поданици.

Рузвелт, Чърчил и Сталин подписват в Ялта договор, който официализира подялбата на европейските народи между двата блока. Само дни след края на Втората световна война, американският президент Хари Труман предвижда, че Съветска Русия е не само съперник на САЩ, но растящото ѝ влияние в бившите колонии на европейските съюзници, ще застраши пряко интересите на САЩ.

Неговото предчувствие се конкретизира няколко пъти по ред и достига върха на сблъсъка с кубинската криза от 1962 година. Инсталирането на атомни ракети на територията на Куба, поставя света на ръба на трета световна война.

За щастие, президентът Кенеди успява да убеди Хрушчов да си прибере ракетите обратно. Между Вашингтон и Москва е прокаран „Червен телефон“, който да служи за връзка между управляващите на двете империи за да се избегнат бъдещи кризи. Един друг важен фактор смекчава дрънкането на танкови гъсеници от двете страни на „Желязната завеса“.

Това е „Триумвирата“

създаден от индиеца – Неру, египтянина – Насер и Йосип Брос Тито. Единоборството между двете свръхсили обаче не спира, само формите му са различни и разнообразни. И двата блока търсят начин да подобрят нивото на живота.

На Изток чрез Плановата икономика, която развива сектори, от които няма нужда или други които се оказват пренаситени. Последиците са – разхищение на енергия и недоимък в областта на материалните блага. Западът, където капитализмът, ръководен от търсенето и предлагането повдигат материалното ниво на обществото е обречен на растеж. За да бъде осигурен растежа са необходими три елемента – пазар, суровини и енергия.

Обитателите на Кремъл го знаят. Те съзнават, че Плановата икономика не може да победи никога Пазарната и съсредоточават вниманието си към източниците на суровини, без които Западът не може. Прекомерното въоръжаване на Съветска Русия имаше за цел да пази, в случай на нужда, залежите изброени в таблицата на Менделеев, от евентуални набези на западните капиталисти. Не само на собствената си територия.

Рухването на системата през 1989 година и появата на нейно място на нова, имитираща западния капитализъм система, не промениха по същество геополитическите апетити. Ходорковски плати с десет години от живота си, защото пренебрегна руския икономически национализъм, чийто безспорен представител е Владимир Путин.

„Западното общество“, начело с политическите си ръководители,

не разбра защо руското общество предпочита „диктатора“ Путин, пред „демократа“ Елцин

или представителя на опозицията Навални. Същото неразбиране или незнание доведе до налагане на санкции срещу Русия заради Крим и Украйна. Чели ли са нещо Доналд Тръмп и Джо Байдън за Екатерина Велика? Или поне някаква книга от Достоевски? Има ли нормален човек, който вярва днес, че санкциите срещу Москва ще променят обстановката в Русия? Че демокрацията, такава каквато съществува на Запад, може да бъде присадена върху диктаторските режими?

Същата грешка допуснаха САЩ с войните срещу Саддам Хюсеин, Кадафи и Башар Асад. Следствие на тяхната военна агресия целия регион богат на петрол и газ бе дестабилизиран. Милиони хора загубиха домовете си и хукнаха немили недраги търсейки подслон и хляб. Двайсет хиляди от тях се оказаха подмамени от белоруският диктатор Александър Лукашенко, който организира транспорта им до границата на Полша.

Копие на един мустакат като него австрийски бояджия от 40-сетте години на миналия век, той реши да си отмъсти на високомерна Европа, която не признава преизбирането му за президент. След предупреждението за нови санкции, Лукашенко вместо да търси дипломатическо разрешение на кризата, която той предизвика, заплаши европейците, че ще спре доставките на руски газ, които минават през Беларус. Ако поляците започнат да стрелят, белоруско-полската криза ще надмине „кубинската“ и ще стане световна. Между Запада и Изтока вече няма „Червен телефон“.

Съюзът между Насър, Тито и Неру, който служеше за амортисьор между двата блока не съществува.

