Last news in Fakti

16 Май, 2022 19:00 3 429 63

"Да танцуваш върху кости": как Русия и Китай преиначават историята

  • си дзинпин-
  • китай-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • русия-
  • история-
  • южнокитайско море-
  • ссср

Виждането на Путин за света е като на агент на тайните служби от времето на СССР

"Да танцуваш върху кости": как Русия и Китай преиначават историята - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Който контролира миналото, контролира и бъдещето. Който контролира настоящето, контролира миналото". Този цитат от романа на Джордж Оруел "1984" описва накратко какво значение има историята за политиката.

На тази тема е посветена и новата книга на журналистката Кейти Сталард "Да танцуваш върху кости" – как властимащите в Русия, Китай и Северна Корея използват историята за собствените си цели.

В интервю за ДВ авторката казва: "Авторитарните режими познават силата на историята. Това е важен инструмент за спечелване на подкрепата на народа." Историята е генератор на легитимност, тясно свързана с идентичността на гражданите. А за авторитарните управници предимството ѝ е, че може да бъде манипулирана в зависимост от нуждите. "Икономическите успехи идват и си отиват. Историята е това, на което можете да разчитате“, казва Сталард.

Историческото оправдание на войната в Украйна

Че ревизионистичното разбиране на историята може да има смъртоносни последици показва и агресивната война на Москва в Украйна. Още преди избухването ѝ, през юли 2021 г. Путин публикува есе, озаглавено "За историческото единство на руснаците и украинците".

В текста от 2021 г. той обвини Запада в "опасен ревизионизъм". Путин е искал да се противопостави на това като "всезнаещ държавник", който знае "единствената историческа истина", твърди историкът Андреас Капелер в списание "Източна Европа".

Истината според Путин е, че руснаците и украинците винаги са били едно духовно цяло. А Западът е онзи, който се опитвал да превърне Украйна в "антируска" страна. Русия никога не би допуснала това и при необходимост би го предотвратила с въоръжена сила. В речта си за 9 май послучай Деня на победата Путин повтори светогледа си, стигайки и по-надалеч, като обяви, че Западът бил планирал нападение срещу страната му.

Съветският мироглед на Путин

Наративът за предполагаемото руско-украинско единство, което Западът подкопава, е част от двуполюсния светоглед и мисленето в категориите на великите сили, отбелязва Капелер. За Путин роля играят единствено силните страни - Русия, САЩ и Китай.

"Малките" държави като Украйна не разполагат със свой собствен дневен ред. Според тази гледна точка, големите сили са въвлечени в идеологическа битка, водеща се с всички възможни средства.

Този възглед на Путин, който Капелер квалифицира като теория на конспирацията, се съчетава и с етническия национализъм. Както и с тезата, че предполагаемите нацисти са взели властта в Украйна. Те са използвани като мост към онова, което Капелер нарича "най-важният елемент на руската интеграционна идеология“ - съветската победа над хитлеристка Германия. Светогледът на Путин за света е като на агент на тайните служби на изчезналия Съветски съюз.

Си Дзинпин – кормчията на историята

Много от моделите на етнонационалистическата гледна точка за историята на Путин и поддръжниците му в Кремъл се използват и от китайските ръководители. Така например китайският президент Си Дзинпин вижда сериозни грешки, допуснати от Съветския съюз, който се бил разпаднал именно защото лидерите му не са успели да изкоренят "историческия нихилизъм", подкопал вярата в комунистическата кауза.

За да избегне съдбата на Съветския съюз, наред с много други неща, Китайската комунистическа партия (ККП) подготви през 2021 г. актуализиран вариант на историята на партията. Китайският вестник People's Daily, официозът на ККП, тогава написа следното за китайския лидер: "В тази нова ера генералният секретар Си Дзинпин ни помогна да разберем механизмите на еволюцията и законите на историята, действащи в дългия, криволичещ поток на времето и в глобалната буря. На всеки кръстопът той вземаше правилното решение."

Наративът на ККП се разпространява в пресата, социалните медии, киното и компютърните игри. А алтернативните мнения са незаконни.

Партията гарантира единството

Официалната партийна история определя в продължение на години какво е допустимо да се мисли и пише в Китай. Така всепроникването на властта на ККП е исторически оправдано. Преди комунистите да управляват, Китай е бил слаб и разединен, а разделението е позволило на Запада да унижи страната. И само ККП може да я обедини и да ѝ възвърне предишната сила, гласи подтекстът.

