Last news in Fakti

19 Януари, 2022 16:11 10 795 36

Методи Андреев за ФАКТИ: Ще бъде голяма грешка на това управление, ако освободи Цацаров и забрави за него

  • методи андреев-
  • сотир цацаров-
  • класифицирана информация-
  • отнет достъп-
  • данс-
  • кпконпи-
  • иван гешев

“Цацаров задължително трябва да бъде разследван. Има доста интересни въпроси, които едни честни и почтени прокурори могат да зададат“, каза бившият народен представител

Методи Андреев за ФАКТИ: Ще бъде голяма грешка на това управление, ако освободи Цацаров и забрави за него - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Твърде вероятно е Цацаров да е бил предупреден, че ще му бъде отнет допускът до класифицирана информация. Смятам, че Цацаров не беше решил да подава оставка, а беше решил да имитира ново поведение, както винаги е правил през целия си професионален път. Ако погледнем професионалния му път като магистрат, ще видим, че той винаги е бил много близък до съответната траектория на политическо управление”.

Това каза в интервю за ФАКТИ доц. д-р Методи Андреев, прeпoдaвaтeл в Университета по архитектура, строителство и геодезия, бивш народен представител и председател на Комисията по досиетата. Повод за разговора ни беше оставката на Сотир Цацаров като председател на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

“Цацаров започва своята кариера като съдия в Районния съд в Асеновград, след това става негов председател. След това, не без симпатия и подкрепа на бившето СДС, Цацаров става председател на Окръжния съд в Пловдив. Оттогава винаги е бил много близко до управляващите, да не говорим, че е бил много близко и до бизнесмените от Пловдив, особено по масонска линия. Между другото, той не отрече, че е бил масон, когато се кандидатираше за главен прокурор. Цацаров е бил още член на Българската комунистическа партия. Приет е за такъв, когато е бил в казармата, което е било особена форма на доверие към него. Явно е бил активен в учебно-политическата работа и затова са го направили член на БКП”, припомни доц. Андреев.

“Опитът му да се присламчи към това управление обаче явно е бил пресечен от евентуално изтекла информация. Според мен той не би подал оставка така бързо, ако нямаше предварителна информация, че вече са му взели мярката. Следващата му роля е да се представи като смел човек, който постъпва принципно и, виждайки, че неговата визия и позиция не съответства на управляващите, той иска да освободи това управление от своето присъствие.

Ще бъде голяма грешка на това управление, ако освободи Цацаров и забрави за него. Цацаров беше предпоследният от поредицата главни прокурори, но първият, който управляваше прокуратурата по времето на завладяването на държавата от модела “КОЙ”, олицетворяван от групировката около ДПС, Делян Пеевски и ГЕРБ. Според мен има доста интересни въпроси, които едни честни и почтени прокурори могат да зададат на Цацаров. Въпроси, които никой досега не му е задавал поради факта, че той беше на една безконтролна позиция”, посочи още той.

“Не бива да се забравят доста интересните факти от миналото на Цацаров. Например така и не стана ясно дали е имало доклад от турските специални служби за контрабанда на български цигари и дали е вярно, че парите от тази контрабанда са отивали за финансиране на терористични групировки. Този въпрос остана висящ. Излязоха различни документи, правеха се различни намеци в опозиционни тогава медии. Реално обаче не стана ясно какво са си обменили като информация при срещите си тогавашният ни главен прокурор Сотир Цацаров и турският главен прокурор, дали Цацаров е споделил разбраното там с тогавашния министър-председател, със специалните служби, имало ли е необходимост от това споделяне, била ли е информацията, споделена на Цацаров класифицирана и трябвало ли е той да я сподели със съответните институции. Този въпрос стои отворен и досега няма категоричен отговор”, даде пример бившият народен представител.

“Спомняме си и за многото срамни екстрадиции, които правителството на Борисов направи. Спомняме си, че много турци потърсиха спасение у нас от политическите репресии на Ердоган след опита за преврат в Турция. За хората, които отидоха от Турция в Гърция, гръцкият съд реши, че няма да бъдат екстрадирани, докато от България бяха върнати доста хора. Някои от тях може би вече не са живи. Какво е отношението на тогавашния главен прокурор към този процес - също не стана ясно”, посочи още той.

