Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Август, 2022 19:45 1 383 57

Политико: Финансовата помощ за Украйна не търпи отлагане

  • украйна-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

Сега Путин играе на изчакване, той се надява, че скоро западният свят ще бъде твърде зает да се справя с рецесията и новите имиграционни вълни, за да се интересува от Украйна

Политико: Финансовата помощ за Украйна не търпи отлагане - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въпреки че през май Европейската комисия обяви почти 9 милиарда евро изгодни заеми за Украйна, реакцията е отчайващо бавна. И макар че Европейският съюз обяви икономическа война на Русия, изглежда, че не печелим. Всъщност множество показатели сочат, че Украйна страда много повече от Русия.

От началото на агресията на руския президент Владимир Путин в Украйна рублата достигна през юни седемгодишна върхова стойност - 54,47 за долар. В същото време украинската гривна се търгува на десетгодишно дъно - 36,84 за долар. Очаква се руският БВП да спадне с 11,2% през тази година, докато украинският БВП може да се свие с 45%. И докато инфлацията в Русия достигна своя връх от 17% през април, инфлацията в Украйна продължава да расте, достигайки 22,2% през юли.

Още новини от Украйна

Основна причина за това е износът на изкопаеми горива от Русия. От началото на руската агресия ЕС е изпратил на Русия 82 млрд. евро под формата на плащания за изкопаеми горива. В същото време той е мобилизирал само 6,1 млрд. евро в подкрепа на цялостната икономическа, социална, финансова и военна устойчивост на Украйна.

Понастоящем следващият голям пакет от подкрепа за Украйна се очаква да дойде чрез макрофинансовата помощ (МФП) - финансов инструмент на ЕС, който се предоставя на страни партньори, изпитващи криза в платежния баланс. Тя позволява на блока да заема средства на финансовите пазари и обикновено се предоставя под формата на заеми.

След нахлуването в Крим през 2014 г. Украйна е получила 6,2 млрд. евро МФП. Но сега спешно е необходима допълнителна финансова помощ, за да не се допусне страната да фалира по време на войната, което би означавало незабавно поражение.

В тази връзка през април Международният валутен фонд изчисли, че Украйна ще бъде изправена пред финансов недостиг от около 15 млрд. долара преди юни, на което Комисията отговори, като обяви отпускането на допълнителна МФП в размер на 9 млрд. евро, за да запълни част от този недостиг.

Добрата новина е, че парите изглежда са налични. Настоящата многогодишна финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г. предвижда максимум 11 млрд. евро МФР през седемте си години.

Лошата новина обаче е, че макар при нормални обстоятелства споразуменията за МФП да се обезпечават с 9 % от Гаранцията за външна дейност (ГВД) - в която са заделени 1 млрд. евро за тази цел - Комисията изисква новата МФП за Украйна да се обезпечи със 70 % поради по-високия риск от неизпълнение. Следователно ЕС ще трябва да блокира поне 6 млрд. евро от ГВД, което е повече от наличните средства.

Тези бюджетни пречки обясняват защо одобряването и разпределянето на последната обявена МФП за Украйна отнема толкова време. Комисията представи проекта за първия транш от 1 млрд. евро, за който вече ще бъдат използвани 700 млн. евро от ГВД, едва на 1 юли, като останаха на разположение само 229,5 млн. евро.

Комисията има само два начина да предостави останалата част от МФП на Украйна:

Първо, чрез член 37 от регламента "държавите-членки, третите държави и други трети страни" могат да допринесат за ГВД с допълнителни средства като външни целеви приходи. Процесът би бил подобен на този, използван за създаването на инструмента "Подкрепа за намаляване на рисковете от безработица при извънредни ситуации" (SURE) по време на COVID-19, който позволи на Комисията да вземе заем в размер до 100 млрд. евро, с гаранции в размер на 25 млрд. евро, предоставени от държавите членки. След като Комисията предложи SURE през април 2020 г., беше необходим само един месец, за да го одобри Съветът, и пет месеца, за да бъде активиран.

Предвид енергийната криза обаче този път изглежда трудна битка в момента, тъй като страните членки ще се колебаят дали да предоставят допълнителни гаранции.

Второто решение в такъв случай би било ранно преразглеждане на МФР за периода 2021-2027 г., което би довело до значително увеличаване на средствата, предназначени за външната политика, както и до по-голяма гъвкавост при разпределянето на ресурсите на ЕС. Подобно преразглеждане също така би подготвило по-добре ЕС да реагира на последователни кризи и враждебни политики от страна на трети държави.

