Last news in Fakti

6 Април, 2022 11:39 12 370 36

Колко пъти историята на България е започвала по един и същи начин?

  • българия-
  • държава-
  • възстановяване

Да разгледаме три случая на подновяване и възстановяване на държавността

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Историята на различните народи, на различните държави, циклично се е повтаряла. Това се обуславя преди всичко от географските фактори, от географското местоположение на дадена държава, на първо място, както и от състава на самото население, наличието на определени съседи (народи, държави, големи градски центрове) и други.

Циклично се е повтаряла и историята на българската държава, в доказателство на което ще разгледаме три случая на подновяване и възстановяване на държавността.

Как започва историята на Трето българско царство?

Историята на Трето българско царство или Трета българска държава, започва с Руско-турската война, която донася Освобождението. На 03.03.1878 година е подписан Санстефанският мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на войната и очертава едни широки граници на новата българска държава. Няколко месеца по-късно на Берлинския конгрес този договор е преразгледан и е сключен окончателен такъв, под името Берлински договор. В крайна сметка, след около пет века робство, е образувано Княжество България. Обаче то е определено като васално на Османската империя и обхваща само Мизия (Северна България) и Софийски санджак (окръг). Южна България (Тракия) под името Източна Румелия, остава автономна област, с известно самоуправление, но формално отново в рамките на Османската империя. Земите на Македония остават изцяло в положението, в което са били преди войната. Оттук нататък, както е добре известно, започва един десетилетен процес на отхвърляне на зависимости, които дори и да съществуват само на документи, са все пак официални, започва един мъчителен процес на обединяване, приобщаване, освобождаване чрез военни действия на нови територии към Княжество България, което след 22.09.1908 година, вече официално е Царство България.

Този бавен и мъчителен процес, продължил повече от шестдесет години, по своята същност представлява едно освобождение на българските земи от север на юг. Освободени и администрирани още в хода на военните действия са първо земите на север от Стара планина, древната провинция Мизия, след това са присъединени земите на юг от Балкана, древната провинция Тракия, а борбите за най-южните земи, най-вече Македония, продължават половин век, без окончателно решение. Всичко това става с помощта на една армия дошла от север, отвъд Дунав.

Подобно на историята на Трето българско царство през 19 век, така започва и историята на Второ българско царство в началото на 12 век. В резултат на въстанието на братята Асен и Петър, през 1185 година е освободена от византийско присъствие Северна България, или провинция Мизия. Това става след няколкогодишни военни стълкновения, в който участват и куманите, като помощници от земите северно от Дунав, където и самите братя Асен и Петър се оттеглят за известно време. Следва утвърждаване на българската власт в Северна България, което не става лесно и минава през убийството и на цар Асен и на цар Петър. По времето на цар Калоян (1197-1207) започва и по-сериозна намеса и настъпление на юг от Балкана. Присъединени са и области на запад – Белград и дукство Браничево, след доста дипломация и военни действия. Борбата за цялостно присъединяване на Тракия и Македония към Второ българско царство така и остава незавършена или само временно решена в следващите два века.

Известният български историк проф. Петър Мутафчиев има едно интересно изследване за ролята на Балкана (Стара планина) в нашата история. Там с много примери той показва неговата стратегическа важност във военните действия между византийските и нашите владетели по времето на Първо и Второ българско царство. Балканът е имал ролята на един истински щит при чужди нашествия.

Другата такава естествена граница за българските земи е река Дунав. Тя също е ограничавала чуждите нашествия, но от север, на предимно номадските, степни племена. Териториите на север от Дунав обаче винаги са били мястото където са бягали или са се оттегляли желаещите свобода и независимост при чуждо нашествие в земите на Балканите. Така е било и през Турското робство от самото му начало, до неговия край, така е било по-рано при Византийското владичество и още по рано през 1 век преди – 1 век след новата ера, когато Римската империя настъпва на Балканите от югозапад на североизток.

Ако проследим процесите при основаване на Първо българско царство, официално през 680/681 година, ще видим че те са съвсем същите, като тези от началото на Второ и Трето царство. Една армия, дошла от север, освобождава първо севернобългарските земи или провинция Мизия. После по времето на цар Тервел (700-721) има присъединяване на територия на юг от Балкана, областта Загоре. Малко по-късно по времето на цар Крум (803-814), в началото на 9 век, е присъединена Сердика (София) към българската държава, а след няколко десетилетия е присъединена и Горна Тракия и т.н. Това е едно освобождаване на българските земи от Римското робство, започнало с началото на първото хилядолетие.