На въпроса дали тези събития могат да бъдат разследвани, след като Цацаров престане да председателства КПКОНПИ, Андреев отговори: “Докато Гешев е главен прокурор, не може да започне разследване. В момента, в който КПКОНПИ се преструктурира обаче, задължително трябва да започне проверка на Цацаров и на подобни хора, които бяха с имунитет по отношение на проверки в последните 7-8 години. Преди Цацаров да стане главен прокурор, “Биволъ” изнесе едни интересни разследвания за едни имоти, за едни ябълкови градини и т.н. Не е лошо имотното състояние на бившите главни прокурори да бъде проверено, като не говоря само за Цацаров, а на всички живи предишни главни прокурори. Това за мен ще бъде знак, че КПКОНПИ не се страхува и действително ще свърши работа. Цацаров задължително трябва да бъде разследван, като може и да не бъде обвинен, ако не открият данни.

За да бъдем убедени обаче, че Цацаров няма от какво да се страхува - ако това е така, трябва да го проверява една институция, за която да не се съмняваме, че ще прикрива факти - тоест новата КПКОНПИ. Нещо, което въобще не може да се каже за настоящия главния прокурор. Това, което иска Цацаров - да бъде проверяван от прокуратурата дали като шеф на КПКОНПИ е изнесъл класифицирана информация, да го кажем на езика на неговия доскорошен приятел Борисов - е пунта мара. Гарван гарвану око не вади, още повече в схемата, установена в прокуратурата - Цацаров беше началник на Гешев, той посочи Гешев за главен прокурор и е ясно, че Гешев няма да тръгне да обвинява бившия си началник и покровител в престъпления. На тази проверка няма да имам абсолютно никакво доверие”.

“В никакъв случай не бива да се вярва на хората, които крепиха статуквото, че могат да се променят. И в никакъв случай не бива да забравяме за тях в момента, в който бъдат освободени от съответните държавни постове. В тази държава трябва да има страх от закона и затова трябва да се започне от министър-председатели, от главни прокурори. Няма нищо лошо да има разследван главен прокурор, а ако е извършил престъпление - и осъден главен прокурор. За това обаче се изисква сериозна промяна в съдебната власт, в нейната система и, разбира се, в персонажите, които я представляват”, коментира Методи Андреев.

Попитан за събитията от днес - стана ясно, че Цацаров ще бъде назначен като прокурор във Върховна касационна прокуратура, той посочи: "Явно търси магистратски имунитет, а братътт му по съдба и признание ще го приюти под мощното си крило на главен прокурор".

На въпроса дали има вероятност оставката на Цацаров да “вдъхнови” и Гешев да подаде оставка, той отговори: “При него нещата са по-сложни. Първо, Цацаров е интелигентен човек и знае, че срещу ръжен не се рита. Гешев вероятно си мисли, че може да продължи да бъде главен прокурор, колкото си иска. В крайна сметка, когато една власт и едно общество не вярва на своя главен прокурор, той е изпята песен. Трябва обаче да го разбере. Това, че не го разбира, говори зле за неговия интелект. Най-малкото неговите доскорошни поддръжници е много вероятно да се обърнат.

Вижте например ДПС - като ги слуша човек, си мисли дали това са същите хора, които създадоха Делян Пеевски, които създадоха модела “КОЙ”, които разпределиха обръчите от фирми в България. Опитът да се представим не такива каквито сме в новата политическа ситуация и за пореден път да мимикрираме, не бива да се допуска. Мисля, че новите управляващи, колкото и да са млади и неопитни, няма да повярват. Не бива да се вярва на сълзите на вълци, облечени в овча кожа”.

Методи Андреев поясни и какво е проявлението на опита на Цацаров да се сближи с новата власт, което той отбеляза, че е забелязал: “Изведнъж той ударно започна да разследва кметове на ГЕРБ. Не че не са за разследване, но моят призив към новото КПКОНПИ е освен да разследва бившите главни прокурори, включително Гешев, който вероятно скоро ще стане бивш, да разследва и по азбучен ред кметовете на ГЕРБ и ДПС”.

