21 Юли, 2022 14:20 8 679 63

„Цугцванг” за българския избирател

  • огнян гърков-
  • партии-
  • избиратели-
  • правителство-
  • избори

Новоучредената партия на ген. Стефан Янев „Български възход” тепърва ще проявява своята евентуална жизнеспособност

„Цугцванг” за българския избирател - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На шахматен език Zugzwang (от немски език) означава безизходно положение, липса на полезен ход. Роднини и познати все по-често ме запитват:

- „А сега за кого да гласуваме? А ти за кого си ?”

- „Вече не знам”, отговарям.

Следват кратки разговорно-НЕевфемистични характеристики на политическите партии. Обикновено:

ПП = тайфа на харвардски провинциални и столични тарикатчета (кирчо-кокорчо-лено-лорерчета и ко), реализатори на „вносни”, извънбългарски интереси, поне първоначално под диригентството на президента Румен Радев, о.р. ген.;

ГЕРБ = предимно корумпирани шмекерчета-„кьорсофраджии” и келепирджии в администрацията от селско-градски типаж, с всевъзможни предишни партийни и професионални членства и преференции ;

ДПС –„оментена” (от прякор/и „Ментата”, Кириак Стефчовци по Иван Вазов и под.) етническа „тюркие”-военизирана бизнес-структура;

БСП – екс-ком, -соц и -социална разпадаща се партия под натиска на поне половин дузина лидерски амбиции за отцепвания;

ДБ – бойкикевско-генералска градска клика, предимно от либерал-глобалистки хамелеони;

ИТН = Учиндолски хитреци от селски вечеринки и полит-наивни емигранти.

„Възраждане” – патриотично непоследователни по ЕС и НАТО „костя-копейкинци”.

Новоучредената партия на ген. Стефан Янев „Български възход” тепърва ще проявява своята евентуална жизнеспособност. В политическия спектър на последните три партии, НФСБ, „Атака”, ВМРО и част от назованите по-горе, ще има преливания на гласове, но създаването на една национално-отговорна партия измежду тях звучи като идеологическа ерес и за евроатлантици, и за евроазиатските симпатизанти. А за спецслужбите – не знам! Важното е да няма български Орбан, а Рачко Пръдлето!

Харвардските нео-компрадорчета далеч надминаха лондонските си предшественици от НДСВ, „юпитата”, по безпрекословно, слугинско изпълнение на възложените им колонизационни външнополитически поръчки от Вашингтон, Париж, Брюксел, Берлин на теми обезличаване на българската позиция при старта на преговори за членство на Повардарието в ЕС, влошаване на отношенията с Русия с целия им наличен инструментариум на глупост и оптимално включване на България във военния конфликт в Украйна. Сред ястребите, редом с Полша, Румъния, балтийските джуджета, разбира се всички те след Обединеното Кралство Великобритания... (ОК).

В резултат на блюдолизството пред Държавния департамент (ДД), Белия дом и Макрон управляващата ни клика в оставка даде съгласие в аванс на РС Македония на преговори за членство в Евросъюза, без до момента да е изпълнено нито едно от условията ни за ревизия на македонизма. След Решението на Народното събрание заключение от предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС бе дообработвано и прието от Собранието на СРМ без нова санкция на НС. Брюксел на практика призна „македонски език” и македонизма. По темата „македонистки измишльотини” биват системно сезирани ООН, САЩ, „света и околностите му, най-вероятно...”. По проблемите ще се говорело впоследствие и съгласно подписан в София на 17 т.м. Протокол с външния министър на Скопие Османи. Историческият преглед отпадал, като обсъждане на извършеното от скопска страна се отлага във времето.

Българският данъкоплатец, бизнес и пенсионери са в самото начало на финансови загуби и несгоди от неразумното и непремерено участие в санкциите срещу Москва, с примитивни търговски хитрини за дебили български печалбари, спонсори на властовите групировки, доставят оръжие и боеприпаси на Украйна. Без поне ответни практически постижения за привилегировано съблюдаване на правата на местната българска диаспора. Последователно и ненужно превръщаме България в обект на прицел на руската имперска военщина. Според русофобите и „реваншистка” !? Или всички империи винаги имат право ? И то е международно ? Чрез мироналагане? Или чрез сила, по Устава на ООН?