Един срещу друг са изправени Европейския съюз и Лукашенко, който зависи от Владимир Путин. В съюза винаги е имало разногласия относно емигрантите. Понастоящем общественото мнение е изцяло на страната на поляците. Всички съзнават, че един пробив на полската граница заплашва съществуването на Европа. Институциите в Брюксел, пропити с възпитаници на Жордж Сорос са готови на компромиси. Защо поляците отказват намесата на FRONTEX и помощта на НПО-та?

Защото те защитават емигрантите и не дават косъм да падне от главата им! Доктрината на „Отворено общество“ работи против всички форми на национализъм, на първо място от които – границите. На Изток също има неяснота. Путин може да е жесток, но не е подлец. Руският президент няма нужда да забива нож в гърба. Той нищо не печели, ако Европа се разпадне.

Много вероятно Лукашенко да е предприел сам струпването на нещастници пред телените мрежи на полската граница. Ако Путин скръцне със зъби на мустакатия диктатор и мигрантите се върнат обратно, той ще спечели много в очите на целия свят.

Настоящата криза със сигурност ще разтърси из основи Европейския съюз,

дори ако всичко завърши благоприятно. Надмощието на различните институции базирани в Брюксел, натъпкани с технократи, които не са избирани, а назначени, за сметка на многоброен, но безпомощен парламент, не може да продължава. Не може да продължава и слепотата пред съпротивата на на народите от централна и южна Европа срещу мюсюлманската заплаха.

В противен случай, под мигрантския натиск, разпадането на съюза е неизбежен.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 deaf

    32 26 Отговор
    Като прочетох,че комунистическата икономика била "планова" и спрях да чета...

    Коментиран от #6, #13, #27

  • 2 ДжафДжаф

    74 7 Отговор
    Всичко хубаво, само дето СССР отдавна не съществува, а в Русия господства бесен, див капитализъм. Имаше една мисъл на Йосиф Сталин относно съвременната демокрация: "Откакто се запознах с моят приятел Рузвелт, от контактите с него разбрах, че демокрацията не е просто власт на мнозинството от народа, а власт на мнозинството от американският народ." Те това е положението другари.

    Коментиран от #8, #10, #43

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хаджи Генчо

    63 1 Отговор
    А че суровините и пазарите са крайни? И че е невъзможно непрекъснато да има ръст на потреблението? А, че се задава неразрешима криза в западния капитализъм и невъзможност на финансовата система да продължи да съществува при натрупани трилиони долари дълг? И че вървим към нова планираност и нова тоталитарност, че вървим към диктат на финансовият капитал и банките? Че ще се редуцира и производството и населението?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кашон Пен

    40 15 Отговор

    До коментар #1 от "deaf":

    Всяка икономика е планова. Всеки си прави план колко да произведе, колко печалба ще направи и т.н. Въпросът тук е че комунистическата "плановост" беше от недоимък. Много от стоките липсваха, други бяха само за наши хора и с връзки.
  • 7 Професора

    55 6 Отговор
    А точно си се объркал с Оруел 1984 е писан за запдните имперялисти. Вехт седесар интерпретира Оруел точно по соросоидски! Замисъла на Оруел е първоначално да се казва романа 1948 в последствие го променя на 1984 и съвпада странно с идването на Горбачов в Кремъл!

    Коментиран от #49

  • 8 ????

    73 5 Отговор

    До коментар #2 от "ДжафДжаф":

    Тъй де! Гледайки краварските филми, всички техни войници служат на"Родината" на хиляди километри от нея. Просто нахални завоеватели прикриващи се зад кух патриотизъм с цел трупа е на капитали за шепа наглеци проповядващи демокрация.
  • 9 6969

    46 0 Отговор
    Този филм сме го гледали вече. Данъкоплатците пак ще плащат скъпо за оръжия, понеже "врагът не спи". Истината е, че световния елит няма да унищожи планетата, докато не си намери резервна. Могат да избият само хората с биологични оръжия.

