Last news in Fakti

24 Декември, 2021 16:00 3 377 20

Дипломат за освобождаването на съветници от Външно: Изграденото може бързо да се срути

  • мвнр-
  • външно министерство-
  • теодора генчовска-
  • съветници

Владимир Шейтанов, фейсбук:

Дипломат за освобождаването на съветници от Външно: Изграденото може бързо да се срути - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

32 години след политическите промени в България, някой отново извади от гардероба скелета на политическия канибализъм. Темата е стара, с дълга идеологическа брада … По-стара от някои днешни политици.

Невежество и завист, или невежеството на завистта, впрегнати в услуга на чужди интереси.

Никога не съм работил в специалните служби на държавата. Нямам и сянка от конфликт на интереси. Работих като необвързан кариерен дипломат, но натрупах доста наблюдения за ролята на специалните служби в дипломатическия апарат на други държави. САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Швеция, Швейцария, Русия, Италия, Полша, Унгария – дано да не изпусна някого и неволно да го обидя… .

България също не правеше изключение. Разбира се не като МОСАД, МИ-5 и ЦРУ, или КГБ и ЩАЗИ.

Необвързаността на дипломата със специалните служби в действащата дипломация е по-скоро изключение. Ако трябва да сме откровени, това има и своите персонални неудобства… Но присъствието на специалните служби в дипломатическата е правило, а не случайно явление. Лишаването от подобни служители е не само признак на професионална неадекватност в напреднала фаза, но и правна неграмотност в остра форма.

Не мога да се сетя да по-добро доказателство за горното, от Решението на Конституционния съд на Република България по конст.д.№8 от 2011г. Номер на решение -11 Решение – 22.11.2011 г.

„1. Оспорените текстове на чл. 3, ал. 2, т. 1, т. 2 и т. 4 от Закона за дипломатическата служба предвиждат, че дипломатическата служба, ръководена от министъра на външните работи “планира, координира и осъществява външната политика; представя и защитава българските интереси в Европейския съюз и НАТО и допринася за постигането на целите и за развитието на тези организации; осъществява официалните връзки с акредитираните в Република България дипломатически и консулски представителства на други държави и мисии на международни правителствени организации”. По този начин те влизат в противоречие с конституционните текстове, които уреждат представителната функция, предоставена от Конституцията на държавния глава, както и с част от конституционните функции на правителството. Дипломатическата служба няма и не може да има самостоятелно значение за ръководството, планирането, координацията и цялостното осъществяване на външната политика. Тя е единствено специализирана администрация, която е подчинена и изпълнява политическите решения по ръководството и осъществяването на външната политика на конституционно установените органи. Дипломатическата служба подпомага всички държавни органи, които според основният закон са компетентни и отговарят за формирането и провеждането на външната политика и участието на страната в международните отношения – Народното събрание, президента на Републиката и Министерския съвет.

Конституцията на Република България не съдържа норми, които да се отнасят до изграждането и функционирането на дипломатическата служба. Основният закон не съдържа критерии за заемане на съответните дипломатически длъжности, нито за постъпване и назначаване в дипломатическата служба. Следователно тази материя е предоставена изцяло за законодателно уреждане от Народното събрание. Преценката каква да бъде законовата уредба на дипломатическата служба е предоставена от Конституцията на парламента, поради което произнасяне за конституционосъобразността на атакуваните норми не може да бъде извършено. Последните могат да бъдат оценявани единствено с оглед тяхната целесъобразност и законодателна стабилност.

При назначаването и освобождаването на извънредни и пълномощни посланици и постоянни преставители към международни организации е налице споделена компетентност между президента на Републиката и Министерския съвет, включваща “напластяването” на еднакви по съдържание и еднопосочни по направление волеизявления на два конституционно определени органа в държавата (Решение № 2/2002 г. на Конституционния съд). От друга страна, не са предвидени правни механизми за разрешаване на евентуално възникнали конфликти между тези органи, по повод упражняването на споделената им компетентност. Поради това те би следвало да се ръководят от изискването за сътрудничество и взаимодействие за постигане на общо съгласие. Противното би означавало блокиране на държавни функции в сферата на външната политика. Конституционно недопустимо е ситуациите, при които не е постигнато съгласие между държавния глава и правителството, да бъдат разрешавани със заповед за прекратяване на дългосрочна командировка от министъра на външните работи, който е член на правителството. Освобождаването от длъжност може да се извърши само с издаването на указ на президента що се отнася до извънредните и пълномощни посланици и постоянните представители в международните организации и с решение на Министерския съвет що се отнася до генералните консули на Република България.

