Last news in Fakti

14 Януари, 2022 10:00 3 440 76

Щурмът на "Възраждане": какво се случи пред парламента и защо пак ще се случи

  • възраждане-
  • щурм-
  • коронавирус-
  • зелен сертификат-
  • костадин костадинов-
  • народно събрание-
  • протест

12 януари хвърли на жълтите павета само първите 5 копейки

Щурмът на "Възраждане": какво се случи пред парламента и защо пак ще се случи - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Веселин Стойнев:

Сутринта на 12 януари е трудно да доближиш парламента. Даже пропуск за него от синята будка взимаш с полицейски ескорт. В 12:00 ч. ще е протестът на „Възраждане“ срещу зеления сертификат. „Разбрали са се вътре до 11:00 ч. да приключат“, казва ескортиращият полицейски началник. Отвътре обаче представителите на „Възраждане“ тупат топката, искат почивки - каква обсада ще е, ако депутатите са си тръгнали. Към 12:00 на трибуната излиза Цончо Ганев от „Възраждане“. Гласът му ечи от телевизорите в журналистическото кьоше и в стаите на парламентарните групи. Дълги минути каканиже за диктат над опозицията - митингът вече е започнал от пленарната зала. Отвън с музика, байраци и хоругви са се събрали стотици, като мнозина са докарани с автобуси. Някой подсеща, че ни е за сефте протест с рейсове - досега все на контрапротести ги докарваха.

Какво видях в парламента и на площада отпред

Пак кънти гласът на Ганев - ехото е излязло навън. Громи потисниците на народа от платформа пред паметника на Цар Освободител. До него подсмърча COVID непукистът на републиката Атанас Мангъров. От видео стена смугло грее ликът на партийния вожд Костадин Костадинов (за недолюбващите го просто Копейкин), който е паднал жертва на COVID карантина. Ганев хем зове суверена да пази полицаите, хем се заканва да изкара депутатите от сградата с краката напред. Доволен е от собствените си крака, довели го от парламентарната трибуна до трибуната под Коня. Вътре той представлява онези отвън, а отвън иска да ги заведе да се самопредставляват вътре. Съвсем пряка демокрация.

Съпартийците му отвътре също напират да излязат навън, да свалят кожата си на представители на народа и да нахлуят в парламента като чист демос. Не са ония, разобличени като ваксинирани - кротнали са се от страх, а за срам и време не остана. Други, по-бойни, като Ангел Георгиев и Искра Михайлова, са се настървили да отворят парадния вход. Протестиращи тъкмо са пробили полицейския кордон и двама аха да видят сметката на вратата, та НСО трупа маси за барикада отвътре. Георгиев обаче ще е новият троянски кон, който ще отвори портите на крепостта. Решително се изплъзва от двама гардове, плахо хванали го под ръце, за да го издърпат от вратата. Иде ти да му насвиеш сармите, ама нали е суверенен. А и днес е звездният му миг пред камерите. Телевизиите предават на живо от парламента и от площада едновременно и стават съорганизатори на протеста.

От малките прозорчета на втория етаж на сградата като от блиндажи щракат професионални фотоапарати и смартфони. Отдолу им отвръщат със средни пръсти. Полиция и жандармерия без доспехи брани цитаделата с голи ръце по метода на изтласкването. За кратко прилагат и по-успешна тактика - изваждане поединично на пробилите центъра на фронта. Малко след като повечето депутати са напуснали сградата, демосът пробива кордона и пред служебния вход. Под обсада остават още няколко депутати и сътрудници.

Част от народните представители вече са отишли да заседават в комисии в другата парламентарна сграда, бившия Партиен дом. В късния следобед чуват шума от протеста, който минава покрай зданието и отива пред здравното министерство. Неколцина влизат при министър Асена Сербезова и искат от нея да отмени, и то с пълен консенсус, всякакви настоящи и бъдещи сертификати. От телевизорите карантинираният премиер Кирил Петков кани в петък десетина протестъри на разговор за COVID мерките, ама експертен. С голата надежда предварително да си подреди консенсуса. Мангъров откога чака главна роля в нов сезон.

