Last news in Fakti

15 Декември, 2021 17:05 4 423 26

Кирил Петков и неговата харвардска политическа теория

  • кирил петков-
  • коалиция-
  • управление

Този подход не гарантира успех, но ако Петков наистина възнамерява да го приложи, ще постъпи умно

Кирил Петков и неговата харвардска политическа теория - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тончо Краевски за "Гласове"

Интервютата на Кирил Петков бяха започнали да стават все по-интересни в дните преди гласуването на кабинета. Особено тези по радиото. Колкото повече се приближавахме до успешното сглобяване на кабинет, толкова повече Петков ни споделяше в подробности своите политически възгледи. Интервютата му при Константин Вълков в Дарик и при Силвия Великова в БНР, при внимателно слушане, могат да ни кажат много за идеологията на новия режим.

На мен ми се струва обаче, че ние не сме привикнали да интерпретираме думите на българските политици твърде буквално. Освен ако не се касае за битовизми, криминални свързаности, управленски рокади, издигане на кандидати и прочее. Тогава слушаме и възприемаме буквално: този и онзи имат такава или онакава връзка, този или онзи ще си подаде или няма да си подаде оставката, ще се или няма да се кандидатира за нещо и така нататък. Затова и фокусираме вниманието си върху такъв тип въпроси. Останалата част от интервютата обикновено е запълнена с егоманиакални тиради и словесни еквилибристики. Не че речта на Петков е лишена от такива, но той ни разказва и нещо повече, ако сме склонни да чуем. Това е един вид американски политически етикет: да се крие истината на явно място. Ето как изглежда харвардската политическа теория.

1. Чегъртането

“Тези два процента… които могат да са всичко… те отиват там, където правилата ги насочват, където те могат да максимизират своя статут в обществото… Ако много от мафиотите, които 90-те години са се образували в България, се бяха родили в Калифорния, щяха да станат предприемачи на стартъпи, мултимилиардни компании в момента да управляват… Нашата задача е същите два процента… ние не трябва да ги заменим… същите 2% да решат, че за продължат да просперират в България, трябва да променят начина по който си правят бизнеса… Аз не казвам, че ще хванем всичките в затвора, ще ги вкараме… не, аз казвам, че с новите правила, където корупцията се толерира на нула процента, същите хора ще трябва да измислят как да бъдат успешни…” - Кирил Петков, 04.12.2021 пред “Дарик”

Смяната на властта в България е сложна задача. Всички нови се опитват да уцелят баланса между това да се разправят с предишното управление достатъчно показно, за да черпят легитимност, но и достатъчно меко, за да не влизат в безкрайни вендети и да не ги навлекат някой ден на собствената си глава. С други думи, проблемът за разправата с бившите е най-вече проблем на екранната драматургия. Преди повече от десетилетие Борисов произведе телевизионен шедьовър с акцията по арестуването на Алексей Петров, което му осигури голям обществен кредит за дълго време.

За Кирил Петков обаче това е проблем на политическата философия. Той дава за пример икономиста Йозеф Шумпетер, който смятал, че всяко общество се движи напред от едни определени 2% най-талантливи и най-кадърни хора. (Вече как и от кого са били определени двата процента, съответно дали вие попадате или не попадате сред тях, Петков не казва). Ала тези два процента се стремят към богатство, което да отговаря на самочувствието им и ще направят каквото е необходимо, за да го постигнат. В теорията на Шумпетер явно бездарните хора нямат същата страст към парите, затова лесно се различават от талантливите по своята бедност. Тази взаимовръзка работи в двете посоки, както посочва самият Петков, когато казва, че ако бяха родени в Калифорния, българските мафиоти от 90-те години щяха да бъдат мениджъри на мултимилиардни стартъпи. (Това изречение щеше да бъде непростим скандал, ако бе произнесено от всеки друг български политик, но историческият момент принадлежи сега на Кирил Петков и той може (все още) да казва каквото си иска. Именно затова е интересно, не заради двойните стандарти, а заради рядката възможност да надникнем в сърцето и разума на човека).