Въведените забрана за назначаване, забрана за продължаване на заемане на публични ръководни длъжности в дипломатическата служба и допълнителни основания за прекратяване и трансформиране на съществуващи трудови или служебни правоотношения, установени чрез посочените текстове на Закона за изменение и допълнение на Закона за дипломатическата служба противоречат на принципа на правовата държава (чл. 4, ал. 1 от Конституцията), на принципа на равноправие на гражданите (чл. 6, ал. 2 от Конституцията) и представляват дискриминация, въведена със закон. Практиката на Конституционния съд на Република България определя, че принадлежността в миналото към структурите на тоталитарните тайни служби не може да бъде основание за ограничаване на конституционни права, и в частност за забрана за заемане на определена длъжност (вж. Решение № 14/1992 г. на Конституционния съд; Решение № 1/2005 г. на Конституционния съд; Решение № 11/2009 г. на Конституционния съд). Конституционният съд няма основание да се отклони от трайната си практика.“

Това решение на КС/РБ не може да бъде заобиколено когато се анализира освобождаването на кариерни дипломати като съветници на българския външен министър от 22.12.2021г. .

Като човек с известан правна култура, мога със спокойна съвест да „споделя“ …, че освобождаването е противоконституционно и като такова заповедтта на Министъра на външните работи е нищожна.

За втори път тази година, политическият процес в България поставя фундаменталния въпрос: колко струват призивите за правова държава, в която нарушенията на Конституцията не смущават самите управляващи?

Въпросът има и други измерения. За тях ни напомня историята на дипломацията. И не само дипломацията на Хенри Кисиндър и Сергей Лавров. Познавате ли министър Скубишевски? Знаете ли с какво остана той в историята на полската дипломация? Подобен бе и случаят с покойния министър Иван Станчов, който ни напусна преди няколко седмици. Те не допуснаха в дипломацията днешните грешки.

Наистина, всеки човек греши. Всеки има право на собствените си грешки, стига те да не са фатални.

Иска ми се да вярвам, че младите управляващи бързо ще се научат. Защото България даде заявка, че е тръгнала по нов път. Постигнатото досега не е малко и трябва да се цени. Но ако уроците не се усвоят всичко изградено може бързо да се срути.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шайтан арба

    27 25 Отговор
    Стига с тези ДС агенти, навсякъде са, навсякъде..
  • 2 Борислав

    38 6 Отговор
    Промяна е нужна във всичките сфери и вектори в Българската политика. Колкото по бързо се избавим от целият политически елит управлявал страната през последните 30 години, толкова по добре, но промяна а не подмяна!!!
  • 3 пожелание

    46 4 Отговор
    Всичко от последните 12 год. трябва да се изчисти ,защото мирише на леш и корупция !!!!!!!!!!!!!!!
  • 4 Тома

    30 18 Отговор
    Този като го гледам е също пенсионер + заплата
  • 5 Хахахах

    31 2 Отговор
    Пендаровски, президентчето на РСМ, простете, бъдеща Източна Албания, казал, че няма да преговарят за историята и миналото им до 1945. Ми тогава и ние няма да преговаряме за членството им в ЕС. Плашел се милия Пендаровски, че България им готвим гръцки сценарий. Албанците в Тетово и Скопие такъв сценарий ще им направят на маймуните, че Албания и България ще имат ГКПП при Велес, на Вардар. Те шиптърите са 42%, след макс 7-8 години ще са над 50% и изобщо няма да му чакат и да му мислят... Само като се обединят след 1-2 години всички албански, турски, цигански и мюсюлмански партии в РСМ, и като си направят едно правителство без маймуни/македонци в него, на макетата ще им се стъжни живота.
  • 6 Шейтан

    5 13 Отговор
    = дявол .
  • 7 Още

    17 15 Отговор
    преди 30 години тези шейтани трябваше да ги изринат !
  • 8 Иван Иванов

    16 14 Отговор
    Адвокат Шейтанов е прав и много точен, както винаги. Все пак съм убеден, че кадрите на комунистическите служби трябва да не правят промяна. Просто е абсурдно. Видяхме до къде ни докараха десарите. Апропо, същото се отнася и за президентството.

    Коментиран от #14, #15

  • 9 Питанка

    10 13 Отговор
    В съвременна, европейска България няма място за комунистическите изверги.Точка.