    Коментиран от #20

  • 10 Кашон Пен

    7 27 Отговор

    До коментар #2 от "ДжафДжаф":

    Русия няма собствена система. Преди беше комунизъм, създаден на Запад, сега пак западен капитализъм.

    Коментиран от #12

  • 11 Професора

    43 4 Отговор
    Е сега живете в Оруелова действителност пълен контрол от алчните соросидни имперялисти и маниполации!

    Коментиран от #28

  • 12 USSR

    14 5 Отговор

    До коментар #10 от "Кашон Пен":

    В червена Москва още през 1973-та година цъфва Рокфелеровата банка "Chase" след няколко посещения на банкера и срещи с върхушката на КПСС.
  • 13 Ами

    42 6 Отговор

    До коментар #1 от "deaf":

    Всъщност наистина беше планова, планираше се в петилетки......което не означава че е било неправилно, просто беше друг начин на организация! Социализмът, и последващия го комунизъм хич не са лоши като идея, но просто не бяха приложени по най-добрия начин! Сигурен съм че след разпада на сегашния имперо-капиталистически човеконенавистен модел глобално на управление ще се премине към по-справедливия и перспективен социализъм с тенденция към комунизъм като се избягват грешките от предишните опити!

    Коментиран от #18, #24, #33

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Край

    46 2 Отговор
    САЩ се управляват от невидим диктатор, който с избори по пощата с починали гласоподаватели назначи един сенилен старец за президент.
    В Русия е ясно кой управлява - кой е батушката. Това създава стабилност и предвидимост. САЩ обаче кой ги управлява?!?

    Коментиран от #38

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Винаги

    58 3 Отговор
    когато се дава пример с кубинската криза, никога не се посочва причината. А тя е, че американците разполагат атомно оръжие в Турция и СССР просто отговаря реципрочно.
  • 18 deaf

    9 31 Отговор

    До коментар #13 от "Ами":

    През 1988г. Стопанска милиция пише в доклад,че хладилният завод "Мраз" в София не може да произведе още 10 000 хладилника,защото "Кремиковци" не му е доставил ламарина! Те колко е била "планова" комунистическата икономика! Защо "Кремиковци" не е произвел ламарина - не знам и няма значение. Но е факт че такава простотия не може да се случи в капиталистическа икономика. Освен ако политиците нарочно не го направят... Но това е друга торта...

    Коментиран от #21, #52

  • 19 Грульо

    7 7 Отговор
    Уж врагове, а Путин и Байдън ходят в едно и също зелено, климатично и ковитно гърне. :D
  • 20 всъщност

    16 8 Отговор

    До коментар #9 от "6969":

    На световния "елит" няма да му бъде разрешено да унищожи планетата! Висшите същества, които ние наричаме извънземни постоянно наблюдават Земята(включително и тук на място, не само от разстояние)и са готови да реагират(вече са го правили неведнъж)при сериозна опасност за планетата Урантия(галактическото име на Земята)! Няма да позволят на някви вчерашни дрисльовци, каквито общо взето са представителите на човечеството да унищожат красива и подредена планета като райско кътче на възраст около 4.5 милиарда години.......По-скоро ще заличат човечеството(или по-голямата му част), а на малкото останали(които ще са подбрани неслучайно)ще се даде шанс да продължат човешкият род на тази планета, като обаче начинът на организация на новото общество ще бъде много по-различен от досегашния който познаваме. Следете какво ще се случи в края на тоя месец в краварника, предстоят много интересни и важни събития, предсказани от сериозни хора преди доста време! И това ще е началото на края за човечеството в този му вид! Висшият Разум на Вселената, който наричаме БОГ ще подреди нещата така, че да сложи ред на Земята и всички нейни обитатели ще трябва да се съобразяват с новия порядък. Да се надяваме и да се помолим БОГ да запази България и достойните българи и да ни поведе към по-хубавия и добър свят който ще се възцари на Земята, когато приключи с ликвидирането на сегашния крайно вреден модел на съществуване!
  • 21 Само питам

    35 2 Отговор

    До коментар #18 от "deaf":