Правилата на играта само посочват на природния талант попрището и поведението, което може да му осигури богатство. Ако правилата на играта позволяват на наркотрафикантите да карат скъпи коли, талантливите 2% от децата ще искат да стават наркотрафиканти, затова Петков привижда като своя политическа задача да се променят правилата така, че същите хора да продължат да заемат водещата си роля в обществото, но съобразно нов морал и нова естетика. Те трябва да спрат да крадат и да изглеждат като мутри, като вместо това станат модерни стартъп предприемачи. Това е странен триумф у нас на една цинична неолиберално-дарвинистка идеология, според която богатите са природно талантливи и затова ще бъдат богати винаги и във всяка система.

Например Божков и Пеевски са родени гении и те ще ни доминират във всички възможни светове (има нотка на богословстване в тази мисъл), затова единственият ни избор е да се опитаме да въведем правила, които да подобрят козметично елита, на който сме осъдени от природата, така че децата ни (ако се случи и те да са гении) да искат да подражават на стартъп предприемачи, а не на мутри. Интересна е офертата на Петков към нас: не да отстраним олигархията, а да променим олигархията. "Продължаваме промяната" означава да продължим промяната на елита в посоката, в която така или иначе е тръгнал: на Запад.

Стига да спазват новите правила и новата мода, старите "два процента" няма да бъдат чегъртани.

Това не означава чадър срещу преследване за стари схеми, нито гаранция за успех в новите схеми, но означава, че няма да има целенасочено обезглавяване на досегашния стопански елит. По-скоро звучи като откриване на всеобщ и меритократичен конкурс за попълване на "двата процента", в който на досегашните не им е забранено да участват. Нещо като Squid Game за олигарси, които са затънали в дългове към обществото.

Този иновативен подход към чегъртането крие и неочаквано сериозна заплаха за ГЕРБ и ДПС; те разчитат, че ще могат да се мобилизират в отговор на чегъртането, но ако се окаже, че пътят към конформиране с властта е открит, много от близките до тях “играчи” може да се преориентират към новите силни на деня. Има известна реалистична представа за справедливо управление в тази идеология, но аз не съм сигурен, че този тип справедливост е органичен за българското общество.

Това, не е ли идеята на Петков? Продължение на Бойко Борисов с по-съвременни средства? Борисов успя да изведе "двата процента" на ново стъпало, спря по-примитивните форми на насилие, въведе някакъв формален ред за преразпределяне на обществения ресурс и отвори въпросните "два процента" за Европа. Той стигна дотам, докъдето му позволяваха материалните исторически условия; после, когато условията се подобриха достатъчно за нов еволюционен скок, той вече беше твърде стар и вграден в съществуващия ред, за да го реформира повече. България под управлението на Кирил Петков, също като под управлението на Борисов, няма да дочака възмездие против елита си. "Леви цели с десни средства" означава тъкмо това - нашето развитие като общество да пристъпва търпеливо подир развитието на "двата процента". Когато те са готови за скок в бъдещето, тогава ще скачаме и ние. Може да са малко мудни, но това сигурно е защото са необикновено талантливи. Техният състав не се поставя под въпрос, не се проблематизира как са попаднали там, приема се обяснението, че така е отредила природата. Макар самият Кирил Петков да се изпусна, че все някой изработва правилата на играта.

