Last news in Fakti

8 Август, 2022 16:00 4 216 89

"Синдромът Радев": обратната метаморфоза на един президент

  • румен радев-
  • герб-
  • бсп-
  • кирил петков-
  • продължаваме промяната

Беше време, когато Радев летеше, ярък и забележим отдалеч, над всенародния устрем за прекратяване на кошмарите от 1990-те години, въплътени в режима на Борисов

"Синдромът Радев": обратната метаморфоза на един президент - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Превръщането на гъсеницата в пеперуда е класически пример за метаморфоза: нещо, което пълзи, се превръща в нещо, което лети. При Румен Радев метаморфозата е обратна. И вече е напълно завършена, пише проф. Евгений Дайнов.

Румен Радев е пример, макар необичаен, за онзи преход от едно състояние в друго, което наричаме метаморфоза. Това е внезапен преход на живи системи от едно състояние в друго, който преход е организиран около един елемент от старата система, покрай който се формира новата. Метаморфозата на гъсеницата в пеперуда е класически пример: един елемент на жизнената система „гъсеница“, т.е. тялото, остава и във варианта „пеперуда“. Но покрай този елемент е организирана една напълно нова система, способна да лети, вместо да пълзи.

Обратната метаморфоза на Радев

Метаморфозата на Радев е необичайна, защото е наопаки.

Беше време, когато Радев летеше, ярък и забележим отдалеч, над всенародния устрем за прекратяване на кошмарите от 1990-те години, въплътени в режима на Борисов. През 2020 година българите поискаха страната им да премине през метаморфоза, след която да се превърне от прашна и корумпирана ориенталска провинция в подредена европейска страна. В онзи момент Радев изпълни конституционното си задължение да олицетворява единството на нацията.

Тогава, докато летеше отпред и отгоре, той се радваше на одобрението на БСП, на онези центристи, които се превърнаха в "Продължаваме промяната", както и на историческите носители на европейската модерност в лицето на партиите, съставляващи "Демократична България".

Обединител на лявото, центъра и дясното; лицето на европейска България – какво повече му трябва на един държавен глава? Анализатори заговориха за „ерата Радев“. Още една малка крачка и той можеше да полети към статута на водещ европейски политик.

Оказа се, обаче, че на Радев всичко това му идва малко прекалено. Трудно, оказа се, е да летиш. Всички те гледат, възхищават ти се, ръкопляскат ти. И искат да летиш все по-високо.

Радев вече е сам

Има-няма две години по-късно, обратната метаморфоза на Радев е завършена. От всеобщ любимец, днес той е тежко изпокаран с всички. В остра конфронтация е с БСП, която на два пъти подкрепи кандидатурата му за президент. ПП и ДБ гледат на него като на чужд агент, обслужващ враждебни на страната интереси, закотвени в Кремъл. Най-тежко Радев е скаран с онези будни граждани, които го подкрепиха в борбата срещу Борисовия режим и гласуваха за него, осигурявайки му втори мандат. Именно те излезнаха на протест срещу неговото служебно правителство още на третия ден от неговото съществуване.

След като беше добре дошъл във всеки политически разговор – ляв, центристки или десен, днес Радев е сам. Единствените негови възможни събеседници са ГЕРБ и ДПС – именно силите, които са носители както на мафиотския модел на управление до 2020 година, така и на руските интереси в България и региона. Не е случайно, че само ГЕРБ и ДПС се радват на неговото служебно правителство, тъй като именно те, окуражени от обратната метаморфоза на самия Радев, днес се надяват чрез неговото правителство да постигнат обратна метаморфоза и на България.

Възникват очевидни въпроси: Какво се случи с Румен Радев? Има ли това случило се нещо някаква ясна, лесно описуема цел? И накрая – защо: какво, по думите на стария хит на група Диана Експрес, не му достигна?

Отговорът на първия въпрос е лесен, тъй като се опира на цялата хилядолетна литература по темата „метаморфоза“.

Каква е целта на политическата метаморфоза на Радев?

Още докато Радев беше любимец на всички, в системата на неговата личност имаше един обезпокоителен елемент: отношението към Русия, много наподобяващо отношението на руски крепостен селянин към своя господар. Дълго време този елемент изглеждаше като някаква аберация, слабост на характера, нямаща отношение към цялостната персона. Нещо като болен зъб, който непрестанно проверяваш с език, за да се убедиш, че още боли.