“Като народен представител в 43-тото Народно събрание имах няколко срещи със служители от ДАНС. Тогава те много се притесняваха, защото бях един от хората, които не мълчаха и говореха това, което трябва да се говори, а може би искаха да се срещнат с мен точно по тази причина. Още тогава - през 2015 година, ми беше споделено, че около 80% от кметовете в Пловдивска област са засечени в далавери от ДАНС, но информацията обикновено достига до ръководството на ДАНС и оттам нататък нещата спират, като принципът бил, че когато реши началникът, ще се удари даден кмет. В тази информация прозираха опити за политически натиск върху неудобни кметове, ако се отклонят от правата линия. Това говори, че по времето на Борисов ДАНС е работела като компроматна банка - събирали са се компромати, които по всяка вероятност са били вярна информация, защото редовите служители в ДАНС действително изпълняват съвестно задачите си. На по-високо ниво тази информация се превръща в политическо оръжие за въздействие и превръща ДАНС в една от бухалките на режима на Борисов. Историята с кметовете беше ясен знак, че Цацаров прави опит да се насочи по посоката на политическото течение, но както виждаме той най-вероятно е бил предупреден, че му е взета мярка и че не се трогват от неговите опити да изглежда по-различен, като затова подава оставка.

В края на разговора доц. Андреев коментира възможните евентуални причини за отнемането на достъпа на Сотир Цацаров до класифицирана информация. “След като е официално обявено, че на едно лице се отнема допускът до класифицирана информация, нещо е установено. Това отнемане на достъп много пъти е използвано като опит да бъдат отстранени неудобни лица. Това беше много честа практика по времето на Борисов, на Орешарски. При Цацаров това обаче е малко вероятно, по-вероятно е да има достатъчно данни, в които той сигурно най-малкото е затаявал нещо, което е трябвало да има последствия”.

“Ще направя няколко предположения, които никога няма да станат 100% ясни поради това, че причините за отнемането на допуск до класифицирана информация сами по себе си представляват класифицирана информация. Допуск би могъл да се отнеме първо, ако е засечен теч на данни, които например са обслужили корпоративен, престъпен или личен интерес. Представете си, че има разследване срещу определени физически и юридически лица и някой изнесе информация и им каже: “Момчета, внимателно, подслушват ви”. Друг възможен вариант е, ако е установено необяснимо богатство. Бойко Рашков беше казал, че онези прословути 38 магистрати и политици с недекларирано имущество не са 38, а 70. След това той изпрати искане до гръцките власти да изпратят информация колко и кои българи имат имоти в Гърция, за да се провери декларирани ли са в България. Ако имате необяснимо богатство, могат да ви отнемат допуска, още повече, ако сте шеф на КПКОНПИ. Не казвам, че е така, но това е възможност да бъде отнет допуск.

Трета причина за отнемане на допуск е, ако бъде установено, че се дрогирате, че сте зависими, друга причина - ако сте в контакт със служители на чужди служби. Още една причина за отнемане на допуск е затаяване на информация или прикриване на информация от органи на държавната власт - например ако, когато е бил в Турция, са му казали да уведоми българските служби за дадено нещо, а той не само, че не ги е уведомил, а е затаил информацията. Допускът може да бъде отнет и при съмнения за корупция - това също е евентуална възможност”.

“Не е толкова важна обаче причината. Важното е следното - че Цацаров ще си отиде не заради отнетия допуск. Това трябва да бъде дебело подчертано. И да не му бяха отнели допуска, пак щеше да си отиде, защото щяха да го уволнят поради липсата на доверие в КПКОНПИ. Реално и с отнет допуск той би могъл да ръководи комисията. Редно е Цацаров да благодари на “Групата за натиск”, защото благодарение на нашето законодателство той ще има възможност да обжалва отнемането на допуск, като ще има възможност да обжалва пред административен съд, което преди не беше възможно. Наблюдаваме как тези, които той нападаше през годините, сега му дават демократичния шанс да защити максимално своето име. Моето мнение е, че името му така или иначе е достатъчно компрометирано. Каквото и решение да вземе Гешев или съдът, за мен Цацаров е човекът, който позволи съществуването на модела “КОЙ”, завърши доц. Андреев.

Припомняме, че именно благодарение на законодателната работа в 43-тото Народно събрание на “Групата за натиск” - Методи Андреев, Петър Славов и Мартин Димитров, отнемането на достъп до класифицирана информация вече може да се обжалва в съда.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    46 14 Отговор
    Цацата пак е прокурор.Чувах че има два сейфа с компромати срещу всички политици.Няма да пропадне.

