Last news in Fakti

4 Юни, 2022 19:00 2 395 17

Израел залага на Африка, за да засили позициите си на международната сцена

  • израел-
  • африка-
  • яир лапид

Сред постиженията от последните години Израел може да открои най-вече споразуменията, сключени с Мароко и Судан – след подписаните с ОАЕ – и осъдени от палестинците като предателство

Израел залага на Африка, за да засили позициите си на международната сцена - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Окрилен от нормализацията на отношенията си с редица арабски страни, Израел подновява своята операция за привличане на съюзници в Африка, с надеждата по-конкретно да получи в крайна сметка от държавите на континента по-голяма подкрепа в международните институции.

Тази амбиция пролича във вторник, когато в Париж се състоя колоквиум за "предизвикателствата и възможностите", предлагани от евентуално "връщане на Израел в Африка", където еврейската държава отбеляза известни успехи в сферата на "меката сила", но би желала да действа още по-активно, печелейки дипломатически дивиденти.

Това е приоритет, заяви израелският външен министър Яир Лапид, припомняйки във видеообръщение към събралите се в Париж посланици и бизнесмени "историческите връзки" на Израел с този континент.

Сегашният период е "пълен с перспективи и упования", изтъкна от своя страна израелският посланик в Сенегал Бен Бургел. "Управляващата класа у нас има желание да задълбочи отношенията ни с Африка; икономическите играчи също търсят партньорства", добави той.

След "златния век" от 50-те и 60-те години на миналия век отношенията между Израел и Африка се озоваха във въздушна яма със скъсването на дипломатическите връзки между еврейската държава и редица африкански страни, последвало Шестдневната война от 1967 г. и Войната от Йом Кипур през 1973 г.

Някои връзки бяха възстановени, макар и едва през 90-те – днес Израел поддържа дипломатически отношения с четирийсетина африкански държави.

През периода от 2009 до 2021 г. тогавашният израелски премиер Бенямин Нетаняху "си постави за цел да поднови скъсаните дипломатически отношения с африканските страни" и "тази цел бе изпълнена и преизпълнена", посочва Бенжамен Оже, изследовател във Френския институт за международни отношения в Париж и автор на доклад от 2020 г. за отношенията между Израел и Африка.

"Съдържание"

"Той обаче не си подсигури средства, чрез които да изпълни със съдържание възобновяването на тези отношения", добавя експертът, като изтъква и все още слабите икономически връзки.

Сред постиженията от последните години Израел може да открои най-вече споразуменията, сключени с Мароко и Судан – след подписаните с ОАЕ – и осъдени от палестинците като предателство.

Освен това еврейската държава получи през 2021 г. статут на наблюдател в Африканския съюз. Но след масирани демонстрации на опозицията, по-специално в Южна Африка и Алжир, бе назначена комисия, която да разгледа въпроса.

"Като цяло Израел категорично е направил пробиви в Африка", коментира Стивън Грузд от Института за международни отношения в Южна Африка, споменавайки за негови силни връзки "с източноафрикански държави като Кения, Уганда, Етиопия и Руанда".

За да постигне това, Израел разигра картата на "меката сила", договаряйки съвместни проекти в селското стопанство, енергетиката, киберсигурността и в борбата с тероризма. Освен сътрудничеството в икономиката и сигурността обаче държеше наум една точно поставена цел.

"Обиколката на Бенямин Нетаняху от 2017 г. из някои африкански страни целеше да затвърди присъствието на Израел в Африка – по-специално за да разполага Израел с по-добър вектор на подкрепа от африканските страни в международните институции и най-вече в Общото събрание на ООН", напомни във вторник бившият израелски посланик във Франция и в Обединените нации Ехуда Ланкри.

"Израел се опитва да сложи край на случаите, когато африканските държави масово гласуват против него на международни форуми като Общото събрание на ООН и Съвета на ООН по правата на човека", потвърждава Стивън Грузд.

С умерен успех. През 2016 г. Сенегал, възстановил дипломатическите си отношения с Израел през 90-те, гласува в ООН за резолюция, насочена срещу еврейските селища в окупирани палестински територии. А срещата на върха Израел-Африка, която се очакваше да конкретизира стратегията на Нетаняху и бе насрочена в Ломе през октомври 2017 г., така и не се състоя.

