Last news in Fakti

22 Февруари, 2022 10:00 3 297 44

"Барселонагейт" и прането на пари: защо в България няма нито една присъда за пране на пари от корупция?

  • барселонагейт-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • цветан цветанов

А не е ли време Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи и дясна ръка на Бойко Борисов по времето, когато са се разигравали събитията в Барселона, да проговори…

"Барселонагейт" и прането на пари: защо в България няма нито една присъда за пране на пари от корупция? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как така България е най-корумпираната в ЕС, но няма нито една присъда за пране на пари от корупция? Този въпрос е особено актуален и по повод "Барселонагейт": скандала, в който е замесено името на Борисов. От Е. Милчева.

Ако българската прокуратура си свърши работата по "Барселонагейт", значи трябва да разкрие и обвини клептократи. Тоест - за да докаже пране на пари в Испания, най-напред трябва да докаже корупция в България. Но как да стане това, след като досега не го е правила? Ето това е въпросът на въпросите.

Голата истина в скандала "Барселонагейт", избухнал през 2020 година, не е свързана с баналния случай на млада красавица, издържана най-вероятно от бащата на детето ѝ. Търси се произходът на средствата, с които са били закупени луксозната къща и бутика ѝ в Испания. А за тях има предположения, че са изпрани 5 милиона евро - това става ясно от доклада на испанските власти, изпратен на ДАНС, за който информира изданието "Сега". И още: "според открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се предполага, че средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши служители на българското правителство, включително на министър-председателя Бойко Борисов".

Разбуждането

Изглежда, че докладът, а и други фактори са разбудили спецпрокуратурата, която преди 7 месеца обяви, че се води "интензивно разследване" и се работи по пране на пари в "Барселонагейт", но после влезе в хибернация. Сега обаче е изпратила европейска заповед за разследване до Кипър за разкриване на банкова тайна и предоставяне на данни от Търговския регистър. На острова е регистрирана офшорка, през която са преминали общо 1.75 млн. евро на път към испанско дружество, осигурило бутик и порше в Барселона на бившата "Мис Бикини". "Испанската фирма сменя собствениците си в кратък период, но всички замесени лица имат някаква пряка или непряка връзка с министър-председателя на България", пише в доклада от Испания.

Спецпрокуратурата би могла да улесни работата си, ако се обърне към Националната агенция по приходите (НАП), където постъпва информация за имущество и доходи на български граждани в чужбина по линия на международен обмен. Но НАП може да изиска - заради разследване - данни за банкови сметки и доходи на български фирми и лица от 114 държави от Конвенцията за взаимно административно сътрудничество по данъчни въпроси. В нея са и 40 държави с офшорни режими, сред които и Кипър.

КПКОНПИ също би могла да помогне, ако бъде включена. Антикорупционната комисия може да проверява имущество за 10 години назад, а и да извършва конфискация, ако разминаването между законни доходи и имущество е 150 000 лева. Къщата в Барселона е била апортирана в капитала на дружество, собственост на младата красавица, в началото на 2013 година от заможен бизнесмен. Е, значи КПКОНПИ все още може да провери и него, и бащата на красавицата - бивш водопроводчик, разполагащ със стотици хиляди евро, а и още неколцина, оплетени в "Барселонагейт". Така ще облекчи прокуратурата, обследвайки дали бизнесът на тези лица и платените от тях данъци им позволяват да губят толкова пари в Барселона.

Противоречията

Изглежда, че е възможно България да е все така най-корумпираната държава в Европейския съюз, според индекса на "Трансперънси интернешънъл" за 2021 година, и също така да няма нито една присъда за пране на пари от корупция. Преди години прокуратурата се провали в разследването за пране на пари срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров. По времето, когато главен прокурор беше Сотир Цацаров, досъдебното производство срещу него бе прекратено.

Прането на пари е извън фокуса на българското правораздаване и при следващия и настоящ главен прокурор - Иван Гешев. В началото на 2019 година, в доклад за икономическите политики на страните членки Еврокомисията констатира, че в България "две трети от съмнителните трансакции, докладвани от финансовите институции в дирекция "Финансово разузнаване", включват местни политически фигури, но към тези случаи не се предприемат необходимите правораздавателни действия. Няколко месеца по-късно Брюксел коригира доклада си, заменяйки "две трети" с "определен брой" след "реакция на българските власти". Но пък запази констатацията, че България не е отбелязала съществен напредък в изследване на пречките, които спъват такива разследвания и превръщането им в годни доказателства на прокуратурата.