Последният владетел на тракийското Одриско царство е Реметалк III, син на Котис III. След неговата смърт през 46 година от новата ера Римската империя обявява земите на Тракия за своя провинция. Интересното тук е, че земите на Северна България, са завзети малко по-рано през 15 година преди новата ера, когато е образувана провинция Мизия, но и тя става самостоятелна сенатска провинция през 44 година. Така в 1 век от новата ера започва Римското господство в тракийските земи, което продължава чак до 7 век или около шест века. През това време независими хора, цели тракийски племена, част от тракийската аристокрация бягат на север от река Дунав. През следващите няколко века следват много опити чрез нахлуване от север земите на юг от Дунав да бъдат освободени. Междувременно милионното тракийско население в Балканските земи, започва след 2-3-4 век да се нарича и да бъде наричано българско, в резултат на латинското (римско) влияние. Освобождаването на това най-голямо сред балканските народи население от римската и гръцка администрация и от чуждата духовна власт започва още през 4-5 век, но придобива официална форма в края на 7 век, с международното признаване на независимостта на Дунавска България.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Колко

    38 4 Отговор
    Пъти теглим късата клечка?
  • 4 Матей преображенски

    29 21 Отговор
    Вероятно наближава денят за преосноваване на държавата--Четвъртата българска държава.Тази идея беше прокламирана от К.Костадинов,претендирам за авторство още преди десетина години по форумите я изказах в абсолютно същия вид,но може да е преоткрита от него.И отново с руска намеса,иначе няма как,заблуждават се някои ,като си мислят че народа може сам да извърши промяната,ако е било така,досега сто пъти да е станало.Войната в Украйна,изключително обтегнатите отношения между Русия и запада дават известна надежда за коренна промяна в България.Условията ускорено се насочват в това русло и нашенските управляващи хайвани всячески подпомагат тези процеси,без да го осъзнават.

    Коментиран от #11

  • 5 Българин

    23 37 Отговор
    Да кажеш, че между траките и българите не е разумно и няма абсолютно никакво научно обоснование. Никой ДНК тест не е показал общо с траките, което не минава през гърците. Стига сме си измисляли история и сме давали на други народи да ни я пишат. Това с освобождението са пълни глупости. Когато българите са дошли по нашите земи не са осбовождавали никого. Те са завземвали и покорявали земи и народи. Няма такова нещо като освождение, освен от робството. Другото си е чисто завладяване. По-силният е печелил. Нашият Златен Век настъпва през 10-ти век при цар Симеон, но погледнато отстрани - това са годините, в които българите най-ожесточено за завладявали чужди земи. Същото е и при Османската империя. Когато завладява България и немалка част от Балканите - това е техният Златен Век.

    Но да говорим, че траки са били наричани българи е смехотворно и несериозно. Тук никой не е бил чувал за българите докато първите племена не преминат Дунав през седми век.

    Коментиран от #9, #14, #15, #18, #26

  • 6 Оракула

    24 31 Отговор
    В момента е тъжно,
    да пишем за историята на Дунавска България!
    Ние сме били зависими от всички,
    които са минали през и около нас след 1396 година ,
    след паднето на България под Турска власт!
    Освобождението ни от турците е пряко свързано ,
    с поробването ни от Царска Русия!
    След ВСВ поробени от Диктатурата на Комунизма на Русия,
    България никога вече не се изправя,
    на собствени нозе и граници!
    Днес "Гешевизма" в България ,
    е доказателство за това и състояние!
  • 7 Hess

    42 9 Отговор
    Днес,преди 81 години стартира операция "Марита" в която Вермахта,заедно със Първа СС дивизия "LSSAH поставиха началото на отмяната на една несправедливост а именно-орязването на българските земи след ПСВ..С гордост мога да кажа,че моята Германия наред с Русия са единственните приятелски страни които са помагали за страната,докато Франция,Великобритания ,САЩ ...винаги са работили срещу нейните интереси незачитайки правото на нейния народ за един достоен живот.Може да ви е странно,но независимо от конфликта ни със СССР (провокиран от световното еврейство,но това е обширна тема) руснаците винаги са били твърде близо до немското сърце,още от времето на Екатерина ,това е и страха на евреите и затова винаги са всявали раздор между Германия и Русия-един съюз между двете държави би поставил точка на амбициите им за господство и световна тирания !

    Коментиран от #31

  • 8 ДА МУ МИСЛЯТ ТИЯ С ЕВРАТА И ДОЛАРИТЕ!!!!

    23 17 Отговор
    ДА МУ МИСЛЯТ СЕГА ДЖЕНДЪРИТЕ И ЕВРОГЕЙТЕ. РУСИЯ ВЪРЗА РУБЛАТА КЪМ ЗЛАТОТО. ОФИЦИАЛНО 1 ГР ЗЛАТО 24 КАРАТА СА ВЕЧЕ 5000 РУБЛИ. ПЛАЩАНЕТО НА ГАЗ И ДРУГИ ВЪГЛЕВОДОРОДИ ЩЕ Е ИЛИ В ЗЛАТО ИЛИ В РУБЛИ!!!!!

