29 Юни, 2022 19:00 1 772 30

НАТО провежда среща на върха, гледайки към Русия и Китай

  • нато-
  • русия-
  • украйна-
  • китай-
  • йенс столтенберг

Лидерите на най-могъщия военен съюз в света се стремят да засилят подкрепата за борбата на Украйна срещу руското нашествие, да увеличат силите на източния фланг на НАТО и да определят приоритети за следващото десетилетие

НАТО провежда среща на върха, гледайки към Русия и Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руското нахлуване в Украйна шокира НАТО, принуждавайки организацията да се върне към първоначалните си принципи.

Седемдесет години след основаването си Организацията на Северноатлантическия договор се среща в Мадрид тази седмица, изпитвайки спешна необходимост да потвърди първоначалната си мисия: предотвратяване на руската агресия срещу западните съюзници.

Лидерите на най-могъщия военен съюз в света се стремят да засилят подкрепата за борбата на Украйна срещу руското нашествие, да увеличат силите на източния фланг на НАТО и да определят приоритети за следващото десетилетие – с нов акцент върху възпирането на нарастващите международни амбиции на Китай.

Срещата им обаче ще покаже нагледно и трудностите при поддържането на единна позиция сред 30 държави - от малки страни като Исландия и Люксембург до огромните Турция и САЩ - в организация, длъжна да взема решения с консенсус.

Фокус върху Украйна

НАТО беше създадена в годините след Втората световна война, за да се противопостави на заплахата от СССР и да насърчи сътрудничеството в опустошена Европа. В годините след разпадането на СССР Алиансът промени отношението си към Русия, разглеждана вече не като противник, а като "стратегически партньор".

Това обаче приключи.

Русия е основният проблем и водещ противник на НАТО, а срещата на върха в Мадрид ще бъде доминирана от въпроса как да бъде оказана подкрепа на Украйна и да бъде засилена отбраната по източните граници на блока, където различни страни, от Румъния до балтийските държави, се безпокоят, че може да са следващите, попаднали на прицела на руския президент Владимир Путин.

Към края на миналата година в балтийските държави и Полша имаше разположени едва около 5000 войници на НАТО на ротационен принцип. Сега стотици хиляди военни са в повишена готовност, със 100 000 американски войници в Европа и 40 000 под пряко командване на НАТО, подкрепяни от военновъздушни и военноморски сили.

Очаква се на срещата на върха да бъде договорено складиране на оръжия и техника в Източна Европа и драстично увеличаване на броя на войските, базирани в региона или в готовност в собствените им страни като сили за бързо реагиране. Ще има и по-голяма подкрепа за Украйна, помагайки ѝ да модернизира армията си, която все още разчита на техника от съветската епоха, и да премине към съвременно оборудване по стандартите на НАТО.

Алиансът се опитва да намери деликатен баланс, позволявайки на своите държави-членки да въоръжават Украйна, без да предизвикват пряка конфронтация между НАТО и притежаваща ядрено оръжие Русия. Това е една от причините, поради които Украйна няма да се присъедини към НАТО в обозримото бъдеще, въпреки че пое по пътя си към членството през 2008 г., заедно с Грузия.

Очаква се украинският президент Володимир Зеленски да говори пред срещата на върха по видеоконферентна връзка, но той е признавал, че присъединяването към НАТО е далечна перспектива и вместо това се фокусира върху получаването на членство в Европейския съюз.

Разширяване на Алианса обаче е възможно. Финландия и Швеция се отказаха от статута си на необвързани и поискаха да се присъединят към НАТО като защита от Русия.

Турция като препятствие?

Турция, с втората по големина армия в НАТО след САЩ, обаче е готова да възпрепятства стремежите на Швеция и Финландия - поне засега.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подчерта, че ще позволи на двете скандинавски страни да влязат в НАТО само ако променят позицията си спрямо кюрдските бунтовнически групировки, които Турция смята за терористични.

Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг беше домакин на разговори с Турция, Швеция и Финландия, целящи да се работи за постигане на евентуален пробив. Днес той ще се срещне с лидерите на трите страни, но няма гаранция, че пробивът ще бъде постигнат в Мадрид.

"Турция има основателни опасения за сигурността си, свързани с тероризма, с които трябва да се справим. Така че ще продължим разговорите си относно кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО и очаквам с нетърпение да намеря в най-скоро време възможност за постигане на напредък", заяви Столтенберг.