Макар да е вярно, че е имало известна приемственост на езика и конфуцианската доктрина, не е истина, че китайската култура при династията Хан е била винаги доминиращата. Династията Мин (1368-1644 г.) е последната, по време на която управляват Хан-китайци. В продължение на векове преди това династии на други народи, като монголите, са управлявали по-голямата част от териториите на днешен Китай. Последната династия Цин управлява от 1644 г. до провъзгласяването на републиката на 1 януари 1912 година.

Китай от години води исторически спорове за Южнокитайско море. Позовавайки се на съмнителни доказателства, страната обяви за своя територия море с размерите на Средиземно море. В същото време отказа да признае решението на Международния арбитражен съд, който обяви всички исторически претенции за невалидни.

В желанието си да създаде единна история, от която днешните Русия и Китай са произлезли, кръгът се затваря логично от Путин. Той отрича или изкривява историята на Украйна, за да може да обяви руснаци и украинци за един и същ народ.

Без конкурентни светогледи

Въпреки различията в историческите наративи на Русия и Китай (например по-силно изразеният култ към личността на Си в Китай), моделите на двете страни остават близки. И двете системи претендират за единство и приемственост, каквито никога не са съществували. И всеки, поставящ ги под въпрос в Русия или Китай, следва да очаква сурово наказание.

И двете държави конструират външен враг - Запада - от който само те, съответно Путин и Си, могат да защитят нацията, както и да свържат историята с териториалните претенции. Сталард пише: "Желанието да се манипулира историята за политически цели не е характерно само за авторитарните системи." Само те обаче воюват с инакомислието.

Автор: Родион Ебигхаузен


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    81 16 Отговор
    ДВ що не пише ,че в Германия се оформя отново СТЕНАТА! Източна Германия не подкрепя антируските санкции!

    Коментиран от #10

  • 2 Maki

    80 11 Отговор
    Дойче зеле да си взима багажериите и да изчезва, пропаганда вече не върви,никой не ви вярва.
  • 3 Don Pazzolini

    66 12 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ...ЯСНО, не си заслужава.
    Защо не публикувате нещо от руските СМИ, а се опитвате да ни промивате мозъците с тия лицемери?!
  • 4 Димов

    61 13 Отговор
    Западът, като един пдфил, примамва едно по едно децата на славянските нации с колите си пета употреба, с бургерите си и с животът на кредит.
  • 5 Майна

    53 16 Отговор
    Един голям анализатор заяви- нацизмът никога не умираш, някога Обединена Европа подкрепи и беше срещу СССР , сега всички тези отново ! Путин ще се наложи да поправи грешката на Сталин, след победата..
  • 6 Просто човек

    15 46 Отговор
    Комунизма е Zло!

    Коментиран от #46

  • 7 А50

    62 13 Отговор
    Tочно дойчовците ли ще ни говорят за кости, самите те не признаха геноцида в Донбас извършван от Украйна, понеже самите немци са вдигнали много високо летвата за геноцид.

    Коментиран от #19

  • 8 Васил

    17 57 Отговор
    И Китай и Рашистан са отврат нации

    Коментиран от #20

  • 9 Желю войвода

    42 11 Отговор
    Китай и Русия се съюзяват? Веднага трябва да скрием родните американофили на заден план. Скоро ще трябва да изтикаме пак русофилите на преден план. САЩ е бита карта.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Верно ли

    50 9 Отговор
    Охооо, вече в групата на Торбалан са влезли и ктайците... Зелето, кога да очакваме включване и на "лошите" индиийци, венецуелци и пр.???
  • 12 Майна

    25 10 Отговор
    Информацията е ,че се очаква пълна мобилизация на украинците и са благодарни за СПАСИТЕЛНИТЕ ЖИЛЕТКИ /дадени и с благословията на Курнела и БСП/ за да се ,,сражават,, с руските с въоръжение от НАТО!!! Ето, това е миролюбива политика !!(,,ХУМАННИЯ,, ПРИНОС НА БЪЛГАРИЯ!!! ПОЗОР И СРАМОТА ,ЧЕ ВСИЧКО ТОВА СТАВА С НЕАДЕКВАТНА РЕАКЦИЯ НА ПОВЕЧЕТО !