    Коментиран от #12

  • 9 Асен Милев

    46 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Ай де бе, верно ли??
    Е как така никой не е чувал за българите до седми век, а пък през 4 век Флавий Юлий Валент - император на Източната Римска империя излязъл на война срещу българите ( на гръцки от архива-Саниксар на Цариградската църква стр. 292)..., или че бългaритe имaт дoгoвoр oт 482 г., пoдпиcaн мeжду бългaрcкия цaр Бoжaн и eдин oт нaй-извecтнитe рaнни изтoчнoримcки импeрaтoри Зeнoн.
    Тoвa, чe вce oщe учим бългaрcкa иcтoрия пиcaнa oт чуждeнци, нe знaчи, чe Бългaрия нe cъщecтвувaлa.
    Бългaрия и Източната Римска империя имaт мирeн дoгoвoр oщe oт 482 г. cрeщу ocтгoтитe!!

    Коментиран от #28

  • 10 Скоро ще има

    7 37 Отговор
    Кърджалийски санджак и Варненская Народная Республика и Бургаская Народная Республика в състава на РФ.

    Коментиран от #21

  • 11 да ти кажа

    26 6 Отговор

    До коментар #4 от "Матей преображенски":

    Ти па точно Копейкин ли си решил да те преосновава. Типичен измамник, който се интересува само от пари. На такива двуличници аз не вярвам. А все още има овце като тебе за стригане. Заслужавате си съдбата.
  • 12 Ал Бунди

    11 9 Отговор

    До коментар #8 от "ДА МУ МИСЛЯТ ТИЯ С ЕВРАТА И ДОЛАРИТЕ!!!!":

    Хахахахаха..къв бе тоя фейлетон бе... Предупреждавай, че щях да се залея с кафето от смях...хахахахаха...
  • 13 За тези, които не знаят...

    16 9 Отговор
    Всеки ден по турските канали чрез дълги дискусии, с анализатори, професори, военни, дипломати и др., се обсъжда завладяването на територии, принадлежащи някога към Османската империя, и се показват карти, които в случая на България включват Източна Румелия, а всъщност с по-голяма площ, включваща земи около Варна и другаде...
  • 14 Чичо

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Ако потърсиш, може и да намериш ДНК тестове, които да ти дадат отричаната от теб информация.
  • 15 Име

    2 10 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Всичко което си написал е вярно 100%
  • 16 Иван

    20 2 Отговор
    Какво излиза, че Македония е била много малко българска и ние глупаците като сме получили през 1913г. с Лондонският договор толкоз земи сме тръгнали да търсим баирите. Сега нямаше да се питаме от къде да дойде газ или нефт, защото цялата Беломорска и Източна Тракия щяха да са български.
  • 17 ...

    8 14 Отговор
    Егати и двойните стандарти - Османско робство, обаче Византийско присъствие. Това само идва да покаже, че тая статия е писана в продължение на една цигара марихуана време

    Коментиран от #19

  • 18 Колко

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Си зле с истинската история, колко е лошо да си невежа
  • 19 Асен Милев

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "...":

    Точния термин е Римско присъствие, или владичество, но не и робство.
    Има си документи ,че истинско завладяване не е имало- имало е сделка между императора и болярите,които склонили да го признаят за Български цар съвсем доброволно,понеже им обещал повече привилегии от онези,които им давал нашият цар. Василий II не успял да завладее България със сила и реално се провалил,но корумпирани боляри решили да му "помогнат",предлагайки изгодна и за двете страни сделка. Затова условията ги поставяли Българите- не ги поставял Василий,въпреки че бил наричан "Българоубиец". Съгласно тази сделка в страната се запазило статуквото от времето на Самуил,а в нея се променило само едно: Българският цар бил заменен от римския император,който бил признаван за Българки цар! Това е документирано в наши исторически извори от това време:

    В такъв смисъл България не изчезнала като държава,а станала автономна територия на Римската империя с ранга,който имала Сърбия от 1806-1878 г. и дори с по-висок,понеже Българите били смятани за ценен съюзник и били добре приети в цялата империя,която се стремяла да им прави специална политика от страх да не ги разсърди,за да не напуснат така ценния за нея съюз! Българите от XI-XII век си имали свои права, своя войска, аристокрация, църква, книжнина и даже свои върховни водачи,подчинени на римския император и наричани на арабски МАЛИК (крал,цар) а на общобалкански- КАГАН (крал,княз).

