24 Ноември, 2021 13:00 2 252 10

Затулената трагедия в село Рояк

  • рояк-
  • пожар

Ефирът се задъха пред абсолютно непоносимата гледка от останките на изпепелените тела

Затулената трагедия в село Рояк - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пожарът и трагедията в дома за възрастни в село Рояк се затули от ужасната новина за гибелта на хората в автобуса от онзи прокълнат път.

Това коментира във "Фейсбук" Юлияна Методиева.

Ефирът се задъха пред абсолютно непоносимата гледка от останките на изпепелените тела. Нормално. Чудовищната гибел на македонските пътници, между които има и деца не може да не предизвика масов отклик на състрадание и новинарска отзивчивост.

От старческия дом в Рояк са изведени оцелелите четирийсет и няколко души. Щели да ги настанят в хотел, да са нахранени и на топло, казаха от държавата. Докато дойдат някои от близките им да си ги приберат. На тези, които нямат, ще им потърсим покрив.

Много мои приятели, включително аз самата, сме настанявали родителите си в повече или по-малко приемливи за последните дни от живота им хоспис, или старчески дом. Изповядвали сме невъзможността да ги гледаме в любимите им стаи с книги и цветя, защото…ставали опасни за себе си. Имали нужда от медицинска грижа, от лекар, който да им мери кръвното и да им слага катетър. Тънка е границата отвъд която всяко обгърнато с уж обич действие за родните ти баща и майка, се превръща в безчовечие щом си оставил чуждия да поднесе на старческите устни чашата с вода.

Клетниците от дома в Рояк изпадат като първа новина не само защото масовият гроб на "Струма" събра няколко държави да поделят вина и отговорност, а защото те са ничии. Загиналите от пожара възрастни хора във варненското село първо са изпаднали от милостта на онези, които са родили, техните синове и дъщери.

Един бойлер, едно късо съединение и животът свършва. Пожарът се разпалвал с минути защото домът се намира в преустроено училище с дървена конструкция. Представяте ли си какъв край? Далеч от сърцата на децата ти, под дървения покрив на училището, забутано някъде из Варненско.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SH BG

    31 6 Отговор
    Амчи нали тази мода да се изхвърлят родителите на бунището дойде точно от прехваления Ви Запад бе ДойчеЗеле...!!!

    Ха, ха, ха... :::)))

    А болшинството от българите все още си ги гледаме и се грижим за тях до последно...!!!

    Дааа...!!!

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Българка

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "SH BG":

    Кой ти постани минус!??!

    Коментиран от #3

  • 3 Display

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Някой който си е изхвърлил неговите родители, по евро-атлантически..........
  • 4 гост

    13 2 Отговор
    Чакай малко, аз съм завел две от моите баби в дом тогава, когато вече нямаше накъде. Поживяха няколко месеца и починаха, вероятно не им се е живяло повече, не знам, вероятно е психика.
    Но когато младите си ударят камшика да се правят на светски хора, възръстните закъсат и не могат да се грижат за себе си, как ще стане да се грижат за старите? Аз въртях години наред две инвалидизирани баби, инвалидизирана тъща, семейство, две деца, работа. И това може да го правиш известно време, ако си мислите, че е безплатно, не е, плащаш 800лв - пенсията, ако си мислиш, че имах свободни 500лв, нямах, ама инвалидизиран човек на легло има нужда от постоянна грижа и то санитарна и медицинска, каквато има в дома, като не остане никой какъв избор имаш? За условията в дома е друго, там си има органи за сезиране.
  • 5 Такова е управлението на Радев

    8 6 Отговор
    Анархия цари в България!
  • 6 А бе невежа

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "SH BG":

    в държавата винаги е имало домове за стари хора, това че на времето всичко беше табу не те оправдава,за неграмотността ти !
  • 7 ВАНГЕЛИЯ

    5 0 Отговор
    МИСИРКИТЕ ОТ ВСИЧКИ МЕДИИ Я ЗАТУЛИХА. ДА ИМ СЕ ВРЪЩА!!!!! ДЕСЕТОКРАТНО ДА ИМ СЕ ВЪРНЕ!!!!!
  • 8 дядо георги

    1 0 Отговор
    който иска да види каво е старчески дом; да види този на гара провадия
  • 9 незнайко

    0 0 Отговор
    А какво да ги правят тези училища, които се затвориха ? Училището не е виновно !!! Виновни са от противопожарна охрана които са РАПИСАЛИ ПРОТОКОЛИТЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ !!! Иначе да направиш магазин в гараж ти ВЗЕМАТ ЗДРАВЕТО !!! Сега няма да чуете, че ще разследват предписанията за пожароизвестяване,които са задължителни в тези домове !!!

    Коментиран от #10

  • 10 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "незнайко":

    Някой обърна ли внимание, какви са тези прозорци гледащи под покрива на снимките които показват ???