    Коментиран от #43

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Майна

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Реалист":

    Нима? Нещо май не си наясно...В момента работя тук и не ми се спори с многоразбиращи..
  • 15 📌🇧🇬

    4 32 Отговор
    Цитат:
    “ Русия не осъзнава, че се нуждае от функционираща армия, за да заплашва другите
    Независимо дали с успех на бойното поле или със стратегическо отстъпление на Украйна, Русия отбелязва известен успех по оста Лиман-Северодонецк.
    Изглежда обречената Русия в крайна сметка ще погълне Лиман и Северодонецк, точно до десния край на картата по—горе-те са последните две останали украински крепости на север от река Донец. И като се имат предвид тежките проблеми на Русия, преминаващи през тази река, Украйна ще има по-защитена територия на южния бряг, когато и ако бъдат изтласкани обратно.
    Тази руска Попасна черта в долната дясна част на картата по-горе може да бъде по-проблематична. Там долу Няма река, която да осигури защита при отстъпление, ако украинските отбранителни линии рухнат. За щастие, Русия не е в състояние или не желае да се възползва напълно от този пробив, но те ще продължат да използват капково-капково заряди на “пушечно оръдие”, докато украинската отбрана не бъде износена. Или поне това е тяхната надежда.
    Спомняте ли си, когато всички (включително Пентагонът и британското разузнаване) казваха, че Русия подготвя голяма, масивна офанзива за Източен Донбас след унизителното отстъпление в Киев? Помните ли как се изсмях на тази възможност, като се има предвид пълната неспособност на Русия да демонстрира каквато и да е способност за извършване на мащабни координирани атаки? Не се преструвам, че винаги съм прав, но се радвам, че го нарекох правил
  • 16 📌🇧🇬

    2 27 Отговор
    Цитат:
    “ Не се преструвам, че винаги съм прав, но се радвам, че го нарекох правилно. Най-големият ни страх е Русия да не се поучи от грешките си. (И може би ядрено унищожение, по-нататък...)
    Няма да лъжа, нямам представа защо Украйна се бори толкова усилено за Лиман и Северодонецк. Те нямат особено стратегическо значение. И двамата са изпразнени от цивилни, изравнени със земята от руската артилерия. Но руските печалби в района (както и навсякъде другаде на този фронт) са дошли на ужасна цена, така че може би няма причина да се изоставят щателно създадените отбранителни места, докато всъщност не се наложи да се откажат от тях? Русия със сигурност телеграфира несигурност относно способността си да превземе града, което води до тези катастрофални опити за обкръжаване на Северодонецк.
    Тези прибързани, отчаяни преходи на реките подчертават точно колко е Северодонецк за военните стратези на Русия в момента. Тя очевидно се нуждае от победа, за да парадира по държавната телевизия, да мотивира отслабващия морал и да даде своята безцелна цел. Победата не трябва да бъде стратегическа. В действителност това би било дори по-малка цел от вече свитите й териториални амбиции.
    Русия изчерпва войските си и се насочва към точката на кулминацията—дума, която ще чувате все повече и повече-точката, в която една армия е толкова деградирала, че вече не може да се бие. Украйна започна контраофанзива около Харков, а Русия нямаше нищо. Тази предполагаема могъща суперсила, втора
  • 17 📌🇧🇬

    2 31 Отговор
    Цитат:
    “ Тази предполагаема могъща суперсила, втората най-добра армия в света, патетично се оттегли пред лицето на леко въоръжени сили за териториална отбрана. Русия дори не можеше да събере резерви от Белгород, само на един хвърлей разстояние. Работят на изпарения.
    Съобщава се, че руските частни военни компании формират комбинирани подразделения с въздушно-десантни елементи поради значителни загуби на човешка сила. Денатурирането на елитни въздушно-десантни части с наемници е шокиращо и би било най-ясната индикация досега, че Русия е изчерпала наличните си запаси от жива сила. Съобщава се, че 810-а гвардейска пехотна бригада на ВМС на Русия приема персонал от други части на Черноморския флот, включително членове на екипажа на военноморските кораби. Новосформираните или прегрупирани части е малко вероятно да бъдат ефективни в битка.
    Русия трябваше да изтегли поне част от силите си от Изюм—най—голямата концентрация на войски в цяла Украйна с около 20-25% от всички батальонни тактически групи-за да охранява критичния си център за доставки в Купянск. Русия не бива да се впряга прекалено много, защото Украйна притиска директно Изюм от запад и вероятно от северозапад.