2. "Коалицията"

“Синхронът се координира от мандатоносителя. Ние предлагаме да имаме съвет на експертите по теми и когато един проблем не може да се реши на експертно ниво, той да се качи на лидерско… Затова беше толкова важно да обсъдим политиките, които искаме да постигнем, защото в момента вече всеки ден министър ще се изисква от него да постигне резултатите, на които сме се съгласили. Той не е свободен да прави това, което иска… неговите действия трябва да бъдат в рамките на коалиционното споразумение." - Кирил Петков, 05.12.2021, програма Хоризонт

Към ден днешен е ясно на всеки трезв наблюдател, че коалиция всъщност няма. Медиите, водени от навик, нарекоха разговорите между четирите партии "коалиционни преговори", защото звучи някак логично да е така. Този медиен дискурс обаче скрива реалната политическа конструкция, която Петков и Василев сглобиха. Конструкцията не е коалиционна, тя е акламационна; не е "съграждение" на равнопоставени партньори, а е "прогласяване" на "Продължаваме промяната" за партия с ръководна роля в новото управление. Обяснението, че това се прави, защото ДСБ и ИТН не искат да се съединят формално в коалиция с БСП е несериозно и плитко.

Лидерите на четирите партии не само не положиха подписите си под общо споразумение, но и не се срещнаха заедно да разговорят. Петков изрично потвърди, че четворна лидерска среща не е имало. Напрежението по повод коалирането с БСП беше реална пречка в предишните два парламента, но тази тънка формалистична хватка, с която сега беше уж потушено, няма да повлияе на избирателите: в техните очи коалицията си е коалиция. Отделянето на споразуменията не е послание към нас, а представлява практическо уреждане на вътрешните взаимоотношения на новата власт. Показателно е, че четворна среща имаше само на експертно равнище, но не и на политическо.

Петков загатна, че така ще си остане и занапред: експертите ще разговарят за програмата, а към лидерите ще се препращат само проблемните казуси, ако и когато възникнат (и пак не се уточнява дали препращането ще е към четирите страни заедно, или само към лидерите, които са засегнати пряко от казуса). В духа на буквалното тълкуване, което предлагам, аз смятам и че самият текст на споразумението не е (само) пиарски текст. Той записва формалните ограничения пред исканията на партньорите. Каквото са успели да си договорят на експертните преговори, това ще получат и нито карфица повече. Ако някоя от страните се е опирала на мисълта, че всичко това е за пред хората и че договарянето ще продължи и занапред, то тя е допуснала грешка.

В момента, в който поискат коментар върху програмата на правителството, Петков ще им размаха споразумението и разговорът ще приключи. А какво да кажем за архитектурата на правителството? Министрите в кабинета няма да представляват партиите, които са ги номинирали, а ще бъдат "министри на България", така казва Петков. Тук отново рискуваме да пропуснем какво ни се обявява всъщност. Министрите тъй или иначе са "министри на България" по конституция.

Това, което Петков ни казва е, че те няма да могат да ползват гърба на партиите си, нито пък партиите ще могат да разчитат на тях да прокарват политика. "Министри на България" ще означава, че те ще отговарят единствено пред премиера и този израз не може да се тълкува в никакъв друг смисъл. Те са само "номинирани" от партиите, но всъщност само министрите на ПП са в собствен смисъл "министри на ПП". Като добавим и институционалните рокади, с които оперативния и финансовия ресурс беше концентриран предимно в министерствата на ПП, картината се подрежда перфектно и не изобразява коалиция.

Използвайки оръжието на процедурата и формата, Петков и Василев постигнаха онова, което Слави не успя - създадоха йерархична конструкция, в която те ще имат авангардна роля, а партньорите им ще споделят поравно единствено негативите. Тяхната (шумпетерианска!?) концепция за елитарна демокрация се проявява и в строежа на самия кабинет. Една партия, която има само половината депутати от мнозинството, ще бъде главата на управлението; малките партньори няма да представляват директно избирателите си в изпълнителната власт, а ще ги представляват вторично, като делегати, които ще акламират Петков за водач.

Думите на Трифонов, че не е участвал в “пазарлъци” всъщност означават, че той не се е пазарил от името на своите избиратели, а е приел безпрекословно първенството на ПП. Някак си стана престижно да не се пазариш и в това няма нищо демократично. Разбира се, Петков и Василев експлоатираха и простите дадености след последните избори - електорални спадове, изтощение в организациите и рухнал диалог в лагера на промяната - за да наложат господството си. Но го направиха деликатно, находчиво и сразяващо.