Онова, което се случи на Радев, беше, че именно покрай този елемент на неговата персона се извърши неговата обратна метаморфоза. Отношението към Русия се оказа онзи носещ стълб, покрай който се структурира днешната му персона.

Има ли цялата тази метаморфозна драма някаква политическа цел?

Има, разбира се, и тази цел е ясна от радикалните изяви на неговото служебно правителство, стартирали от първия му ден. Заявката за „хаос и разруха“ в енергетиката бе очевиден анонс за възстановяване на крепостните отношения с Газпром, потвърден тия дни от цяла плеяда второстепенни фигури в управлението. Правителството очевидно ще саботира работата по интерконектора с Гърция, както стана ясно от появата в медиите на съответната министерска заповед (за която правителството излъга писмено, че не съществувала). След лавина от уволнения, върховете на държавната власт са окупирани от фигури, интимно свързани с режима на Борисов, както и (в енергийната сфера) от откровени радетели на интересите на Газпром.

Още в първите три дни на служебното правителство стана очевидно, че то е не само реваншистко, но и дълбоко реакционно, опитващо се да възстанови положението отпреди 2021 година. Злостната реторика, което то ползва по адрес на управлението на ПП, разкрива и по-дълбока цел: да бъде дискредитирана самата идея, че у нас може да съществува проевропейско, модерно, реформаторско управление. Да стане така, че никога да не се подредим, като равни, до останалите европейски народи, както изискваше от нас един разпопен карловски поп на име Васил Кунчев.

Остава да виси със страшна сила единствено въпросът „Защо?“.

Изчезване поради самовлюбеност

Тук на помощ отново идват класическите гърци, както и испанският художник-сюрреалист Салвадор Дали. Иде реч за мита за Нарцис и за неговата трактовка от Дали в картината „Метаморфозата на Нарцис“.

Картината на Салвадор Дали "Метаморфозата на Нарцис"

Митът гласи следното: Младежът Нарцис бил толкова красив, че непрекъснато покрай него се виели с предложения както девойки, така и младежи. Той обаче отказвал на всички. Нимфата Ехо така страдала от това отхвърляне, че направо се стопила от мъка. Останал жив единствено нейният глас. Тогава богинята Немесис, силно ядосана от тази случка, решила да отмъсти на Нарцис - накарала го да се погледне в едно езеро. Виждайки отражението си, Нарцис така се влюбил в себе си, че и той, като нимфата Ехо, се стопил от мъка. Това виждаме в известната картина на Дали: изчезване поради самовлюбеност.

Това, мисля, се случи на Румен Радев. Докато беше всеобщ любимец се огледа в огледалото на онези, които му се радваха. Очевидно реши, че оттук насетне те са длъжни да му се радват, каквото и да направи. А той направи метаморфоза, но - наопаки. Вече никой не си представя, че този човек може да лети. От него се очаква да пълзи. Но ако в историята с Нарцис е закодиран някакъв алгоритъм за неизбежна съдба, на Радев му предстои и нещо по-драматично. Да се разтопи. Да изчезне.

Според мита, на мястото на разтопилото се тяло на Нарцис се появява невиждано дотогава цвете, нарцис, което е с нас и до днес. Интересно е какво ще се появи на мястото на Радев тогава, когато и той се разтопи и изчезне. Цвете - едва ли. Може би просто политологията ще се обогати, за някоя и друга година с нов термин: „синдромът Радев“.

* Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радев & Борисов Со.

    42 58 Отговор
    И двамата зодия - Близнаци /тебе гледа, мене вижда/.
    Единият напълни гушата на Путин с 3 милиарда за сръбската тръба, а другият каза, че Крим е руски. Назначен от КГБ шпионина Решетников.

    Коментиран от #74

  • 2 родител

    84 43 Отговор
    Добре , че беше Радев , защото до сега щеше да са измрели много повече пенсионери ,а избягалите млади щеше да са милион , ако шайката не беше паднала

    Коментиран от #4, #56, #57, #64

  • 3 честен ционист

    15 52 Отговор
    Само руснакът е по-наивен от Ганчо. Така става като се предовериш на тия с новите български имена като Росен, Румен. България нищо добро не е видяла от помаците бежанци от гръцко и турско. Вече 33г помачотът ви накъсяват бавно и методично.
  • 4 др Гей Билтс

    43 62 Отговор

    До коментар #2 от "родител":

    От както Румбата вдигна юмручето и избиха над 38хил пенсионера само в Ковид отделенията. Колко умряха от глад и жажда по апартаментите, бедна ви е фантазията. За миналата година има над 144 хил пенсии спряни поради смърт. Радев и шайката му са напаст за България.

