Last news in Fakti

9 Октомври, 2022 10:00 3 372 32

Котка в чувал: Европа и бягащите руснаци - Октомври 2022

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • мобилизация-
  • владимир путин

Войната е като шахмата - печели се с мисъл за поне няколко хода напред, оставиш ли се обстоятелствата да ти диктуват решенията, вече си я загубил

Котка в чувал: Европа и бягащите руснаци - Октомври 2022 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Да си вземеш котка в чувал" е евфемизъм за начинание, пълно с неизвестности. Или на пръв поглед носи повече рискове, отколкото възможни ползи.

Нещо такова се получава през последните дни, откакто руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация. Десетки, а може би стотици хиляди мъже в мобилизационна възраст напускат Русия, за да избегнат изпращането им на "специална военна операция" в Украйна. Според британското военно министерство броят на бегълците вече е надхвърлил този, с който Русия започна военната интервенция на 24 февруари. А от самата Русия идва информация, че макар официално мобилизацията да обхващаща само определени групи, на практика се извършва безогледно.

Европейските страни продължават да нямат единна позиция (и политика) относно ситуацията. Полша, Чехия, балтийските страни от самото начало обявиха, че няма да допуснат руски граждани на своя територия. Емблематичен бе туитът на литовския външен министър Габриелиус Ландсбергис, с който той заяви, че страната му няма да даде убежище на хора, които "просто бягат от отговорност". Финландия първоначално приемаше бегълците, но в петък затвори границите си за тях. От друга страна, Германия призовава да се дава убежище на руските дезертьори и дори изисква от ЕС да вземе общо решение в тази посока.

Разбира се, напливът от руски граждани не е само към държавите от ЕС. Съседната на Руската федерация Грузия е под силен миграционен натиск, макар там споменът от инвазията през 2008 година да е още пресен. А най-интересното е, че популярна дестинация за бягащите от мобилизиране руснаци се оказва... Сърбия. Страната, в която се проведоха най-масовите проруски демонстрации в подкрепа на "специалната военна операция" в Украйна. А сега натам се насочват дезертьори - доста екстравагантно решение, но те си знаят...

И така, нека да се опитаме да претеглим плюсовете и минусите (за Европа и за България в частност) от тази нова "бежанска" вълна. Да ги приемем или да не ги приемем - туй е въпросът?

Първосигналната реакция би била да ги приемем заради аргументите, с които приемаме бежанците от Украйна. Бели хора, християни, на нас конкретно и езиково близки - ще се адаптират лесно, ще помогнат и на икономиката, и на демографията (ако останат по-дълго). Още повече, сред самите украински бежанци преобладават етническите руснаци (просто западната част на Украйна е по-пощадена от войната, а на изток руснаците са повечко).

Да де, ама сега нещата не са както преди няколко месеца с украинците. Това, че тогава идваха основно жени и деца, а сега предимно мъже (някои със семействата си), е по-малката драма, макар и да трябва да си имаме едно на ум. По-голямата е, че това са хора, които показват нелоялност към собствената си държава - е, как тогава да очакваме от тях лоялност към чужда (в частност, към нашата)? Усетиха, че войната, която за тях не е война, може да ги засегне лично, и - дим да ги няма. А преди това? Колко от сега щурмуващите границите и/или протестиращи срещу мобилизацията, преди няколко месеца подкрепиха Марина Овсянникова, например?

Добре, ние (ЕС и НАТО) подкрепяме Украйна. А бягащите от мобилизацията руснаци се явяват наши съюзници, ще кажат някои. Но имаме ли план как да ги използваме за тази цел? Или ще го мислим "в движение"? Европейският съюз има достатъчно горчив опит от подобни практики през последните години - и със "сирийските бежанци" (от които само 20-ина процента се оказаха сирийци), и с дълго отлаганите решения на проблема с руската енергийна зависимост...

Съвсем наскоро Европейският съюз взе решение да затегне визовия режим за руски граждани, без изцяло да премахва тази опция. Може би това е оптималното решение - визи и строга "пресявка". Но и това носи рискове - руснаците масово да лъжат Европа, че са против войната в Украйна, за да се докопат до заветната виза, а европейските консулски служби в Руската федерация да се правят, че им вярват. И да създават допълнителна работа на разузнавателните служби в своите страни, които да следят всяка стъпка на получилите визи руснаци. Общо взето... "визи за смет".

Опасността сред "бежанците" да се промъкнат и агенти на Кремъл под прикритие, е съвсем реална. Но дори това не е най-смущаващото, макар да се явява (сериозен) проблем.