Единен фронт?

Нахлуването на Русия обърна надолу с главата европейската сигурност, но членовете на НАТО се утешават с факта, че САЩ се завръщат като стълб на отбраната на Запада след четири години, през които президентът Доналд Тръмп критикуваше и отслабваше Алианса.

Вътре в НАТО обаче има различия по отношение на военните разходи. В момента само девет от 30-те страни членки изпълняват набелязаната от организацията цел да харчат 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Британският премиер Борис Джонсън наскоро призова останалите да направят повече, като заяви, че целта от 2% е "долна, а не горна граница".

Разцепление може да се появи и по отношение на стратегията за Русия и Украйна, тъй като войната се проточва и се засилват дебатите за това дали и евентуално какви отстъпки Украйна трябва да направи, за да сложи край на боевете.

"Все още има нерешени въпроси за това как НАТО като съюз трябва да подхожда към Русия в дългосрочен план", заяви Алис Билон-Галанд, научен сътрудник в мозъчния тръст "Чатъм хаус". "Смятаме ли, че тя е непоправима като съсед? И какво означава това? Или смятаме, че в някакъв момент ще трябва да седнем и да договорим нова архитектура на сигурността с Русия? Съюзниците са били на различно мнение по тези въпроси", отбелязва тя.

Възпиране на Китай

Докато светът е обхванат от сътресения, Алиансът ще се опита да изгради дългосрочна стратегия, способна да издържи проверката на времето. НАТО ще изложи целите си за следващото десетилетие в нова Стратегическа концепция - документ, който посочва най-преките опасения в сферата на сигурността и как ще се подхожда към тях.

Макар че Русия остава водещият проблем, документът ще включва за първи път мерки за противодействие на нарастващия военен обсег на Китай, който започна амбициозен план за разширяване на военноморски бази в Тихия океан и в Африка.

За пръв път лидерите на Япония, Австралия, Южна Корея и Нова Зеландия бяха поканени като гости на срещата на високо равнище. И четиримата подкрепят Украйна, а Япония има и собствени териториални спорове с Москва.

Японският премиер Фумио Кишида ще обсъди усилията за постигане на "свободен и отворен" Индийско-Тихоокеански регион, тъй като сигурността в Европа и Азия е неразделна, според главния секретар на японския кабинет Хирокадзу Мацуно.

Възможно е да бъдат споменати и несигурността в африканския регион Сахел и произтичащите от нея заплахи за Южна Европа, както и заплахите, свързани с изменението на климата и засилващите се миграционни вълни, предизвикани от глобалното затопляне.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    17 2 Отговор
    Все още не знаят, че гледната точка е на колене и нищо повече!
  • 2 Майна

    22 1 Отговор
    Тези демонстрират някаква ,,стратегия,, ,ха ха ха..
    Свършено е с търгашеската империя на ДАВОСКИТЕ, НАТО беше военната им бухалка, но..СВЪРШИ
    Доларът вече не е световна валута..
    Печатайте си колкото искате, държавите вече я отхвърлят,затова ИНФЛАЦИЯТА завзема САЩ...
    Свърши, нещо ПЛАНЧЕТО ,ха ха ха , оле
    .оле..

    Коментиран от #12, #15

  • 3 Майна

    22 0 Отговор
    Печатаха долари без покритие и обираха ,изнудваха, затриваха живота на държавите...
    Те са просто търгашеска завера, демек БАНКЕРИ ,елит ,бе, ха..ха ха..
    Човеците скоро ще се РАЗПЛАТЯТ с вас.ю

    Коментиран от #14

  • 4 Браво

    1 25 Отговор
    Никаква свобода на руснаците за действия в територии на НАТО, още на секундата им хвърляйте ядрените глави

    Коментиран от #30

  • 5 Тия

    16 0 Отговор
    Явно се смятат за боговете на света а Америка Господ . Но нищо всичко с времето колкото по високо толкова по боли после припадане а те са стигнали предела на височина и сега им действа вече земното привличане което ще е .....

    Коментиран от #10

  • 6 Веси

    19 0 Отговор
    кое ви е великото ... т.нар.Лисабонски договор изключва всички други поднационални договори и докато ЕС се опитва да ни убеди в свободата, няма такова нещо - едни държави водят висок стандарт на живот, докато държави като нашата са приравнени с тези от Северна Африка.Къде отидоха хубавите сортове зеленчуци, къде остана вкусната храна от моето детство?Няма ги, за да съм принуден да купувам остатъчната храна на чуждите вериги.