    Коментиран от #33

  • 5 Хихи

    29 47 Отговор
    От стопения Гадев ще се появи един магарешки трън.
  • 6 Страничен

    63 22 Отговор
    Когато работеше за неолибералите бози от който е и той беше добър когато сега им показва кирливите ризи който сътвори ха за 6 месеца стана лош е няма такива измикярска общност като либералните лгбт джендарчета

    Коментиран от #75

  • 7 Жоро

    34 62 Отговор
    Време е Румбата да си ходи почна да ги прави едни мацалаци дето ги няма никъде. Трябва да бъде изпратен в Чукотка да бие рудата с малко чукче.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Голем смех

    29 46 Отговор
    Всъщност, юмручето на льотчика беше движението на ръката на ватмана. Вдигнато високо, та всички да го видят. И в смисъл, прецаках ли ви?...

    Коментиран от #13

  • 11 подценявате обществото

    67 20 Отговор
    Няма никаква метаморфоза и никакъв синдром!
    Едни среди посегнаха неприкрито срещу националният ни интерес. Радев супер умерено, кротко и засега неефективно изразява несъгласие.
    Опита да истеризирате ситуацията е смешен, предвид това, което наистина може да в ис е случи....

    Повече се притеснявайте от реакцията на избирателите. Губите влияние, политическия ви капитал отива на кино и за това не ви е виновен Радев.
    Апропо, всеки, взел контриола след онези недоразумения щеше да опита някаква ревизия, И радевата ревизия ни най-малко не е най-радикалната възможна. Да не кажа, че е най-умерената възможна на този етап.

    Коментиран от #76

  • 12 Браво

    8 18 Отговор
    "господине"
  • 13 олей...

    43 15 Отговор

    До коментар #10 от "Голем смех":

    Каква е тази словестна полюция? Че то няма дори подобие на квазиразсъждение.
    Кажи на тролския ти шеф да ти изпише хапове срешо логорея.
  • 14 Президентите на бесепето

    27 36 Отговор
    Са от един калъп. И Гоце и Плешивия са кремълски слугинаж.
  • 15 Хахахаха

    13 31 Отговор
    На този жена му като го ядоса си личи как е бесен на всички руснаци.
    Пожелавам му рускинята по-малко да го ядосва и да намали малко теориите на конспирациите.Да бабляга на музиката,а не на политиката.
  • 16 Верно ли

    49 18 Отговор
    Най ми е драго зелките като квичат! Квичат ли зелетата, значи нещата отиват на добре!
  • 17 Допълнение

    52 14 Отговор
    Сигурно ше ме изтриете,но не мога да се се уддържа.
    Да кажа един виц:
    "Нощ, Евгений и Аня в кревата. При него не се получава и почва да псува Путин.
    Тя:
    - Какво ти е виновен Путин?
    Той:
    - По времето на Брежнев не беше така!"
    Та...за всичко е виновен Путин!Хахаха

    Коментиран от #66

  • 18 А за метаморфозата

    44 13 Отговор
    На Дайнови няма ли да пишете? Човек трябва да има изисквания най-първом към себе си и след това към президента.
  • 19 някой

    53 16 Отговор
    Който не играе по "демократичната западна" свирка, веднага се обявява за червей, гъсеница, или недай си боже - русофил.
    И рупорът на тази "западна" свирка е DW. Доста гнусна пропагандна машина, но пък немците си имат доста добри традиции в тази област.

    Аз пък смятам, че Радев се справя повече от добре в трудната ситуация (сега и преди година). Мнозинството от народа го подкрепя. А прекараните другарчета от ПП, ДБ и БСП вият яко... Издърпаха им килимчето из под краката. За да не затрият окончателно България.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 горски

    48 15 Отговор
    Отново внушения.Не разбирам какво трябва да прави президента в тази ситуация.
    Да излезе на пиедестала и да изкрещи като Кикорчо-Венсеремос ,смърт на Бойковата корупция,да живее нашата ,гарнирана с некъдърност.
    Или пък да подари един кокершпаньол на Путин,да му целуне пантофите и да промълво тихо-Прости ми Господи,съгреших...
    Наред си е Радев.Малцина може да запазят самообладание и характер,когато са обградени от обезумяли джендърляци и некадърни корумпирани чиновници.
    Таке че...
    ЯЖТЕ СИ ПРОПАГАНДАТА
    Ще използвам тези думи винаги когато някой се опитва да лъже и опитва да пробутва платени или глупави идеи
    Ще се радвам и други да ползват този или по добър израз.

