Last news in Fakti

7 Май, 2022 19:00 5 613 52

Байдън тласка Си Дзинпин в прегръдката на Путин

  • си дзинпин-
  • джо байдън-
  • владимир путин

Коментар на британския "Дейли Експрес"

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

САЩ тласкат Китай към сближаване с Русия на фона на войната в Украйна и задълбочаващата се вражда между Вашингтон и Пекин, пише британският в. "Дейли Експрес".

Изданието припомня, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен засили напрежението с Пекин, като изрази опасения за нарушенията на правата на човека в Китай.

В изявление пред пресата преди време Блинкен заяви, че САЩ са "дълбоко загрижени относно действията на Китай, включително в Синдзян, Хонконг, Тайван, кибератаките срещу Съединените щати и икономическата принуда към нашите съюзници", припомня изданието.

Всичко това идва на фона на задълбочаващата се вражда на Китай с Вашингтон и рекордно високи нива на негативни възприятия към Пекин след пандемията.

Бившият посланик на Франция в Пекин и Москва Силви Берман казва, че тази ситуация е оставила Си Дзинпин без друг избор, освен да се сближи с Владимир Путин.

Говорейки пред френския телевизионен канал Public Sénat, Силви Берман каза:

"Той няма избор, защото американците обявиха един вид Студена война срещу Китай, казвайки, че Пекин е главният враг. И резултатът от това – и аз го видях, когато бях посланик в Русия е, че има сближаване, което е постигнато, стратегическо партньорство."

"Това не е съюз, защото китайците не искат съюз, те са го имали в миналото. И наистина, по време на Олимпийските игри Си Дзинпин каза - това е партньорство без ограничения", подчертава Берман.

"И въпреки предупрежденията, че не трябва да допускаме руснаците в прегръдките на Китай, в крайна сметка това се случи. Това партньорство идва в момент, когато Путин води война в Украйна, където Западът подкрепя Киев с оръжия и военна помощ, макар са не участва пряко в конфликта заради страха си от избухването на пълномащабна Трета световна война", обяснява бившата посланичка.

"На принципа "врагът на моя враг е мой приятел" Си Дзинпин знае много добре, че при всички случаи ще стане жертва – поне той го възприема по този начин – на западните инициативи, в ООН или другаде, той ще се нуждае от подкрепата на Москва.", обяснява Берман

"След като Путин нахлу в Украйна, позицията на Китай е доста неясна. Пекин се въздържа при гласуването на проекторезолюция в Съвета за сигурност, която призоваваше на Москва да спре да атакува Украйна и незабавно да изтегли всички войски, докато други 11 членове гласуваха в подкрепа", припомня Силви Берман.

Коментирайки позицията на Си Дзинпин, Берман казва: "Мисля, че той всъщност е много смутен от тази война, защото това, което Путин му е казал е най-вероятно това, което казва на руснаците и света - че започва специална военна операция в помощ на рускоговорящите хора от Донбас, които са били жертви на геноцид и т.н. и т.н. Путин не му е казал, че ще води пълномащабна война."

Въпреки очевидната изненада на Китай, когато Путин нахлу в Украйна, според бившия посланик сближаването между Си Дзинпин и Путин изолира САЩ.

"Днес те имат общ враг и това са Съединените щати и Западът. Мисля, че Си Дзинпин няма избор и няма да стопля отношенията с американците. Той просто не може да направи това", категорична е Силви Берман.

Източник: "Епицентър"


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 49 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 сила

    9 62 Отговор
    големо гушкане ще пада....Си е бая едричък на фона на лилипута

    Коментиран от #6, #37

  • 3 Статията е невероятно точна

    72 5 Отговор
    Един човек показва че е невероятен стратег на световната шахматна дъска..... А едни други ......някъде
    .............................доста далеч от нас......
    Просто не са влезли все още в час

    Коментиран от #4

  • 4 И тази истина

    59 1 Отговор

    До коментар #3 от "Статията е невероятно точна":

    е коментирана от англичани. Няма какво повече да добавя.
  • 5 Култура миянко

    56 3 Отговор
    Слийпи Джоу не знае на кой свят е камо ли да тласка нещо.
  • 6 загрижен

    42 5 Отговор

    До коментар #2 от "сила":

    Представи си какво ще стане ако гушне деменцията .
  • 7 Точен

    65 8 Отговор
    Китайците в момента нямат избор. Прекрасно разбират, че ФАЩ съборят ли Русия, ще съборят след това и Китай. Китайците затова чакат, че след мах 20 г ще са № 1 не само икономически, а и военно.

    Коментиран от #14

  • 8 будна ера

    105 5 Отговор
    Вече 18 години членуваме в НАТО! За това време сме дали по една вноска на година- 1 милиард долара, или общо- 18 милиарда!

