Last news in Fakti

17 Септември, 2022 21:00 5 382 110

От краха на СССР до войната в Украйна – къде сгреши Европа?

  • русия-
  • съветски съюз-
  • кремъл-
  • михаил горбачов-
  • владимир путин-
  • украйна

Горбачов умря, докато руски и украински оръдия гърмяха по Днепър, трябва ли да погребем заедно с него мечтата на Дьо Гол за помирена Европа от Атлантика до Урал?

От краха на СССР до войната в Украйна – къде сгреши Европа? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 29 август в Прага германският канцлер Олаф Шолц в реч, озаглавена "Европа е нашето бъдеще", изрази желанието си за разширяване на Европейския съюз към страните от Западните Балкани, но също и към Украйна, Молдова и Грузия. Необходимо разширяване, според него, за да се осигури стабилност в Европа. По въпросите на сигурността той потвърди водещата роля на НАТО като "гарант за нашата сигурност" и на фона на украинския конфликт посочи, че Европа и Германия ще продължат своята икономическа и военна подкрепа "колкото дълго е необходимо".

Ден след тази реч новината за смъртта на Михаил Горбачов, която ни върна няколко десетилетия назад във времето на падането на стената и разпадането на СССР, ни накара да измерим пропастта, която разделя надеждата, възникнала тогава и ситуацията в Европа днес, потопена отново в спирала на конфронтация и страх от ядрена ескалация.

Какво се случи за четвърт век между 1989 г. и 2014 г., за да се стигне дотук, пита в свой материал френското електронно издание Boulevard Voltaire.

Когато дойде на власт през 1985 г. Горбачов се зае не само с връщане към разведряването, но и с преразглеждане на отношенията изток - запад, което доведе до превръщането на Европа в обширна зона на сътрудничество и сигурност, от Лисабон до Владивосток. През април 1987 г. в Прага той заявява: "Ние решително се противопоставяме на разделянето на континента на два противоположни военни блока." Нов подход към международните отношения, който трябваше да приеме формата на общоевропейски "Общ дом" и който щеше събуди интереса на няколко европейски лидери, по-специално на Франсоа Митеран. През декември 1989 г. Митеран ще стартира проекта за "Европейска конфедерация". Както по-късно обяснява Ролан Дюма, министър на външните работи по това време, става дума за "предлагане на страните от Източна Европа, без да се изключва СССР,на рамка на специфично европейско политическо сътрудничество, тоест без Съединените щати". Това, разбира се, щеше да доведе до провала на този проект. Съединените щати оказват натиск върху Германия и през 1991 г. започват интензивна дипломатическа и финансова кампания, насочена към страните от Източна Европа. Те дадоха да се разбере, че френският проект всъщност е насочен към предотвратяване на влизането на страните от Централна и Източна Европа в ЕИО.

Съединените щати не искаха преосноваване на Европа върху основи, които биха застрашили тяхното лидерство. Това беше политика на разширяване на евроатлантическите структури, наследници на Студената война, която след това зае мястото на европейската мечта "от Атлантика до Урал", за която Дьо Гол апелира още през 1959 г.

За руснаците обаче краят на Студената война не произтича от "победа" на Запада, а по-скоро от решителното желание на Съветския съюз да сложи край на десетилетията на конфронтация. Следователно те вярваха, че могат да участват пълноценно в преконфигурирането на новия европейски ред.

Съединените щати разбиха тези надежди, като проведоха политика на "връщане назад" (репресии) по отношение на Русия, като настояха за разширяване на изток на тяхната зона на евроатлантическо влияние и като разгърнаха политика на смяна на режима дори в бившите съветски републики.

Много преди Путин, през 1994 г., Борис Елцин предупреди западняците: ако разширяването се осъществи, "НАТО ще се приближи до границите на Русия и ние отново ще се окажем с два противоположни военни блока". Той добави, че тогава Европа рискува да се потопи в "студен мир". Нямаше представа какво следва: истинска война в сърцето на Европа с участието на ядрени сили.