Същия ден медиите показват как в британския парламент премиерът Борис Джонсън иска прошка от сънародниците си, задето пил вино, докато те страдат под домашен COVID арест. Британци, сър, казваме си ние. А британците, гледащи репортажи от България, сигурно кимат съчувстващо. Но надали знаят, че в България малцинство са ваксинирани, малцинство носят маски, на много места не се спазват почти никакви ограничения, а локдауните са несериозни като фиш енд чипс или са маняна-маняна. Че правителството е едва на месец, но щурмоваците му викат „Оставка!" и „Мафия!", ако и да е дошло на власт след протести срещу мафията.

12 януари хвърли на жълтите павета само първите 5 копейки

А ние тук разбираме ли какво ни се случва, независимо дали клатим глава одобрително или укорително? При цялата организираност на протеста, антропологичният фейс дрегер не пищи на свръхдоза лумпени и ултраси. Това наистина приличаше на някаква представителна част от демоса. И утре някой друг Рубльов, Босфоров или Човек с нощно шкафче ще събере пред парламента още повече народ под знамето на някоя кауза - и ще успее да го превземе, защото се видя, че хич не е трудно.

Лесно е не просто заради щадящата вече гражданите полиция. А защото обществото все повече се разпада на стада от индивиди, всеки от които „сам си преценя“ и нито може, нито иска да чуе и разбере нещо различно от собственото си ехо. Стадото не търси водач или идеология - всеки такъв и всяка такава може да го поведе, ако пасва на генома му: фобия от всякакви рискове; наразбиране на по-сложни зависимости; нагон за доминация. Не, хората не са непременно по-уплашени, по-глупави, по-агресивни. Но все повече хора не могат да понесат несигурността и избират не да я ограничат, а да затворят очи пред нея. Все повече не могат да възприемат информация и да разсъждават сами, а търсят мащабни конспиративни обяснения за случващото се. Мнозина все по-трудно комуникират с елементарен разсъдък и с емоционална интелигентност и предпочитат да крещят и да се налагат.

Ставаме все по-асоциални и дехуманизирани. „Кауза“ и „протест“ все повече ще се изпразват от съдържание, тъпкани от първични стадни инстинкти. 12 януари хвърли на жълтите павета само първите 5 копейки.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 убийци !

    103 16 Отговор
    Не ковид , а мерките срещу ковид убиват !
  • 4 Възраждане

    12 77 Отговор
    Долу науката! Да живее 5G, Мангъров и нанороботите.

    Коментиран от #11

  • 5 Последния Софиянец

    98 22 Отговор

    До коментар #1 от "Антимаймуна":

    Напротив!Ред народното събрание бяха хора които мислят със собственият си мозък,а не да попиват глупостите на платените лекари и Мисирки по телевизията.

    Коментиран от #43

  • 6 Джокович

    77 7 Отговор
    Няма да се ваксинирам с роботите на Сорос.
  • 7 Мангъров

    17 67 Отговор
    Завърших с 3, но знам за коронавироса.

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кака

    63 6 Отговор
    Колко си жалък предател Стойнев.
  • 10 Костадин Костадинов

    17 66 Отговор
    Аз се ваксинирах, но на вас оставям сами да си преценяте.
  • 11 Последния Софиянец

    10 9 Отговор

    До коментар #4 от "Възраждане":

    Роботите и 5джи не са ли точно наука?!
  • 12 Мангъров

    64 7 Отговор

    До коментар #7 от "Мангъров":

    С „Възраждане” ще се борим срещу COVID „експертите” с мустаци
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 сила