3. Македония

“Така темата за историята, която също не трябва да се игнорира, ще стане една от темите, няма да остане единствената тема… И тогава готовността за компромис по някои от темите, които са важни… би трябвало да са по-лесно разрешими… Ако твоите бизнес лидери казват: “искаме, трябва да работим, ето доставчици от България, ето клиенти от България”, може би ще си готов да смениш текстовете в учебниците си, ако си министър на образованието на Македония…” - Кирил Петков, 04. 12.2021, Дарик радио

В медиите се разви паралелно и друг дискурс - този за предстоящото обръщане на позицията за присъединяването на Македония към ЕС. И тук обаче може да се долови нещо повече при внимателно слушане. Тезата, която разви Петков в "Дарик" е, че преговорите трябва да се разделят на последователни стъпки като се започне от икономиката и инфраструктурата, а историческите разногласия се оставят за накрая. Това е правилен дипломатически подход, по учебник.

Според Петков бизнес възможностите за македонските "два процента" ще ги мотивират да окажат натиск върху властта да бъде по-диалогични по историческите въпроси. В икономическо отношение България е по-голяма и по-развита, затова ще бъде по-силната страна в тази прегръдка и ще може на финала да получи отстъпките, които иска.

Този подход не гарантира успех, но ако Петков наистина възнамерява да го приложи, ще постъпи умно. Това отдавна е мнението на повечето сериозни експерти по балканска политика, но както знаем, дипломацията на Балканите рядко се прави от дипломатите и много по-често от службите за сигурност, които нямат политическо мислене. Ако успее да поднесе изненада в това начинание, кабинетът на Петков ще бъде една крачка по-близо до пълен мандат.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изумен

    8 26 Отговор
    Българи! Сънародници! В нашата страна се случи нещо може да се каже революционно и нещо уникално! Новите управляващи замразиха цените на тока и водата! За първи път от 1 януари новата година няма да бъдат увеличени цените на Ел.енергията както всяка година от 12 годишното управление на ГЕРБ. Да, всички помним че тогава ел.енергията бе увеличавана всяка година тогава от 1 януари и 1 юли. Борисов лятото на 2009 г.завари от Станишев цени на киловат от 9 ст.и след като всяка година по 2 пъти увеличаваше цените сега е близо 24 ст.дневна ел.енергия. Не само тока за битовите клиенти е замразен а цените на водата! Нека си спомним как лятото на 2019 г.кабинета Борисов -3 увеличи шоково цените на кубик вода от цени 1.70-2.20 лв.в различните градове до цени 3.80-4.20 лв. А сега при тази световна енергийна , финансова и здравна криза новото правителство дава глътка въздух на населението. РЕСПЕКТ

    Коментиран от #8, #24

  • 2 ⚜️Просветен⚜️

    38 8 Отговор
    Честно , този изучил ли го е Харвард от първи до последен курс или е минал от там за няколко семестъра , колкото да го дресират и подготвят за инфилтрация? На мазен троянски кон ми прилича !

    Коментиран от #15

  • 3 Последния Софиянец

    7 30 Отговор
    Мачкай Кирчо!

    Коментиран от #9

  • 4 КОТарАК

    14 0 Отговор
    има да вида упраление-правилно и грешно! всичко друго са алабализми -ляво дясно и по средата..за политолози и философи дървени
  • 5 Стига

    12 1 Отговор
    дъвкахте Харвард вече , че и "Харвардска политика" ?
  • 6 Байконур

    15 6 Отговор
    Извън Орбита си Кириле.Корегирай говора и взимането на решения .
  • 7 мдаааа

    7 1 Отговор
    Гласовете ... И Тоа чува гласове ..
  • 8 Ошашавен си

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Изумен":

    Не изумен ...🤭 Ветото е прегласувано ..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Просто Киро