Въпреки че вторият вариант е желан в средносрочен план, най-бързият начин да се посрещнат спешните финансови нужди на Украйна е правителствата на ЕС да предоставят допълнителни гаранции на ГВД, така че през септември да бъдат деблокирани оставащите 7,8 млрд. евро в МФП.

Сега Путин играе на изчакване - точно както направи в Крим и Грузия. Той се надява, че скоро западният свят ще бъде твърде зает да се справя с рецесията и новите имиграционни вълни, за да се интересува от Украйна.

Но правителствата не бива да изпускат от поглед първопричината за вътрешните си трудности. Инфлацията, ниският ръст на БВП и недостигът на енергия и храни са преки последици от руската инвазия - не бива да ги разглеждаме като конкурентни кризи.

ЕС ще спечели тази икономическа война само ако действа единно и бързо, както по време на Ковид-19. Колебанието само разширява предимството на Путин и е причината, поради която от началото на инвазията сме изпратили над 10 пъти повече пари на Русия, отколкото на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Танк

    30 3 Отговор
    Уф. Откъде ги изравяте бе.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 И пудра му пратете

    33 3 Отговор
    тея пари от нас ги вземате и не на питате !
  • 4 Факт

    15 3 Отговор
    За първата част сте прави(с една дума се надупеате) С втората част се правим на мъже. Ма то никой не ви е....
  • 5 Сатана Z

    18 4 Отговор
    Любопитна новина от Италия:

    Италианските ВВС поръчаха още 18 изтребителя F-35 от САЩ. Италия подписа договор на стойност 524 милиона долара с американския Lockheed Martin за закупуване на 18 изтребителя F-35.

    Този договор, който беше обявен от Пентагона на 9 август 2022 г., ще включва 14 F-35A и четири F-35B.

    Новите изтребители F-35 трябва да бъдат доставени до юни 2025 г. Италия планира да разполага с общо 90 F-35, включително 60 F-35A и 30 F-35B.

    Темповете на производство на този тип изтребители от пето поколение непрекъснато се увеличават през последните години. През 2021 г. Lockheed Martin обяви доставката на 142 от този тип, с което общият брой на действащите F-35 в световен мащаб достигна 750.

    Концернът планира да достави 196 изтребителя F-35 през 2022 г
    Няма грешка,ние сме колония!

    Z
  • 6 Сметката

    31 4 Отговор
    И ква стана тя, руснаците продават три пъти по малко газ, на шесторна цена.
  • 7 Бобеца

    12 3 Отговор
    Тоя като Jigsaw се появява на ТВ-то хаха

    Коментиран от #54

  • 8 Пръц

    17 3 Отговор
    Според украинския премиер Шмихал Украйна ще получи 450 милиона канадски долара помощ от канадските власти за закупуване на газ за отоплителния сезон.

    Има известна ирония във факта, че тези пари вероятно ще бъдат използвани за закупуване де факто на руски газ от Източна Европа.

    А американците се готвят за война
  • 9 Иванушка  🇷🇺

    29 3 Отговор
    Много дълга и засукана статия за едното Нищо наречено Украйна в окрайнините на Азия.
    Пак питам - защо Европа, Европееца, Света и в частност Ние сме длъжни и трябва да плащаме масрафа на некадърното политическо управление на Зеленчука и Хунтата му ? 1976г дали някой плащаше сметките на Пиночет в Чили ? Ако Запада е решил да воюва с Русия да воюва, но да не ни замесва в Украинската Мръсотия. Проблемите на Украйна остават в Украйна, това е чуждо тяло за Европа и България и изобщо нямаме никакво отношение към нея.

    Коментиран от #13

  • 10 Помак

    13 2 Отговор
    .....финансова помошт за ена укро-мафиотско-мутренска-нациско-бандеровска сбирштаин...и ас искам...ша прая държаа на моита улица...пу..
  • 11 Перо

    21 2 Отговор
    DW и Политико са под единен контрол на чичко Шорош! Не виждам начин как циониста Зеленски ще върне кредитите! Много милиарди бяха отпуснати от САЩ,СБ,МВФ и от други страни,но след преврата и започването на войната от,има тотален срив на промишлено производство и селско стопански продукти! Не могат да изнасят даже и изкуствени торове! Проблемът е,че световният ционизъм ще им опрости дълговете,а страните-членки на международните финансови организации ще пият една студена вода за сметка на своите данъкоплатци!
  • 12 Изгодни заеми