    Коментиран от #26, #89

  • 22 НЯКОЙ

    18 25 Отговор
    Нарцисизмът се допълва в дълбоко вкоренена привичка да служиш на "главнокомандващия" /"молчать и не россуждать"/, който за наше съжаление се оказа в Кремъл! Ще се наложи обаче да слуша НАРОДА СИ, който го издигна там, където се оказа че не му е мястото, пак за съжаление! Няма по-голямо разочарование от това, да те измами някой, на когото безпределно си вярвал и подкрепял! Радев, ще плащаш за предателството, ако имаш съвест!
  • 23 Софиянец

    42 19 Отговор
    Щом дойче кенефе бълва срещу Радев, значи в него трябва да вярваме! Вън краварският слугинаж от България!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 джози

    31 14 Отговор
    Празни но платени приказки за пазара. В България кадърния го изкарват некадърен защото се убедих че няма по прост народ от нашия. И такива като този дето не е изкарал един лев през живота си само е оставял отпадъци след себе си продължава да казва на умния че е прост. И.....
  • 26 Селски

    18 31 Отговор

    До коментар #21 от "горски":

    Много точен и обобщаващ коментар! Не харесвам Дойнов,но се е справил този път
  • 27 Абсурдистан

    24 31 Отговор
    За разлика от някои уфсе, които си падат по "метаморфозите", за мен Радев винаги е бил и си остава един сбъркан казармен продукт с развален кремълски привкус! Същите тези уфсе вече са забравили, че същото това недоразумение промотира и натика в политиката Кирчо и Кокорчо - индивидите в основата на най-лъжливото правителство от промяната насам, провалило се тотално във всяко отношение!

    Коментиран от #88

  • 28 Евроатлантик

    19 15 Отговор
    Добре, че го има !
  • 29 Съвет

    32 21 Отговор
    г-н Румен Радев трябва да запази пословичното си спокойствие и хладнокръвие и политическият му рейтинг и делата му ще пожънат успех
  • 30 Дайнов - посредственост...

    18 29 Отговор
    Радев - болшивизъм...
  • 31 Бонев

    33 15 Отговор
    Тези дето му коленичеха, сега почнаха да го плюят. Изобщо списващите в Дойче веле са много вероятно приносители на маймунска шарка.
  • 32 Зидаромазач

    16 12 Отговор
    В пропаганднозеле нищо не разбират от свободна зидария по селски.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 А на снимката

    18 22 Отговор
    Защо президентина не е с ушанка?
  • 35 Поредния предател

    17 23 Отговор
    Метаморфоза е оптимистично
    Според мене е мимикрия и атака от втора линия на спяща руска клетка изпълнена перфектно във ключов момент
  • 36 боф

    24 22 Отговор
    А тези от ДВ щом недоволстват, значи президента е на прав път. Ще гласувам пак за него.
  • 37 Българка

    20 28 Отговор
    Срамувам се, че подкрепих Радев за президент. Той ме разочарова с двулично поведение. Дано пак се завърти в правилната- гражданската посока
  • 38 БЕСЕН Е РАДЕВ ЧИ НЕ Е ЗАВЪРШИЛ ХАРВАР В

    10 22 Отговор
    БАНКЯ И ХЕРАКОВО !
  • 39 Радев

    18 8 Отговор
    Тези измислени десни не си ли представят хипотезата: Радев лидер на партия на следващите избори. Те и сега са на ръба на влизане в парламента, а тогава?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Не знам завършена метаморфоза ли е

    20 22 Отговор
    Но се върна там от където изпълзя. След като стане и първия български президен импийчмънт нат, всичко ще си дойде на място. Гешев явно е имал основание за навлизането в президенството.

    Коментиран от #81

  • 42 4рррр

    6 17 Отговор
    След Радев, тиквата президент
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Брабинеца

    24 13 Отговор
    ако всичко написано е вярно, ЗАЩО Радев е най одобряваният политик???

