Тема: Украйна

28 Март, 2022 11:31 44 524 71

Руските танкери започнаха да изчезват

  • санкции-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • танкери-
  • руски танкери

Може да видим възникването на паралелен глобален пазар

Руските танкери започнаха да изчезват - 1
Снимка: Shutterstock

Руските танкери, превозващи петрол и петролни продукти, все повече прикриват движението си, явление, което според някои морски експерти може да сигнализира за опити за избягване на безпрецедентните санкции, предизвикани от инвазията в Украйна, пише Bloomberg, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

През седмицата, приключила на 25 март, имаше най-малко 33 случая на така наречената „тъмна дейност“ - когато бордовите системи за предаване на местоположението на корабите са изключени - от руски танкери, съобщи Windward Ltd., израелска консултантска компания, която е специализирана в морския риск с помощта на изкуствен интелект и сателитни изображения. Това е повече от два пъти средното седмично от 14 през последната година. Тъмните операции се извършват главно в или около изключителната икономическа зона на Русия, според Windward, която проведе изследването по искане на Bloomberg. Корабите, занимаващи се с тъмна дейност, включват кораби, свързани с големи корпорации и мултинационални корабни фирми, както и с малки предприятия, според Windward.

Още новини от Украйна

Международното морско право изисква търговските кораби да имат включена автоматична система за идентификация или AIS, докато са в морето. Деактивирането или манипулирането на системата за идентификация на кораба е в най-често използваните от измамните практики за корабоплаване, цитирани от Министерството на финансите на САЩ в консултация миналия май за ограничаване на незаконното корабоплаване и избягването на санкции. „Няма причина да изключват своя AIS“, каза Гур Сендер, програмен мениджър на Windward, който е специализиран в проблемите на съответствието и риска. „Разследването дали даден кораб се занимава с измамни практики на корабоплаване, свързани със специфични режими, е от решаващо значение за защита на вашия бизнес от работа със санкционирани субекти."

След нахлуването в Украйна на 24 февруари, САЩ, Великобритания и други съюзници засилиха санкциите срещу Кремъл. Президентът на САЩ Джо Байдън издаде изпълнителна заповед на 8 март за забрана на вноса на руски петрол и газ, докато в същия ден Обединеното кралство заяви, че постепенно ще прекрати вноса на петрол до края на годината. И двете страни, заедно с Канада, също забраниха на руски кораби достъп до техните пристанища. Тъй като все повече страни и предприятия избягват търговията с Русия, флотът на страната ще бъде подложен на натиск да извършва тъмна дейност и дори да участва в незаконно корабоплаване, за да съществува, каза Иън Ралби, главен изпълнителен директор на I.R. Consilium, консултантска фирма за морско право и сигурност, която работи с правителства.

„Русия бързо се превърна в държава-пария, така че те прикриват някои от дейностите си, защото много хора от двата края на транзита не искат никакво асоцииране с Русия“, каза Ралби. „Навсякъде, където Русия се появи в цялостното управление или експлоатация и собственост на кораба, в момента има опасения за тъмна дейност. Почти всичко, което те ще правят, означава повече контрол и правни опасения поради всички различни санкции." Ако изолацията на руските кораби и екипажите продължи, те няма да имат голям избор, освен да приемат всякакви предложения, които им се дават, което ги прави податливи на „всякакви престъпни и измамни манипулации“, каза Ралби. „Може да видим възникването на паралелен глобален пазар, където има вътрешна търговия между всички тези санкционирани държави и техните активи“, каза той.

Сателитни изображения

В много от случаите на тъмна активност операции се провеждат между кораб под руски флаг или притежаван от Русия и неруски кораби, според Windward. Корабите, които извършват операции "борд до борд", показват издайни модели на движения и скорост, дори ако техните транспондери са изключени. Сателитните изображения също могат да разкрият подобни операции. Данните на Windward показват, че броят на срещите кораб-кораб, продължили най-малко три часа между руски петролни танкери и неруски кораби, остава относително нормален. Това е достатъчно време, за да позволи на петролните танкери да прехвърлят стоките си на трети кораб, който не е засегнат от санкции или забрани, каза Сендер.