Патриотично настроени български интелектуалци и мнозина обикновени хора считат, че с недопустими компромиси са предадени държавни интереси и включително Право № 1: на живот в МИР, без войни и участие във войни !

Осветените засега имена на български „полит-закусвачи в посолството на САЩ” преди дни като Даниел Митов (вместо Б.Б.) и Кристиян Вигенин (вместо К.Н.), в контекста на досегашната политика на ДД в региона и спрямо България, подсказват еднозначно, че настоящият вътрешно-политически хаос устройва Вашингтон, Берлин, Брюксел. Включително съставянето на всевъзможни РАЗКРАЧЕНИ по състав, но АТЛАНТИКО-ПРОЕВРОПЕЙСКИ ПРАВИТЕЛСТВА. Т.е., няма нужда от нови избори у нас? Защото на „командабашиите ни от чужбина” особено допада констелацията на сегашните политически сили в Народното събрание. Готови да одобрят без да се замислят и да им мигне окото всяка бъдеща дислокация на военни сили и въоръжения – нищо чудно и ядрени - на САЩ и НАТО, на българска територия. В т.ч. най-наивно замаскираната визия за Четвърти Райх чрез призива на немския канцлер Олаф Шолц за отпадане правото на национално вето в Евросъюза.

Компенсаторен комплекс на малоценност за превъзходство на „големите няколко в ЕС” над по-слабите след опити за частично неподчинение по Украйна и вътрешнопартийни своеволия пред Най-големия брат-съюзник отвъд Атлантика ?

Да не би поради това около публична изява на Социал-демократическата партия на Шолц „изненадващо да възникна” секс-скандал, в Италия – правителствена криза, Борис Джонсън подаде оставка след разнопосочни вотове на недоверие в парламента и в партията си с вероятен премиерски наследник индиец? Както опита за майдан преди години в Истанбул и много, мно-о-го други маайдани, пролети и цветни революции?

Въпроси без или с предполагаеми отговори...


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колко партии станаха у Бг бре?

    29 1 Отговор
    Като мухи лнрки

    Коментиран от #4, #9

  • 2 Бай Онзи

    45 19 Отговор
    Никога повече герб+дпс !!! Така че заглавието е напълно ивлишно !!!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бай Брадър

    25 0 Отговор

    До коментар #1 от "Колко партии станаха у Бг бре?":

    Над 300 са ...
  • 5 Творчество

    27 1 Отговор
    от безумни щуротии !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Диетолог

    44 0 Отговор
    Закуските в чужди посолства са вредни. Който закусва навън си го получава с обратен знак...

    Коментиран от #10

  • 8 кико

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Малко го биеш,затова е така.хахаха
  • 9 Луна презадент

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Колко партии станаха у Бг бре?":

    Ама то имало субсидии ! Ще се кандидатирам и за мин.(ет). Председател ...
  • 10 На Лъвов мост банички

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Диетолог":

    Им стига
  • 11 Аз, ти, той, ние, вие, те

    21 0 Отговор
    Цуг- , а не Цунгцванг.
    Оправете си заглавието, моля:)

    Коментиран от #22, #24, #30

  • 12 Анонимна

    20 3 Отговор
    Няма да може да съставите правителство. Избори ще има..лъжеца е в една от групите...и Бог ще го махне от управлението на България....
  • 13 РОБЕСПИЕР КАРАТАШКОФ☝

    9 8 Отговор
    ...ТИЯ ИЗБОРИ ЩЕ СА МИЖАВА РАБОТА👍
  • 14 Ами да

    15 12 Отговор
    Ала бала! Изборите няма да променят нищо! Само дето президентът ще се окичи с оперативна власт, което не е добре!
  • 15 Някой

    21 5 Отговор
    Това че хората не са убедени за кого е редно да гласуват, не означава че не трябва да бъдат проведени предсрочни избори. Не ни минавайте с номера,че водители нямя за кого да се гласивя, и затова е по-добре да се стъкми правителство с мандата на БСП.
  • 16 Матей преображенски