По-скоро в момента руското общество се изчиства от своята "ненадеждна" част - опозиционери, критици, "патриоти на маса", протестъри и обикновени глезльовци и мрънкала. Които биха ни били много по-полезни там, отколкото тук. А без тях и режимът ще е по-силен, и войската с по-висок боен дух. Е, нали бяхме за Украйна? Тогава?

Конкретно България би следвало да приюти само онези, които имат двойно (т.е. и българско) гражданство, плюс евентуално такива с българско самосъзнание - "мьi не татарьi - мьi болгарьi" например, имаше навремето един такъв транспарант, издигнат от агитката на футболен клуб "Рубин" (Казан). А Европа като цяло "да си събира главата", защото положението наистина изглежда като "котка в чувал" - нееднозначна и лесно предвидима за всеки запазил разсъдъка си опасност, каквато са ордите от Близкия изток и Магреба, но все пак... It"s complicated.

Войната е като шахмата - печели се с мисъл за поне няколко хода напред. Оставиш ли се обстоятелствата да ти диктуват решенията, вече си я загубил. А настоящата война, видимо, се води не само по бойните полета на Украйна. Води се и в информационното пространство, на енергийния пазар, а вече и по граничните пунктове.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цецо

    12 11 Отговор
    Шалом, махай се от Русия преди руските националисти да пратят останките ти на Ротшилдите по Еконт.

    Коментиран от #4

  • 2 !!!?

    10 9 Отговор
    "Котка в чувал" !!!?

  • 3 Димо

    12 9 Отговор
    Колко дни докато руските националисти провесят евреина Шаломов?
  • 4 Атлантик

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Цецо":

    Нека си свърши работата и тогава. Сега е още рано.
  • 5 Българка

    21 30 Отговор
    България не трябва да допуска руски емигранти на територията си. Достатъчно кремълски агенти си имаме, че да си внесем още. Освен това Русия не е нападната. За мен тези руски мъже не са бежанци, те не бягат от война., а за да не участват във война. И сред тях със сигурност има диверсанти , изпратени от Путин към ЕС
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ами

    16 25 Отговор
    Да обявим и ние мобилизация ,и ние да се отървем от копейковците,те първи ще избягат,ама на запад не в русия

    Коментиран от #13, #14, #15

  • 8 Урюрвкос

    20 2 Отговор
    статията е сбъркана още от заглавието, не е котка а котарак в чувал и смисълът е търговски, купуваш нещо без да си го видял само по описание на продавача.
  • 9 Благой от СОФстрой

    8 11 Отговор
    Единственият функциониращ протест който руснаците правилно са усвоили срещу клоаката в която живеят от векове е, "само беганье му е майката от тука"!
  • 10 Баста 🇺🇦

    20 30 Отговор
    Не са дори хиляди, а 1 000 000! Вместо да се изправят срещу диктатора, както в Иран, те "товарят" още повече системите на съседните страни. Не обичам Русия, руснаците (независимо какви са те) и всичко руско. Да ходят на май.ата си.

    Коментиран от #24, #25

  • 11 3573

    20 8 Отговор
    Какво его трябва да имаш, за да напишеш такава статия? Как текат мислите в такава глАва? Говорим за една от най-големите трагедии в модерната история на Европа, за хиляди загубени животи, осакатени хора, разбити семейства, сираци... И се подиграваме на съдбата на бежанци..., защото са руснаци. Отвратена съм от Вас и тази умопомрачаваща статия, Димитър Петров.

    Коментиран от #16

  • 12 Всичко има граници

    26 5 Отговор
    Трябва да се изгонят украинците, Авганистанци......... всички бежанци и повече да не се допускат никакви в България. Най-големи финансови щети ни нанесоха и нанасят украинците, защото ги дондуркаме в лукс. Всяка помощ и добронамереност има граници.По логиката ви за руснаците, украинците също трябваше да направят нещо тези 8 години, докато се бомбардираха ДНР, ЛНР и се избиваха и българи. Ако си бяха размърдали мозъците, бяха добри хора, а не си дондуркаха нацисти, щяха да действат и нямаше да има специална операция. Всеки трябва да отговаря за действието или бездействието и да си понесе последствията.