    Коментиран от #11

  • 10 456 до Факти

    11 1 Отговор
    Факти, моля ви препрате пожеланието ми: Българи, в тази свята вечер, желая на всички първо здраве, щастие и късмет. Нека посрещнем най-светлият празник с отворени сърца. Нека злото да е зад нас и бъдат светли дните ни. Да се помолим и смирим, духът и силата да не ни напусне.
    ВЕСЕЛА КОЛЕДА БЪЛГАРИ.
    БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!
  • 11 Историчка

    17 2 Отговор

    До коментар #9 от "Питанка":

    Всички, които са над пенсионната възраст 65 години не трябва да бъдат назначавани в държавната администрация. За съжаление през 1992 в Министреството на отбраната по времето на пияндето Сталийски бяха назначени много бивши царски офицери, които показаха своята некомпетенност, а най-младите бяха на 70 години.
  • 12 Уважаеми пенсиониран дипломат!!

    14 8 Отговор
    Познавах десетки дипломати от Соц Времето и всички бяха Ченгета!! Бяхте Абонирани за тези служби, просто смъртен не можеше да отите в Посолство!! Ченге, до Ченге, ченге до ченге, всички Надути, Надменни, и голяма част от тях многоПрости!!
  • 13 Юсуф

    10 7 Отговор
    ТОЧНО ЗАРАДИ ДС ДЪРЖАВАТА НИ Е ОКУПИРАНА ОТ ТЯХНАТА МАФИЯ И 30 ГОДИНИ НЕМСМЕ МРЪДНАЛИ НАПРЕД.
  • 14 простотията няма граници

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "Иван Иванов":

    До когато ще говорите за десари до тогава ще сте на точката на замръзването,даже и под нея. И понеже дебилните са над 90 % сами си закриват четири ядрени блока, сами си определят да купуват газ по най високите цени ,сами си разрушават армията, ,сами си разрушават образованието ,здравеопазването ,сами си докарват чужда войска да я хранят,сами се замерят с досието, сами се обричат на бедност ,даже Украина не е толкова бедна колкото днешна България,която е 15 години в ЕС. Та продължавайте да говорите за десари ,които са ви довели до това положение,втори по смъртност в света. Но с празни приказки не става. Е хайде какво ви пречи ,оправяйте работите . Прочетете поне какво пише Владимир Буковски ,прочетете му книгите ,да ви светне малко ,,да се ограмотите какво се случва, защо се случва и какво ви чака. Поне него прочетете.
  • 15 Чичо Тони

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Иван Иванов":

    Т.е., ти си за новите ДАНС-аджии дето "проспаха" теглене кеш на 60м.лв. Доносник не е тъждествено на работил за службите. Доносниците с лопата да ги ринеш. Разбирам, че не те боли когато за тебе донася съсед, "приятел", колега, болите само ако се окаже, че е работил за службите. Това е меко казано инфантилно.
  • 16 ДаЗдраПерМа

    4 1 Отговор
    метлата мете не само при нас но и на Запад и затова дипломацията им е на толкова ниско равнище. Такива кадри се пекът на бавен огън десетилетия, видяхме какво стана със Курц а с какви хвалби му почна кариерата това не Ви ли напомня сегашната ситуация.
  • 17 Най умните са от ДС

    8 4 Отговор
    Тоя е бил ченге и със сигурност член на БКП. Завършил е Московския институт по международни отношения!!!
  • 18 болни соросоиди

    12 0 Отговор
    Така и проумяхте че има разлика между разузнавачи по исторически, научнотехнически и други теми, и доносници. И едните и другите са се водили под шапката на ДС, ама от прости комунистически синчета и дъщери, на които все някой им е виновен, че не са се уредили, друго не може да се очаква,освен опорки без опора!
  • 19 кръговрат

    4 6 Отговор
    Айде стига сте ревали за бившите ченгета! От няколко дни само това се чува, колко са велики и колко са онеправдани. Отивайте в пенсия и оставете младите хора да градят държавата и живота в нея. Вие все едно се провалихте, замълчете и не пречете. Слънцето ще изгрее и без вас.
  • 20 Джони

    3 3 Отговор
    На другаря Шейтанов му личи петолъчката на челото от километри. Явно, че дс кадрите няма скоро да се свършат, а те правят всичко възможно да се внедрят във властта. Най много ги има в президентството, областните управители и някой служби и Мвр. Не се заблуждавийте повечето от тях винаги са били верни на Кремъл, които факт е риск за европейска и натовска България.