От избухването на войната в Украйна един дискурс преобладава в повечето френски медии. Путин е "анти-Горбачов", който иска да възстанови империята, на която бившият генерален секретар (съвсем неволно) сложи край. Става дума за пренаписване на историята и своеобразен другарски съд, които позволяват да се избегне въпроса за отговорността на европейците, които са напълно неспособни да се освободят от американската опека и сами да изградят дори общоевропейска система за сигурност, включваща Русия.

Горбачов умря, докато руски и украински оръдия гърмяха по Днепър. Трябва ли да погребем заедно с него мечтата на Дьо Гол за помирена Европа от Атлантика до Урал?


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 69 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сгрешиха, че вярваха на

    33 90 Отговор
    честните путлерови очи.
  • 2 Горби

    72 19 Отговор
    Свършиха предателите в Русия.
  • 3 Русофил

    46 4 Отговор
    От грешки на растежа да не стане растеж на грешките като при нас.
  • 4 Пучо Капучо

    106 23 Отговор
    Европа сгреши, че за всичко слуша ФАЩ - краварковците не и мислят доброто...
  • 5 Ученият котка

    55 19 Отговор
    Горбачов дойде, за да сложи край на бюрократичния тумор, наречен КПСС. Но той нямаше стратегия как да спаси Русия.
  • 6 Да,бе

    81 19 Отговор
    Толкова си повярваха,че решиха да изнасилят мечка...Много интелект трябва да се наредиш до Наполеон и Хитлер.

    Коментиран от #18

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рикошет

    92 19 Отговор
    Европа сгреши, че стана подлога на САЩ!
    От там са всички останали проблеми и следствия!

    Коментиран от #27

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 някой си

    46 4 Отговор
    Така де, да си кажем, кой докара нещата дотук и защо!
  • 11 ЕСсср

    66 18 Отговор
    Ако САЩ и ЕС продължават да подкрепят фикцията независима Украйна, ще пострада Европа. След като си изпратиха всичкото си оръжие на нацитата, са почти напълно беззащитни.
  • 12 Слънчев вятър

    26 47 Отговор
    Това ,което за момента се вижда е ,че Русия има много лошо командване . А и устройството на армията за взимане на оперативни решения е пълна каша -за това са и толкова зле
    Освен това имат слабо разузнаване , слабо планиране . Зле подготвени офицери ,които
    често изоставят вайниците си .
    Много лошо снадбяване. А при зимни условия това може да е фатално ,в Украйна -30 често се случва.
    Има и други напрежения в армията. Чеченци и буряти два пъти се стреляха ,единия път с артилерия. Затворниците ,които сега пристигат също ще нажежат обстановката.
    Нищо оптимистично не виждам в руската армия . При първите по сериозни удари по нея ,тя ще се разпадне ,ще се разбяга.

    Коментиран от #19, #23

  • 13 Помак

    54 24 Отговор
    ..пак да кажа ...!...Мир Няма да има докато западя не клекне прет руския меч!..и пак да кажа не сам рософил...просто Русия е най голямата воена сил ваф свта с огромни енергини и други ресурси! ...тя тр да пази тази територия
  • 14 Къде ли

    13 43 Отговор
    Мислеха си, че рушнята е нормална страна. Ето къде. Меркелана - на куцо магаре, облечена в катран и пера.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Жоро павето

    9 9 Отговор
    Утре български астронавт излита в космоса.
  • 17 гражданин

    59 13 Отговор
    Неолибералните соросоидни фашизоиди все още се надяват,че могат безнаказано да грабят и колонизират цели държави,подлагайки на тих геноцид и унищожение народите живеещи в тях.Само,че този път се задавиха,този път си намериха майстора.Този път ще си платят по пълна програма за всичките си извратени престъпления!

