Last news in Fakti

16 Февруари, 2022 13:00 2 207 18

За капиталистическата номенклатура

  • банчо банов-
  • финансов експерт-
  • номенклатура-
  • капитализъм

Как се става номенклатурчик днес

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изследване на Банчо Банов, Финансов експерт

Неотдавна пуснах статия „Приликите между социализма и капитализма“.

Сега дойде време да напиша за капиталистическата номенклатура. Тя не е нещо ново. И в Царство България, след преврата срещу Стамболийски е съществувала. Гледаш един господин – министър, после посланник после еди каква си висша държавна служба – ротация на номенклатурата.

По соца имаше случай, разказан след промените, мисля от журналиста Георги Тамбуев. Отишъл той при бай Тошо да му се оплаква как номенклатурата завзела всички позиции, отрупала се с привилегии, това, онова. Бай Тошо слушал и нервно почуквал с един молив по бюрото си. Като свършил Тамбуев казал: „Знам бе, Георги, знам. Но те са по-силни от мен. Ако тръгна срещу тях, ще ме свалят!“

Та при сегашно време как се става номенклатурчик? Говориш политически коректно и плюеш социализма. Всичко от Европа е добро, дори и да противоречи на националния интерес. Европа ако кихне, теб те хваща пневмония. Даже се престараваш. Както имаше един лаф за соц. номенклатурата: „Те му кажат да донесе шапката на еди кой си, той му носи и главата.“ Няма такива работа като Чехия, Полша и Унгария да спориш, ако нещо противоречи на националния интерес. По тих си от вятъра и по-нисък от тревата. Ревностно защитаваш всякакъв вид либерализации, приватизации, затваряне на производства. Либерал си. По-либерал от Кире Либерало от Перник. Почваш да членуваш в клубове, асоциации и тем подобни общества. Почват да те пускат по медиите. Яростно защитаваш гореспоменатите ценности. Дори и в някой диспут по тв някой експерт който милее за народа си, да те изложи и направи за смях, те тия „горе“ си знаят работата. Пак ще те пуснат. И пак и пак. А експерта, дето те е изложил - ще „Го сложат на трупчета“ ще го пуснат чак догодина.

После идва първото мечтано назначение. Член на някой борд или държавна комисия. Да те видят как се справяш. Как защитаваш гореспоменатите ценности. И ако слушкаш, при следващото завъртане на политическата рулетка, топчето ще падне на твоето число – и пак ще те издигнат. Жена ти в къщи те слуша и те гледа „между очите“. Живота с теб е по-вълнуващ отколкото с богаташ. При него тя би се приспособила към парите му и би загубила интерес. Докато с теб – все едно е абонирана за лотарията. „Очаквай и неочакваното!“ Не знае къде, държейки те за ръка, ще я изстреля политическата рулетка. Сега тук, както при соц.-а, съществува т.нар. „Семейна номенклатура.“ По соца беше – мъжа във висшия ешелон на партията и издейства жена му да стане директор или зам.-директорка на някое ДСО (Държавно стопанско обединение). Сега има и този вариант – дори мъжа да се прехвърли в „Бизнеса“ т.е. да усвоява държавни поръчки, жена му ще бъде назначена в борда на някое държавно дружество. Ех, как се скрепва и укрепва брака така! Как ще тръгне настрани жената, нали, ако се разведе, ще я махнат и от топлата и сладка длъжност! А там освен парички, получава и наркотика на властта, статуса в обществото, да зависят от нея човешки съдби!

Пътят надолу не е толкова стръмен – ако се издъниш във висшите ешелони на властта, става като при соца – там те пращаха на синекурна длъжност в структурите на СИВ, тук те пращат – я депутат в Европарламента, я в Евро-атлантическите структури.