    Коментиран от #21, #32

  • 13 5724

    17 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ами":

    Докладвах коментара на Ами. Да предлагаш да се обяви мобилизация в България, за да бъдат убити хората, гласували за Възраждане, е фашизъм.
  • 14 Ти си жалка картинка

    14 7 Отговор

    До коментар #7 от "Ами":

    Предлагам да има мобилизация на всички неграмотни, без сиво вещество хора като теб и да ги изхвърлим от България, защото нямаме нужда от такива и тежат като воденичен камък на врата на България.
  • 15 Верно ли

    12 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ами":

    А ти предполагам с гола гръд ще браниш европейските ценности, а, па.а?
  • 16 Така се случва

    11 6 Отговор

    До коментар #11 от "3573":

    Защо тези "бежанци" не напуснаха Русия през пролетта? Напусналите тогава с пълно право можем да ги наречем така. Но тези? Даже знаците Z не успяха да премахнат от колите си на път към границите. Точно такива в Европа не са ни нужни
  • 17 Факт

    8 10 Отговор
    Фашощистка Европа и Америка скоро ще го ядат здраво

    Коментиран от #22

  • 18 А така!

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Благомерси":

    Ама наистина " глава мешана скара".Едвам го прочетах тва и в чести моменти се питах що го е писал,кво иска да каже.Не е само тоя.Пак вчера един модел беше дал мнение,че и в БАН бил и...с махаленски приказки
  • 19 Реалист

    15 8 Отговор
    Стигнах до онзи момент с нелоялността към тяхната държава и в същият миг се запитах, а украинците които също бяха с повиквателна и днес са тук с жените си? Те лоялни ли са към Украйна? И още по-зле, украинците са нападнатите, нали? Т.е. те са двойно по-нелоялни към страната си. Докато руснаците са хора, които отказват да воюват. Украинците са по-зле, те не просто отказват да воюват, те отказват когато държавата им е бомбардирана. Така че, хайде да гледаме реалността каква е. Дезертьора си е дезертьор. Руснака е лош, но украинеца е двоен предател. Но тях ги приемаме, плащаме им, даже ги храним по 5 звездни курорти. Прословутият Еврейски двоен стандарт в действие. Отново!

    Коментиран от #26

  • 20 Аз съм ссср

    5 11 Отговор
    Нещо се е объркал този драскач,къде видя че бягат руснаци!Аз ходя през седмица и не виждам руснаци а само украинци.

    Коментиран от #27, #31

  • 21 Мммда

    8 7 Отговор

    До коментар #12 от "Всичко има граници":

    Много правилно. В петък имаше огромен протест в Хамбург за премахване на санкциите срещу Русия и изгонването на нахалните украински бежанци, и се стигна почти до сблъсък с контра протеста на (шепа укро- фажисти). Полицайте едва ги опазиха от негодуващото мнозинство.
  • 22 Мммда

    6 6 Отговор

    До коментар #17 от "Факт":

    Първо американците сложиха Европа в тенджерата, а сега и ОПЕК запалиха огъня и я готвят на бавен огън. Не се ли промени политиката на Европа, идва северно корейския модел на недоимъка и глада.
  • 23 Василева

    4 3 Отговор
    Страхувам се, че след като в тази"частична" мобилизация, знайно и незнайно защо първо попадат човеците от отдалечени и бедни райони на Русия е висок риска тези мобилизирани да не са все още разбрали, че втората световна война не е свършила...!!!
  • 24 Малък весел гей

    6 11 Отговор

    До коментар #10 от "Баста 🇺🇦":

    Като не обичаш нищо руско си спри тока,колата и топлото защото се топлиш на руска газ,караш с руско гориво и си светиш с руски уран!Бъди горд антипутинист а не диванен хейтър.
  • 25 ЧЕРНАТА ЗЛАТКА ♥️

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Баста 🇺🇦":

    Те самите не се обичат, дивашки алкохолизирани отпадаци!
  • 26 Голяма част

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Реалист":

    от украинските бежанци са всъщност руснаци с украински и руски паспорти с двойно гражданство. Как различаваш руснак и украинец от Харков например? За украинците това са руснаци които не са длъжни да се бият срещу Русия. От друга страна при украинските бежанци около 40% са жени, още 40% са деца и 10% стари мъже над 60г. Има украинци НГВС, има украинки женени за чужденции сигурно такива които са си платили. Руските бежанци сега приличат по-скоро на афганистанците по възрастов и полов признак.
  • 27 Как ги различаваш,

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Аз съм ссср":

    по цвета на кожата ли? Естествено, че всеки руснак ще каже, че е украинец - ще получи съчувствие, помощи докато го разкрият.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Никой

    7 0 Отговор
    Ако Русия спечели войната в Украйна ще отиде да анексира територии населени с тормозени руснаци в Европа.Така ,че Бургас,Варна да се готвят.Българина ще ходи на море на 7те рилски езера.Или на р.Марица,Тунджа, Осъм,може и на язовир Кърджали,но първо ще питат Доган.
  • 30 САЩко

    3 0 Отговор
    Лошото е, че и украинките и рускините са неразличими през нощта?!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.