    Коментиран от #72

  • 18 Мечката

    20 37 Отговор

    До коментар #6 от "Да,бе":

    я вързаха на синджира върху ламарината, а украинците разпалват огъня отдолу.
    Ако танцува добре китайците я взимат.

    Коментиран от #22

  • 19 Хистори ченъл

    40 4 Отговор

    До коментар #12 от "Слънчев вятър":

    Хитлер е 10 пъти по-умен от теб вятърничев, но и той си мислеше същите работи и допусна грешка и всички знаят, как свърши!
  • 20 Европа е най-хубавото място за живеене.

    25 47 Отговор
    Затова към нея драпат с лодки, платноходки, по вода и по суша. А най завиждат горките рушляци. Затова пръскат милиони, ако могат нещо да объркат, да разрушат. Разбира се, освен шепа слабоумни путлераци, едва ли някой ще остави богатията и ще се засили към путлеровата мизерия.

    Коментиран от #24, #52

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Да,бе

    34 7 Отговор

    До коментар #18 от "Мечката":

    Тъй си мислеше целият свят през 1941г.,другото е история,като западните покрайнини на Русия.

    Коментиран от #34

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Беше

    41 8 Отговор

    До коментар #20 от "Европа е най-хубавото място за живеене.":

    Когато ги нямаше Урсула и Шрьодер
  • 25 Ученият котка

    49 16 Отговор
    Десет години Русия беше в тежка кома. И никой не се интересуваше дали сърцето й бие. Наоколо бушува луд карнавал, а фойерверки блестят, оглушават и ослепяват. Присъединяването към ЕС започна весело и радостно и започна триумфалният празник на разширяването на НАТО. Но трезвеността винаги е горчива, а реалността е болезнена.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Да живее великия японски народ.

    11 45 Отговор
    Руснаците ги е страх най - много от Израел . Израел още не са си казали тежката дума с 800 000 платена армия и 590 изтребителя f - 22 raptor.

    Коментиран от #53

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 урсула и лиз тръц

    29 4 Отговор
    Навсякъде - когато всички мислят еднакво, никой не мисли много (Ст. Йежи Лец)!!!
  • 31 Комуниста

    55 12 Отговор
    Дьо Гол изкара Франция от НАТО. Дьо Гол знаеше, че НАТО е грешка инструмент на империализма!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Тогава

    18 30 Отговор

    До коментар #22 от "Да,бе":

    чичо Сам много помогна на Русия. Сега е сама. Китайците я прелъстяват.

    Коментиран от #50

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ученият котка

    43 14 Отговор
    Руснаците не се страхуват от никого от хиляда години. Русия има строги възгледи. И за много страни би било изгодно, ако интересите на Русия съвпадат с желанието им за свобода.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Луд

    59 9 Отговор
    Де Гол не искаше да чуе за САЩ ....имало е защо прозорлив е бил.
  • 39 мдааа

    32 14 Отговор
    Вариантите винаги са само два: или Европа губи или Русия печели. Победителят може да бъде само един. Двама победители, няма.

    Коментиран от #42, #49, #55

  • 40 Да имаше ...ама нема

    49 17 Отговор
    Еееех ако на запад имаше поне един способен и умен политик с Toпки, както Путин, то светът щеше да е рай, щеше да има мир и разбирателство между народите за много години напред!!!
    А то брате ckлерози, жeHдъpи и агpecoри cтpaxливци!!!!

    Коментиран от #44, #56

  • 41 Токсик

    54 9 Отговор
    Германия все още няма подписан мирен договор с щатите от времето на втората световна война, както , впрочем, и Япония. Германия е подчинена на краварите страна с 80 хиляди американски военни натъпкани в базите на нейна територия. От тук следват и всички проблеми за Европа. Европейският съюз е неофашистка организация, чийто първи председател е Валтер Холщайн - член на немската нацистка партия. Европа е един луксозен концлагер, а НАТО е бухалката на евроатлантическите неофашистки мутри ! Разграбването, подчиняването и разпокъсването на Русия винаги е била тяхна цел номер едно!