    18 47 Отговор
    ВОЛЕН ПОНЕ БЕШЕ СМЕШЕН.....тука стана малко тъжно и нелепо

    Коментиран от #19

  • 16 жжжжжж

    57 12 Отговор
    партиите на "протеста" се страхуват от протеста?! да, те са новото статукво.
  • 17 Факт

    18 50 Отговор
    По принцип всеки мирен протест е демократичен. Но в случая се призовава за нахлуване и изнасяне с краката напред !!! Прави се опит да не се проведе съдебната реформа, прокуратурата и прочие... Прави се нелепа услуга на ДПС и ГЕРБ, на модела Борисов-Доган-Пеевски-Гешев!!! Само това може да се постигне с протести сега ...

    Коментиран от #21

  • 18 Stefan

    77 8 Отговор
    Протестът е началото на движение на хора от различни политически сегменти срещу репресия, породена от разделението на обществото, противопоставянето на граждани, потискане права, липса на гласност, медийно затъмнение.
    Дори ваксините да са най-благодатната течност, не се отчита гласът на мнозинството, управляващите се държат арогантно със 70% от хората в България, налице е липса на гласност и дискриминацията на лекарски мнения

    Сертификатът дискриминира различни научни мнения и директно нарушава на чл. л. 86 ал. 1 т. 4 от Закона за здравето -този член казва, че всеки гражданин има право на второ, независимо лекарско мнение при избори за здравето си.
    Постоянно променящи се спорни научни твърдения, на които се основава Зеленият сертификат, го превръща в своеобразна юридическа шизофрения. Ваксините хем действат, хем не действат, хем ще действат? Не се спазва основният принцип в правото, което е стабилност и истинност на фактическите положения.

    Сертификатът предвижда тестове само на неваксинирани граждани, която разобличава и перфидността на посланието "доброволна" ваксинация и сваля доверието.
    Тук не споменавам огромния брой други противоречия с Конституцията.
  • 19 Последния Софиянец

    11 6 Отговор

    До коментар #15 от "сила":

    Тъжно е че народа ни е рая на Доган.
  • 20 TROY

    16 1 Отговор
    Всичко това е описано със подробности, от Алеко Константинов.

    Коментиран от #23

  • 21 Последния Софиянец

    52 5 Отговор

    До коментар #17 от "Факт":

    Напротив! Бяхме там да им кажем да спрат да слугуват на Брюксел и Вашингтон .Само с Ковид, Украйна и Македония се занимават защото ги натискат отвън.Време е народа да ги натисне да работят за здравеопазването, образованието, срещу корупцията и спекулантите.
  • 22 XYZ

    13 48 Отговор
    Властта е целта на Костадинов! Държи се като фюрер, сякаш вече е взел властта и се разпорежда! Трябва да му се признае, че умее да манипулира успешно! Опасен е! Има много причини да бъде арестуван - фалшификациите при учредяване на партията, палата край морето и апартаментите на жена му, с която уж са разведени, размириците които създава постоянно и заплашва да продължи, парите с които разполага и съмнителният им източник и кой знае още какво друго! Неговите сътрудници също попадат като заплаха за убийство с твърдението, че ще изнесат депутатите от Парламента с "краката напред" !

    Коментиран от #26

  • 23 Последния Софиянец

    17 2 Отговор

    До коментар #20 от "TROY":

    Бай Ганьовците са винаги с властта.Всички познати герберасти вече са от ДБ и БСП.
  • 24 Иван

    51 3 Отговор
    Правителството трябва да знае че властта им е на един протест разстояние и да се съобразява с волята на народа! 70% от българския народ не са ваксинирани и няма да го направят, зеления сертификат е диктатура на малцинството, това е дискриминация на здрави хора-медицински фашизъм. Кире ти си национален предател връщай се там откъде си дошъл ОСТАВКА!
  • 25 до Укия

    56 2 Отговор

    До коментар #1 от "Антимаймуна":

