Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 13:18 4 201 47

“Обичай безопасно” или няколко съвета за сексуално здраве. Петър Цинцарски, БМЧК за ФАКТИ

  • петър цинцарски-
  • бмчк-
  • обичай безопасност-
  • сексуално образование-
  • здраве-
  • сексуално здрве-
  • български младежки червен кръст-
  • спин

"Говорим за здравно образование от 20 години. Редно е да поставим здравето на приоритетно място", посочи здравният експерт

“Обичай безопасно” или няколко съвета за сексуално здраве. Петър Цинцарски, БМЧК за ФАКТИ - 1
Илюстративна снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Поредица от дейности под мотото “Обичай безопасно” организира днес по случай Деня на влюбените Българският младежки Червен кръст. Събитията са част от Националната АНТИСПИН кампания. Част от дейностите днес ще е дискусия, посветена на здравното образование у нас. Дискусията ще се проведе онлайн и ще започне от 14:00 часа.

За акцентите в дискусията и за сексуалното здраве на младите българи, от ФАКТИ разговаряхме с Петър Цинцарски, дългогодишен експерт по сексуално здраве и експерт към БМЧК.

“Обичай безопасно” е традиционна кампания на Българския младежки Червен кръст, в която младите хора от много години се обръщат към своите съученици и връстници, поставяйки на дневен ред безопасното сексуално общуване. Правят различни инициативи, които са насочени към това вниманието на младите хора да бъде обърнато към здравето и безопасното сексуално общуване”, посочи Петър Цинцарски.

“Хората, с които работя - младите доброволци на БМЧК, се интересуват много от темата и постоянно повишават своята здравна култура, знанията и уменията си. Много ме радват инициативите, които предприемат с редица наши партньори като Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, с регионалните здравни инспекции, с превантивно-информационните центрове в общините, със студентите от медицинските университети в Плевен и в Пловдив. Много често техни лектори и ментори са лекари, медицински специалисти и психолози - хора, които им дават надеждна информация от проверени източници. Нещото, което също много ме радва е, че учителите на много места подпомагат този процес. Бях много приятно впечатлен от една онлайн среща в Смолян, където се запознах с учителка по биология от Чепеларе, която отговаря изключително адекватно и по интересен начин на ученическите въпроси. Лекари - акушер-гинеколози и уролози, също се включват тази тематика.

Може би най-важното обаче е, че всичко, което трябва да се случва, засяга всички. Не можем да кажем, че само семейството е отговорно, или само училището е отговорно, или само неправителствените организации са отговорни. Всички сме отговорни, включително и медиите. Не можем да оставим младите хора да се информират само от порно канали, от непроверени източници в интернет или да се допитват само до своите връстници, които не са информирани коректно”, разказа г-н Цинцарски.

“Истината е, че при много срещи, които съм имал с млади хора, съм се радвал на много неща, но съм оставал притеснен и озадачен от други факти. Например на въпроса кога последно са ходили на профилактичен преглед, отговорът често е: “не сме ходили никога”. Друг въпрос - колко кръв изтича при месечния цикъл на жената, се казва много - половин литър. Това са неща, които явно притесняват младите хора. Има истинска нужда те да получават професионални, проверени отговори”, смята здравният експерт.

“По време на кампанията днес ще обърнем специално внимание на механизмите на здравното образование в българското училище. Ще проведем една панелна дискусия, която ще бъде излъчена в интернет. Събитията днес ще се проведат предимно в интернет не само защото живеем в пандемия, а защото интернет е много лесен комуникационен канал за свързване с младите хора. В рамките на дискусията - с колегите и партньорите от Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, Офиса на Световната здравна организация в България, Националния център по обществено здраве и анализи и Фондация “Сингъл Степ”, ще поставим въпроса как да се случва здравното образование, елемент от което е сексуалното образование в училище, така че информацията да бъде полезна, интересна, достъпна, добре поднесена на младите хора", посочи още той.

“Здравето е основен фактор за съществуването на всеки от нас. В периода на пандемията разбрахме колко е ценно здравето, колко е важно да се говори за хигиената, колко е важно да се говори за здравословния начин на живот, за здравословното хранене, за липсата на физическа активност, която е голям проблем, за зависимостите, които са много модерни в днешно време - не само към психоактивни вещества, но и към компютри, към пазаруване, към хазарта и други. Много е важно да се говори и за сексуалното здраве, защото то е свързано и със семейното планиране, и с репродуктивното здраве, и със сексуално предаваните инфекции, които са много, не е само СПИН.

Според мен никой не поставя въпроса дали трябва да има здравно образование в училище - смятам, че отговорът е еднозначен. Въпросът е как да се случва този процес, за да бъде наистина интересен и полезен за младите хора. Ще си позволя да кажа, че всички сме учили математика и физика, но малцина от нас са станали математици и физици. Това обаче, което сме учили за здравето си и което е било полезно за нас, е останало за дълго време напред”, коментира г-н Цинцарски.