    Коментиран от #43, #57, #64

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 гост

    11 35 Отговор
    Може ли Русия да бъде опрееделена като демокрация?Може ли Русия да бъде определена като предвидим партньор който държи на думата си и говори истината?Може ли Русия да бъде определена като миролюбива държава(като имате предвид Крим,Приднестровието ,Южна Осетия ,Чечня).Докато Русия не може да бъде определена с положителни отговори на всички горни въпроси разделяне между Европа и САЩ не може да се получи.Сигурен съм,че ще протестират някои,че Русия си има своите оправдания ,ами да те и американците си ги имат за Ирак,Афганистан,сърбия Виетнам и т.н..На Европа втора Америка не и трябва ,тя си я има Иска друг тип партньор и докато Русия не започне да се държи като такъв разделяне няма да има.
  • 47 Слуги , а не политици

    48 7 Отговор
    В Европа управляват политици от тип Кирил Петков , те насаждат в обществата интересите на Сащ , което доведе икономиките в Европа до срив . Докато правителствата не бъдат прочистени от този тип политици , Европа ще пропада в икономически кризи .
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 За живеене

    15 19 Отговор

    До коментар #20 от "Европа е най-хубавото място за живеене.":

    Така обиждаш русофилите. За тях най-доброто място за живеене е Русия.
  • 53 Така е

    7 31 Отговор

    До коментар #28 от "Да живее великия японски народ.":

    Абсолютно! Израел може да прегази Русия за 2 дена.

    Коментиран от #101

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Мнеее

    9 25 Отговор

    До коментар #39 от "мдааа":

    Има и други два варианта - или Русия губи, или Европа печели.
  • 56 Нема нема

    13 18 Отговор

    До коментар #40 от "Да имаше ...ама нема":

    Още малко и ще изкараш Путин миротворец.
  • 57 Тиксо

    4 7 Отговор

    До коментар #41 от "Токсик":

    Този път ще реализират целта си.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Така е

    10 29 Отговор

    До коментар #54 от "Кинжал":

    Скоро Путин ще го видиш в Хага.

    Коментиран от #65, #83

  • 60 В случая

    13 3 Отговор

    До коментар #54 от "Кинжал":

    Забравяш за Ленин и Сталин. Последният е 100 % евреин.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 САТЪРА НА ХАНА

    30 4 Отговор
    ПОЛИТИЦИТЕ НА ЛЬО РАЙХА ОЩЕ
    НЕ СА РАЗБРАЛИ ЧЕ ФАШИЗМА И КОЛОНИАЛИЗМА В ЕВРОПА НЯМА БЪДЕЩЕ
    ....
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Кинжал

    38 15 Отговор

    До коментар #59 от "Така е":

    Без съмнение Путин ще го видим и в Хага, и в Берлин, и в Лисабон, и в Лондон! След време дори на тези места ще има и негови монументи в знак на признателност за новото освобождание на Европа.

    Коментиран от #70

  • 66 Че лапа

    1 5 Отговор
    .... урки
  • 67 Шолце пак не разбрал

    22 3 Отговор
    Ами САЩ се случиха. Където пипнат, настъпва упадък.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Пепи

    4 1 Отговор
    мЪдераторът ме изтри.
  • 70 Възрожденец

    5 19 Отговор

    До коментар #65 от "Кинжал":

    Добре е да започне да освобождава поробените от москвичите колонии. Има две Българии, които от десетилетия искат референдум за отделяне от РФ .
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Иванчо