    Коментиран от #65

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Факт

    19 15 Отговор
    Ми той летателчето , никога не е крил , че е част от болшевишката агентурна мрежа у нас .
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Я Я Я Я ДА

    13 14 Отговор
    ЦЕЛАТА ДЪРЖАВА ГОРИ - ЗАПАЛИ Я ДРЯГАРО РУМЕНО РАДЕВА .................ПОДЛЕЦА ..................
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Вреден е за страната

    11 10 Отговор
    Радев сам казва че всичко е разруха и хаос. Апокалипсис ама кой го докара? Ти, бе човек! Вече две години ще стане Радев управлява и ето идва гладна студена Радева зима.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Вреден е за страната

    12 10 Отговор

    До коментар #2 от "родител":

    Радев сам казва че всичко е разруха и хаос. Апокалипсис ама кой го докара? Ти, бе човек! Вече две години ще стане Радев управлява и ето идва гладна студена Радева зима.
  • 57 Заради Радев е хаос, той го каза

    9 9 Отговор

    До коментар #2 от "родител":

    Хич, не е добре, огледай се. Радев каза, че "ако има повече министри, като Кирил Петков страната ще цъфти"
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Бамбука

    7 5 Отговор
    Трудно се анализира подобно поведение. Ако е решил да освободи ниши за партията на Срефан Янев, действията му придобиват смисъл. За нова партия трябват структури и пари. Ще видим къде същите ще бъдат потърсени.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Иво

    8 10 Отговор
    Очевидно "професора" се е напушил много щом му се привиждат гъсеници и пеперуди. След 89 г. не е имало никакъв "режим" Борисов. Просто за БКП никой не искаше да гласува. пРезидента Радев не се е променял той беше и си остава човека на Кремъл.Ако беше пеперуда Радев до сега вече щеше да е лош спомен.
  • 64 Иво

    7 8 Отговор

    До коментар #2 от "родител":

    Ако Радев остане още малко няма да има държава България.
  • 65 Остави рейтинга

    6 7 Отговор

    До коментар #44 от "Брабинеца":

    Защо го съветват да не слиза при протестиращите. Свърши тая любов, народа го разбра.
  • 66 да го побългарим

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "Допълнение":

    Нощ, Иван и Мария в кревата. При него не се получава и почва да псува Радев.
    Тя:
    - Какво ти е виновен Радев?
    Той:
    - По времето на бай Тошо не беше така!

    Коментиран от #67

  • 67 бай Тошо беше пич

    7 6 Отговор

    До коментар #66 от "да го побългарим":

    Не като този с десен мигач ляв завой.
  • 68 Ха ха ха

    10 7 Отговор
    Е той фатмачко винаги е бил един нищожен непотребник , та какво друго да очакваш от такъв като него , освен болевишкозависим слугинаж , от него и от поставените му лица .
  • 69 Лично мнение

    9 7 Отговор
    Айде сега, Радев ви бил виновен. За какво? Не козирува на баничарката ли? Еми лоши й се оказаха баничките, сори. Вече не е лична собственост на Корнито ли? Е не е. Опомни се. А може би има грях, че ни натресе Киро лъжеца? Е за това наистина има грях, но може да го поправи. В момента има точно този шанс. И май точно това плаши някои хора. Даже много ги плаши.

    Коментиран от #71

  • 70 Силни сме, когато сме заедно

    9 7 Отговор
    Президент си спомни, че е Президент на народа. И реши да защити народа. С което спечели симпатиите на същия народ и вбеси ония, които мразят народа и искат да го занулират. Браво г-н Президент! И да знаете, ония от запад може и да не ви харесват, но ако се пробват да ви атакуват, народа ще ви защити. Хайде да видим дали ще им ститска!

    Коментиран от #73

  • 71 Да, от страх

    5 3 Отговор

    До коментар #69 от "Лично мнение":

    Голямо плашене пада. Спокоен и уравновесен пилот а в такава паника ?
  • 72 Биби Кинг

    6 4 Отговор
    Интересно е да видиш теа кои близаха Пембен ка го плюет! Само не го мажете с екскременти сеги, да се не наложи да го ближете одново деа!
  • 73 Пешо

    5 5 Отговор

    До коментар #70 от "Силни сме, когато сме заедно":

    От какво е "защитил" народа. Радев е жалка мижитурка. Докато неговите кокорчовци ограбваха България тоя се беше скрил до полата на жена си. Впрочем и тя избяга надалече от него.
  • 74 Така

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Радев & Борисов Со.":