Сега в ДАНС, където се намира същата тази дирекция "Финансово разузнаване", разполагат с испанския доклад. Би трябвало да знаят дали в бройката местни политически фигури със съмнителни трансакции има и действащи лица в "Барселонагейт". Дори и да са работили на празни обороти, информационните масиви пазят данни - както онези, които банките докладват на "Финансовото разузнаване" съгласно задълженията си по Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Ще проговори ли Цветанов?

Така че ако прокуратурата възнамерява да разследва "Барселонагейт", трябва добросъвестно да пресее определено количество информация. (Вероятно някаква информациясе намира и в ГДБОП.) Парите към офшорките все някак са влезли в Кипър - чрез банкови трансакции, което е проследимо, или пренесени кеш, което също може да се установи. Стига, разбира се, държавното обвинение да поиска помощ от БНБ.

А не е ли време Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи и дясна ръка на Бойко Борисов по времето, когато са се разигравали събитията в Барселона, да проговори…

***
Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българка

    40 9 Отговор
    Адмирации за задълбочения анализ и предложените в него стъпки от Емилия Милчева. Към това аз добавям и един основен въпрос. Няма ли законов начин за доказване на свързаност, повод за престъплението пране на пари, като задължат Борисов да направи ДНК тест за бащинство на детето на Борислава Йовчева. Невинното момиче е основното свързващо звено/ повода за това престъпление

    Коментиран от #21, #31

  • 3 Сталин е бил прав

    45 8 Отговор
    Като този на снимката ги е разстрелвал-и няма значение какъв е-генерал или чистач....
  • 4 Влади

    53 9 Отговор
    Буци , къде скри парите ? Къде са парите Буци ? Пачки , шкафчета , мафия , кюлчета , коя е Мата Хари Буци ? казвай престъпна мутро ! Влизаш в затвора Буци , ти вече си никой , на обикновен крадец и престъпник , гражданина Борисов , нищо повече
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Simo

    42 7 Отговор
    След 33 години демокрация , след 33 години безобразно крадене , Тиквоний от село Банкя ще бъде първия крадлив политик осъден ефективно и вкаран в затвора , ай чиститу Буци , пак си номер 1
  • 7 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    39 7 Отговор
    Е как да проговори Цецо Пъпеша?
    Нали си знаят далаверите един за друг?
    Никой няма да издаде другия, защото ще последва отговор...
  • 8 Гост

    12 46 Отговор
    Бойко може да е всякакъв,но живеехме добре.Защо не ревете,че скочиха цените на храните,тока,горивата,лекарствата,парното до небето.Това ли е промяната?Нали щяхте да назначавате млади хора?Само в МВР има 7500 пенсионери, а в Градския транспорт,МО и БДЖ?

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Че защо им е да перат пари?

    41 4 Отговор
    Перат се пари от наркотици примерно.
    А тия откраднаха абсолютно легални пари от държавната хазна и от европейските помощи.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 тикви

    34 7 Отговор
    Докато ГЕРБ,ДПС, и т.н. мафията са на свобода, така ще е, време е за конфискация и затвор до десето коляно!
  • 13 Гост

    13 36 Отговор
    С фенерче ще го търсите Баце,прозди чалгари и клоуни
  • 14 Тито

    3 5 Отговор
    Като гледам снимката въпроса е ритиричен
  • 15 Гост

    9 6 Отговор
    Да точно снимката говори много,15 чисто нови сименса смартрон вкара Баце за БДЖ
  • 16 САТЪРА НА ХАНА

    20 4 Отговор
    КАКТО КАЗА ПРЕЗИДЕНТА ТЕДИ РУЬВЕЛТ ..
    ... " БЪЛГАРСКИТЕ МУТРИ И БЕЙОВЕ МОЖЕ ДА СА КУЧИ СИНОВЕ , НО СА НАШИ КУЧИ СИНОВЕ" ...
    ... ... ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ПИТАЙТЕ ЕВРОПЕЙСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ И АМЕРИКАНЦИТЕ ЗАЩО НЯМА ОСЪДЕНИ КОРУМПЕТА
  • 17 Тома

    19 5 Отговор
    Как да има осъдени когато гл. прокурори бяха повече корумпирани от властта
  • 18 САТЪРА НА ХАНА

    13 1 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ, НАЙ - ГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ В БЪЛГАРИЯ СА НАТОВСКИТЕ БИЗНЕСМЕНИ
    ......
    ТЕ СЪЩО СИ ПЛАЩАТ НА МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТЕ
    ...
    ЗАБЕЛЕЖКА : КАНАДА И САЩ СА ЧЛЕНОВЕ НА НАТО , НО НЕ И НА ЕС , ЗАТОВА НАТОВСКИ БИЗНЕСМЕНИ
  • 19 Избирател

    13 3 Отговор
    Как така България е най-корумпираната в ЕС, но няма нито една присъда за пране на пари от корупция?