    23 8 Отговор
    Русия не хулете, господа!
    Тя страда и без упреците ваши.
    От вас по-силно съди се сама.
    И няма друга като нея по света.
    Русия не хулете, господа!
    Какво ви трябва, сити и богати
    Спомнете си коя страна спаси света.
    Тя бедна е. И тъжна е сега.
    Не помните ли как и вас спаси
    В жестоки битки с врагове коварни?
    А вие, вместо да сте благодарни,
    Замеряте я с нови клевети.
    Русия не хулете, господа!
    Сега за правдини зовете.
    Но вярвах ви до преди
    Приятелите си да предадете.
    Русия знае своите права.
    От сълзи и молитви уморена,
    Тя ще прости подлеца и крадеца,
    Ще прости и вас за скверните слова.
    Тя ще прости, а аз до сетния си час
    Ще се червя от думите ви хулни,
    Които сипете в захлас, безумни.
    И в тях Русия България ще уличи.
    Русия не хулете, господа!
    Та вие не я знаете, невежи.
    Велика с търпение и с надежда.
    На този свят защитница е тя.
    Русия не хулете, господа!
    И този път уверено и гордо
    Тя ребусите свои ще реши,
    Пречистена от раните предишни.
    А вие трябва да сте благодарни,
    Че има я Русия на света
    И нейните, и вашите деца
    Една съдба и бъдеще ще имат.
    А щом не й помагате в беда,
    Вървете си и не й пречете.
    Иначе за себе си не отговарям!
    Русия не хулете, господа!
    Автор: Дончо Дончев

    Коментиран от #76, #77

  • 76 Дончо Донев

    3 14 Отговор

    До коментар #75 от "Иванчо":

    Изведнъж се превърна в сока на 6oклyка.
  • 77 Ученият котка

    15 4 Отговор

    До коментар #75 от "Иванчо":

    Прекрасни стихове! Благодаря ти
    Вдъхновение и слънце!
    С уважение към Дончо Донев и неговите творения!
  • 78 Кинжал

    29 8 Отговор
    Преди да се появи Путин Русия се управляваше от евреите. Жената на Елцин и жената на Горбачов бяха еврейки първи приятелки и с помощта на мъжете си превърнаха Русия в разграден двор, като нанесоха тотален погром на държавата и армията. Стигна се почти до гражданска война и невиждан бандитизъм. Всякакви чужди отрепки се разхождаха безпрепятствено по цялата територия на руснаците и раздаваха акъл и същевременно плячкосваха ресурсите. И до ден днешен не ми е ясно как Елцин е излязъл от алкохолното си умопомрачение и е избрал Путин за свой наследник. Явно в момент на разкаяние е прозрял, че това е човекът, който може да възроди тази велика държава отново. И той наистина успя! Сега пропадналият и фалирал западен свят е вцепенен от ужаса и възмездието, което го очаква, защото Путин наистина изглежда непоколебим и превъзхожда с поне няколко класи всички останали световни политици!

    Коментиран от #100

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Модерат баба ти е

    5 0 Отговор
    НА И.
  • 81 Модерат баба ти е

    5 0 Отговор
    НАЦИ КАЗАХ. НЕ СЕ ПРАВИ НА.... УНДЬО.
  • 82 В.В.П.

    11 4 Отговор
    Помирение ще има , когато Срайна се унищожи в този вид..Преди това не ..
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 SDEЧЕВ

    19 3 Отговор
    Статията е точно в десятката. Четете и мислете къде е САЩ КЪДЕ Е РУСИЯ НА КАРТАТА.КОЙ НА КОГО Е ДОШЪЛ НА ГОСТИ С БУХАЛКАТА .РУСИЯ НА САЩ ИЛИ САЩ НА РУСИЯ
  • 85 САТЪРА НА ХАНА