    А аз съм виждал празни рафтове и в Испания .А липсата на лекари,инженери,шофьори към успехите на капитализма ги слагаш.Лесно е без да имаш собствени кадри да крадеш готови такива .Странно ,но във футбола плащат пари при смяна на клуб,а не съм чул капЕвропаили ФАЩ да се бръкнат с някой лев за да заплатят на МА,ВМЕИ,СО"МАТ" и т.п.за обучените кадри .
  • 22 БОЛШЕВИК 🌟

    33 4 Отговор
    Ние къде сме живяли при социализма, някои по-малко, накои повече и сме видели и при онова време и гледаме сега. Никога няма да се примирим с несправедливостта и експлоатацията на капитализма в днешно време. И във всеки един удобен момент ще нанасяме по един пирон в ковчега на капитализма.

    Коментиран от #30

  • 23 Всички знаят

    23 0 Отговор
    Глупави властолюбиви демагози управляват всички влиятелни държави по света! Диктатура или псевдо демокрация! Няма друго!
  • 24 Всички знаят

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ами":

    Без задължителна смяна във властта (крайна мандатност) всяка власт се изкористява!
  • 25 3.14К

    8 1 Отговор
    Чеков, защо не напишеш какво казва в личният си дневник Ашли Блейзър. Как като малка с нея се къпе баща и и тя описва случая, като срамен душ.
  • 26 Сесесере

    6 4 Отговор
    КАКВА ВОЙНА БЕ ДЕЙВИД РОКФЕЛЕР ОТИВА В СССР 1972 ГД ДА СЕ ДОГОВОРЯТ ВСИЧКО Е ИЗМАМА ТЕ СА ЗАЕДНО ТА ДО ДНЕС

    Коментиран от #42

  • 27 ??????????....

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "deaf":

    А каква е била?????
  • 28 прохфэсорче

    2 8 Отговор

    До коментар #11 от "Професора":

    удари адин "тройной"съ упокоиш чи млогу си нервна
  • 29 Не, на политика разделяй и владей

    2 11 Отговор
    А с национализъм " разпадът "на Европа,избежен ли е? Та нали на национализъм се дължат всички войни! Европа отдавна е мулти етнически континент! Нима от една шепа бежанци,ще се разпадне,между другото и тя виновна с политика,да бягат хората от родните си страни! Не от бежанците ще се разпадне Европа,а отново задаващия се национализъм,от който никога не е видяла добро!

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ивелин

    17 1 Отговор
    Защо всички народи и страни трябва да бъдат като англосаксонците. Техният начин на мислене тяхната култура традиции манталитет трябва да е като техен. ( Послдните години вече и това го няма). Другите наради нямат право на своя култура и традиии. Постояно повтарят думата " демокрация" което особено в Америка я няма въобще тя е най-тоталитарната страна в света.В това "Световно зло" не народът избира ( трябва да си елиментаен наивен глупак за да вярваш) малък кръг хора избират Президента им. Най-вече Големите фирми които управляват страната и всичките им държавни структури. С народът няма нищо общо и на кого е нужно тяхно мнение.И всички страни които възприемт технит нчин на живот са " демокртични" а останалит не са .
  • 32 Перо

    5 4 Отговор
    В противоречие с всички правила на ЕС и другите развити демокрации се приемат икономически мигранти в ЕС,по лична покана на Меркел! Следва всички незаконни мигранти да бъдат депортирани в Германия от Беларус. Ако Меркел се отметне,Беларус да си ги осиновява,защото те са ги приели и не членуват в ЕС!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Войните

    15 0 Отговор

    До коментар #29 от "Не, на политика разделяй и владей":

    в света се водят не от национализъм, а от алчност и желание да се присвои чуждото. Особено в последните 200 /300 години. Едни и същи родове банкери ги подпалват като финансират и двете страни, а после решават коя е по - изгодно да победи. Сега са се окопали в САЩ и държат ФЕД - частна собственост.
  • 35 Кумчо Вълчо