    13 2 Отговор
    Хехе. Вкартат украинците в беля, после им помагат. Хитро.
  • 13 ДЯДО ВАНЯ

    16 1 Отговор

    До коментар #9 от "Иванушка  🇷🇺":

    Финансират ги, защото те са глупавият,жпродажен инструмент за борба с Русия, от която искат да откраднат богатствата. А тя е голяма, руска, богата шир. Но нещо не им се получава и ще ядат х... , т.е. хурката,🤓
  • 14 ааа

    3 5 Отговор
    Аре стига с тая Украйна, уе. Само проблеми. Гледам западняците се готват да ги шибнат на Путин и Слава Богу. Никой не го еве укрите и това е правилно.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Айде да видим как

    8 1 Отговор
    Шолци зимата ще кара озъбените от студ и глад немчуля да реват украйна юбер алес. Хехе.
  • 17 Д. Ж. О

    15 1 Отговор
    Потребителите на Twitter реагираха бурно на изявлението на бившия съветник по националната сигурност на САЩ Джон Болтън, че е участвал в подготовката на държавни преврати извън страната, като същевременно отказаха да навлизат в подробности.

    Много читатели намериха подобни действия от страна на Съединените щати за неприемливи и критикуваха политиката.

    „Превратът, организиран от Съединените щати в Украйна, сега е доста чувствителна тема. Не е изненадващо, че Болтън не пожела да навлиза в подробности “, каза Сам.

    „Оказва се, че Путин е бил прав за много неща“, пише Тофер Туаталайн.

    „Просто погледнете революцията на Майдана в Киев и изведнъж действията, предприети от Русия, се появяват в напълно нова светлина“, подкрепи Джон Г.

    „Някой изобщо интересува ли се, че бившият служител на Агенцията за национална сигурност Джон Болтън каза, че е участвал в планирането на преврати? Това трябва да се проучи! Какви интереси могат да имат САЩ от свалянето на суверенни правителства? Вярвате ли на тези политици? В демократичните общества не трябва да има тайна. Това не е нормално!" — подчерта Лейтън.

    „Още доказателства, че външната политика на САЩ е насочена към дестабилизиране на правителствата в други страни“.

    „И също така се чудим защо страните от Централна Америка са толкова нестабилни и толкова много имигранти идват при нас“, добави Циния.

    „Той трябва да си купи еднопосочен билет до Хага“.

    Болтън говори за участието си в промените на режима

    Коментиран от #19

  • 18 Соваж бейби

    13 1 Отговор
    Зелински да приготвя бялото знаме,да целува ръцете ,краката на Путин и да моли за милост на украинците ,за него не знам какво го чака.Европа пари няма да даде ,тук проблемите са доста по големи ,пожари ,инфлация ,цените всяка седмица се покачат вчера даваха още не съм влизала за тази седмица в магазин домати 9,95 евро ....зеленчуци ,плодове ми се събраха очите.За електро енергия и газ още не знам каква ще е има време.Та Европа да си оправя проблемите ,вниманието и милостинята беше до тук ,така мисля !
  • 19 Д. Ж. О

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Д. Ж. О":

    Болтън говори за участието си в промените на режима в интервю за CNN. В интервю с журналиста Джейк Тапър политикът каза, че е "помогнал за планирането на преврати" в други части на света и че това изисква усърдна работа.
  • 20 Да,бе

    6 0 Отговор
    На умрял пари му не требват...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Анчоооо

    6 0 Отговор
    да та питам бря очелките стягат ли ти че триеш без да си чел коментаря ми?

    Коментиран от #23, #24, #25, #26, #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 МОДА

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Анчоооо":

    Щото този моде......тУр е
    "политкоректен". Той изтрива нормални коментари, а оставя арогантни, агресивни и просташки мнения.
  • 29 Иван

    2 0 Отговор
    И кво че си купат с тиа пари?

    Коментиран от #31, #37

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ТОШО

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Иван":

    Лада 1.5 с карбурар.

    Коментиран от #32

  • 32 ТОШО

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "ТОШО":

    Стандарт ЕВРО 2++++++++++
  • 33 Бурундук

    2 6 Отговор
    Слава на Украйна, тояга на лилиПутьо!
  • 34 Водопроводчик

    0 6 Отговор

    До коментар #30 от "Севда":

    От неутрал, при вида рубладжийските ви муцуни, станах украинец....