    Коментиран от #3, #26, #29

  • 2 Ама

    35 4 Отговор
    той това планува !
  • 3 Значи

    37 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    е съучастник тогава ?
  • 4 мдаааа

    53 8 Отговор
    “Цацаров задължително трябва да бъде разследван." Кой да го разследва? Гешев ли, ми те в едно гърне пър.ят.
  • 5 Факти

    48 11 Отговор
    Точно така. Много хора няма да гласуват за тях пак, ако оставят Цацата да си живурка необезпокояван върху развалините на КТБ, за които той носи голяма вина.

    Коментиран от #28, #36

  • 6 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    35 9 Отговор
    МА ТОЙ ВЕЧЕ Е НАЗНАЧЕН ЗА ПРОКУРОР ВЪВ ВКП!!! АРЕ ЧЕСТИТО!!!
  • 7 799877905

    43 15 Отговор
    Цацаров , каскетя Гешев , Бойко тлъстия ланец - сите герберасти , дето разказа играта на страната.

    Коментиран от #27

  • 8 Тити

    42 9 Отговор
    Това само у нас го има крадеш милиони а наказанието е само уволнение.
  • 9 Тодор Живков

    40 6 Отговор
    Никакво освобождаване нахранете го с мед и топла питка ще го гледате като писано яйце у нас Боклуците са на почит даже може и президент да го направите сле 5 години.
  • 10 българин

    36 9 Отговор
    Ако цацата не е разследван ,свалям доверието си от правителството !!!
  • 11 ужасен

    30 8 Отговор
    Леле ,мале ,а аз си мислех , че с белезници ще го изкарат ,а те го готвят за магистрат на високо ниво !!!
  • 12 Филипов

    36 10 Отговор
    Прокуратурата е част от мафията в България! Важна част!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Стойко

    37 11 Отговор
    Сега малко факти за формацията Възраждане и лидера им Костадин Костадинов и всеки да си направи изводите! Ако не бе толкова трагично, би било комично...Журналистката от БТВ е в кулоарите на парламента и интервюира орг.секретар и депутат от Възраждане Николай Дренчев -" Г- н Дренчев ваксиниран ли сте?", Дренчев -" Не , не съм ваксиниран и не бих се ваксинирал , дори да ми опрат пистолет на челото", Цънцарова показва документа за здравния му статус и кога си е направил ваксина и Дренчев отговаря -" Много съжалявам за това ,ваксинирах се на 24 август миналата година, няма да се повтори", Цънцарова -" За кое съжалявате че излъгахте ли", Дренчев -"Съжалявам че се ваксинирах, наистина няма да се повтори"...След фактите и публичното опозоряване на Костя и Възраждане , Костя обяви че ще подаде жалба за разкриване тайната на здравния им статус. Значи Костя завежда дело затова че е станало публично достояние че си служат с лъжи и не е трябвало обществото да е информирано. Значи върхушката им е ваксинирана , но свикват протести на неваксинирани и те трябвало да останат с впечатление че тези които ги свикват също са неваксинирани..Наистина ако не бе толкова трагично, би било комично!...И тези ще спасяват България?!?!

    Коментиран от #31

  • 15 SDEЧЕВ

    18 34 Отговор
    ПЕРФЕКТНИЯ ПЛЮВАЛНИК-Методи Андреев ЦИТИРАН ОТ ФАКТИ,ВСЕ ЕДНО ГОВОРИ С ФАКТИ,АН Е НАУЧНА ФАНТАСТИКА
  • 16 антрашпиц

    27 15 Отговор
    Той Цацаров е ясно,че е престъпник.Ама и ти Методи още не можеш да го преживееш това,че Вожда ти би шута от Герб.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дани

    11 4 Отговор
    Всички се договарят,предполагам не си наивник ?
  • 19 Наблюдател

    20 7 Отговор
    Ца е една от "най-гнилите ябълки" в правораздаването. Връщането му като прокурор си е откровенна гавра и подигравка към обществото!
  • 20 НИМРОД

    18 1 Отговор
    "Цацаров задължително трябва да бъде разследван. Има доста интересни въпроси, които едни честни и почтени прокурори могат да зададат“, каза бившият народен представител Методи Андреев.

