9 Август, 2022 16:00 6 056 43

Големите подаръци, които Радев и Путин направиха на България

  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • владимир путин-
  • румен радев

Патронът на служебното правителство - Румен Радев, беше принуден да декларира от Боровец, че е за енергийна диверсификация

Големите подаръци, които Радев и Путин направиха на България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Като изгони българските дипломати, Москва отвори вратата за поредни искания за изгонване на руския посланик в София. Като назначи подобно служебно правителство, Радев наполовина осигури успеха на ПП и ДБ на изборите.

Русия не бързаше да отговори на изгонените от България 70 свои дипломати и служители на посолството. Направи го повече от месец по-късно - за разлика например от отговора на действията на Чехия. След като през април Прага изгони 18 руски дипломати, Москва отвърна още на другия ден с експулсирането на 20 чешки.

Решението за изгонването на руските дипломати и служители от България бе обявено на 28 юни - 6 дни след падането на кабинета "Петков". Москва изглежда изчакваше да види какво ще е новото правителство, за да предприеме задължителния си ответен отговор. Изчака да се извърти цялата парламентарна рулетка и дори да дойде най-добрият за нея вариант - служебен кабинет на президента. Същият президент, който не скри възмущението си от изгонването на руснаците и побърза да обяви, че няма нищо общо с това, сакън в Москва да не си помислят друго. "Отговорността за решението ляга изцяло върху правителството в оставка", написа на 30 юни във фейсбук страницата си Румен Радев.

Най-големите потърпевши са руснаците с имоти в България

Но в Москва изведнъж чакалото им се изчака. На третия ден, след като служебното правителство дойде на власт, Москва даде своя отговор и обяви, че гони 14 български дипломати и служители, като така страната ни остава с неколцина представители в Русия. Вероятно кабинетът "Донев" е имал желание да върне обратно поне учителките от училището към посолството, попаднали сред 70-те изгонени, та да не се налага на посланик Митрофанова сама да води родителски срещи, както направи преди няколко дни. Но служебното правителство първо беше ангажирано с друго - то бързаше да изчегърта назначените от правителството на протеста шефове на НАП, митниците и областните управители.

Дипломацията на смятания до неотдавна за голям дипломат Сергей Лавров обаче отдавна е сведена до дъскорезница - за всички това е очевидно поне откакто Путин трябваше да се извинява на Израел за думите на своя външен министър, че Хитлер е от еврейски произход и че най-големите антисемити са самите евреи. С реципрочното изгонване на 14 наши дипломати и служители пък Кремъл навреди повече на своите поданици, отколкото на българите. Тъкмо това лято руските собственици на имоти започнаха да се завръщат по Черноморието, плащайки солидни суми да дойдат през Турция. Потокът им сега пак ще секне, както в предишните години заради пандемията. България обяви, че временно спира издаването на туристически визи, включително за собствениците на имоти. Причината е извънредната ситуация, наложена от липсата на консулски персонал в Москва.

Служебното правителство само се вкара в обяснителен режим

На служебното правителство може много да му се иска да "нормализира" отношенията с Москва, за която, както България, така и всички членки на ЕС официално са неприятелски страни. Но ще му е невъзможно да направи някакви решителни стъпки в тази посока, без да се подложи на унижение.

На кабинета "Донев" обаче най-спешно му бе да върне страната поне отчасти на руския газов коловоз. Първата му работа бе да създаде кризисен щаб за енергетиката, който работел денонощно по газовите въпроси. В авторитетни медии обаче излязоха улики, че правителството шиканира легализацията на газовата връзка с Гърция и бездейства по довършването на сделките на предишния кабинет за доставки на втечнен газ. Това доведе до светкавичен протест, организиран пред президентството от "Демократична България" и активни граждани в социалните мрежи. Възгласите гласяха "Тук не е Москва", "Радев - предател", а плакатите призоваваха за "Независимост от "Газпром". Така в припряността си служебното правителство само подкопа проруската си позиция още на старта. И влезе в обяснително-оправдателен режим.

Патронът на правителството - Румен Радев, бе принуден да декларира от Боровец, че е за енергийна диверсификация. А вицепремиерът и председател на енергийния щаб Христо Алексиев да обещае по телефона още по време на протеста на политика от "Демократична България" и зам.-председател на комисията по енергетика в последното Народно събрание Ивайло Мирчев, че интерконекторът с Гърция ще заработи в срок, за да получаваме азерски газ в пълния му обем, а договорените от предишния кабинет първи три танкера с втечнен газ ще бъдат окончателно реализирани. Нещо повече, според съобщението в профила на Мирчев във Фейсбук Алексиев е обещал прословутият акт 16 на интерконектора да бъде издаден преди 1 октомври.