    И 2мата са прави. Колкото и да го отричаш.
  • 75 Така

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Страничен":

    💯👍👌💪.... .........
  • 76 Така

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "подценявате обществото":

    Абсолютно 💯👍🔝............
  • 77 Диамантената ръка

    5 3 Отговор
    Чеп за зеле не става от тоя...
  • 78 Радев метаморфозирал, пък Дайнов

    3 3 Отговор
    хич не, от комуняга в соросоид. Ай да не се праим.
  • 79 Кокито

    4 3 Отговор
    Радев е двуполюсен играч.Хем със Запада, хем с Русия.Харесва му да има повече Служебни кабинети,каквито вече има в изобилие и той да е на власт.Герб и ДПС са против него, не го искат.Същото стана и със БСП , ДБ и ПП. Изгуби и тяхното доверие и симпатизанти. И вече започва да губи постепенно народната любов.И ако сега имаше президентски избори, едва ли щеше да запази поста си.На думи приканва да се състави Редовно Правителство, което да приема закони.В интерес на истината на дело показва обратно действие.Не желае да се състави редовен кабинет и затова предприе яростна атака срещу кабинета Петков. На предсрочните избори отново ще задейства мощната си армия от злобна пропаганда да не се състави кабинет и той отново да продължи да управлява .Това е една реваншистка политика, която цели облагодетелствуване на неговия кръг с повече ВЛАСТ И ПАРИ.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Ами разбира се

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Не знам завършена метаморфоза ли е":

    Че имаше. Защо вярвате на демагогия. Какъвто и да е Гешев не може без основание да влезе в президентството. Ето защо Радев вдигна юмручето - Гешев можеше да дръпне конец и бримката да се разплете и да го доведе до президентските съветници-рублжии. Само че го спряха.
  • 82 Радев засал

    3 1 Отговор
    Радев е едно отроче на социалистическо семейство живяло във виртуалин социалистически свят. Той не може да надживее своята ограниченост. Просто е неподходящ за политик. Най-добре е да подаде оставка и да ни освободи от присъствието си.
  • 83 този се е объркал

    1 2 Отговор
    Кога Радев е бил любимец на народа? Кой народ? Защо социалистите си мислят че те са народа? Де факто, изборите бяха манипулирани с машините.

    Коментиран от #85

  • 84 Шердан Българов

    1 1 Отговор
    ДА ДЕ АМА АКО ЕДНО ВРАБЧЕ КЛЪВНЕ ГЪСЕНИЦАТА ТЯ УМИРА РАЗЛАГА СЕ И НИКОГА НЕ СЕ ПРЕВРЪЩА В ПЕПЕРУДА ! ТАКА ЧЕ Р.Р. ДА НЕ РАЗЧИТА НА ТАЗИ ЗАКОНОМЕРНОСТ НА ПРИРОДАТА ЩОТО ВРАБЧЕТО ЧУРУЛИКА ВЕЧЕ НА ПЕРВАЗА НА ПРЕЗИДЕНТСТВОТО А ГЪСЕНИЦАТА ВЪТРЕ НЯМА ШАНС ЩОТО ПИНОКИЬО ИВАНОВ СТРОШИ ПРОЗОРЕЦА И ВРАБЕЦА ЩЕ НАХЛУЕ ВСЕКИ МОМЕНТ!
  • 85 Импийчмънт

    1 1 Отговор

    До коментар #83 от "този се е объркал":

    Никога не е бил любим, той си дойде с тих преврат и помощта на машините. Две години той управлява и сам си каза, че е хаос и апокалипсис в момента. Той докара гладна и студена зима
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Ама здраво се труди на епистоларното поприще онова со-ро-со-яд-но войнство,здравичката ма-ни-пу-лира и увърта,за да си заслужи 30-тях сребърника.рАДЕВ МОЖЕ ДА Е ЛЕТЯЛ НА САМОЛЕТ ,НО В ПОЛИТИКАТА--НИКОГАЖ,само е подхвръквал,размахвайки престорено юмрук.И никакъв русофил и руски агент не е,той е американски възпитаник,карал е школа в САЩ ,И ТОГАВА СА ГО ВЕРБУВАЛИ техните служби.Корнела го лансира ,после той и се отблагодари като я остави министър,няма как да не са заедно координирали военните доставки за Украйна.Все пак радев се води и главнокомандващ.Така работи американската колониална система,на ключови постови разставят свои агенти,представяни пред публиката като патриоти.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.