    8 2 Отговор
    Чеков чеков . изкукал си пич , сори .
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ивайло

    0 2 Отговор
    Лошите условия на живот в някой страни, превръщат голяма част от жителите им, да бягат и да емигрират в страни с по хуманни, по справедливи и по демократични условия на живот. Такива, каквито в нашата страна също се налагат, след загубата ни, на студената война!
  • 38 Някой

    0 15 Отговор

    До коментар #15 от "Край":

    Чети повече, но не от Facebook, или която и да е социална медия. Чети история, чети книги, и официални документи. Иначе изглеждаш смешен с поддържане на утопията за световна конспирация. А що се отнася до Русия, това е империята на злото! Никъде в демократичните общества няма политик който да е управлявал две десетилетия както Путин. Няма такава възможност заради самата демокрация, защото иначе се превръща в диктатура, това което в момента става в Русия. Западната демокрация няма да допусне такъв модел на политическо управление, защото последиците ще бъдат опустошително съкрушителни!
  • 39 ккк

    5 0 Отговор
    Б. Чеков, ако приемем, че всичко написано от теб е вярно, защо Китай развива така успешно своя комунизъм, с тенденция да бъде новият световен лидер? Защо всички като теб са толкова късогледи и си въобразяват, че като четат руска преса, разбират политиката на руснаците?
  • 40 rusnak

    14 0 Отговор
    Само да спомена на автора, че "Западната цивилизация" за последните около 2000 години е изтрепала в собствена угода и рахат, над 1 милиард население на планетата... Само наглосаксите ликвидират около 200 милиона китайци в опиумните войни.. да не говорим що чернокожи от африка помляха а сега искат ние да стоим на коляно заради тях...
  • 41 Глупости

    6 0 Отговор
    Лъжете на килограми. Пълни глупости, Октомврийската революция не е руска ,а проведена от западняци, предимно евреи и чужда банка, ограбили Русия, убили царското семейство, няма руснаци в организацията на тая работа, това е може би втората цветна революция, след френската революция, руснаците даже не знаеха къде са погребани царското семейство.
  • 42 гкдфхс

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Сесесере":

    По скоро днес Русия също е част от този кръг на световните господари, но в подчинено положение, както всички останали държави, вижте примера с ваксините и други подобни примери, Русия вършат всичко онова, което върши ЕС и щатите и другите държави, има хора, които командват какво да се върши по света, за тях народа не е важен, въпреки, че създателите на всички блага и всичко около вас - са работниците и работещите, а не свръхбогаташите, това е.
    Това противопоставяне не е добро , ще донесе само страдания, мъки, сълзи, омраза, нещастия, смърт, нищо добро и никаква полза няма от него.
  • 43 хйкдйх

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДжафДжаф":

    Влез в Тубата и разгледай, има много документални филми и интервюта, американския народ също не се чувстват добре и свободни от тази система и се страхуват, те също живеят в страх, дори президентите им се страхуват панически, начина на управление е грешен и нехуманен.
  • 44 Кан Ювиги

    2 1 Отговор
    Новите хуни яростно настъпват към Европа, сегашната Римска империя в лицето на ЕС я грози съдбата на античната.
  • 45 помнете

    5 0 Отговор
    ! ВЪН янките от България и ЧЕРНО море !
    14 нoeмври 1943 гoдинa e eдин oт нaй-тeжкитe дни
    зa Бългaрия пo врeмe нa Втoрaтa cвeтoвнa вoйнa.

    Нa тaзи дaтa бритaнcкитe и aмeрикaнcкитe cили
    прoвeждaт първo мacирaнo въздушнo нaпaдeниe нaд
    бългaрcкaтa cтoлицa.

    Тoчнo в 12,30 ч. 137 caмoлeтa ​- 91 бoмбaрдирoвaчa
    B-25 Мичъл и 46 изтрeбитeля „Лaйтинг“ aтaкувaт
    Coфия. Нaд cтoлицaтa ca пуcнaти oбщo 563 бoмби.

