Last news in Fakti

24 Май, 2022 19:19 2 121 5

Хиляди иранци се включиха в погребална процесия за убит полковник от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция

  • хасан саяд ходаи-
  • иран-
  • израел-
  • техеран-
  • ядрена сделка

Убийството на Хасан Саяд Ходаи носеше белезите на предишни смъртоносни стрелби в Иран, за които ислямската република обвинява Израел

Хиляди иранци се включиха в погребална процесия за убит полковник от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хиляди иранци излязоха по улиците на Техеран, за да отдадат почит на високопоставен член на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, който в неделя беше застрелян от двама души на мотоциклет, предаде Асошиейтед прес. Хората издигаха юмруци и скандираха: „смърт на Израел“.

Убийството на Хасан Саяд Ходаи носеше белезите на предишни смъртоносни стрелби в Иран, за които ислямската република обвинява Израел. По сходен начин например през 2020 г. беше убит иранският ядрен учен Мохсен Фахризаде.

Никой не е поел отговорност за атаката. Иранските власти хвърлиха вината върху „глобалната арогантност“ - израз, с който Иран обикновено визира Израел и САЩ.

На погребението присъстваха командирът на Корпуса на гвардейците на ислямската революция ген. Хосейн Салами, както и лидерът на елитните части „Кудс“ ген. Есмаил Гаани.

Иранският преговарящ по ядрената сделка посети местопрестъплението, което беше силен знак за шока на правителството, а президентът Ебрахим Раиси се зарече да отмъсти. Улица в Техеран вече носи името на полковника.

Петдесетгодишният Ходаи остава фигура в сянка и Техеран все още не е оповестил детайли от биографията му. Знае се само, че е бил член на силите „Кудс“.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Аятолах Хомейни

    18 0 Отговор
    Ще си платите рано или късно. Създавате врагове по целия свят и един ден ще дойде възмездието за вас. Денят наближава.
  • 3 Рано или късно

    15 0 Отговор
    Всичко се плаща. Урсула кажи нещо.
  • 4 ДОСТ

    8 0 Отговор
    ИЗРАЕЛ. В АРАБСКИЯ СВЯТ ВСИЧКИ ЗЛИНИ ИДВАТ ОТ МОСАД. САМИ ЩЕ ИЗБЯГАТ ОТТАМ. ЮДЕИТЕ. НЕ АРАБИТЕ.
  • 5 Уелкъм

    1 0 Отговор
    ту Ерусалим, елате повечко иранци !