    Интересно, имам около стотина приятели с висше образование и почти всички са против сертификата
  • 26 Последния Софиянец

    26 1 Отговор

    До коментар #22 от "XYZ":

    Всяка партия се бори за власт.Само ние безпартийните на площада се борим за всички.Но не ни отразяват ,а ние сме най много.
  • 27 Двойни стандарти

    50 1 Отговор
    Абе тия от Дойче се побъркаха да пишат против тоталитаризма, а сега защитават тоталитарния зелен сертификат. Гранта май им говори.
  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    27 2 Отговор
    Щото има хора с Достойнство,затова!Щото има хора,чели конституцията и решили да я пазят от оскверняване.Защото власта не защитава Българския интерес ,а е слуга на англосаксонците в момента,а преди на Съветския комитерн!намерете подход да махнете сертификата ,осъдете кацаров и оня другия за да се знае кой го е въвел и няма да си губя времето да ходя по митинги!
  • 29 Гого

    10 1 Отговор
    За 1 сертификат всички станахте свupkaджии

    Коментиран от #74

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Хоуст

    2 15 Отговор
    Имали сидеровци ъхъ костадиновци де

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Последния Софиянец

    21 2 Отговор

    До коментар #34 от "Хоуст":

    Нито Сидеров ,нито Костадинов може да събере толкова много хора.Така им е изгодно да лъжат мисирките.Едно народно движение го обясняват с партии
  • 37 Съдията Дред

    18 1 Отговор
    Да, само на малоумният жълтопаветен красивитет е позволено да протестира. За останалите - ваксини, изолация и данъци.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Прясно, прясно

    18 1 Отговор
    Върховният съд на САЩ блокира заповедта на Байдън за ваксинация, носене на маски и тестове в големите компании. Остава за доразглеждане дали да се ваксинират задължително медиците. Нали беше напълно законно и конституционно всичко около сертификатите? Защо така американците казаха, че не е?
    NBC news Supreme Court blocks Bidens Covid requirements for businesses, upholds health care workers mandate
  • 42 смех

    16 0 Отговор
    ДС прати платени циркаджии за да компрометират протеста за пореден път ..................... за това сме на тоя хал 30 г. ......пародия на демокрация
  • 43 Първият софиянец

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Браво бе,браво! Един път да се съглася с теб! Брейиии....дано разсъждаваш толкова добре и в бъдеще!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Един от всички

    8 1 Отговор
    Супер яки алабализми, направо загивам от смях. Ама нещо друго ме гложди - не чувам коментари от Радев, Рашков и Янев. Само Кирчо се обяснява и лакеите от медиите пускат някакви смешни пасквили. Промените си текат и това е...
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ехеееее....

    5 13 Отговор
    Само пет копейки ли са хвърлени???, не вярвам, хвърлени са много евро и долари, по джобовете на ваксинираните антиваксъри, най-много на дядя Костя, и щурма на НС много прилича на щурма на "Зимният дворец", залпа не беше даден от митичният "АВРОРА", а от руското посолство, съвпадения много, сега в следващите месеци трябва да се щурмува с референдуми...еврото, НАТО и ЕС, само че щурмовакът дядя Костя трябва да знае едно нещо, че два милиона българи живеят, работят, учат в ЕС, и пращат пари на семействата си за да се прехранват, така че в един момент дядя Костя да не излети набързо към Москва, а и за НАТО много да внимава, същото се отнася и за Румен и Стефан.

    Коментиран от #60

  • 52 Нели

    14 3 Отговор
    Да,говорете още за платени протестиращи и копейки, така ни правите още по-радикални! Когато ти фалират бизнеса или не те пускат да работиш без сертификат и цените скочиха брутално, то да протестираш те прави копейка,лумпен и фашист! Драскач!