    Коментиран от #42, #46

  • 35 Иван

    4 0 Отговор
    Защо финансовата помощ за Украйна не търпи отлагане??? Нали всеки българин трябваше да даде по една заплата на нацистките евреи в Покрайна, по идея и настояване на Просто Шиле Киро?

    Коментиран от #43

  • 36 Ке умРат от глаД

    4 0 Отговор
    ДокаРаха ги до ПросеШка тояга. България да гледа и да се учи, по-лошото от англосаксонец да ти е враг, е да ти е приятел. Нищо не притежава вече тази теРитория, дори земята си проДадоха на чужденци и наРода си избиха.
  • 37 Срамота

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Иван":

    Ще ги усвоят по предназначение на елита.И докога тази помощ. Цял живот ли? Европейците ще скочат по площадите с черпаци по празни калпаци. Вместо да мислят за тях, те за смърт ги дават. Украйна е фалирала държава. Ей празни кратуни тези лидери гламави.

    Коментиран от #40

  • 38 Иван

    4 0 Отговор
    Абе нацистки св.ин.е, направо дайте два трилиона на гнусната Хунта. Защо измъчвате укро боклука с малки заеми от 5-10 милиарда?
  • 39 до Севда

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Севда":

    И аз се опитвам да ги разгадая, явно работят на това колко посетителя/коментара имат на статия а не се интересуват от конструктивни мнения. Правилата им за спазване на добрия тон е избирателен. Явно спазват правилото всичко под IQ 110 се трие...незнам.

    Коментиран от #44, #45

  • 40 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Срамота":

    Тези "лидери" са проститутки на Синагогата и Новия Сатанински Световен Ред.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Севда

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Водопроводчик":

    Мойта красота не можеш я видя. Само можеш да точиш лиги за нея.нТи и в след 100 години ще мечтаеш за нея. А твоята муцуна правилно си я наврял във водопровода, да не я виждат хората, че е доста нелицеприятна.
    Първо - не разговарях с теб, а с друг. Твоето мнение е НУЛА за мен. Не се обаждай. Ясна ли съм?
    Второ- образовай се, научи се да пишеш и мислиш. Но май е късно вече.
    И да ми досадиш пак, не бих си губила времето с такова НИЩО като теб.нНе се занимавай с мен. И друг път съм ти казвала. ЯСНО?
  • 43 до чиче Иван

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "Иван":

    Какви глупости сътвори бе Нацисти и Евреий и Шилета...това последното пък какво е? Тотално откачихте след като ви се прецака 3 дневното превземане на Киев май? Сега е 6-ти месец а Киев си е свободен! Имаш салют от кораба Мацква и от Крим също мноооого поздрави за путляка.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Севда

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "до Севда":

    На същото мнение съм. Но пак ме хакнаха, без да съм казала нещо политическо или цинично. Просто трафик да става, да пиша по 5 пъти едно и също с различни думи.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Човека КоZа

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бобеца":

    Успя да ми оправиш вечерта с тоз коментар 🤭🤣😭👍
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ПОРЕДНИ КРАЖБИ ОТ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ НА ЕС.