Събитията се случват и достатъчно близо до пристанища, където корабите потенциално могат да натоварят и "чисти" горивни продукти, каза той. Windward също така засича някои плавателни съдове, които влизат в руски териториални води и посещават пристанищата ѝ за първи път, дори когато общият брой кораби, които извършват първото си пътуване до Русия, намалява. От избухването на конфликта 22 уникални кораба - някои от които са собственост или се управляват от компании, регистрирани в Обединеното кралство, САЩ и Германия - са навлезли в руски териториални води за първи път, според Windward.

Корабите представляват различни класове: 12 товарни кораба, 1 контейнеровоз, 6 танкера, 1 обслужващ кораб и 6 търговски риболовни кораба. В един случай танкер, управляван от американска компания, отпътува от китайския град Донгинг на 25 февруари и влезе в руски води на 3 март, като направи първото си руско посещение в Находка. Танкерът напусна пристанището и дрейфуваше в руски води, преди да влезе в пристанище на 19 март в танкерен терминал във Владивосток. Забраната на САЩ за руски петрол влезе в сила на 8 март за нови покупки, но дава 45-дневен прозорец за купувачите от САЩ да прекратят съществуващите си договори. „Въпреки че това пътуване не се счита за незаконно или за нарушение на санкциите, то все пак повдига въпроси“ предвид текущите политики на САЩ, според бележка на Windward AI Insights. „Ще бъде интересно да се види дали тази тенденция ще продължи и колко компании ще разглеждат тези нови регулации и ограничения като обикновени препоръки."


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 MAN

    278 62 Отговор
    НАЙ ГОЛЕМИЯ КУПУВАЧ НА РУСКА ГАЗ Е САЩ,КОЯТО СЛЕД ТОВА ГО ПРОДАВА НА ЕС СРЕЩУ СОЛИДНА НАДЦЕНКА.

    Коментиран от #7, #10, #16, #21, #43

  • 2 морски

    253 21 Отговор
    Хайде ми обяснете ,защо малтийски танкери карат нефт от Новоросийск за САЩ , без никакъв проблем .Това всеки може да го види на марине трафик.

    Коментиран от #28

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аятолах Хомейни

    251 5 Отговор
    При ембарго, "сух режим" или санкции едни хора стават мнооого богати, а нормалните хора стават все по-бедни.
  • 5 що тъй стана

    236 29 Отговор
    Краварите искат да контролират всички и всичко обаче нещата се объркаха. Сега ще санкционират на босия цървулите.
  • 6 ле ле

    224 14 Отговор
    пак ще купуват руски петрол и газ..същите "демократи" който призовават за байкот..пука им за укр.народ..всички по веригата ще вземат комисионната..
  • 7 А стига бе!

    43 245 Отговор

    До коментар #1 от "MAN":

    Те и златото им не щат,ти за газ ми приказваш.Щатите си имат шистов газ.Руският не го ще никой.

    Коментиран от #44, #53

  • 8 Няма санкция

    169 3 Отговор
    Има печалба която се генерира в определени хора. За тях печалбата е важна..... Последиците от голямата надценка ги плаща единствено обикновения човек .

    Коментиран от #17

  • 9 Мафиозите

    24 104 Отговор
    хаха, ма то нищо ново, пребоядисваш отличителните символи, сменяш името и ето ти от руски станал китайски кораб, какво да очакваш от мафиотска държава ...............

    Коментиран от #50, #57

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Коментар

    198 11 Отговор
    Оказа се, че азерите също купуват руски газ, тъй като количествата им не са достатъчни за износ?!
    Т.е. всички останали купуват газ от Русия, а после я продават по-скъпо на Европа???!!!

    Еми когато има продажници ще има и страдащи!!!