    Ами присъдите ги издават съдилищата а за да има съдебно дело прокуратурата трябва да повдигне обвинение но в България и двете институции са по-корумпирани и от политиците ни. Просто няма как да стане докато системата е такава - съдебната власт не е независима.

    Трябва главния прокурор и ВСС да се избират от народа на избори за да са независими - сега правят някаква пародия на избор. Но даже и новите не говорят за пряк избор на магистрати от народа.

    Коментиран от #22, #25, #33

  • 20 МИХАЙЛОВ

    16 4 Отговор
    ....ХА...ХА...
    ....ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ДА ПРОГОВОРИ ЛИ...
    ....АМИ ЧЕ НАЛИ
    ТОЧНО ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ
    ЛИЧНО РЪКОВОДЕШЕ
    И ЛИЧНО УЧАСТВАШЕ
    В ТАЙНОТО ПОЕТАПНО ИЗВЕЖДАНЕ
    НА МИС БИКИНИ
    ОТ БЪЛГАРИЯ ДО БАРСЕЛОНА...
    ...И ТОВА ОТДАВНА
    Е ОБЩОИЗВЕСТНО
    ВКЛЮЧИТЕЛНО
    С МНОГО ОТ ПОДРОБНОСТИТЕ...
  • 21 чичо

    5 16 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Дааа,отдавна не съм ти правил комсомолско събрание и започна много да се отваряш.Проблемите за България идват от такива като теб и от такива като тая дето е написала статията.Искаш ли подробности?
  • 22 кир Ливанчо

    12 0 Отговор

    До коментар #19 от "Избирател":

    Ако ВСС, Главният прокурор или ВКС и тн. се избираха от народа, Азис щеше да е Главен прокурор. Или някой креслив кр3т3н от ФБ. Моля ти се, недей...
  • 23 сороснерес

    10 3 Отговор
    с тази прокУратура и съдебна система няма да доживеем да видим и 1 от висшите етажи на властта осъден за каквото и било..никога не им стигат доказателства..защо ли.? .и за последен кретен е ясно че просто ги унищожават тези доказателство или прикриват.."ГНИЛИ ЯБЪЛКИ" трябва да ги изхвърлят на боклука..

    Коментиран от #34

  • 24 Го4о

    8 8 Отговор
    Няма нито една присъда, защото никой не може да докаже, че има престъпление! Сегашното правителство тръгна с голяма "кошница", която се оказа пълна с лъжи на Мая Манолова и Елена Йончева разпространявани във Фейсбук.
  • 25 Луна Президент

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Избирател":

    Луна ти благодари, че гласува за нея на президентските избори!
  • 26 Пламен

    11 4 Отговор
    Защо нямало осъдени. Защото гарван гарвано око лне вади.
    И тия крадат и за това няма съдене.
  • 27 Вида

    6 4 Отговор
    Не очаквайте Гешев да "осъди" някой! Гешев не е съдия. Той не съди! Съдиите са в ВКС (висш касационен съд)!!!!
  • 28 Либеро

    9 4 Отговор
    До гуша ми дойде да слушам и чета как БГ е НАЙ корумпираната страна в Европа. И за срам нощ това се прави от българи изхранвани и обгрижвани от чужди учреждения. Хора, засрамете се. Защо приемате БГ за по корумпирана от Италия. Там има действащи три световно признати мафии с пълен контрол на цели сектори от икономиката - строителство, отпадъци, миграция и т.н. и нищо не чуваме за това в ЕС. Само ние сме корумпета, нали.

    Коментиран от #36

  • 29 Тошко

    8 11 Отговор
    Някой ако има претенции към Б.Б. може да заведе дело в съда! Ноооо ви е страх, защото нямате доказателства и документи!!!!
  • 30 Свински черва

    13 1 Отговор
    те затова!
  • 31 Трябва да се види дали

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Уважаема Българка в кой век живеете? Дори да не уважавате бащицата, случайно да сте чували, че и майката и детето имат права и дори да има ДНК, по никакъв начин не са длъжни да Ви информират, а дори и това да е факт, какво общо има с прането на пари? Това какво Ви се иска на Вас и на авторката, няма нищо общо с правото и правораздаването. Да убийци се измъкват, но правилото е, че трябва да се докаже и за това една снимка не е достатъчна, и ДНК не е достатъчно.
  • 32 Коня