    17 9 Отговор
    Или простия, кой както иска да го чете, ама няма да се промени нищо!Това отроче на бивш член на ДС, една жена каза, че даже бил прокуден в Канада с едно от онези интересни куфарчета, дето се раздаваха на свои хора😄😄😄Та, мислите ли, че той е по-различен от татьо си?!Златният телец грее в очите му и ви вижда само като ходещи монети, вЕрвайте му!😄😄😄
  • 11 Простокирова

    6 0 Отговор
    Аз толкоз дълга реч няма да успея .
  • 12 Кози

    14 0 Отговор
    Добре написана статия със смислени разсъждения.
    Що се отнася до Киро, времето ще покаже
  • 13 Хари хари

    13 1 Отговор
    То акъл не се иска, те му нареждат какво да прави, във Италия има много увредени хора от вакс.
  • 14 ПСР

    4 13 Отговор
    Една страшно напудрена,"високо интелектуална"статийка.От която лъха,между редовете само злоба и носталгия по безгрешният корифей,ББ.Толкова префърцунено,с претенции,четиво,отдавна не бях чел.Изводът е-Борисов плаща и на"интелектуалци",досущ като този автор.Ех,списвачо,викаш,рахат си беше преди 3-5 години......
  • 15 От Швеция

    6 8 Отговор

    До коментар #2 от "⚜️Просветен⚜️":

    А вие господине, сте като лисицата ,
    не могла да достигне гроздето и
    и казала, че е кисело!
    Факта, че неразбирате ,за какво говори Кирил Петков,
    ме кара да мисля, че сте тотално "аут" от темата
    за Европейски ценности и политика в 2021 година!
    Проблема за мен е, не какво говори Кирил Петков ,
    а има ли толкова много, които да го разберат и
    се обединят така ,че да променят най-сетне,
    корумпираната държава , България!
    Защото по-надолу от това,
    което ни докара Бойко Борисов,Доган и Пеевски
    е не възможно да се достигне ,
    дано държавата на мафията се разпадне ,
    под ударите на този различен от другите ,парламент,
    час по-скоро, за да стане нещо смислено,и да има промяна,
    без контрол над мафията в България
    промяната е невъзможна ,
    тук са нужни ,открити чистки ,
    на хиляди корумпета, във всички сфери то веднага! .

    Коментиран от #16

  • 16 чичо

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "От Швеция":

    Ти за Кирчо дето изкара 8 милиарда ваксинирани ли говориш?Е как да го разбереш такъв дето изкара ваксинираните повече от населението на земята.Той сам не се разбира,камо ли другите да го разбират.

    Коментиран от #20

  • 17 За протокола

    11 3 Отговор
    Кирчо Шмекерчето да си развива теорийките пред почитателките си, които се подмокрят като го гледат и слушат. Прави се на интересен, но това, което казва няма нищо общо с България и звучи по-скоро като индулгенция и откъсване опашката на гущера, отколкото като нещо сериозно. Защото неговите 2% не са станали богати и проспериращи с ум и възможности, а защото бяха назначени за такива и получиха капитали и подкрепа (законна и незаконна) от кръговете, които стоят зад преизбирането на Радев и налагането на Кирчо и Кокорчо в политиката. Да, говоря за десетките бивши агенти на зловещата Държавна Сигурност, както и на олигарсите, които ги подкрепяха и финансираха. Определено Кирчо бяга от темата и плещи за някакви теорийки и бла-бла. Искам да спомена и умни хора като Ал Капоне, и главите на разни мафиотски кланове, които въпреки, че са били в Меката на свободното предприемачество, са избрали да правят парите си по престъпен бизнес. И тук става въпрос за морал, който напълно отсъства в думите на Кирчо и сие и с който той очевидно прави компромиси, имайки предвид многобройните му лъжи, както и престъпните му действия покрай двойното му гражданство.
    Другите неща няма да ги коментирам, просто защото смятам, че незаслужено му се приписват качества, които няма.