    14 7 Отговор
    Към ЦАЙТ-НОТ отива политическата сцена и естаблишмент,толкова много се увъртаха ,извъртяха всички възможни грешни варианти и остава единствено вярното решение.В статията се опитват да изкарат всички напълно негодни и само ген. Янев единствен спасител.Защо ,ами много просто,щото е двойник и менте-копие на възраждане,при това невзрачно,ама му дават широк хоризонт,големи проценти,издигат го на пиедестал.Ако някой каже ,че К.Костадинов по някаква причина не е годен за спасител на нацията,то организацията му си я бива,друг ще я оглави и ще постигне набелязаните цели.А Янев има куха организация ,дори няма партия,както стана модно напоследък,изскача от засада и бележи гол,съдията го зачита.Ми то така и баба знае,както пееше в песента Тодор Колев--измислен герой.
  • 17 Боев

    7 29 Отговор
    Ясно.
    Ще гласуваме за Стефан Янев.Негов ред е.
  • 18 ГЕРБ

    14 25 Отговор
    Никой друг освен ГЕРБ Такива катаклизми и разруха на държавата не е имало през теяхното управление
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 не мой ни излъга

    17 20 Отговор
    .радев нямаше аргументи и затова фабрикува колажи със шкафчета. Очевидно Бойко е харен човек. Аз ще гласувам за ГЕРБ.
  • 21 хахаха

    11 1 Отговор
    Като е ЦУГцванг, защо в заглавието е ЦУНГцванг?
  • 22 Камата

    14 0 Отговор

    До коментар #11 от "Аз, ти, той, ние, вие, те":

    Положението е айнцу цвайнцу дрън
  • 23 Тома

    22 2 Отговор
    След като прочетох по добре е да дойдат танковете иначе нищо.33 години кражби лъжи и далавери

    Коментиран от #36

  • 24 Последния Софиянец

    3 9 Отговор

    До коментар #11 от "Аз, ти, той, ние, вие, те":

    Ти некакъв матиматик ще излезеш. Аз също го знам цунгцванг

    Коментиран от #32, #43

  • 25 все едно

    12 8 Отговор
    За когото и да гласуваме ПП пак ще направят машинациите.

    Коментиран от #39

  • 26 Студопор

    15 8 Отговор
    Веднага ти казвам - не гласувай. Няма защо да ходиш да си губиш неделята и да се блъскаш по опашки. Тия, дето ще ти кажат, че гласуването променя нещо искам да ги питам: и какво се промени? Освен, че богатите стават по-богати а бедните по-бедни, както си е било винаги - друго не се променя.
  • 27 Оффф

    19 4 Отговор
    Стига ревахте за посредствените киро и асан! Всеки полуграмотен да хванете ще е съгласен за малко пари да изпълнява чужди нареждания, да говори разни лъжи как бил докарал по-евтин газ (а цента скача с 32%), да гони руски дипломати без доказателства за нерегламентирани дейности, да се плюнчи как има ръст в икономиката, а на първо място - въглища, щото от тях се прави ток. Утре като падне цената на тока нали ще изчезне безследно ръста му!
  • 28 123

    17 4 Отговор
    Добре написано и още по-добре казано. Браво на автора.
  • 29 Жалко

    10 0 Отговор
    В Сърбия има регистрирана партия ПОП - Партия на Обикновените Пияници.
  • 30 има речници

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "Аз, ти, той, ние, вие, те":

    Не им обръщай внимание, толкова си могат мисирките! Българите винаги си мислят. че знаят езици ,,перфектно ... Правилното е Zugzwang, и всеки може да провери в мрежата. Поздрави

    Коментиран от #34

  • 31 Отлично

    14 3 Отговор
    написана статия.Поздрави на автора.Де да можеше гениалния бай Алеко Константинов да си види героите актуални след близо 130 години.
  • 32 1111

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Последния Софиянец":

    Кво знаеш не е важно - я погледни в немското изписване, дори тук, има ли "Н"???????
  • 33 Чоко

    8 21 Отговор
    Не се хващайте на номерата на шайката, че всички са маскари. Няма как да има промяна, когато мафията е на всеки метър. Няма съд, прокуратура, всичката продажна журналистика се интересува само колко ще й се плати за да оклепа или окепази. Трудно при това положение ще се прокара нещо свястно. На изборите е нужно ПП и ДБ да имат поне 100 депутата и тогава ще имаме някакъв шанс за истинска промяна.
  • 34 Автора