    16 5 Отговор
    МАЛКО ИЗВЕСТНИ ФАКТИ :
    ... ПЪРВО , САЩ СЕ НАМЕСВАТ В ПЪРВАТА СВЕТОВНА ПРЕЗ 1918 ГОДИНА , КОГАТО ВЕЧЕ Е ЯСНО ЧЕ ГЕРМАНИЯ ГУБИ ВОЙНАТА
    ...
    САЩ ОТКРИВАТ ВТОРИ ФРОНТ И ПОЧВАТ ДА ПОМАГАТ НА СТАЛИН ЧАК СЛЕД КАТО СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ПОБЕЖДАВА ПРИ СТАЛИНГРАД
    ... И Е ЯСНО ЧЕ ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ ПОЧВА ДА ОТСТЪПВА

    Коментиран от #86

  • 86 оня с коня

    3 11 Отговор

    До коментар #85 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Опитваш се да изкараш Янките Тарикати,но нещата изобщо не стоят така.Първо- Германия не е обявявала война на САЩ,затова и Америка няма що да бърза да се намесва.Второ- Това че при Сталинград Германия е претърпяла неуспех и е отстъпила изобщо не значи че е загубила войната,просто предстоеше Прегрупиране на Вермахта,т.е. без намесата на Америка Работата на Руснаците нямаше как да стане.И ще ти дам пример с Русия в момента:Може и да отстъпва в Украйна към днешна дата,но това не значи че е Доубита.
  • 87 Урюрвкос

    13 9 Отговор
    няма значение каква е Русия, демократична, авторитарна, елцинова, путинова, навалнянова и т.н. важното е да я няма
  • 88 Артилерист

    14 3 Отговор
    Не веднъж съм посочвал известни личности, включително и американци, които твърдят, че САЩ са центъра на злато на планетата. Това, какво съм посочвал аз, хич не е толкова важно, колкото, че признати от света хора, са имали смелостта да кажат очевидната истина...
  • 89 пламен

    10 17 Отговор
    Пълни глупости.
    Европа и Америка са в една цивилизационна система. Русия е съвсем друго нещо, тя е наследница на татаромонголската златна орда. От нея винаги ще произтича заплаха и агресия към нашата цивилизация.
  • 90 Панов

    9 16 Отговор
    Грешката за Запада е че на четири пъти спасяваха бл.довете от гладна смърт. Наивно си мислеха, че това са нормални хора и с тях може да се живее в мир. Въобразяваха си, че тумор може да се интегрира и излекува.
  • 91 САТЪРА НА ХАНА

    19 2 Отговор
    БЕЗДЕТНИ СВЕТОВНИ ЛИДЕРИ
    .... МЕРКЕЛ, МАКАРОНИ, ШОЛЦ , ВИЦЕПРЕЗИДЕНТКАТА НА ДЖО .. КАМИЛА
    ..
    ????

    Коментиран от #98, #108

  • 92 Мишел

    14 2 Отговор
    Европа мислеше да европеизира Украйна, но стигна до украйнизиране на Европа.
  • 93 Знам

    5 11 Отговор
    СССР фалира и се на-ка за това обявиха падането на комунизма.Сащ и Европа изпращаха храна на полу умрялата мечка. През 1997 вече като Русия фалират отново и ак не бяха сащ и Европа да им опростят 70 милярда дълг и та им дават храни и инвестиции пак бяха умряли. На Путин точно първият милион му е от тези помощи. Четете малко

    Коментиран от #97

  • 94 Ученият котка

    7 2 Отговор
    Макрон наистина има вид на лицемер и фарисей. Такива са били лицата на френските революционери, които са отрязали главата на краля. В края на краищата кралят мечтаеше да отърве Франция от колониите и да забрани търговията с роби.
  • 95 Шабан

    7 1 Отговор
    Европа и Света сгрешиха в Алчността!!! Не може в един свят в който Живота е изконно право, съзиждан милиарди години, да принизяваш хората до най-обикновен добитък, който е длъжен да работи до гроб, за чуждо щастие!? Ами неговият живот къде остава, някъде в мъртвата и отровна материя която създава!? Тогава се пита в задачата, какъв е смисъла на това робство? Голям въпрос, стига да осъзнаваме, значението му!?
  • 96 Станко

