Last news in Fakti

9 Октомври, 2022 13:00 5 637 36

Огнян Минчев: Българската олигархия или ще поумнее, или ще слезе от сцената

  • олигархия-
  • война-
  • русия-
  • украйна

Социалният разпад на руската олигархична система е причинен от предизвикателството на войната в Украйна, за което режимът в Кремъл очевидно нямаше реална представа - затова и тръгна на подобна авантюра

Огнян Минчев: Българската олигархия или ще поумнее, или ще слезе от сцената - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Огнян МИНЧЕВ, Фейсбук

Социалният разпад на руската олигархична система е причинен от предизвикателството на войната в Украйна, за което режимът в Кремъл очевидно нямаше реална представа - затова и тръгна на подобна авантюра. Този разпад трябва да бъде урок за българската посткомунистическа олигархия (произлязла от структурите на Държавна сигурност и апарата на БКП), най-малкото защото българската олигархична система е реплика на руската - формирана е под въздействието на руски стопански-корпоративни, политически и разузнавателни фактори, обезпечена е с масирана кремълска пропаганда - хибридна война. Раликата е само в това, че в България по геополитически причини ЗАСЕГА не е установен открит авторитарен режим по кремълски образец.

Степента на социална и институционална ефективност на българската олигархия не е по-висока от тази на разпадащата се под ударите на войната руска олигархична система. Ако осъзнаят този факт, ключовите фигури - пред и зад кулисите - на българската олигархия ще бъдат принудени да изберат европейски вариант за бъдещо развитие на България. В Европа също има олигархия. Тя обаче е организирана на съвършено различни начала, което дава и съвършено други възможности на социалната система, която тя управлява. Власт на закона, подконтролни отношения между корпоративна и политическа система, печелене на пари - на много пари - по легитимни и законово утвърдени пътища. Всичко това изисква от българската олигархия ПОУМНЯВАНЕ - или слизане от сцената...


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акъл

    32 0 Отговор
    не се набива !
  • 2 пье шу

    38 18 Отговор
    тоя левент и хубавеляк под поумняване очевадно разбира послушание на тези, които десетилетия вече го хранят и поят него. що ли не съм изненадан...

    Коментиран от #17

  • 3 Олигархията

    34 4 Отговор
    Трябва да разбере че унищожаването на работещите хора утре.Н Яма кой да им работи
  • 4 Някой беше казал

    35 10 Отговор
    че тоя мастит анализатор можел цяло агне да изяде.
    Язък че е ял толкова, щото все оше не е разбрал, че олигархията никога не слиза от сцената. Може да се смени, едни олигарси с други, но не слиза.
  • 5 Пловдив

    48 1 Отговор
    Българските "едри бизнесмени" (така наречените олигарси), не могат да поумнеят, защото те никога не са били умни! Всички им виждаме чалга-нивото, на тези селяци!
  • 6 Еврокомунист

    32 9 Отговор
    Дайте дефиниция за олигархия! Плювньо демократа олигарх ли е или не? Боко като е милиардер олигарх ли е или не? Американският гражданин Домусчиев олигарх ли е или олигарси са само неудобните за властта като Пеевски например?!
  • 7 Аватар

    23 6 Отговор
    Руската олигархична система е свързана с ресурсите на страната.Другата олигархична система е крупната банкова и корпоративна система,която се стреми да подчини руската.Ресурсите на Украина вече са част от крупната банкова и корпоративна система.Това е и причината за войната там.А корпоративната система е тясно свързана с политическата,което на запад от България наричат лобизъм и е абсолютно законно.Не знам къде по света олигархията да се е интересувала от социалната система.Може би Минчев знае?
  • 8 Урюрвкос

    15 5 Отговор
    руската олигархична система се състои от две части елцинова и путинска, първата се разпада социално и икономически и трябва да поумнее (за което Путин често им прави данъчни амнистии ако си докарат капиталите отвън, Дерипаска си загуби бизнеса и парите и т.н.) и втората която е изцяло задействана в големи национални проекти. На България не и трябва авторитарен режим а национална идея която да роди мащабен национален проект например от лошото минало като строителството на "прохода на Републиката".
  • 9 не оптимист

    24 2 Отговор
    30 години са предостъчно време за поумняване.
  • 10 Мнение

    19 15 Отговор
    Как може човек на неговите години само нелепици да говори! Обяснявам си го ,че за това му плащат и то добре!
  • 11 Павел пенев

    21 4 Отговор
    Българските олигарси са банда простаци със скъпи коли и празни глави, но с претенции за евроатлантически ценности. Противни експерти като дебелия добре заработват чрез тях.
  • 12 Всички знаят

    22 1 Отговор
    Тъй като алчността засенчва всяко поумняване, предстои срив на тази крадлива политическа система!
  • 13 Прав и бате Оги,

    22 9 Отговор
    българската олигархия и клептокрация беше формирана от незаконния брак на българските и руските тайни служби. ДС победи БКП и така се стигна са създаването на един субект, който оформи токсичния съюз между ДС и създадената от нея организирана престъпност. Зад русофилските "идеали" стоят хора невежи, прости и със съмнителни спомени да едно връзкарско благополучие. Тези хора не знаят, че червената буржоазия, за която те гласуват е тази, която им отне онзи социализъм, по който и днес въздишат. Кофти матриал, сър !
  • 14 Истината е друга

    20 12 Отговор
    Приказките са ти празни Минчев! Нищо не казваш,че в основата на всички беди е бруталният капитализъм и класовото общество което поражда! Говориш за руски олигархи,а си затваряш очите за това,че на запад богатите богатеят,а бедните все по бедни стават! Това е най големия проблем на запада, който и ще го унищожи! За това търси спасение във войната! Класически начин за оцеляване на запада,но този път ще му е за последно,ако разпали трета световна война! Не може вечно да е така!