Има една теория, че капиталистическата номенклатура се дели на два ешелона. Долният – по-скромни позиции, горният – капе мед и масло. Но за горния трябва да си компрометиран. Да си се издънил. Да си нагазил лука. Да те държат с компромат. За да не спреш да „Слушкаш“ като те издигнат. За да не стане както в пиесата на Гелеманов: „Министър, и над тебе небе!“ Като мит се разправя една случка – разговор между дългогодишен депутат в парламента и новоназначен политически съветник. Депутата: „Абе, господин съветник, ние не избираме някого за министър, ако нямаме поне два компромата срещу него!“ Съветника: „Защо два?“ Депутата: „Ами единия ако не подейства, да подейства втория“.

И за да завършим оптимистично, по-скоро хумористично, един виц от соц-а за соц. номенклатурата. Денят е девети септември. Манифестация пред мавзолея. На трибуната – бай Тошо и всички видни номенклатурчици. Един баща носи пет годишния си син „На конче“. Детето сочи към трибуната на мавзолея и казва: „Тате, искам там!“ Бащата: „Не тате, не може там! Там са тези дето много папкат и много слушкат!“


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адски точно казано

    27 2 Отговор
    Браво, просто шедьоовър!
  • 2 дисекция

    25 0 Отговор
    честните и принципни хора. които казват Истините, са неудобни и биват изолирани, и уволнявани, за да могат тарикатите и лъжците да виреят на гърба на всички останали овчедушни хора! ПАК ДА ГЛАСУВАТЕ!
  • 3 Пич

    24 0 Отговор
    Ако не беше тъжно , щеше да бъде много смешно !
  • 4 Абсолютно точно

    20 4 Отговор
    За това Чехия, Полша и Унгария са толкова напред, защото там няма номенклатурчици да се покланят пред евро-американските наставления, а гледат националните си интереси.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Иван

    18 1 Отговор
    Най-после и вие да публикувате нещо вярно и стойностно, а не само помиите на DW!
  • 6 Точно така

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "Абсолютно точно":

    През 1990 г. по индекса на човешкото развитие на ООН /HUMAN DEVELOPMENT REPORT 1990/ България бе на 27 място в света.., Чехословакия на 25-о , Унгария – на 30-о, Полша – на 33-о, Румъния – на 41-во.
    Днес сме последна дупка на кавала и много по-назад от тия страни, точно заради раболепие, слагачество и липса на национални интереси.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 мдаааа

    2 10 Отговор
    Нищо не си разбрал ... В споменатите от теб държави никога не е имало ошанки ..

    Коментиран от #9, #12

  • 9 мдаааа

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "мдаааа":

    До 4
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Емил

    4 11 Отговор
    Боже, колко болни русофи.лист.ици има в България! Ковид ряпа да яде! И всичките - деб.или, имбе.цили или кръгли идио.ти!!!.
  • 12 Абсолютно точно

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "мдаааа":

    За Ошанки не знам, но за ушанки със сигурност не е имало, както и при нас..
  • 13 Никой

    2 8 Отговор
    Това което описваш е точто бандитския руски капитализъм.
  • 14 Слава на ЕССР

    4 2 Отговор
    Съвeтcкият cъюз чecтo изпoлзвa мeтoдитe нa вoeннa oкyпaция, EC изпoлзвa мeтoдa нa икoнoмичecкoтo cплaшвaнe.
    Съвeтcкaтa cиcтeмa бeшe нecпocoбнa зa пpeoбpaзyвaния - кактo и тaзи нa ЕС.
    Пo oнoвa вpeмe ce кaзвaшe, чe цeлтa нa Cъвeтcкия cъюз e cъздaвaнeтo нa нoв тип чoвeк - „cъвeтcки чoвeк“, чe ниe тpябвa дa зaбpaвим нaшитe eтничecки paзличия, eтничecки тpaдиции и oбичaи. EC иcкa cъщoтo - oпитвa ce дa cъздaдe нoв чoвeк - „eвpoпeйcки“.