    Коментиран от #13

  • 7 Ко стана ко

    15 0 Отговор
    Пържолата гледа към кучето.Смех па смех па смех......
  • 8 хаха

    15 0 Отговор
    След приключване на СО на Русия в Украина, Нафто ще има две възможности – или се разпуска, или престава да съществува като територия и хора!
  • 9 Гладомор в русия

    1 14 Отговор
    Само с няколко хода и то с пешки,раша беше превърната в пустош , пустиня
  • 10 кукуригу

    4 13 Отговор

    До коментар #5 от "Тия":

    Предпочитам НАТО и ЕС пред руски ботуш.... достатъчно години живяхме като овце затворени в кошара,даже нямахме право в собствената си Родина да работим и живеем в друг град, трябва ти жителство за да живееш и работиш е друг град. Превърнаха ни затворници в Родината ни... Откак сме в ЕС и НАТО,българите сме свободни да живеем и работим където искаме, един живот ни е даден от Бог не бих го пропилял под руски ботуш... който иска да лиже ботуша, границите са отворени,да отива на място. България е свободна страна,Българите сме свободни хора
  • 11 Урюрвкос

    9 0 Отговор
    Руското нахлуване в Украйна шокира НАТО, това е вярно и причината е финансова. Блумберг направили сметка че Русия харчи по 200млн дол на ден и ако НАТО при същата организация си сметне разходите излиза на 500-600дол което е страшно много. Горе-долу сметката е следната Ирак 102млрд (44 платени от Япония), Югославия 43млрд за 78 дена, Афганистан между 1 и 6 трлн.
  • 12 А.....

    0 9 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Коя е световната валута, и какво свърши?...бирата в магазина ли?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Как...

    0 5 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Ще се разплатят човеците с тях?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ГОРСКИ

    10 0 Отговор
    Нато е под командване сащ,каквото кажат краварите !!!!

    Коментиран от #18

  • 17 В.В.П.

    10 0 Отговор
    Бла, Бла..Руските интереси ,не засягат ,този ,могъщ дървен съюз...Първо ще раздроби Срайна ,после Литва ,и Полша,и Финландия и Швеция ,са губещи ,..Кирил да се натири в Канада с жена си и челядта си ..!.

    Коментиран от #19

  • 18 А те...

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "ГОРСКИ":

    Какво казват?

    Коментиран от #21

  • 19 ??????????....

    1 4 Отговор

    До коментар #17 от "В.В.П.":

    Кога ще се раздроби????

    Коментиран от #22

  • 20 В.В.П.

    7 1 Отговор
    Джо ще си тегли един Колт ,когато .Одеса и Харков завеят Байрака на съветите..червения!..Малко търпение.
  • 21 В.В.П.

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "А те...":

    Гледай телевизия.,!
  • 22 В.В.П.

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "??????????....":

    Гледай телевизия!.Там ще кажат
  • 23 Еднополюстният свят свърши

    8 0 Отговор
    Агресорът НАТО = САЩ вече няма безнаказано да подпалват войни.
  • 24 Дрън

    4 0 Отговор
    Русия не се интересува от погледа на нато да гледа колкото си иска беше заявено.Едните гледат,как другите воюват и завладяват,нека гледат нека се учат
  • 25 Голяма Каменица

    0 1 Отговор
    На кой връх, на Монблан, на Мусала или на Килиманджаро?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Украинка

    6 0 Отговор
    Много се кефа, че САЩ, НАТО, ЕС нищо не могат да направят на Русия. Техника, пари, санкции и пак Русия постига това, което иска.
  • 28 ъъъъъъъъъъъ

    1 0 Отговор
    Важното е сеир да става, гледаме си. Балъците плащат.
  • 29 Търсят се

    2 0 Отговор
    Мераклии за война срещу Руската федерация и Китай. Желаещи много няма, освен маргинали от гетата на големите градове. Подгряват източно европейците за война. Знаят че не са много умни и може и да мине .
  • 30 Ама чакай ся...?!

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Браво":

    Ти нареждаш на НАТО ли...?!Че кой си ти ,че да им нареждаш...?!Я си свивай перките...