    КЪДЕ ГИ ВИЖДАШ ТЕЗИ ЧЕСТНИ ПРОКУРОРИ БЕ МЕТОДИ.
    Всички са специално подбрани ПОДОБНИ НА ТЕЗИ КОИТО СА НАД ТЯХ!!

    В България изобщо не може да се говори за КОРУПЦИЯ!!!!
    Идва реч за една добре подбрана система от обвързани със зависимости хора, които няма кой да разкара от властта.

    Жестокото е, че за тях ние сме стадо, което бавно но сигурно асимилират като жертвени агнета.
    няма как да се разкарат тези негодници. Няма изход.
    НЯМА ПРОМЯНА !!
    ИМА САМО МЕСТЕНЕ НА ФИГУРИ ОТ ЕДНА В ДРУГА ПОЗИЦИЯ.

    НА БЪЛГАРИЯ Е НУЖЕН СТАНБОЛОВ, А НЕЧЛЕНОВЕ НА МАСОНСКИ ЛОЖИ.
  • 21 Хи хи

    13 13 Отговор
    Ще направя едно допускане по Андреевски , но точно обратното на неговото . След като Цацаров обяви своята оставка , Кире Лъжеца рано на другият ден обяви отнемането на достъпа до класифицирана информация , за да не е капо и да не се чувства изненадан ,както е перманентното му състояние и най вече прецакан, С исканата проверка срещу себе си , Цацаров иска проверка и доклад от службите ,Ей сега да видим службите какво ще измислят, а и Цацаров може да ги съди . Колкото до Цумгейт си спомням ,че Дончев обясняваше , че бил притискан, Гергов и Цацаров потвърдиха точно обратното и ако се разкрие какво се е говорело на срещата мисля, че губещият няма да е Цацаров.

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 любител

    6 10 Отговор
    абсолютно мястото на цацата главния каскет и шефа им боко тиквата е в ЦСЗ в единочки на хляб и вода до живот за геноцида на който подложиха българския народ и за откраднатите милиарди и кюлчета злато.
  • 24 Методий, колко пъти да ти казвам?

    10 3 Отговор
    А със слугинажа и бедлзделието на Методи Андреев, в комисията по досиетата, кой ще се заеме?
  • 25 Мето,

    7 0 Отговор
    Кажи нещо и за КТБ!
  • 26 ДА ТАКА Е

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Той е като Жозеф Фуше, много е информиран и държи
    компромати за когото трябва..
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Седесар

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Факти":

    Щом този е на свобода Които окрадаха и провалиха държавата Тръгнал да дава акъл
  • 29 Уж софиянец

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Умен човек Щом има балами ще има тарикати Така е като има глупави упрвници
  • 30 Потърпевша

    4 1 Отговор
    От 2007г Не намирам правосъдие и медии за издадени фалшиви нотариални актове за наследствения ни имот от съпругата на Цацаров Два пъти Икономическа полиция изпращат събраните материали Прокуратура Пловдив Благодаря на комисар Р Ангелов и комисар Т Чонов за събраните материали Прокуратура Пловдив Прикрива истината за да не пречи на кадровото им израстване България не се съди деянието а личността Знам има възмездие дано да го дочакаме Има и други потърпевши
  • 31 Нормално

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Стойко":

    Радев и Петков се заклеват пред конституцията да я спазват А не я спазват Това е положението Едно да говориш друго да правиш

    Коментиран от #35

  • 32 Вигенин

    3 4 Отговор
    Румен Радев като фар ще свети в тъмното и ще извади всички кирливи
    ризи на ГЕРБ.
    Него не го интересува вота на народа.
    Той е военен и не разбира, че колкото и да се заяжда с ГЕРБ, гласът на народа е глас Божий!
    Още 5 години военна диктатура.
    Яка ни душа, народе!
  • 33 Бай Гошо

    1 3 Отговор
    Малииий, колко глупости в тая логорея от един случайно попаднал в политиката кресльо!
  • 34 Иван Янев

    1 2 Отговор
    Андреев, много думи, много словоизлияние. Такъв беше, такъв си и оставаш,но като такъв бърборко не си полезен и на студентите. По-малко приказвай, полезен с дела бъди. Живота ни е показал, че който много приказва работа не върши. Ти си от този тип хора.
  • 35 Петко

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Нормално":

    Точно!!!
  • 36 Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Факти":

    И това правителство ще си отиде със славата на предишното.