    Коментиран от #24

  • 18 Пъци

    10 29 Отговор
    Ако Путин продължава в същия дух никаква "братцка Украйна" няма да види Русия поне няколко столетия,а и ускорява процеса Русия да се превърне в китайска колония за векове напред.Ама смее ли сега ,а и занапред да се противопостави на бъдещи икономически и политически китайски пипала към любимата му Русия?Мисля че Путин сам се постави в положение към Китай както обичат да казват руснаците"Харесва ти или не- търпи красавице" .Ръкопляскащите му руснаци още не знаят,че внуците им ще учат китайски в училище задължително,както ние руски език в България навремето.
  • 19 Димов

    33 7 Отговор

    До коментар #7 от "А50":

    И САЩ и те - касапите от клането в Ми Лай.
  • 20 Димов

    43 4 Отговор

    До коментар #8 от "Васил":

    Когато Китай е бил империя с култура, германеца е ровил в земята за грудки.
  • 21 Хahaha

    43 2 Отговор
    Не знам Русия и Китай какво преиначават, ама в България вече не е имало турско робство, а османско присъствие, ени1арите са доброволци, кръвен данък не е имало, както и сиганите са роми. В Еропа няма победа над фашизма,, а имаме ден на Европа, п..расът е гей и т.н. Т.е. отново крадеца вика дръжте крадеца или по оруелски имаме новговор. Скоро и министерство на истината.
  • 22 Рошко

    38 5 Отговор
    Дааа а краварите върху какво танцуваха, две атомни бомби над Япония за да ги подчинят, Виетнам Лаос избити мил индианци коренно население за аборигените в Австралия в Канада палестина Ирак Либия Сирия. И кажете къде в последните има мир. Най много избити има от английската корона а те с краварите са едно
  • 23 Само миша дупка

    37 4 Отговор
    Нагла глупост на търкалета. Френци,немци, ингелизи иджапанки танцуват върху костите на славяни и китайци. От Тевтонския орден,Наполеон,Хитлер,опиумните войни на ингелизите и окупацията на Манджурия от джапанките вече близо 1000 години тия нагли скакалци все дофтасват непоканени и танцуват върху костите на славяни и китайци. Тия от шамар,дори и от ритник в зурлата не разбират защото пак и пак като скакалци налитат . Само навиране в миша дупка ще ги излекува.

    Коментиран от #30

  • 24 Киро Ракетата

    38 6 Отговор

    До коментар #17 от "📌🇧🇬":

    "Леко" въоръжена? От началото на "войната", руснаците са унищожили в украйна повече военна техника от тази с която разполагат франция и германия заедно. На това ако му викаш леко въоръжена...
  • 25 Амдертлиев

    17 3 Отговор
    Ако аз имах такъв президент бих се гордял,но за сметка на това моят настоящ, обичал да взема душ заедно с дъщеря си.Познайте кой е той от три пъти?Който го познае късмет да му е да го вземе в дома си.Така или иначе,човекът е неориентиран,та може и да не забележи къде се намира,периодично може да крещи и цитира някои заучени неща,ноо по принцип е безобиден,ако го държите изкъсо.
  • 26 ФЕЙК

    24 1 Отговор
    ДОЙЧЕ ВЕЛЕ /германска вълна/ е новото име на ФЬОЛКИШЕР БЕОБАХТЕР /народен наблюдател! Пиша го за тези, които имат капацитета да го разберат.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ДжО1984

    20 0 Отговор
    DW, като ще ме цитирате, да ви кажа, не съм има предвид само СССР, за Китай даже не съм си и помислял, все пак съм живял в Демократичният Цивилизован зАПАД!
  • 29 Niki13

    29 1 Отговор
    според този Dr. Rodion Ebbighausen явно и македонците са отделен народ , смешник
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Българин

    6 31 Отговор
    Именно руснаците ни промениха историята след 9 септември,но за жалост руските подлоги са многобройни и едва ли биха признали това

    Коментиран от #47, #48

  • 32 DW дежурните Лъжци и маниполатори!!

    26 2 Отговор
    DW НИКОЙ НЕ ВИ ЧЕТЕ ВЕЧЕ!