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 СЗО

    12 1 Отговор
    То няма да е олигархия ако поумнеят
  • 17 Инспектор

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "пье шу":

    На Плиска сгъва по три дюнера при тарамбуките и сигурно а к а по една кофа

    Коментиран от #23

  • 18 ...

    11 6 Отговор
    Напълно резонен коментар. Поумняването, за което говори Огнян Минчев трябваше да стане още преди 10 години. Но явно интелектът, а най-вече, манталитетът на нашите богаташи им пречат да осъзнаят, че бандитският бизнес е рискован и опасен за самите тях и за обществото. Има и друг фактор, който трябва да се има предвид, за да се обясни бавната еволюция на олигархично-бандитския бизнес. И този фактор е държавата. Държавата при ББ, като съществен донор на средства чрез държавни поръчки и като надзорник на законността, по-скоро си затваряше очите за полубандитският бизнес и не само това, но и влизаше в колаборация с него. Тъй че, нито бизнесът, нито държавата осъзнават ефекта и предимствата на изсветляване на бизнеса и законността. Това изсветляване не е проста работа и дори някои отделни бизнеси да пожелаят това да се случи са въпрепятствани от средата - икономическа, съдебна или дори и законова. Затова държавата е най-същественият катализатор на прочистването от оригархичните схеми и то в лицето на последователна изпълнителна власт за повече от два мандата...
  • 19 Такинакис

    16 1 Отговор
    Крайно време е народът да грабне камъни и дърве и да вземе властта в ръцете си, стига разни смешници да се правят на политици

    Коментиран от #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Лаинннян Пинчев

    9 2 Отговор
    Торба с лаиина.
  • 22 кънчо

    8 2 Отговор
    доста примитивно
  • 23 пье шу

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Инспектор":

    там някъде ще да живурка. навремето караше едно очукано audi 80, виждах ги често из махалата, с една дама, същия калибър. сигурно е вдигнал стандарта, на слушкащите плащат добре.
  • 24 Еднополюсният свят свърши

    11 7 Отговор
    Времето на вашингтонския неоколиализъм
    свърши. С това и грабежите.
  • 25 Запознат

    13 3 Отговор
    Минчев какво ще каже за олигарсите Байдънови?
  • 26 Токсик

    11 5 Отговор
    30 години евроатлантически ценности и псевдо демокрация граничеща с откровен фашизъм и резултатът е налице. Целта на западняците е постигната, България е на колене във всяко едно отношение след жесток евроатлантически погром и е готова да предаде територията си на западните елити, които неистово е желаят. Нашата държава методично се унищожава с всички възможни начини и средства и няма да доживее своята 1400 годишнина , ако българския народ много спешно не излезе от будната кома и масовата психоза .

    Коментиран от #27

  • 27 Българин

    7 4 Отговор

    До коментар #26 от "Токсик":

    Нашите олигарси съсипаха България !!! Стига сте обвинявали външни сили !!! Нашите ни унищожиха !!! Ограбиха ни и продължават да ни лъжат и крадат !!! Нека сами се откажат от властта и богатствата си, защото ние сме МИЛИОНИ зад граница и тук в България !!! Лошо ги чака !!! Така,че да бягат далече !!!!
  • 28 Браво !!!

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Такинакис":

    Много правилно !!! Стига вече !!!! Много са ни лъгали и мамили !!! Идва и тяхното време !!!
  • 29 Българин

    9 1 Отговор
    Огнян Минчев , ЗАЩО чак сега говорите за българската олигархия ??? Не ви прави чест на всички вас от властта и заемащите ръководни длъжности в България !!! Затова,че всеки си мълчеше и гледаше сеир !!! Българите няма как да ги върнете повече в България !!! Българите искат възмездие !!!
  • 30 Фифи

    6 1 Отговор
    Що не дойдете да видите на европата каква олигархия има ,фабрика хората работата по къщите нелегално плащане с черни пари имоти по 10-20апартамента и тва ако нее олигархия в Испания
  • 31 Смешно

    5 0 Отговор
    Олигарх и поумняване? Смешно, много смешно. Но не е смешно, защото те убиват държавата. Трябва да се отстранят, всичките.
  • 32 Гледам

    0 1 Отговор
    че се плаче на чужд гроб. Кво му е лошото, че руската олигархична система се разпада? АКО е така.
    Факт, че тя се оказа неспособна да модернизира страната и въобще да я управлява ефикасно.
    Затова е добре да слезе от сцената и вероятно именно войната може да помогне за това.
    Много е възможно ИМЕННО ТОВА да е една от необявените цели на войната.
  • 33 Гледам

    1 0 Отговор
    че руската олигархия няма нищо общо с българската. Руската има взможност да е самостоятелна, докато българската я държат на къс повод, чрез подхвърлянето на финансови захранки. Срещу които те продават интересите на държавата.
  • 34 Гледам

    1 0 Отговор
    че препоръчвания от Минчев европейски път е една илюзия. Чрез която ни манипулират, една лъжлива цел. Нещо като светлия комунизъм. По този път, по който ни водят, засега пропадаме в пропаст - икономическа, демографска... По този път не е предвидено развитие на България и благоденствие на българите, а напротив.
    Трябва ни българска цел.
  • 35 Кинти-кинти

    1 0 Отговор
    Този яде три пъти дневно и 2 пъти си отяжда.Изсипан е и платното му го спасява,за сега.Ами за това му плащат да ни залива с рядки ценности.Беше доскоро в Нов Български и към коя фондация се сещайте.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.