    11 2 Отговор
    Мислаха, че грабежа ще е вечен, а Русия вечно слаба, но мечока се събуди от зимен сън и ще плющят шамари. Цирка започва след падането на температурите с 10-15 градуса. Да видим народната любов към европейските политици.
  • 97 Ай нидей зна

    5 0 Отговор

    До коментар #93 от "Знам":

    Гошо Вашингтона докато се е бил и формирал твоите любимци братушките които вече си имат държава по това време (щот тва е ония ден, сежса.. ) са го вардили с 2 кораба. Тва чел ли си го?
  • 98 Шабан

    4 1 Отговор

    До коментар #91 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Така е! И ние чакаме от такива хора, човещинка!? Това са безмилостни кръвопийци дресирани само да грабят и да заробват! Неслучайно Природата не им е позволила да отгледат челяд, много добре е знаела колко извратен е генома им! И то се вижда! Но не смятайте че, нашите цървули "комунисти" са по-добри! Даже са много по-зле от тези безродници!
  • 99 Васил

    4 11 Отговор
    Сгреши още в 2014 че не прати Нато в Украйна да им надуят шушоните на скапаните Рашисти.

    Коментиран от #103

  • 100 Колю

    3 6 Отговор

    До коментар #78 от "Кинжал":

    1. Елцин назначи Путин, който обеща да пази на елциновата фамилия от съд за кражби.
    2. Най-добрият приятел на Путин от детинство е евреин - милиардер понастоящем, който му построи двореца на брега на Черно море с крадени държавни пари. Същото и за олимпиадата в Сочи.
  • 101 Георги

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Така е":

    Израел и да се напъне, най - много да се осе.....ре.
  • 102 Охо-бохо

    4 1 Отговор
    Съвременен неоколониализъм осъществяван от "запада" предвождан от англосаксонците!
  • 103 Вълчан войвода

    5 0 Отговор

    До коментар #99 от "Васил":

    Де да можеха ама срещу страна имаща най големия ядрен потенциал шубето е голям страх.А ти или си неинформиран или са на страната нацизма.
  • 104 Знаещ

    10 2 Отговор
    Никъде не сгреши.На всеки 80-100 години западняците отправят поглед на изток и тръгват.Само за д сполучат за пореден път по мутрата...

    Коментиран от #110

  • 105 стоян георгиев

    3 8 Отговор
    европа сгреши че може да очаква нови ходове от стари играчи.няма как милиционера путин да търси икономическо и политическо обвързване с европа.за подобни винаги приоритета е властта и мръсотияята в които им е силата.европа пренебрегна руските интелектуалци които с години предупреждаваха къв демон доиде начело на русия.немците пренебрегнаха опасността ,французите и те.къдее сега меркел?що не иде в буча или в изюм при гробовете на невинно загиналите?тя градеше патоци,набутваше пари и премълчаваше руските свинщини с надеждата те да подминат европа,но както е казал чърчил безчестието води до воина.постъпихме безчестно спрямо диктатора и получихме воина в европа .дано да си вземат урок.

    Коментиран от #107

  • 106 Мнение

    5 1 Отговор
    Европа няма думата, защото е васал на сащ! Не се ли освободи веднъж за винаги от сащ, нищо хубаво не я чака!
  • 107 ужас(истински)

    4 2 Отговор

    До коментар #105 от "стоян георгиев":

    Кои гробове споменаваш в Буча? Онези трупове на цивилни , които изникнаха на третия ден след изтеглянето на руснаците от там ли?
  • 108 Оня

    2 2 Отговор

    До коментар #91 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Забрави ботокса дето се отрече от децата си и ги прати в загниващия запад ! Както и всички комунисти , де
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Никъде

    3 1 Отговор

    До коментар #104 от "Знаещ":

    Дааа... никъде не е сгрешила. Повярваха си,че Русия завинаги вече ще им е суровинен придатък.