    Четири американски бази, всяка по 250 милиона на година – пропуснати ползи , е равно на милиард. По 18 години – прави още 18 милиарда.

    2 милиарда за самолети! Парите отдавна са дадени, самолети няма да има. Т.е. – парите са заграбени.

    По заповед на САЩ (НАТО) опростихме на Ирак – 2 милиарда.

    По заповед на САЩ бяха унищожени – оръжия, техника, военна инфраструктура и боеприпаси за около 60 милиарда.

    Или, за 18 години дадохме на НАТО – 100 милиарда!

    Сега ни е останала военна техника за около 5-6 милиарда и ни натискат да я подарим на Украйна!

    Коментиран от #43

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ха ха ха

    6 34 Отговор
    Кремълският дезинформации мен сайт "епицентър"...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 сорос.нет

    65 2 Отговор
    Още с операция ковид стартира фалита на европа .
    Сега ни чакат войни, глад, пълна ваксинация, отнемане на частната собственост и редуциране на населението до 1 милиард.
    Но не вярвайте, това е теория на конспирацията, а както добре знаем негово величество българинът конспирациите на го засягат. Той е абониран за вечно щастие. натУ го пази, а европа го храни – с ГМО демократични банани.
  • 13 ГОРСКИ

    71 2 Отговор
    За каква демокрация говорят Американците като си пъхат носовете навсякъде и разпалват войни!!!!!!!!
  • 14 Не позна !

    41 2 Отговор

    До коментар #7 от "Точен":

    Много по-рано , до 10 години ще са най-могъщата държава ! Икономически и военно !

    Коментиран от #39

  • 15 АЙДЕ НИЦ

    20 3 Отговор
    ТРЕМОРНИЯ НЕГО СИ НЕ МОЖЕ ДА ДЪРЖИ НА КРАКА , ....ЧЕ ТЛАСКА ...!
  • 16 mi6osp

    63 3 Отговор
    Предотвратяването на съюз Русия -Китай е жизненоважен въпрос за САЩ . Затова Байдън предложи ако Путин се откаже от съюз с Китай, САЩ да върнат НатО в границите при съществуването на Варшавския договор . Путин отказа ѝ негласно сключи съюз със Си. Бъдещето ще покаже, че това е единственото правилно решение.

    Коментиран от #45

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 'къф ти е проблема

    2 15 Отговор
    Е, па нека да го прегърне! После проблемите ще са негови, а не на другите!
  • 20 я пак!

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "📌🇧🇬":

    Нещо смислено? Или до там още не си пораснал?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 един от многото

    44 2 Отговор
    Статията идва да докаже , че нещата не може да станат така както ги искат някои държави! Цитирам : "И въпреки предупрежденията , че не трябва да допускаме руснаците в прегръдката на Китай , това се случи". По голям цинизъм и подценяване на други държави няма . Не знам САЩ , Англия и някои държави от западна Европа защо си мислят , че са богоизбрани и могат да налагат своите възгледи и начин на живот на други суверенни народи , и когато това не се получи , да се опитват със силата на оръжие и санкции (за които никой не ги е упълномощил) да го постигнат. И когато не могат тези , държави стават прицел на медиите им и се превръщат в очите на останалия свят като някакви извън земни чудовища. Но не всички държави правят това което искат от тях считащите се за велики нации , има и държави със здравомислещи ръководители които здраво им се опълчват и въпрос на време , на много малко време е когато истинските агресори ще се окажат притиснати в ъгъла от където няма излизане!

    Коментиран от #27, #28, #29, #30

  • 23 Сесесере

    34 1 Отговор
    САЩ отдавна изнесоха бизнеса си в Китай викат им КИМЕРИКА не Русия а САЩ и Китай са зависими бедността в САЩ е заради алчността на американоеврейските бизнесмени които изнесоха работните места навън и ТРЪМП НЕ МОЖА ДА ГИ ВЪРНЕ АМЕРИКА ИЗПАДА
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Проблема е един

    4 16 Отговор
    Путлера иска да възтанови СССР, Някой от драскачите гледал ли е снимките на путинчо, бележника му. Нали има крими анализатори! То се очаква от Путин това. Но кой го позволи?