В края на разговора Петър Цинцарски от БМЧК даде своите три съвета за сексуално здраве: “Едното важно нещо е младите хора да бъдат любопитни, да се интересуват за собственото си здраве, да се грижат за здравето си, да знаят как да се грижат за него. Второто нещо е да използват достоверни източници, да се доверяват на хора, които са професионалисти, които знаят и могат. Третото важно нещо е да получават истинска подкрепа и съвети, когато имат нужда от това. За целта насреща си би трябвало да имат обучени доброволци, които консултират и обучават връстници, или учители, психолози, лекари, консултанти, така че когато имат проблем, да могат да получат адекватен съвет и да го решат”.

“Говорим за здравно образование от 20 години. Въпросът е не защо то не се случва, а как да се случи. Редно е да поставим здравето на приоритетно място”, завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Рашко Герасимов

    2 6 Отговор
    Има случаи, когато се налага децкият педагогически инспектор към ГУ на ДАЗД да съставя полов акт за хулиганство на лицето от децки пол – нарушител, след като то вече не е живо, не само за да бъде подсигурено мълчанието му по ЗЗМ, но въобщем, за да не бъде цялостно компрометиран секретния характер, предвид важността на операцията по залавянето и съставяне полов акт на тази категория лица.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 мечо

    0 5 Отговор
    познавам много хора сас спин расят го от небето самолетите харп
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Франтишек Фердинандов

    2 2 Отговор
    Колко е тарифата на Цинцарски, бих желал сексоално образован мъщ да ми прави имнет.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 антрашпиц

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Този празник си го празнувай ти.Аз ще празнувам Трифон зарезан по междодругото преди да си легна, ще ударя едно коляно ...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Киро

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Истина":

    Млък бе гриндер р а З п р а н, ходи си в Европа, където няма ценности там. В България има.
  • 16 Истина

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Истина":

    Името ти всъщност е лъжа не е истина. З а д н и к, по- добре скочи от някой мост.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор
    във ФРАНЦИЯ при взрив загинаха ШЕСТ ДУШИ и БЕБЕ
    ИНТЕРНЕТ и ФРЕНСКИ МЕДИИ
  • 19 тупак

    3 3 Отговор
    ФАКТИ ИЛИЯНА МАРИНКОВА защо позволвате да се гаврят с ник КОЗЛОДУЙ

    Коментиран от #42

  • 20 Грантаджиев соросоид

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Истина":

    Уважението не е даденост, то се заслужава. Дръжте се нормално и ще ви третираме нормално. Грам не ми дреме с кого и къде си го слагате, то си е личен избор. Стойте настрани от децата и си правете нещата насаме, както правим ние. Нито си го веем по прайдове, нито си го натрапваме на всяка дама. Когато уважаваш човека отсреща винаги му даваш избор да ти откаже и не му натрапваш предпочитанията и щенията си. Вие не го правите. Те затова и никой не ще да се занимава с вас.

    Коментиран от #32

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 АННА МИЛА

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Грантаджиев соросоид":

    МНОГО сте прав но кажи го на подигравчиите погоре
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Ники":

    НЕ НЕ и НЕ на ИСТАНБУЛСКАТА конвенсия някой да си го разберат като оня който се пишел ИСТИНА
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Информиран

    9 0 Отговор
    Идеята да образоват децата как да не хванат венерически болести е добра и похвална, но да наричаш еането "обич" или "любов" си е атака по дългосрочното психическо здраве, и обърква повече отколкото помага.

    За съжаление самите лекари са силно объркани в това отношение, така че трудно можем да очакваме повече.
  • 39 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    ОБИЧАЙТЕ и бъдете ОБИЧАНИ
  • 40 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    внимавайте със сините витамини за ВИАГРА предозирането ВОДИ ДО ИНФАРКТ ИЛИ ЛЕТАЛЕН КРАЙ
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Гост

    0 0 Отговор
    Цинцарски много шаблонно и изтъркано. Вече плачеш за пенсия.
  • 44 Гост

    0 0 Отговор
    Петърчо Цинцаров от проект на проект и така цял живот и нула резултат.
  • 45 Гост

    1 0 Отговор
    Цинцарски виж си килограм ите и тогава говори за здравно образование. За онова туловище Рада да не говорим. Псевдоексперти сте Вие.
  • 46 Гост

    0 0 Отговор
    Ех, Цинцарски от къде ти е експертизата, та да говориш за здравно образование. Или щом надушиш парите-ти си там.
  • 47 Йеронимус БОШ

    0 0 Отговор
    БЕЗОПАСНО ли е да обичаш БОЙКО ? Ето на , испанците го разобличиха с тези къщи и бутици. Горкото момиче Борислава , пишман ще стане сега , че е ДАЛА на ББ !