Прагматизъм

Възможни са впрочем промени в позициите, отбелязва Грузд, според когото африканските страни са станали "по-прагматични, отколкото идеологични".

"В някои страни като Южна Африка и Алжир антиизраелските нагласи са силни, но те са много по-малко от останалите", констатира той.

Промяна в парадигмата, както се надява посланикът на Израел в Сенегал. "Вече не става дума някой да е за или против Израел, но да се позволи на всяка държава суверенно да решава какви отношения ще има със своя партньор", твърди Бен Бургел, когото радва прагматизмът на скорошните контакти с Нджамена.

От страна на африканците тонът като че ли е по-премерен. "В ООН Сенегал председателства от самото ѝ създаване комисията за неотменимите права на палестинците" и същевременно поддържа "чудесно сътрудничество с Израел", подчерта във вторник посланикът на Сенегал във Франция Ел Хаджи Магате Сейе, макар да призна, че има разногласия по някои въпроси.

А бившият външен министър на Мали Тиеман Кулибали прецени, че е легитимно Израел "да работи с африканските държави". Без да се включва в дипломатическия дебат по палестинския въпрос.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А ама те

    16 1 Отговор
    Африканците поумняха вече. .през тях минаха гърци португалци индийци англичани французи. Не мисля че ще се хванат на въдицата на мошетата 😄😃😂😁😀😊☺😅😆

    Коментиран от #14

  • 2 Боро

    17 1 Отговор
    Израел първо да си прибере Зеленски и тайфата му.
  • 3 Министър на магията

    11 1 Отговор
    А тия роботи китайците питахте ли ги???
  • 4 Европеец

    19 3 Отговор
    Ми да спрат постоянно да нарушават международните закони и да се държат като богоизбрани и може да почнат да ги уважават.
    Провеждат кървав апартейд срещу Палестина, трепят хора в Сирия, Иран и къде ли не, държат окупирани Голанските възвишения в Сирия и целенасочено избиват журналисти, показващи престъпленията им. Няма уважение към такава страна!

    Коментиран от #15

  • 5 Хараламби

    12 1 Отговор
    Евреите живи да ги оплачеш горките хорица. Натикали са се в този ад горещ сред арабите. Кой ги накара да правят от пустинята оазис? Защо им трябваше цялата тази работа? Защо не си стояха на задниците сред белите европейци? Изпуснаха питомното, сега търсят Африка. Ми айде, бонго-бонго, и бунга-бунга, каквото и да означава това!
  • 6 ТаУмВзе

    12 0 Отговор
    Китай вече притежава Африка бре! Греда. Чакай официалната сделка за съдействие на Китай и Иран. Те тогава почва истинската пачанга.
  • 7 Тошо

    8 0 Отговор
    ДА ЗАЛАГАШ И ДА СЕ НАДЯВАШ Е ЕДНО,А СЪВСЕМ ДРУГО ДАЛИ ИЗОБЩО НЯКОЙ ТИ ИМА ВЯРА.
  • 8 Юсуф

    11 1 Отговор
    Сметки без кръчмар,никой не иска мошениците.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 един от многото

    7 1 Отговор
    Само там не са им сърбали попарата!
  • 11 йхнкхйких

    11 0 Отговор
    евреите не са нормални хора !
  • 12 89787646

    7 1 Отговор
    африканците щe осигуряват на евреите пенсиите...ясно е като бял ден..
  • 13 Рошко

    3 1 Отговор
    Значи това заглавие седи вече около 10 часа на трето място под първите две, явно добре ви плащат за да им засилят или (ите) позициите и сред нас. Каквото и да правите за мен спец няма такава държава. Има палестина
  • 14 Кокорчо🙄

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "А ама те":

    Направо ни ги или си ги рекламират като кока кола и макдоналдс
  • 15 случаен

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Европеец":

    евреите са мразени откакто има свят,явно не е случайно,и занапред ще е така
  • 16 мъка мъка

    2 1 Отговор
    ех чичо ади защо нямаш свой последовател да ни освободи от това недоразумение на земята …
  • 17 Тъй , тъй !

    1 1 Отговор
    Турците им отрязаха пътеките в Източното Средиземноморие, в Сирия, Ирак, Либия, Кавказ и къде ли не, та нормално е мошетата да се африканизират.