    Рaзрушeни ca 47 cгрaди и пocтрoйки. Убити ca 59
    души и ca рaнeни oщe 128 бългaри. Убити ca 56
    грaждaни, 1 пoлицaй и 6-имa вoeнни. Тeжкo ca
    рaнeни 49 души, лeкo рaнeни ca 79. Cрeщу
    прoтивникa излитaт 17 бългaрcки изтрeбитeля Мe-109
  • 46 бай Бай

    3 0 Отговор
    Ко беше , Ко стана ! Това ли искате ?
    Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956
  • 47 Помнещ

    4 0 Отговор
    Само дето кубинската криза е в отговор на поставянето на американски ракети с ядрен заряд в Турция - край границите на СССР...
  • 48 CIEDYman

    3 0 Отговор
    Капитализъм е: Негативите се национализират (за да ги плащат народите - обикновените хора), а позитивите се приватизират (от шепата богаташи - хитреците, експлоатиращи същите тези обикновени хора). Борбата за ресурси (природни, енергийни, човешки) за задоволяване на ЕГОТО (лакомията) на вторите рано или късно ще затрие Земята.
  • 49 Роко

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "Професора":

    Професорче отново пишеш врели-некипели. Много се кефя когато хора като теб започнат да ми цитират антикомуниста Оруел без да са разбрали и една дума от написаното от него. Оруел е забранен автор в СССР (за разлика от лошият запад) за притежание на негови книги се отивало задълго на студено (да работиш като роб за изграждането на социалистическото отечество). И това е защото пише за истината за комунистическия рай с който се запознава в Испания като интербригадист. След Испания става краен антикомунист.
  • 50 Само минавам

    4 0 Отговор
    Доста манипулативни бръщолевения. Например за физическото отстраняване на опозицията. Американците си убиха действащ президент. И да не ми говорят за пазарната срещу плановата икономика. Като гледам най-пазарните държави са с най-голям дълг. Не може никакъв икономист да ме убеди, че това е правилно. Така, чрез натрупване на държавен дълг към частни банки(определени) се дават едни социални придобивки на хората. Същото както хората хранят прасета за да ги заколят.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Хайнрих Х.

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "deaf":

    То се случва в момента, снали розовите очила.
  • 53 ЕДна

    3 0 Отговор
    Няма студена война. И Русия и Запада играят в един отбор. Само се правят, че се карат. Нещо като нашите партии.
  • 54 В.В.П.

    1 0 Отговор
    Фалитите ги има и на изток ,запад ,север ,юг..Едно към едно !!.Само че ,мощната машина на пресата ,те кара да се съмняваш ,в това и онова ,и в живота и смъртта и медицината...Напоследък .!.Вили бранд под натиск от Администрацията на САЩ,и Кенеди ,издига ,,Стената,,Част от Студената война...Защо я вдига??.9 год.след смъртта на Сталин..Защо са тези ,кльонове,по границите и сега..??.Уж ,ще махаме граници ,пък се строят нови..НАТО ,САЩ и ЕС,,искаха да докарат демокрация,в Близкия изток,,Сега поемете си демократичните клетници..!.
  • 55 psf

    1 2 Отговор
    Емигрантите трябва да знаят, че благата, които се очакват да получат, като стигнат в цивилизованите страни, са вече източени във вид на помощи, към загубилите "Студената война", бивши социалистически страни и за тях не е останало нищо за облагодетелстване! Имено това е причина за недоволството и негостоприемството, към новодошлите!
  • 56 В.В.П.

    2 0 Отговор
    Имал съм фирма Ив България и на запад от България..Фалирах в 4 случая,щото не си правих добре плановете..Винаги ,преди всичко трябва един добър план..Сега работя на черно ,,Не плащам данъци..И пак ще фалирам..!!.Фалитите са нужни за капитализма.!!
  • 57 В.В.П.

    2 0 Отговор
    Фалитът е неизбежен..Отръскваш се от много плащания и ,дългове,Много е на мода в Демократичния свят ..Това също е ,планова икономика,,