    10 0 Отговор

    До коментар #30 от "има речници":

    все пак е дипломат.Не вярвам той да е написал Zungzwang, а вероятно мисирките така са го написали,считайки,че са прави.
  • 35 Не е така

    19 14 Отговор
    На тези избори, електората може да избира между евроатлантическите англосаксонски подлоги,които продадоха националните интереси на Държавата и Народа.И Възраждане,единствената Българска партия в България!Не на нато,не на ес!За независима България!Само Възраждане!!!
  • 36 Танковете

    12 0 Отговор

    До коментар #23 от "Тома":

    отидоха за Украйна,както и самолетите ни!
  • 37 #рти

    1 2 Отговор
    4000 ДДД
  • 38 Бойко Борисов

    11 15 Отговор
    Може да е всякакъв,но при него се строеше и се живееше,а сега само оцеляваме,не знам от партията на Янев какво ще излезе, може би си струва да опитаме,само ме притеснява че и Мая Манолова се е умъкнала вътре.

    Коментиран от #41

  • 39 Язе Сам

    15 11 Отговор

    До коментар #25 от "все едно":

    Ако не гласуваш , то ти си гласувал за ПП или ГЕРБ.
    Не бъди толкова отчаян, това не е добре за България, врагът това цели избирателна активност от 30% му стигат.
    Аз до сега съм гласувал : На Парламентарните избори в България от 1990 г. за ВНС , за СДС без да зная що е то, те не спечелиха, но получиха моят вот.
    И три пъти за ВЪЗРАЖДАНЕ, ТОВА Е ПАРТИЯТА КОЯТО ТИ ПРЕПОРЪЧВАМ след 25 години в САЩ.
    А за президент съм гласувал само веднъж , за Мунчо -- за първият му мандат и съжалявам, можех да гласувам за Костадин Костадинов въпреки че нямаше шанс, а сега се чувствам виновен че гласувах за Мунчо и то само веднъж.
  • 40 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 0 Отговор
    Да ви Цунгна....бг-дззурналисти.ЦУГ-означава Ход на Немски,а Цванг означава ПРИНУДА!!!!ЦУГ Цванг,беее този с многото Никове или шизо!
  • 41 Чоко

    9 9 Отговор

    До коментар #38 от "Бойко Борисов":

    При него не се живееше, а се креташе и вместо в златното време, когато световната икономика беше в подем да повиши стандарта ни, те крадяха и оставиха пенсионери и млади без никакви пари. Не допуснаха чужди големи инвеститори и ни оставиха в азитска орбита. Но когато има примати като теб, които не могат да помислят и видят какво им се случва, трудно можем да променим нещо към добро.
  • 42 До Хавторчето

    3 2 Отговор
    Back ин Ленинграде
  • 43 Редактор от шоплука

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Последния Софиянец":

    Ти си софиянец, колкото Киртаки е завършил Харвард😂😂😂(курс от 6 месеца не се брои) А пише се матЕматик, така говорим у шопско, а на изток казват като теб -матьиматик😂😂😂
  • 44 Бамбука

    9 0 Отговор
    И този е допринесъл за днешната политическа "класа" у нас. То че всички политици са маскари е ясно, но и този не е девица. Утре ще го видим на изборите към коя група ще се присламчи за сладък пост в чужбина.
  • 45 Пипи

    10 5 Отговор
    Цунг-цванг друг път .Вън от ЕС и НАТО и присъединяване към БРИКС където са 90% от ресурсите на земята. Русия,Китай,арабите,Бразилия ,Турция . Ама такива като вас дето взимате парички от НПО-та ще умрете гладни.
  • 46 Наско

    8 4 Отговор
    Ако искате да имате право да коментирате как се живее в Бг задължително трябва да гласувате. Аз много години не съм гласувал защото всички бяха еднакви продажници, но сега определено има една партия кято е по различна. Точно говорят правилните неща и правят впечатление че обичат България, лично аз им вярвам. Дано да спечелят и да не ни подведът.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Бай ... Иван

    4 0 Отговор
    Zugzwang е ясно. Ама " ЦуНгцванг" какво означава - тайна велика ест.
  • 49 Истината

    1 1 Отговор
    41 Чоко. Подкрепа.
  • 50 патриот

    1 4 Отговор
    Постигнатите успехи на страната ни в годините след края на студената война, явно са стимулирали Русия да овладее наново страната ни, като свали Бойко и кати издигне продажни българи по върховете на държавата, така че да настрой общественното мнение против, цивилизационно, икономически и технологично, по развитите от нея демократични държави с които нашата страна е вече в стратегически съюз!