    Коментиран от #55

  • 33 Баста

    25 2 Отговор
    Дойче веле са БЪЛГАРОФОБИ!
  • 34 Тоя път

    31 4 Отговор
    Китай е единствената държава в света която има непрекъсната цивилизационна традиция от 4 хилядолетия. Китай,а не САЩ са истинският топящ цивизационен котел. Какви ли на варвари са го налитали като гладни въшки - хуни,монголи,джапанезци,ингелизци... и всичките ги е или претопил,или изгонил. Китай има всичко - хилядолетна цивилизация, огромна територия и ресурси, огромно население ,а сега вече и технологии. Исторически Китай е единствената велика държава,която доброволно е спряла експанзията си към НЕкитайския свят,но днес явно е наясно,че за навлеците от това стават само по-нахални , и по гладни. Драконът тоя път Овреме ще пържи въшките та не му правят пак Опиумни войни.

    Коментиран от #38

  • 35 А Македония

    24 0 Отговор
    Не преиначава ли историята за техни цели?
  • 36 Истината

    7 18 Отговор
    Най-фалшифицираната история е тази на Русия. Сериозните историци дори се шегуват, че "Русия е страната с непредсказуемо минало"!

    Коментиран от #45

  • 37 Бойче Зеле

    13 2 Отговор
    Четох до "Дойче Зеле".
  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 13 Отговор

    До коментар #34 от "Тоя път":

    .........китай е държава на хора с ЦИГАНСКИ МАНТАЛИТЕТ и функционира благодарение на чудовищни репресивни мерки, които тук в България дори и не може да си ги представим!

    Коментиран от #57

  • 39 DW ся

    19 3 Отговор
    Достойни наследници на Гьобелс
  • 40 Фьодор Тютчев

    5 18 Отговор
    Руската история до Петър Велики е само панахида; а след него-криминално престъпление.

    Коментиран от #44

  • 41 Да,бе

    16 1 Отговор
    Тия от ДВ четат Оруел,като дяволът Евангелието.Всичко е точно само се разменят Русия и Китай в текста с наглосаксия и прислугата.
  • 42 Внимайте все пак

    16 1 Отговор
    На запад става нещо много по-страшно, отколкото нормалният разум може да приеме.
    Новото поколение, със стоте нови поло ве, отричат своите предци, които са били традиционни семейства, съпруг, съпруга, деца, семейство. Така ги обучават в университети, в училища, в пресата.
    Днес за повчечето западняци, фашист е всеки, който отрича многообразието на половете. Така, че троловете тук определено са представители , .... ясно на кого. Иначе как да си обясниш това безумие!

    Коментиран от #60

  • 43 Нещо не разбирам -

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Майна":

    значи - когато ДБ, Кирчовците, ГЕРБ и др.под.сган реват да даваме оръжие на Украйна, са от добрите, а когато К.Нинова ги подкрепя, е от лошите. За двуличната, неинтелигентна и безпринципна политика на Нинова ще плати БСП - но защо пак двоен аршин?
  • 44 А ти поне знаеш ли

    8 3 Отговор

    До коментар #40 от "Фьодор Тютчев":

    кой е Феодор Тютчев?

    Коментиран от #50, #53

  • 45 А ти сериозно, от кой ... си?

    8 0 Отговор

    До коментар #36 от "Истината":

    Айде, то на кого му дреме днес за човечеството, но щом сме се родили тук и сега, трябва да сме хора, а не експериментални опитни мишки, за което ти явно пледираш с всичките си писаници тук.
  • 46 Демокрацията

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "Просто човек":

    Демокрацията е висша форма на диктатурата!
    Навсякъде демокрацията се установява чрез преврати, измама , войни! Терор висш пилотаж.
  • 47 И как я промениха -

    18 3 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    от изостанала аграрна страна, която аха-аха да се замогне от износ на селскостопанска продукция за армията на Хитлер, се превърна в мощна индустриална държава с атомна ел.централа /ПОДАРЕНА от СССР/ ,предприятия на световно нива /ЗЗУ - Ст.Загора, ККЗ - Варна, ЗТМ - Радомир, агломерацията Девня /няма да изброявам всички, много са.../и достигна до място сред първите 30 в света по жизнен стандарт на населението. Голямата промяна започна след 1990 - знаем в каква посока...
  • 48 Русия 19 век върна България на картата

    11 5 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    Затова и имаш ник нейм "българин", но не си, всеки който е срещу Русия е за тия, дето с тях сме съжителствали 5 века.
  • 49 Толкова

    14 2 Отговор
    Лъжи на едно място не бях чел от изпита по история на БКП. Но в учебника бяха някак си по-логични и исторически по-достоверни. Докато Дойче Веле го е подкарало яко през лука.
  • 50 Не е проблем да намериш

    8 2 Отговор

    До коментар #44 от "А ти поне знаеш ли":

    биографията му, проблем е , ако не знаеш добре руски, да прочетеш и възприемеш текстовете му. Преведен е и на български, с променлив успех. 1803-1873, Автор на любовна и философска лирика. Но нека не оскверняваме поезията / и изкуството въобще!/, като включваме поетите в политическите си дърления.Ето един негов текст - цитирам на руски, на български се губи ритъмът/ -
    Умом — Россию не понять,
    Аршином общим не измерить:
    У ней особенная стать —
    В Россию можно только верить.