Подаръците от Путин и Радев

Разконспирирането на прокремълските действия на служебния кабинет чрез възобновяването на протестната енергия го обезоръжава и в желанието му да разкрие дори действителни пропуски или корупционни опити на "Булгаргаз" и предишното правителство в газовите сделки. Защото картината отново става черно-бяла и гледната точка предопределя кои са добри и кои са лоши. Истината зависи изцяло от това коя уста я изрича.

Лакомията за бърз реванш на кремълските велможи и техните български проксита всъщност препъна реставрацията на зависимостта ни от Русия и помага на партиите на протеста в предизборната борба.

Наистина трябва да сме много благодарни на Путин и Радев за безценните подаръци. Като ни спря газа, Москва ни принуди да се откъснем от енергийната си зависимост, за която сами нямахме сили. Като изгони български дипломати при приятелски за нея кабинет, Русия не само затвърди дипломатическия мраз с България, но и отвори вратата за поредни искания за изгонване на руския посланик в София, за които хлевоустата Митрофанова несъмнено отново ще даде повод. Като назначи служебно правителство, което да изчегърта наследството на предишния кабинет, Румен Радев вече наполовина осигури успеха на предизборната кампания на "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Както казва българската мъдрост - всяко зло за добро.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сух

    82 32 Отговор
    Поредното злословие от страна на сороските медии. Само да спомена, че руските граждани са добре дошли тук! Аз ги каня. България на българите! Нека ние да определяме кпй да ни е приятел и кой не. Не някакви евро "партньори..

    Коментиран от #7, #37

  • 3 Абе,

    77 23 Отговор
    дойчезеле,сверете си часовниците! Продажниците от ДайБългария надали ще имат 2-3% на изборите!

    Коментиран от #36

  • 4 Капитализъм

    55 19 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    ... в действие!!! ДВ пак се опитва да прехвърли проблема от здравата на болната глава!!! Явно служебното правителство не им е в интерес!!!
  • 5 Зззз

    49 21 Отговор
    Ама кой бе зеле го написа този пасквил с опит за хумористично писание. Ами от този списувател хуморист няма да стане. Най много злобен иронизатор.
  • 6 ХАХАХА

    54 19 Отговор
    Какво става с платените от козяците седмични протести ,че не искаме газ? Нещо не чета за такива?
  • 7 Българка

    25 42 Отговор

    До коментар #2 от "Сух":

    Сух много погрешни/ сухи разсъждения. Русия ни обяви за НЕПРИЯТЕЛСКА ДЪРЖАВА, а ти чак пресъхна да възхваляваш руснаците и да ги наричаш приятели

    Коментиран от #9, #11, #17, #29

  • 8 хъх

    40 15 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Камбаната удари, ДeБъ няма да видят парламент, ако не се коалират с кирчовци. Затова сега ще правят всякакви предизборни соросоидни акции.
  • 9 Откровено казано

    43 20 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Скъпа, ти информираш ли се независимо? Или повтаряш папагалската? 1. Русия никога не ни е обявявала лично за държава неприятел, а обяви държавите от ЕС за такива с неприятелско поведение към нея. Т.е. на езика на дипломацията това значи че докато изпълняваме робската заповедите на ЕС сме неприятели, но не и в лично качество. 2. Русия със сигурност е много по-приятелска държава от тези, които искат да въведат задължението да не вписване пола на децата си при раждане, а да ги оставяме сами да решат на 16 години, кой от 42та пола са.

    Коментиран от #13, #43

  • 10 Даа

    20 32 Отговор
    Подкрепям автора. Путлер потвърди поговорката, че което сам си направиш, друг не може да ти направи. От кога мечтаехме да се откачим от това зловредно государство...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ежко

    32 8 Отговор
    Абе като гледам плакатите от снимките на протеста, то 50% са напечатани на едно и също място, а други 20-30% са направени почти професионално:)Сигурно нечия партийна субсидия е платила масрафа,а може и гран да е!Толкова за "спонтаният протест":)
  • 13 Съвсем

    10 24 Отговор

    До коментар #9 от "Откровено казано":

    поименно ни обяви за неприятелска държава. Тва четирихилядниците не спряхте да изопачавате истината.
  • 14 12340

    27 7 Отговор
    кой е автора на тая дрисснн@ ?