    Коментиран от #30

  • 20 Гарван Гарванов

    6 5 Отговор
    Мале, малей, толкова опростенческо и елементарно...Такъв прочит на историята не бях виждал...Може би в средното училище!
  • 21 ComfortablyNumb

    2 6 Отговор

    До коментар #10 от "Скоро ще има":

    Разбирам. Бургас и Варна ще са по добре в Русия която ги цени каквито са. А лaйноморските бетоноборци от жълтите павета ще са най добре на Искъро , а майните на Марица , га някой все пак се изпикае по горното течение да видят вода ...
  • 22 stan40

    10 0 Отговор
    Простотията на управляващите обрича държавата ни да е бедна и няма шанс това да се промени.
  • 23 Циник

    5 3 Отговор
    Добре написано, ама кой е този Цар Крум?? За великия Хан Крум знам; този сигурно му е някой братовчед, цар на някоя албанска провинция верятно??

    Коментиран от #29

  • 24 Шопа

    8 4 Отговор
    Бездарна статия на псевдо историк )))) 15 година преди Христа не е по-рано от 46 година преди Христа, а по-късно. До тук с професионализма! А по повод историята в стил учебник за 6 клас от НРБ - преди още да сключи Сан-Стефанския ПРЕЛИМЕНАРЕН (т.е. предварителен) мирен договор, Руската Империя сключва примирие с Османската такава. А още по-рано е направено райхщадското споразумение, в което още две години преди войната руснаци и австроунгарци се договарят, ме на Балканите голяма държава няма да има и поделят България на Княжество България и Източна Румелия. Съответно това е препотвърдено и в Будапещкия договор, а съдбата на отвоюваните територии ще се обсъди и реши на конгрес в Берлин.... Не напразно възрожденците ни са в по-голямата си част русофоби (казано на днешен език) или стават в последствие такива....

    Коментиран от #25

  • 25 Голям праз

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Шопа":

    Къде го прочете това 46 година преди Христа? Реметалк
    III умира през 46 от н. е. и точно така е написано в статията.
  • 26 Голям праз

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Смехотворно и несериозно е, че не знаеш, но пишеш. Намери ЛИБИ и ГИБИ , там има достатъчно примери, където българите са наричани траки по-конкретно мизи. Можеш да започнеш и с краткото житие на Св. Климент Охридски.

    Коментиран от #32

  • 27 Роко

    1 2 Отговор
    Ха ха още в първото изречение лъжа при това чудовищна лъжа има ли смисъл да продължавам да чета словоблудството на лицето Киряков? Определено не.

    Коментиран от #34

  • 28 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Асен Милев":

    Асене първото споменаване на българите от европейски историк е преди малко повече от сто години от цитираната от теб дата (и в това споменаване са представени като стар културен народ) но те тогава не живеят на балканите. Тук се заселват за първи път през V век като федерати на източната римска империя (заселват се на територията на днешна Сърбия). След войната от 680 година създават първата СВОЯ държава на балканите всъщност България завладява Мизия. Сега за любителите на тракийската теория българите са много упорито племе и навсякъде където се заделят наричат земята си България (така правят в Италия, на Волга, в Кавказ, в Памир въобще навсякъде където са живяли) а себе си българи (България е може би единствената държава в света съществуваща днес която никога не е сменяла името си). Никога не са наричали себе си траки, мизи, скити, хуни или марсианци.
  • 29 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Циник":

    На мен ми е по интересно да обясниш кой е тоя хан Крум някакъв монголски или татарски хан е това? Щото българския владетел Крум е носил титлата Канасубиги както и всичките му предшественици и наследници чак до Борис които я сменя на Княз.
  • 30 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Асен Милев":

    Приятелю по голям торлю гювеч отдавна не бях чел. Кви са тия Малици, Кагани от къде ги изкопа? Кво общо има титлата Каган с балканите? От къде изкопа историята с предателите боляри направо изби рибата. Надминал си дори небивалиците на Киряков.
  • 31 Роко

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Hess":

    Ха ха Русия приятел на България по голям виц не бях чел отдавна искрено ме разсмя пич. Приятелю Русия винаги е била най - големият враг на България и всичко българско независимо кой управлява в Москва. Общото между Цар, Генерален секретар или Президент е неистовата омраза към България, българите и всичко българско въпреки че от нас са видяли само добро.

    Коментиран от #35

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Голям праз

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Роко":

    Още един въпрос свързан със статията, знаеш ли, какво е общото между, Юстиана Прима, Охридската Архиепископия и Българската Екзархия ?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 !!!?

    1 0 Отговор
    Монголската Орда 1248 година - Генезисът на днешна Россия !!!?