Last news in Fakti

30 Септември, 2022 10:35 1 149 13

Премиерът на Косово отново призова: Етническите сърби да сменят регистрационните табели на автомобилите си с косовски

  • косово-
  • сърбия-
  • кейфор-
  • александър вучич-
  • албин курти

Ситуацията се успокои, след като премиерът Албин Курти, под натиска на САЩ и Европейския съюз, се съгласи да отложи влизането в сила на разпоредбите

Премиерът на Косово отново призова: Етническите сърби да сменят регистрационните табели на автомобилите си с косовски - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Косово Албин Курти призова етническите сърби в страната да спазват закона и да сменят регистрационните табели на автомобилите си с такива, които са издадени от властите в Прищина, съобщи албанският информационен сайт Екзит. Като стимул Курти им предложи нулеви данъци и такси за регистрация, ако това стане преди 31 октомври - ден преди влизането в сила на новите правила.

По-рано тази година правителството в Прищина обяви, че всички, които живеят в Косово, трябва да използват регистрационни табели, издадени от Прищина - решение, което засяга и етническите сърби в северната част на страната, които отказват да признаят институциите на Косово. След като беше отложено с два месеца, решението влиза в сила в края на октомври, припомня Екзит.

Сръбското правителство твърди, че решението на Косово е опит за прогонване на етническите сърби от страната, но не предостави допълнителна информация как според него ще се случи това, отбелязва албанският информационен сайт.

Премиерът на Косово Албин Курти е категоричен, че при липсата на пълно признаване на независимостта от страна на Сърбия, Косово ще продължи да прилага реципрочност по всички въпроси.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 година след близо десетилетие бунтове срещу Белград, който все още не признава независимостта на някогашната си област, въпреки че над 100 държави вече са я признали.

Напрежението в Косово се повиши в края на юли, когато сърбите от Северно Косово блокираха пътищата към гранични пунктове със Сърбия в знак на протест срещу решението на косовското правителство от първи август да им се издава „входно-изходен документ“, заменящ на територията на Косово личните им карти, издадени от Белград. Също така от първи август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат сменени с косовски. Прищина обяви, че мерките са въпрос на реципрочност.

Ситуацията се успокои, след като премиерът на Косово Албин Курти, под натиска на САЩ и Европейския съюз, се съгласи да отложи влизането в сила на разпоредбите.

В началото на септември влезе в сила споразумение между Белград и Прищина за личните карти, договорено с посредничеството на ЕС. Сърбия се съгласи да премахне изискването за специални документи за влизане и излизане за притежателите на косовски документи за самоличност, а Косово се съгласи да не ги въвежда за притежателите на сръбски документи за самоличност.

С посредничеството на Европейския съюз Косово и Сърбия водят диалог за нормализиране на отношенията си от 2011 г. Подписани са около 30 споразумения, но повечето не са изпълнени.

Етническите сърби представляват 5 процента от 1,8-милионното население на Косово, от което албанците са 90 процента.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това

    10 2 Отговор
    е расизъм ! Както със жълтите звезди с евреите !
  • 2 Ин шаала

    10 1 Отговор
    Сърбите ще смелят косоварите скоро само чакат да се разгори дербито Раша-Нато(украйна),след него тръгва като домино Азери-Армени/баш зимата ще е и газ от там на най/ след иран абския/шийтски свят/ V насраел...после китай-тайван и накрая независима каталуния и страна на баските....интересни време идват

    Коментиран от #4, #7

  • 3 Това е стратегията

    12 1 Отговор
    на САЩ. Пълна разруха в Европа, властта в ръцете на мюсюлманите.
  • 4 В калабалъка

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ин шаала":

    трябва да си върнем заграбените територии.
  • 5 Корги

    7 1 Отговор
    ФАЩ мъчат пак да разпалят пожара на Балканите.
  • 6 оня с коня

    3 6 Отговор
    Всяка държава си има закони и те следва да се спазват от всичките й поданици.Табелата на Автомобила легитимира Собственика му и при Инцидент или каквото и да е нарушение- независимо дали е Пътно или Криминално КАТ издирва по номера Автомобила ако Притежателят му се Укрива.И питам аз ПРОТИВНИТЕ СЪРБИ:КАК ще си свършат работата Косовските Органи на реда,ако търсят някого със Сръбски номер- ще молят Сърбия да им даде достъп до Автомобилната си Картотека ли?

    Коментиран от #9, #10

  • 7 мн филми

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ин шаала":

    гледаш
  • 8 Урюрвкос

    4 0 Отговор
    косоварите създават условия етническите сърби да направят референдум за независимост
  • 9 Петър

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    Ако някой водач на автомобил в България кара с номер от ФРГ, как българските власти ще го издирят? Задаваш смешни въпроси.

    Коментиран от #12

  • 10 Оня на коня

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    В този случай има голяма разлика между Косово, Сърбия и другите държави и спазването на правилата на територията на дадена държава.
    Затова казваме , че с това си действие САЩ отвориха кутията на Пандора
    Сърбия не признава Косово, етническите сърби на територията на Косово също не признават властите там.
    Територията на Косово е отделена насилствено от НАТО, не от ООН, и дори няма референдум за това. Тоест и правилата на ООН не са спазени.
    Погледни логически друг пример - ДНР, те се отделят от Украйна без одобрението на ООН, Украйна не ги признава, украинец извършва престъпление на територията на ДНР и получава наказание, например смъртна присъда. Как според теб ще реагира Украйна. Можеш да смениш Украйна с Великобритания или САЩ, казусът е еднакъв. Едните не признават другите, и обратното и никой не се съобразява с правилата и законите.
  • 11 Чочо

    2 0 Отговор
    А,имената......да ги сменят ли?
  • 12 оня с коня

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Петър":

    И е казано "Очаквай неочакваното",ама тоя път наистина ме хвана неподготвен за Въпроса ти:)Как е възможно да да ти хрумне да правиш Аналог със Сръбски номера в Косово и Немски в БГ,след като както Ние,така и Германия сме в ЕС и ползваме ЕДИННА СИСТЕМА за размяна на Криминална информация,вкл. и Договореност за взаимна екстрадация на Лица извършили престъпление?А да има нещо подобно между Косово и Сърбия,при положение че Сърбия дори не признава Косово,камо ли да откликва на някакви Косовски молби в тая насока?Нейсе,Господ е решил че трябва да има и такива като тебе.
  • 13 Краварската слуга

    1 0 Отговор
    призовава там нещо си! Измислен си като държавата си!