    4 0 Отговор
    Щото тия който трябва да бъдат съдени си прехвърлят власта един на друг!!! А гарван на гарвана око не вади!!!
  • 33 Трябва да се види дали

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Избирател":

    Какво общо има правораздаването съд, прокуратура бла бла. За корупция може да бъде хванат само някой идиот като Цв.Цв. Всичко останало е илюзия. Към момента правото няма инструмент за доказване на корупция, защото парите никога не стигат и не се докосват, те стигат до контролирани entitis. Резултата е видим след много години след които търсене на отговорнот е невъзможна - справка Бойко Рашков 22 имота и държавна заплата, както сам казва това е невъзможно, но когато се отнася за други. NB Лов на вещици не е решение!
  • 34 Трябва да се види дали

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "сороснерес":

    сороснерес точно така се прави. Дай списък, правим един ешафод и решаваме проблема. Нали ти най-добре знаеш и не ти трябват доказателства прочел си в доверени медии, чул си го в трамвая и даже си проверил в гуглена. Кратка историческа справка - познай кой е следващият?
  • 35 XYZ

    4 1 Отговор
    Престъпник е този, който не спазва законите и работи против интересите на обществото! И след това определение, питам какви са тези във ВСС, какъв е Главният прокурор, какви са тези в Прокуратура, какви са тези в КПКОНПИ - и предвид висшето им положение и неограничена власт, не са ли най-големите пр.........ци в България!
  • 36 чичо

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "Либеро":

    Корупцията в България.Тя е започнала още през 1878 год.и до ден днешен не е спирала ,това се отнася за хората които са ни управлявали от тогава досега.Всички погледи сега са насочени към Б.Б.Ами тези господа-другари, които осъществиха масовата приватизация,другата приватизация-НЕФТОЗАВОДА,БТК,ДЕВНЯ ДЕБЕЛТ И МНОГО ДРУГИ ОЦЕНЯВАНИ НА ОКОЛО 5-6 МИЛИАРДА ДОЛАРА ЗАГУБИ ЗА ОБЩЕСТВОТО ,НА СЕГАШНА СТОЙНОСТ СИГУРНО ДВА ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ .Кочината трябва да се изрине до самият под ,а не да се изрине само най горният пласт
  • 37 Очевидно

    2 3 Отговор
    Защото няма корупция. Няма бе! Ако имаше, щяха да са осъдени.
  • 38 АЛООООООО

    4 3 Отговор
    АБЕ ЗЕЛЕТО ЩО НА СНИМКАТА Е БОРИСОВ А НЕ РАДЕВ / НАЗНАЧИЛ НА ДВЕ ЗАПЛАТИ ЛЮБОВНИЦАТА СИ ДОКАЗАНО ЧЕРНО НА БЯЛО / ЩО НЕ Е РАШКОВ СЪС СЪЩИТО С БЕЛИ КОНЦИ ОБЯСНЕНИЕ ЗА 22 ИМОТА ЩО НЕ Е СПЕЦОВ С ИДИОТСКИТЕ СИ ОБЯСНЕНИЯ КАК НЯКОЙ КУПУВА ФИРМА С МИЛИОНИ БОРЧОВЕ ЩО НЕ Е КОКОРКО / СДЕЛКА С ИМОТИ ЯВНО И НЕСКОПОСАНО НАГЛАСЕНА/ И СИГА КО ПРАЙМ
  • 39 Кой

    4 0 Отговор
    Кой да ти каже що няма лев върнат. И мафиот осъден.?Щото няма държава това е.
  • 40 Вуй

    2 0 Отговор
    Нали искахте промяна и чалгарчитУ славчУ, ся няма да ривети
  • 41 3333

    3 4 Отговор
    Бочко пръв ще лапне дръвцето това е задължително. ЗА ДА СЕ ИЗЧИСТИ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ОТ НЕГАТИВИТЕ НА герб

    Коментиран от #43

  • 42 Ха,ха

    2 0 Отговор
    Лично мнение на червенушко.Какво друго да очакваме. Брътвежи в стил ала дамаджанов.
  • 43 Нещо

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "3333":

    Не си наясно със ситуацията. Но за 80 процентов, ти е простено.
  • 44 Хахаха

    0 0 Отговор
    Да помогна на DW, или който там списва от тяхно име с едно заглавие: "Как така бивш шеф на следствието в мутренските времена и настоящ министър на вътрешните работи има 22 имота?". Айде стига да ни занимавате с ЕДНА къща.