    Коментиран от #22

  • 18 ComfortablyNumb

    4 5 Отговор
    Изумен съм от толкова малко коментари очевидно Ганчо нищо не разбира че това е програмно четиво. Не съм гласувал за Киро , дори ако мога да се изкажа така ни най малко не съм гласувал за него ... но съм впечатлен от правилния му подход.
    1. Теорията за 2% е самата житейска реалност. не разбирането и в България ( поради народопсиохоложки причинни ) води до това постоянно революционно брожение защото широките маси винаги смятат че заслужават нещо повече а са прецакани от 2% . В началото на демокрацията имаше едно четиво че борците не случайно са на върха на хранителната пирамида защото са възпитаници на спортни училища където се възпитават правилните качества за успех - борбеност, смелост, оптимизъм , стоицизъм, предприемчивост , постоянство и издръжливост и никакво "висше" не ги замества тия качества. 2-та % задължително имат тия качества ако сложиш и малко "уличен интелект" стават готови за върха какъвто и да е той - мафиотска структура в БГ или стартъп в Калифорния...
    2. Какво да кажеш тактически правилно изиграно от Кирчо. След провала на предните преговори водени от Слави всички ( БСП, ДБ и ИТН) бяха в слаби позиции с тенденция надолу ... какво да очакваш от добър играч като Киро освен да ги "закове" на мястото им.
    3. За Македония също е прав. Не нужно да дълбаем само в историческата тематика там трудно ще се случи нещо добра от наша гледна точка така както стоят нещата в македония , но междувременно докато ги държим с ветото можем да извоюваме
  • 19 ComfortablyNumb

    5 6 Отговор
    3. За Македония също е прав. Не нужно да дълбаем само в историческата тематика там трудно ще се случи нещо добра от наша гледна точка така както стоят нещата в македония , но междувременно докато ги държим с ветото можем да извоюваме някой други цели икономически основно от който може да се случи и чудото .

    За сега се случи и друго чудо доживяхме да видим министър председател от Харвард , дано Ганчо не пропусне тоя си шанс защото след него идва местен популист ала Бацо ... Ганчо нищо не вдява и е готов за следващата революция , но се надявам Кирчо да го из маневрира докато го изкара на бряг ... Ай хаирлия да е!
  • 20 От Швеция

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "чичо":

    Все още, си "офф"!
  • 21 Хари хари

    6 2 Отговор
    Тоз е дошъл да ни направи игленици, вече започна да изисква сертификати, няма да
    Изкара много той е тук за 5,6 месеца, да обърка държавата и ще избяга пак
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "За протокола":

    ........."двойникът"- български филм-комедия с големия Тодор Колев е точно случая с Кирчо...
  • 23 Политик ли.

    5 1 Отговор
    От всичко това разбрахме, че богатите ще им се създават условия да станат още по богати, а народът да му мисли. Ще купува европейсКи ток и газ с български пенсии и заплати. Европа налага общ европейски пазар, но не иска да налага общи европейски доходи. Кой ли има полза от това? Само не и българите. Нашите политици ги интересуват само собствените облаги. Синдикалистите също.
  • 24 Поздравите

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Изумен":

    са за ГЕРБ тяхна е идеята. Щяха ли пп да се сетят нещо по-умно
  • 25 Чипът

    2 0 Отговор
    Скука. И на тоя либераст скоро ще му отгледаме задния номер. Вчера БСП/БКП извади тежките експерти против замразяването на цените. Скоро ще го катурнат
  • 26 Какво

    0 0 Отговор
    Се оказа - няма никакво значение каква партийна принадлежност имат родните министри / с изключение тези на ПП ПП/ . Всички парламентарни боричкания също май са без значение, ръководната роля не е на коалицията , а на Петков и Василев. Коментари на народните ни коалиционни представители върху програмата на правителството не може да има, неясно е и кой е изработил правилата на играта. Моделът хич не изглежда устойчив, но пък какво ли разбираме ние, които сме от останалите 98 процента и никакъв стартъп не ни предстои