    Коментиран от #52

  • 51 1520

    3 2 Отговор
    гласувам за всеки който спре да говори за мерки и пандемий писна ми вече от глупости
  • 52 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 6 Отговор

    До коментар #50 от "патриот":

    Ужасно точен сте...ГЕРБ и Бойко начело на България е кошмарът на руснаците...
  • 53 Стоян Хлебаров

    2 3 Отговор
    Гърков,остава да кажеш най важното-КАКВО ЦЕЛИШ С ТЕЗИ ИЗМИШЛЬОТИНИ НА ОТРИЦАНИЕТО НА ВСИЧКО!? 1. ДА ОТВРАТИШ БЪЛГАРИТЕ ОТ ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ....МОЖЕ БИ,ЗА ДА ОСТАНЕШ САМ НА БОЙНОТО ПОЛЕ ТА НАЛИ И"САМ ВОЙНЪТ Е ВОЙН"!? 2.МАНТРАТА "ВСИЧКИ СА МАСКАРИ-ТОВА ЛИ Е ТВОЕТО ВЕРУЮ!? МИ ТЯ МИРИШЕ НА МУХЪЛ! ОТ НЕЯ СИ СЕ ВМИРИСАЛ И ТИ! 3. НАЙ ВЕРОЯТНО,ИСКА ДА ПОДСКАЖЕШ НА КЛЕТИЯ НАРОД,КОЙТО НЕ ЗНАЕ КОГО ДА ХАРЕСА,ЧЕ ЕВРЕМЕТО ЗА НЯКОЙ НОВ ГЕНРАЛ....НАПРИМЕР ЯНЕВ!? тОЙ Е ЧИСТ КАТО ЗЛАТО И УМЕН КАТО МАЙМУНА! тАМАМ И ТИ ЩЕ ИЗПЪЗИШ ПОД НЕГОВОТО КРИЛО ...ЗА НЯКОЯ И ДРУГА БАЙГАНЬОВСКА КАНЦЕЛАРИЯ!ДЕРЗАЙ,ГЪРКОВ,ТИ СИ НОВИЯТ ЦИЦЕРОН...

    Коментиран от #57

  • 54 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    При наличието на 127 / сто двадесет и седем" политически партии в РБ / все баш мераклии да я управляват тази държава / , не е ясно колко ще се кандидатират за избори. И едната трета да са - не си заслужава човек да си губи времето и да ходи по изборни секции и урни. По-вече от ясно е, че никой и не помисля за мен, за моя хал.
    Прави са от ИТН - нужна е мандатност за партийните избраници! Има вече депутати , които не могат да си преброят мандетите. Това от своя страна означава, че са абсолютни некадърници - колкото и да са учени, колкото и да са титуловани, и поотделно всеки един от умен по-умен.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Много точно

    0 0 Отговор
    Казано....за съжаление май няма да гласувам.надежда всяка тука оставете
  • 57 Ами айде

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Стоян Хлебаров":

    Опровергай написаното партия по партия!?? Къде е излъгал човека?? А ,че Янев не става е ясно защото умен военен НЯМА !

    Коментиран от #59

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Издишат

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Ами айде":

    За Възраждане артументите му издишат. Не били патриотично последователни защото видиш ли не подкрепяли ЕС и НАТО. Ами точно затова гласувам за тях.
  • 60 ганю

    1 0 Отговор
    всички вън велико народно събрание и крадците сметкаджиите и тарикатите от прехода в затвора и те да видят зора.Максимум 120 души в новото събрание най умните и достойни
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ганю

    0 0 Отговор
    Духаха го бедните духаха ама за вас май стана
    цуккайхуй
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.