    2 0 Отговор
    ТЪРГАШИТЕ НА ЕС ОТНОВО ЩЕ КРАДАТ МИЛЯРДИ ОТ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ.....ПОРЕДНАТА КРАЖБА НА ВЕКА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ЕДИН НАЦИСКО-ФАШИСТКИ РЕЖИМ...
    ТЕ ,ТРЯБВАЛО ДА БЪДАТ ЕДИННИ , Т.Е. ТОТАЛНО ПОДЧИНЕНИЕ НА ЕДНА КРАДЛИВА ВЪРХУШКА В БРЮКСЕЛ ,КОЯТО ВИНАГИ СИ ПОЗВОЛЯВА ДА ГОВОРИ ОТ ИМЕТО НА ВСИЧКИТЕ 27 ДЪРЖАВИ ,КОЕТО Е ИЗВРАТЕНА МАНИПУЛАЦИЯ ... ПИТАХТЕ ЛИ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ НА ТЕЗИ 27 ДЪРЖАВИ СЪГЛАСНИ ЛИ СА ,СЪГЛАСНИ ЛИ СА ДА СТУДУВАТ МИЗЕРУВАТ ЗАРАДИ МУРАФЕТИТЕ НА ЕДИН ПСИХОПАТ ,НА КОЙТО НЕ МУ ПУКА КОЛКО ВРЕМЕ ОЩЕ ЩЕ НИ ДЪНИ С ПОМОЩИ , ЗАЩОТО ЕДВАЛИ НЕ СМЕ МУ ДЛЪЖНИ !!!! ТОЙ ,НЕЩАСТНИКА ,ЩЯЛ ДА ВОЮВА ДОКАТО СИ ВЪРНЕЛ ТЕРИТОРИИТЕ ,ДА И ДО ТОГАВА ЩЕ Е НА ПОМОЩИ ЛИ??????/КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ МУ ТРЯБВА ЗА ТОВА ,НЕ МУ ПУКА ,НАЛИ ИМА ЛУДИ ДА ДАВАТ ..НО ЗА ЧИЯ СМЕТКА ?????ЗНАЧИ ,НИЕ ЩЕ РАБОТИМЕ ,ЩЕ МИЗЕРУВАМЕ ЗА ДА МУ ИЗДЪРЖАМЕ ХАРЧОВЕТЕ ....ТЪРГАШИ НА ЕС ,СПРЕТЕ СЕ ..СТИГА ТОЛКОВА ПОМОЩИ ...НИКОЙ НЕ ИСКА ПОВЕЧЕ ДА СТРАДА ЗАРАДИ ЕДИН ПСИХАР..ОПЪНЕТЕ СЕ НА ЗАДОКЕНСКИЯ ВИ ГОСПОДАР И ПРЕСТАНЕТЕ ДА МУ ИЗПЪЛНЯВАТЕ НАРЕЖДАНИЯТА..
  • 57 ПОРЕДНИ КРАЖБИ ОТ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ НА ЕС.

    2 0 Отговор
    ТЪРГАШИТЕ НА ЕС ОТНОВО ЩЕ КРАДАТ МИЛЯРДИ ОТ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ.....ПОРЕДНАТА КРАЖБА НА ВЕКА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ЕДИН НАЦИСКО-ФАШИСТКИ РЕЖИМ...
    ТЕ ,ТРЯБВАЛО ДА БЪДАТ ЕДИННИ , Т.Е. ТОТАЛНО ПОДЧИНЕНИЕ НА ЕДНА КРАДЛИВА ВЪРХУШКА В БРЮКСЕЛ ,КОЯТО ВИНАГИ СИ ПОЗВОЛЯВА ДА ГОВОРИ ОТ ИМЕТО НА ВСИЧКИТЕ 27 ДЪРЖАВИ ,КОЕТО Е ИЗВРАТЕНА МАНИПУЛАЦИЯ ... ПИТАХТЕ ЛИ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ НА ТЕЗИ 27 ДЪРЖАВИ СЪГЛАСНИ ЛИ СА ,СЪГЛАСНИ ЛИ СА ДА СТУДУВАТ МИЗЕРУВАТ ЗАРАДИ МУРАФЕТИТЕ НА ЕДИН ПСИХОПАТ ,НА КОЙТО НЕ МУ ПУКА КОЛКО ВРЕМЕ ОЩЕ ЩЕ НИ ДЪНИ С ПОМОЩИ , ЗАЩОТО ЕДВАЛИ СМЕ МУ ДЛЪЖНИ !!!! ТОЙ ,НЕЩАСТНИКА ,ЩЯЛ ДА ВОЮВА ДОКАТО СИ ВЪРНЕЛ ТЕРИТОРИИТЕ ,ДА И ДО ТОГАВА ЩЕ Е НА ПОМОЩИ ЛИ??????/КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ МУ ТРЯБВА ЗА ТОВА ,НЕ МУ ПУКА ,НАЛИ ИМА ЛУДИ ДА ДАВАТ ..НО ЗА ЧИЯ СМЕТКА ?????ЗНАЧИ ,НИЕ ЩЕ РАБОТИМЕ ,ЩЕ МИЗЕРУВАМЕ ЗА ДА МУ ИЗДЪРЖАМЕ ХАРЧОВЕТЕ ....ТЪРГАШИ НА ЕС ,СПРЕТЕ СЕ ..СТИГА ТОЛКОВА ПОМОЩИ ...НИКОЙ НЕ ИСКА ПОВЕЧЕ ДА СТРАДА ЗАРАДИ ЕДИН ПСИХАР..ОПЪНЕТЕ СЕ НА ЗАДОКЕНСКИЯ ВИ ГОСПОДАР И ПРЕСТАНЕТЕ ДА МУ ИЗПЪЛНЯВАТЕ НАРЕЖДАНИЯТА..