    Коментиран от #59

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 А ти какво

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ицо":

    искаш? Да ти покваряват децата и от тях нищо да не става после? Тези извратеняци вместо да ги изпозатворят, ги закрилят на държавно ниво. Това ли ти е идеала за живот? Расате постъпи много глупаво като го направи така открито.Сам им се сервира на сатанистите, на тепсия. По друг начин трябваше да постъпи.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 2 Отговор

    До коментар #32 от "Трак":

    Сертификата е въвеждане на ФАшистки порядки.Запознай се и виж как серификата ограничава права на движение на такива,като мен,които никога за нищо на света не биха издевателствали над живо същество.Това ,че ти не разбираш или срещу заплащане ставаш проводник на фашистки порядки не означава,че аз не трябва да се мъча да ти отворя очите.Свети Павел един от Христовите ученици преди това под име Савел ги е линчувал Христовите последователи.....Но е прогледнал,опитвам се да те събудя!

    Коментиран от #63

  • 58 Матей преображенски

    11 1 Отговор
    Чуден пасквил,неолиберален,напълно в духа на дв,такива са май-му-ня-ци,безподобни.Тия хиляди граждани от Възраждане насила ли са ги изкарали да протестират?,и ЩЕ СТАВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ,всъщност обсадата трябва да пред МС и президентството,пред американското посолство.Много хитро неутрализираха Костадинов с карантина,а знаем каква е ролята на водачите при протести.Нищо,следващият път ще се получи.
  • 59 Драскачке...

    2 12 Отговор

    До коментар #52 от "Нели":

    Като ти фалира бизнеса света ли ще свърши??, бизнеси фалират по целият свят в момента, и кои не са пускани да работят без сертификати??, протестирай си, но ти познаваш ли вашият вожд???, знаеш ли той какви интереси обслужва??, във всеки случай, не твои, мои и на българите, така че, протестирай, пени се пред НС, колкото си искаш, но си поразмърдай малко мозъка, огледай се, позаинтерисувай се за някои неща, за да видиш..кой..къде..те води.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 СЛЕПОК

    5 4 Отговор

    До коментар #57 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Комунизмът е болестно състояние на ума и едно от проявленията му са да вижда "Фашизъм" въвъ всичко, което не може да проумее !
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Цветето

    2 3 Отговор
    Цялата простотия се е събрала у София.

    Коментиран от #66

  • 66 Коко

    0 5 Отговор

    До коментар #65 от "Цветето":

    Да, цялата е там на площада !
  • 67 Човека Коза

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Защо блееш???":

    Кажи го на талибаните 🤭
  • 68 Гоуем

    6 1 Отговор

    До коментар #62 от "Защо блееш???":

    Много си зле Саше. Питай Кипърци с кво им помогна НАТО след анексиране на северен Кипър. Може и индианците.

    Коментиран от #69

  • 69 То ти си толкова добре че...

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "Гоуем":

    Питаш телевизора къде ти са обувките, знаеш ли къде се намира Кипър???
  • 70 Нормално..

    8 0 Отговор
    ДУЧЕ ЗЕЛЕ и не чета по нататък.
  • 71 proi4o

    0 0 Отговор
    и за идиотия!?
  • 72 Ббб

    3 0 Отговор
    Айде разберете ,той фашист ли е или копейкин..а може да е тъмния ситски лорд!?

    Коментиран от #73

  • 73 Абе не е фашист...

    1 4 Отговор

    До коментар #72 от "Ббб":

    Той е руски патриот, може да е Копейкин, но за копейки и рубли не работи, работи само за евраци и зелени гущери.
  • 74 Ким

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гого":

    А за цените никои не протестира.
  • 75 напред плоскоземци

    1 0 Отговор
    не лъжете .... земята е плоска
  • 76 Борис

    1 0 Отговор
    Българите сме царе на омразата,мразим Америка,мразим Русия, мразим съседите си,мразим водачите си,мразим се и помежду си, макар че всички сме в една лодка, предвидливо напусната от работоспособното население, а останалите ще си потънем хванали се за косите един друг.