    В cъвeтcкo вpeмe ce кaзвaшe, чe cъюзнoтo пpaвитeлcтвo e нeoбxoдимo зa дa ce пpeдoтвpaти вoйнa. В Eвpoпeйcкия cъюз ceгa кaзвaт cъщoтo нeщo.
    Cъвeтcкият cъюз, нaпpимep, e cъздaдeн cъc cилaтa нa opъжиeтo, a фopмиpaнeтo нa Eвpoпeйcкия cъюз e cвъpзaнo c пoлитичecкa пpинyдa и икoнoмичecки зaплaxи.

    Ако сравним настоящите еврокомисари с болшевишките комисари в Съветския съюз от началото на 20 век, веднага ще видим общите тенденции, същата престъпна идеология и пропагандно „промиване на мозъци“ ... и всичко ще си дойде на мястото.
    Ако на сегашните еврокомисари им сложим едновремешните униформи, кожените куртки, каскетите и наганите на кръста, в никой случай няма да можем да ги различим от болшевишките!?
    Идеологията на комисарите и еврокомисарите - интернационализма, а сега на глобализма, и е едно и също нещо с различни имена.
  • 15 вечни

    4 0 Отговор
    депутати!?.Национални интересикоито си клатят феса....
  • 16 Притча

    5 0 Отговор
    Божии заповеди на държавния чиновник: 1. Защо трябва да си вършиш работата, след като заплатата тече и без да я вършиш. 2. Внимавай, ако свършиш нещо,понеже си некадърен може да сбъркаш и тогава няма ДМС, 13..15,16 заплата. 3. Прехвърли гражданина на колегите, стига са мързелували и се отърви от работа и отговорност. 4. Дори началството да те пита защо не работиш отговорът е : "Не съм сезиран по съответния ред." 5. Разкарвай и мотай гражданина докато се сети, че трябва да "намаже филията".
    6.Оглеждай се, ослушвай се и при всеки сгоден момент кради! 7. Не забравяй шефа: и той е човек и той яде филии. 8.Когато си на бюрото винаги гледай втренчено в компютъра, дори да редиш пасианси!
    9. В коридора не ходи с ръце в джобовете, носи лист, дори празен, движи се бързо и гледай втренчено, началството ще го оцени. 10. Винаги хвали началството за гениалност и го слушкай! "Който началството слушка ще напълни гушка"! 11. Не се плаши, даже и да сгафиш и те хванат в крачка най много да те преместят на по-харна длъжност! 12. Ухажвай колежките, все нещо може да падне! 13. НАЙ-ВАЖНОТО КРАДИ НА ПОРАЗИЯ, ДО СЕГА ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ ОСЪДЕН НЯМА!!!
  • 17 безпартиен

    3 0 Отговор
    Последните две изречения казват всичко!Все пак като допълнение може да се каже,че сегашната номенклатура е пряко продължение на тази от преди 10.11.1989!Защо?Ами защото всички са свързани по роднински с поне среден ешелон управленски кадри от преди т.нар."демокрация"!Преди тази дата на народа ни беше наложено "преустройството"!До като всички ние се преустройвахме,тези от номенклатурата се устройваха!След това решиха да правят "демокрация" и вече 32 години цял народ прави тази "демокрация" за номенклатурата на БКП,децата и внуците им!
  • 18 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Написаното е вярно, но едно много важно нещо пропуска г-н Б.Банов.
    По онова време ПАРТИЯТА бе една и във всеки окръг, към Окръжния съвет имаше "Даржавен и партиен контрол". Задачата му бе, да се внимава , номенклатурните кадри да не се разпищолват прекалено много !! Естествено, че отиваха посланици или аташета по нещо си в братски страни, ако прекаляваха !!
    Сега партиите са много. И въпреки, че се дебнат едни други, да не крадат прекалено много, никой никого за нищо не наказва, защото утре като си разменят местата, кражбите да продължават в същият дух, със същия успех и същата безнаказаност !!!
    После , ако в Царска България администрацията е била скромна на брой, но изключително ефективна, сега бройката е главозамайваща и затова неефективна и с условия за корупция по всички направления !!! Тоталитаризмът все пак не допускаше такава главозамайваща корупция , както сегашната, колкото и да го ругаем..........