    Коментиран от #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Цялата статия

    18 6 Отговор
    Е подчинена на антилогика
  • 17 Каква е причината

    27 8 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Русия да ни обяви за неприятелска държава
    Ами нека всеки който има нещо между двете уши да се замисли .Просто се държим неприятелски и затова ни обявяват за неприятелска държава
  • 18 Българин

    14 23 Отговор
    Значи когато е против Русия е сороска статия, а когато е от фалшив руски източник, информацията е абсолютна истина ? Руснаците лъжат повече и от Бойко, той все пак от тях се е учил.
  • 19 Никой

    9 18 Отговор
    Радев руския мушморок барабар с агент " Гоце ".
  • 20 ОГРОМЕН САМОЛЬОТ Е КАЦНАЛ В БУРГАС

    18 6 Отговор
    И ТОВАРИ ОРУЖИЕ ЗА ЗЕЛЕНКЬО ! ПРЕДАТЕЛИТЕ КРАДЦИ ПАК СА СЪЩИТЕ !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Румен Решетников

    7 10 Отговор
    Е как кой? Нинова и Костя Копейкин!
  • 24 ГОЧО БУЛГУРА

    8 15 Отговор
    ВСИЧКИ. НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ ПОДЛОГИ. НА РЪШИСТИТЕ. В. ПАНДИЗА.
  • 25 А бе зеле

    17 6 Отговор
    Само 30% от населението са против Русия като това са от дб,пп,герб,дпс та може да се съглася ,че всичките тези партии ще спечелят 30% но заедно а не само по които може да изкарат 10%

    Коментиран от #32, #35

  • 26 Германското дийче да каже

    23 4 Отговор
    защо германия купува руска газ???
  • 27 Объркано Атлантиче

    25 5 Отговор
    А аз искам независимост от Америка за България
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Вън от България руски навлеци!

    8 18 Отговор
    ТУК ВЕЧЕ НЕ СТЕ ДОБРЕ ДОШЛИ !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Поредната

    12 3 Отговор
    глупост тиражирана тук .

    Коментиран от #34

  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 9 Отговор

    До коментар #33 от "Поредната":

    Слава Богу! Слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне ще им се отворят очите за "Авантюрите на русия в ...........България".
  • 35 Асен

    5 8 Отговор

    До коментар #25 от "А бе зеле":

    Интересно защо мислиш, че само 30 процента от българите са против Русия? И какво по-точно имате в предвид? Аз по принцип не съм против Русия, а само против фашистката агресия и путинизма. Има разлика да си русофил и путинофил, нали така?
  • 36 Кози

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Абе,":

    Ти ще трябва да го сравняваш първата седмица на Октомври. Столичната десница стои зад ДБ
  • 37 Ти можеш да каниш

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сух":

    Тъща си на гости.А Руснаци трудно ще дойдат в България благодарение на Руската недалновидна политика.Трябва да си наистина много кух да изгониш технически персонал в разгара на летния сезон и да оставиш без визи собствениците на имоти в България и желаещите да я посетят.Но с такива руски експерти толкова,освен ако не се целят някакви други непостижими за нас простосмъртните "велики цели"
  • 38 Горбачовче

    2 0 Отговор
    Също и много любезния отказ на пътностроителните фирми от големите си изисквания. Изведнъж си промениха мнението. Поради отличните преговорни качества на служебното министерство с политически опит. Евала, братушки!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 яяяяяяяяя

    3 0 Отговор
    Този луда бабичка на снимката сама ли си разпечати в печатница този плакат? Спонтанен протест...Жалки козяшки платени подлоги...Ще ви се върне тъпкано!
  • 41 # идиоти вън

    1 0 Отговор
    Геле, че си запали кащата, та да изгори плевнята на Вуте. Е те това са тези от снимката, готови да пристанат на Хитлер и да обяват война на САЩ и Великобритания, готови да пристанат на САЩ и Великобритания и да обяват война на който им кажат! Но най-вече винаги готови да унищожат България.
  • 42 Дуай Липа

    0 0 Отговор
    аз предлагам изобщо да не се церемоним със сатрапа Потин с такива малки стъпки, ами генерално и с размах да се самоубием, за да му е гадно. Демократи, с мен сте нали?
  • 43 Интересно

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Откровено казано":

    Тоест по твоята логика, ако изпълняваме робските условия на ЕС сме роби, но ако слугуваме на Русия сме независими, суверенни и силни. Абе иде ми да те питам доктрината на "ограничения суверенитет" от къде идва? Кои я прилага? Как мислиш Лукашенко колко ще изкара на власт в Беларус, както Горбачов в края на 80-те остави комунистите в източната Европа да се оправят? Само питам