    Коментиран от #38

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 "защо си мислят , че са богоизбрани"

    1 24 Отговор

    До коментар #22 от "един от многото":

    Точно путлера си мисли че е богоизбран, има и в българия някои, като копейкина мислещи се за месии. Да не си и ти месия?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Наистина един от многото демократи

    0 16 Отговор

    До коментар #22 от "един от многото":

    Защо мислиш че путлер е богоизбран? или ти да определяш кой е богоизбран?
  • 31 Си Дзинпин

    27 1 Отговор
    Ще купи газта и нефта от Русия и ще спре краварските доставки. Всички американски фирмички остават за Поднебесната. Евреите не са по умни от китайците. Наиграха се и обратно връщане няма. Източна Украйна вече е на Путин.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 този ли

    4 1 Отговор
    Сега е зает! На гърнето....
  • 34 Преди да му го напишеш това,

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Пловдив 1912":

    би било редно пак да го размислиш
  • 35 ТуентинКарантино

    21 1 Отговор
    Сащ са уникално тъпи парчета, които без колебание завличат света към дъното със себе си
  • 36 emo

    17 1 Отговор
    Тоя изкуфял престъпник наречен Д.Байдън от него много малко зависи. Чакалите които стоят зад него " въртят" всичко. Ако не успеят цялата " фактура" ще плати тоя убиец като ще бъде обвинен.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Проблема ти е един!

    2 6 Отговор

    До коментар #25 от "Проблема е един":

    А той е ,че...-,,Путлер" е велик...!!!
  • 39 Да!Така ще е...!

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "Не позна !":

    В близките години-Китай ще е първата икономика и военна сила в света...!Интересното е друго...!Че в Китай управлява...- Китайската Комунистическа Партия...!
  • 40 Hoho Boho

    1 12 Отговор
    Авторът много подценява китайците.
    Те не могат да попаднат в "прегръдката на Путин"!

    Китайците не бързат. Изчакват... Изчакват провала Русия...
  • 41 Българи!

    17 1 Отговор
    Има ли смисъл да коментирате и да пишете. Санкции от цяла Европа за газа единствено в България няма. Всички останали получават. На 10 единствено за България ще обявят +35% нова цена, въпреки че газта за света поевтинява. Това ще качи цените на всичко и на бензина. Бензин 95 ще стане 3,50. Юни спират и петрола. Къде ще преработваме Американския петрол, ако получим такъв. Нефтохим няма такава технология. Или няма да има бензин и дизел или ще е на цена 6 лв. С каруци ли ще се движим. Всички на площада! Оставка! Какво като работите. Вашите заплати не струват нищо. Ще стане много късно. Стига сте спали!

    Коментиран от #42

  • 42 Hoho Boho

    2 12 Отговор

    До коментар #41 от "Българи!":

    Ти да не би да си Нострадамус?
    Как разбра, че "На 10 единствено за България ще обявят +35% нова цена, въпреки че газта за света поевтинява"?
  • 43 Пистолейро

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "будна ера":

    Никога не сме се замисляли за тази "полза" от Нато.

    Невероятни загуби за България!!!

    Едно уточнение. Ние опростихне на Ирак не 2 млд, а 4 млд.
  • 44 Hoho Boho

    9 6 Отговор
    Редовно слушам:
    Защо сега сте против агресора, Путин?
    Вие къде бяхте, когато нападаха Югославия?
    Ами Сирия, Ирак, Либия и т.н. - къде бяхте?

    Имате право!
    Къде бяхме?

    Но защо трябва и сега да постъпваме така?
    Не трябва ли да се учим от грешките?
    ТРЯБВА ЛИ ПАК ДА СМЕ НА СТРАНАТА НА АГРЕСОРА?
    А?

    Коментиран от #52

  • 45 Фами

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "mi6osp":

    Някъв линк дай, че Байдън е предложил точно такова нещо. Да се върне Нато в Западна Германия?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Фами

    3 1 Отговор
    Някъв линк дай, че Байдън е предложил точно такова нещо. Да се върне Нато в Западна Германия?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Не е точно тикане

    1 6 Отговор
    Големи китайски технологични компании дискретно се оттеглят от бизнеса си в Русия под натиска на американските санкции и на доставчици, съобщи "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.
  • 50 Васил

    1 4 Отговор
    На Китайците не им дреме за Рашистан освен за евтини ресурси Сибир е почти изсечен и за това като стане пролет лято има вечно пожари.
  • 51 Истината

    3 0 Отговор
    Само война срещу САЩ и Колективния Запад ще оправи нещата.
    Русия, Китай, Индия и други страни, включително мюсюлманските трябва да направят решителната крачка и то точно в този момент да се споразумеят и да унищожат САЩ и неговите сателити неумолимо и необратимо.
    Иначе светът винаги ще живее в напрежение, че тази или онази държава ще бъде нападната, санкционирана и унищожена само защото иска да запази своята идентичност, свобода и национални интереси.
    Унищожат ли се колонизаторските страни ще изчезне и фашизма.
  • 52 Анонимен

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "Hoho Boho":

    Агресорът е САЩ и колективния Запад. Те инициираха тази война.Готвели са се 8 години.
    Така че, който е на тяхна страна е на страната на агресора.