    Коментиран от #56

  • 51 Ззз

    11 4 Отговор
    Дойче зеле.. англосаксонската пропаганда. Това е статия отнасяща се за сращ. Те танцуват върху кости по цялото земно кълбо а ние им препяваме като техни партньори. Срам за България. НАТО вън!
  • 52 Най-много

    15 3 Отговор
    Най-много фалшива история творят наглосаксите. Джордж Оруел е написал Прасешката ферма точно за сегашният им политкоректен,многополов , жендърски свят.
  • 53 Фьодор Тютчев

    3 12 Отговор

    До коментар #44 от "А ти поне знаеш ли":

    В Русия – само канцеларии и казарми. И всичко се върти около камшика и чина.
  • 54 Реалист

    4 8 Отговор
    Що ме триете бе, оли гофрени?! Долна русофилска Прокопиева медийна сте вие...палячовци жалки!!!
  • 55 Дидо

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "DW дежурните Лъжци и маниполатори!!":

    Факт! И на глухия и на слепия вече е ясно какво се случва! А някой задава ли си въпроса как се възпитават деца в обстановка на бликаща “рашистка=нацистска” пропаганда??!
  • 56 Дидо

    5 2 Отговор

    До коментар #50 от "Не е проблем да намериш":

    Много силно и точно в десетката! Благодаря!
  • 57 Затова пък

    9 3 Отговор

    До коментар #38 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Затова пък отлично си представям насилието в САЩ - всяка седмица по една масова стрелба. От последната стрелба в Бъфало - 8 пармака,без да са окончателна бройка. В САЩ като цирей набира гной расова,етническа и класова война.
  • 58 Гьобелс Веле

    7 2 Отговор
    Както Московски съд наложи глоба от 280 000 долара на "Радио Свободна Европа"
    Така и тук трябва да наложат солидна глоба на Дойче Лъже за неистини и пропаганда.
  • 59 Fariart

    2 7 Отговор
    Всяка нация има своите луду, убиѝци, фашисти, коминисти, престъпници и какви ли не още индивиди. Но когато цялата власт на една федерация е в идин такъв индивид, нещата които могат да се получат от това са ужасяващи. Путин е обречен от наглостта и селелюбието си, от имперските си амбиции и от здравословното си състояние. А неговите поддръжници са обречени да им секнат илиузиите и хонорарите. А пък тези които са толкова слепи да не видят падението си са щастливи в не видението си може би
  • 60 Пъци

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "Внимайте все пак":

    "И американски войници се търкалят пияни от Кока-Кола пред западните барове,и ако гледаш западни филми 26тия скрит кадър е психопропаганда на ЦРУ....",....еееех,но пък бяхме млади и палавиии....,и морето само до коленете

    Коментиран от #63

  • 61 Шаран БГ

    5 1 Отговор
    Защо се натрапва човеку германската /американската/ ДВ ??? Тя ли е най, най, НАЙ ?!?
    Така както всяка една доктрина променя историята в своя полза, така и ДВ Я променя в своя изгода !!
    Ние откъде-накъде ще да знаем как се история променя. Какво са дъвкали в училищата нашите прадядовци, дядовци, бащи....... Нас със какви глупости ни заливаха преди 50 години.... ? С още по-големи бива заливано стадото сега !! Нали Германия ПОБЕДИ СССР във ВСВ или 80 години след нея с братската помощ отвъд Океана !?
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Решават въпроса

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "Пъци":

    Оригиналната рецепта на Кока-кола съдаржа наркотик - кока.По-късно е махнат но по време на Втората световна война на американските войници безплатно е раздавана оригиналната Кола за да ги държи будни и в кондиция. Немците са раздавали на войниците си като задължителна дажба первитин,т.е. предшественик на днешната синтетична дрога,който первитин ги е държал будни дори и да са уморени. Руснаците са решавали въпроса с традиционно средство - водка.