    Коментиран от #18, #48

  • 12 Б А Й Х @ Й ‼️

    153 6 Отговор
    „Може да видим възникването на паралелен глобален пазар, където има вътрешна търговия между всички тези санкционирани държави и техните активи“😀😀😀😀
    Ами те САЩ санкционираха практически над 2/3 от целия Свят ‼️
  • 13 Б А Й Х @ Й ‼️

    158 9 Отговор

    До коментар #3 от "!!!?":

    Я напиши коя страна е ИЗПОЛЗВАЛА атомни бомби ‼️‼️‼️‼️/ че ми е любопитно /
  • 14 Ха ха ха

    98 8 Отговор
    А да видим кой ще посмее да ги пипне???
    🐻🐻🐻🐻🐻🐻🐻🐻

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 кой

    101 10 Отговор

    До коментар #11 от "Коментар":

    Бизнеса си е бизнес! Унгария купува под себестойност от росия и продава на Украйна. Това е положението.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 123

    59 9 Отговор
    33 случая на тъмна дейност. Фалшива новина. 33 е масонски символ.
  • 21 Трол

    37 2 Отговор

    До коментар #1 от "MAN":

    Пич като тролиш го прави по-читаво иначе виж ти спрели бонусите!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Червените клошари

    8 50 Отговор

    До коментар #3 от "!!!?":

    Беше преди да фалира
  • 24 big

    92 7 Отговор
    Аман от простотии! Санкциите ви побъркаха света, вашето население също, но акъла ви все не идва на място! Кога ще разберете, че те не работят по вашия план?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 До 5

    68 6 Отговор
    Прав си колега , ама в случая, ние сме цървулите и ще го ядем сготвен в собствен сос
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Да обясня ли?

    58 6 Отговор

    До коментар #2 от "морски":

    Причината е същата, поради която НАТО не влиза в Украйна. Обикновени търговски интереси на големите.

    Коментиран от #60

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Решението е просто

    17 53 Отговор
    Щом кораб е с изключена автоматична система за идентификация значи не съществува и спокойно може да бъде торпилиран или превзет и така тъмната дейност бързо ще се прекрати.

    Коментиран от #41, #62

  • 31 морски

    61 8 Отговор

    До коментар #29 от "кой":

    Иди разправяй на някой който не знае , аз обикалям света от 30г. Каквото има в магазините на САЩ това има и в магазините на РФ . Преди 3 дни подарих от Владивосток а преди 6 седмици от порт Евърглейд! Даже във Владивосток е по евтино!

    Коментиран от #32, #33, #40, #63

  • 32 морски

    40 1 Отговор

    До коментар #31 от "морски":

    Подарих да се чете пазарих !
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Българин

    13 44 Отговор

    До коментар #25 от "кой":

    Запаа е твърде мекошав за да постави сибирските туземци на място.

    Коментиран от #39, #65, #66

  • 35 Z За победу

    71 15 Отговор
    Императора ще навре западните режими на кучето в задното отверстие. И това е супер новива. Целокупния запад напрактика е санкциониран от свободния свят. А зеления наркоман вече е подготвил оправданията си за капитолацията която го чака. Слава на Русия и свободния свят.

    Коментиран от #68

  • 36 Добрия

    70 8 Отговор
    То и разкриването банковата тайна, както и запорирането на банкови сметки и отнемането на частна собственост бяха до скоро незаконни, ама Фащ и верните им сателити не се гнусят да ги практикуват... Е, нищо, ще им се върне тъпкано

    Коментиран от #69

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Русия

    40 7 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    ще си намери достойно мястото без съветите на дървеняци като теб. А ти се захласвай по пръдливия си запад.Че май почнаха да им се изчерпват "струментите" за натиск.Пък Путин действа прекалено меко,даже не е отговорил.

    Коментиран от #51

  • 40 ZZZ

    0 8 Отговор

    До коментар #31 от "морски":

    На контейнер ли си?
  • 41 ZZZ

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "Решението е просто":

    Това как го реши?
  • 42 Да дааа

    42 2 Отговор
    Забраната на САЩ за руски петрол влезе в сила на 8 март за нови покупки, но дава 45-дневен прозорец за купувачите от САЩ да прекратят съществуващите си договори

    Той прозореца може да се удължи щом е за АмериканскиФирми.НашитеГлавочи да му мислят.
  • 43 Тъпан

    31 3 Отговор

    До коментар #1 от "MAN":

    И не само ГАЗ и рафиниран бензин и нафта,ЯдреноГориво,АзотниТоровеИкуп други благинки но ще имСпрат кранчетоЗаЗеленото мастило.
  • 44 Гочето

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "А стига бе!":

    Как ми е писнало от такива отворковци като теб,дето сами не могат да си обършат сопола.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 да бе

    1 12 Отговор
    да почнат да ги потопяват и ще спрат
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 всички много разбират

    11 19 Отговор
    На мен майка ми е казала че навремето казвали "Захарна Европа" и че Запада бил като мушмулата. Колкото по-загнива, толкова по вкусна става.

