Last news in Fakti

15 Февруари, 2022 16:00 8 965 18

В Скопие се чудят блъфира ли Кирил Петков

  • сащо таневски-
  • нова македония-
  • кирил петков-
  • димитър ковачевски-
  • конституция-
  • малцинство

Местни анализатори смятат, че вкарването на българите в македонската конституция вече е договорено

В Скопие се чудят блъфира ли Кирил Петков - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпреки съобщенията, че сформирането на работните групи ще повиши ефективността и прозрачността в преговорите между Македония и България, изглежда по някои въпроси остава завесата на тайната и мистерията, така че при липса на официална информация обществеността се опитва да чете между редовете, за да усети какво точно се обсъжда и какви ангажименти или обещания са поети от политиците на двете страни.

Това пише в свой коментар Сашо Таневски в "Нова Македония".

Ето и останалата част от изложението:

Именно неотдавнашното интервю на българския премиер Кирил Петков пред Би Би Си отвори нови дилеми по отношение на това какво е обещано или договорено, или просто е обикновен блъф на българските политици, които поради липса на аргументи често прибягват и до изкривяването им.

На въпрос на журналист от Би Би Си защо не се зачитат правата на етническите македонци в България и не се изпълняват решенията на Международния съд, българският премиер избегна отговора и вместо това изложи съвсем друга теза като каза, че с Македонския премиер е постигнал споразумение по въпроса за българите в Македония.

- Добрата новина е, че когато разговаряхме с министър-председателя на Северна Македония всъщност напълно се съгласихме, че българите трябва да имат законни права, които имат всички македонци и други народи, като албанците – отговори Петков, без да отговори защо не се спазват правата на македонците в България.

Но симптоматично в изказването на Петков е твърдението „разбрахме се”. Какво точно има предвид с това Петков? За какво се е договорил и с кого? Дали е получил някакво асиметрично съгласие от нас или просто блъфира и с подобни твърдения само печели време и обърква местната и международната общественост.

След това изказване на българския министър-председател местната общественост е изправена пред дилемата дали Петков умишлено се е опитал да блъфира, за да избегне въпроса за македонците в България, или наистина е било договорено нещо, което обществото не е наясно.

Ако следваме популярната поговорка "където има дим, има и огън", допълнителна светлина към цялата ситуация донесе коментарът на външния министър Буяр Османи за интервюто на Петков.

- Ключът за българите в преговорите е включване на българското малцинство в македонската конституция, а за македонците - въпросите за идентичността. Признаването на българското малцинство, различно от македонското, е правилният път за преговори, каза Османи.

Някои от анализаторите разпознават сигнали в изявленията на Петков, че някои неща вече са договорени и се търси начин за информиране на местната общественост.

- Ако слушаме и нещата, които министър Османи каза в интервюто си този уикенд, тогава смятам, че казаното от Петков пред Би Би Си за вкарването на българите в македонската конституция е вече договорено - казва политическият анализатор Синиша Пекевски.

Според него разговорът на Петков за споразумение с Ковачевски не е обикновен блъф, а сериозно изказване, което има своя предистория.

- Смятам, че българският и македонският премиер са постигнали споразумение. Петков не споменава напразно Ковачевски. Между тях има някакво споразумение, сигурно сега търсят начин да го прокарат в обществото – категоричен е Пекевски.

Неговото мнение е, че васалното отношение на македонските политици отново ще се отрази спрямо договореното с България.

- Както беше с Преспанското споразумение, когато изпълнихме дори повече от предвиденото, а гърците не направиха нищо, така ще се случи и със споразумението с България. Честно казано, не вярвам, че София ще отключи процеса на европейска интеграция на Македония, докато не получи това, което иска. А то е това, че ние сме народ от 1944 г. и че преди това сме били един и същ народ с българите. Ако се последват последните изказвания на Георгиев, Османи и Ковачевски, нещата ще тръгнат в тази посока – заключава Пекевски.

Междувременно "Нова Македония" се опита да получи коментар от македонското правителство по твърденията на Петков за съществуването на споразумение за правата на българите в страната, където се казва, че точно преди влизането на страната в ЕС в Конституцията биха могли да бъдат включени и други етнически общности освен българите.

- Правителството на Република Северна Македония следва примера на висшите европейски демокрации. Ето защо нямаме никакъв проблем в процеса на присъединяване на страната към Европейския съюз, точно преди влизането в Съюза, Конституцията да бъде отворена за промени според директивите на ЕС. Това е възможност за интеграция на по-малки етнически общности, живеещи в Северна Македония, които не са споменати в Конституцията. С тази промяна не само българи, но и хървати, черногорци и други етнически общности ще бъдат включени в нашата конституция - обясниха от правителството.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 39 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тредстоун

    37 23 Отговор
    Как да му вярват , той е закърмен слъжа , с лъжа влезе като министър , излъга за плана , .... излъга че е почтен , той просто си е едно много злобно и лъжливо човече , иначе пък те лъже докато се усмихва ..., абе харвардска му работа ...

    Коментиран от #9

  • 2 Doni Brasko

    16 4 Отговор
    Пак някой си е чесал езика.

    Коментиран от #8

  • 3 Българка

    56 3 Отговор
    "Честно казано, не вярвам, че София ще отключи процеса на европейска интеграция на Македония, докато не получи това, което иска. А то е това, че ние сме народ от 1944 г. и че преди това сме били един и същ народ с българите. Ако се последват последните изказвания на Георгиев, Османи и Ковачевски, нещата ще тръгнат в тази посока – заключава Пекевски."
    Надявам се наистина в РСМ да разберат, че това е правилната посока

    Коментиран от #15

  • 4 Аз явно не

    49 4 Отговор
    Схващам. Какви македонци има в България и за какви техни права говорим, ако България твърди, че македонска нация не съществува, а камо ли македонски етнос. В България няма македонско малцинство, защото такова не съществува. Второ, в България ако нечии права не се спазват, то не е по етническа принадлежност, а поради нифелност, която е еднакво приложима както към българския етнос, така и към арменски, еврейски, турски итн … Така, че всъщност Кирил Петков е бил изключително тактичен, просто заобикаляйки един меко казано, провокативен въпрос.

    Коментиран от #11

  • 5 Някой си

    17 1 Отговор
    ГЛЕДАМ МАНДЕЛАТА КАК СЕ Е НАДУЛ КАТО ПАПУНЯК...ГЛЕДАМ И ТАЯ, ОЧИЛАТАТА Г..ЕНДИЯ ДО НЕГО...А ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ Е ПОЧИНАЛ ОНЗИ ЧОВЕК, ДЕТО ЛЕЖА ДЕСЕТ ЧАСА БЕЗПОМОЩЕН НА бОТЕВ И пИРОТСКА СЛЕД КАТО ТРИ ЛИНЕЙКИ СА ОТКАЗАЛИ ДА МУ ОКАЖАТ ПОМОЩ. ПФУ, И ТОВА МИ БИЛО МЕДИИ...СРАМ И ПОЗОР!!!
  • 6 малки групи

    35 4 Отговор
    от българи...има няма 160хил досега с български паспорти. Почти 10% от населението на РСМ
  • 7 ПП ПП

    16 0 Отговор
    естествено, че блъфира и куролира
  • 8 Ще има и още

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "Doni Brasko":

    Чешем си езиците такива като мен и теб.
    А на тези като този Таневски яко им се плаща за да мътят водата и те си се справят перфектно с тази им поставена задача. Прочее пред българската аудитория нещата се препредават доста обрано и изчистено - оригиналните "анализи" , такива каквито са в македонските медии съдържат доста по-пиперлив език по адрес на България и българите.
    Изобщо активно се работи и в двете държави по посока на пълен провал в разбирателството. Заинтересованите от това безспорно са повече в РСМ но и в България са фактор.....
  • 9 изрод от ГЕРБ

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Тредстоун":

    ЛЪЖЕЦА ВИКА: ДРЪЖТЕ ЛЪЖЕЦА......... ХА ХА ХА....... ХА
  • 10 ТОДОР СТОЯНОВ

    11 2 Отговор
    КИРО ИЗЛЪГА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ПО СВЕТА!!!РАЗБИРАЙ И ЦЯЛА МАКЕДОНИЯ ;-)))
  • 11 Войникът 🇧🇬

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Аз явно не":

    Абсолютно правилно 👍
  • 12 Гаврило Принцип

    16 2 Отговор
    Тия северномакедонци още не са разбрали с акъл лъжец си имат работа! Както и не са разбрали, че са народ чак след 1991, а не след 1944! Жал ми е за тях, но никога няма са влезнат в ЕУ.
  • 13 Ебтер

    7 1 Отговор
    С никого за нищо не се е разбирал! Просто изпълнява заповедите на Вашингтон, като срещу него са изпратили друг от Харвард, Оксфорд или от където и да е, все масони и изпратени в Македония, която прие сопата/НАТО/, сега трябва да лапне моркова!!!? Иначе винаги ставаше обратно!!! Само че си мисля, че скоро няма да има нито сащ, в сегашните си територии, нито НАТО!!!
  • 14 етнос българи

    12 1 Отговор
    Киро тъпото ще признава етнически македонци на територията на България и Македония а българите ще идем в шеста глуха по добре е да признаем циганите и турците ама това недоразумение етнически македонци е безумие
  • 15 Скопие

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Мислам дека не си во право, и дека тоа воопшто не е правилниот начин и насока.
  • 16 Кирчо върши

    6 0 Отговор
    Глупост след глупост !
  • 17 124613

    6 0 Отговор
    официалните лица на Северна македония на всички изяви наричат страната си Македония което е брутален среден пръст в лицето на Гърция - трябва да си направим извода какви договорки и как ще се спазват от този факт
  • 18 Какво да блъфира, това да не са

    4 0 Отговор
    Макета-сърбомани, югославски политици, докога, бе, ей докогааа