    Коментиран от #70

  • 50 Роко

    4 9 Отговор

    До коментар #9 от "Мафиозите":

    Бе те от руски направиха молдовски и руснаците взеха че го гръмнаха. Капитана решил че било по - безопасно да плава под молдовски флаг. Ма на терористите на Путин не им пука та взели че го гръмнали.
  • 51 Роко

    5 17 Отговор

    До коментар #39 от "Русия":

    Ми отговори ма ти си го проспал. Наложи санкции на Байдън и ред американски политици. Вече не могат да ходят на почивка в Русия, сметките им в руски банки са замразени. Знам че звучи като виц но е истина (доста се смях като го чух това). Толкова си може малкия недоимператор
  • 52 Роко

    6 21 Отговор

    До коментар #27 от "Как да звучи?":

    Приятелю за да произведеш хляб се иска да имаш още няколко неща освен зърно (в случая с Русия зърното е фуражно но това са подробности когато няма хляб и този от фураж е хляб). Освен това семената за посев вече са дефицитни. Пример оказа се че тази година може и да няма картошки в Русия. Що? Ми щото семената за посев се внасят от Гейропа, а сега няма внос (никой не е наложил санкции на семената но поради невъзможността на руските вносители да оперират с валутните си сметки няма внос). А без картошки в Рассия ще настане глад и никакво фуражно зърно не може да ги замени

    Коментиран от #56

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Смях

    9 23 Отговор
    Много разбирачи не се сега преди 8 месеца бях в Русия и си беше мизерия. Ами отидете никой не ви спира където ревете аз със сигурност няма да повторя.
  • 55 Пенчо

    22 3 Отговор
    Някой да каже на писачите от блумбърг, че същите тези танкери доставят дизелово гориво за щатите и ако не са те дизела щеше да остане на 8 долара за галон още неопределено време!
  • 56 Ами сега

    17 1 Отговор

    До коментар #52 от "Роко":

    А тези, които не продават семената, ще си го сеят по покривите ?

    Коментиран от #58

  • 57 Мафия

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мафиозите":

    основно забогатява от незаконни действия - рекет, кражба, измама, убийства , наркотици, тероризм... все "законни" начини, по точно закони на джунглата, което сега е в света. А познай кой иска да е царят на джунглата ?
  • 58 Роко

    1 11 Отговор

    До коментар #56 от "Ами сега":

    Ми това не е новост в Нидерландия и Германия отдавна е установена практика. Така че не им бери грижа и да не ги продадат тази година ще ги продадат следващата а и руския пазар не толкова голям че да им се отрази фатално. Притеснявай се за руските деца които ще гладуват заради малоумието и крадливостта на маразматика Путин.

    Коментиран от #71

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ТАСС

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Да обясня ли?":

    .... само да до - обясня : ... като им свърши и кока - колата , ще минат на каквото им докарат ...
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ТАСС РОСКОСМОС

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Решението е просто":

    ... да , много е просто : също толкова бързо и сигурно ще бъде прекратена светлата дейност на някое и друго хвърчилетно корито / а защо не и на всичките ... / ...
  • 63 ТАСС

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "морски":

    ... точно така Морски , обясни им че Слънцето изгрява от Владивосток , не от белия дом ...
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ТАСС

    3 0 Отговор
    .... какво не ти хареса за Тумбукту !?! ... казана или подправките ? ...
  • 68 ТАСС

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "Z За победу":

    ... да живее Императора ! , да живеят всички Свободни Народи ! Вечна Слава на техния защитник Велика РУСИЯ !
  • 69 ТАСС

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Добрия":

    .... разбира се .... и още как ....
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 ТАСС НКВД

    6 2 Отговор

    До коментар #58 от "Роко":

    ... роко - коко ... и тебе ще те гази Сибирски Мечок , усещаш ли го ...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания