Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Октомври, 2022 10:00 2 461 13

Животът на Илон Мъск

  • илон мъск-
  • война-
  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • крим

Милиардерът предлага на украинците да пожертват собствената си територия, за да успокоят Путин

Животът на Илон Мъск - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Животът на Илон Мъск

© Виталий Портников

Още новини от Украйна

Неочакваният "мирен план" на американския милиардер Илон Мъск беше възприет от много украинци - и не само от нас - с откровена изненада и раздразнение. Представители на украинското ръководство, включително президента Володимир Зеленски, и представители на руската опозиция, включително тринадесетият световен шампион по шах Гари Каспаров, спориха с Мъск. И представители на американския политически елит, разбира се, също: позицията на милиардера обективно подкопава обществения консенсус, който се състои в подкрепа на Украйна и противопоставяне на Русия. И именно това, а не фактическата му част, прави плана на Мъск опасен. Защото дори и да си представим, че украинците изведнъж ще се съгласят с идеите на бизнесмена, ние заедно с Мъск щяхме да сме до стената, наречена Русия. Кремъл ясно и недвусмислено отговори на милиардера: без прегласуване! Жителите на "новите поданици" на Русия вече са изразили волята си и не зависи от Маск да я проверява. И в този смисъл „мирният план“ на американския мечтател има същото значение като Минските споразумения. В продължение на няколко години не се уморих да обяснявам на моите сънародници: в този документ няма никаква опасност. Русия никога и при никакви обстоятелства няма да се съгласи да проведе честни избори в окупираните региони и да осигури обединението на откраднатите територии с Украйна. Опасността съвсем не е Русия да се съгласи да „присъедини“ „народните републики“ към Украйна. Опасността е тя да поиска да присъедини Украйна към „народните републики“. На 24 февруари точно това започна да се случва. Но атаката на Путин срещу Украйна няма нищо общо с Минските споразумения – каквито и приказки за украинската „неконструктивност“ да се говорят в Кремъл.

Същото важи и за плана на Мъск. Далеч от европейската история и реалност, милиардерът вижда заплахата от икономическа криза и предлага на украинците да пожертват собствената си територия, за да успокоят Путин и да дадат шанс на западните икономики да се възстановят. Но Путин не може да се умилостиви с някакви четири области и Крим, защото за него окупираните територии са плацдарм за завладяване на цяла Украйна. Украинците могат да симпатизират на Мъск, който може да започне да изпитва значителни икономически загуби, но за тях възможните провали на екстравагантният бизнесмен изобщо не са причина да изоставят собствената си държава.

Биографите на Мъск твърдят, че космическата сага на Айзък Азимов "Фондацията" е повлияла на бъдещия предприемач. Прави впечатление, че основното заключение, което прави предприемачът след прочитането на известни романи, е за важността на космическите пътувания. Но книгите на Азимов изобщо не са за това. Те са за това, че колкото и светове да създадеш, колкото и планети да населиш, същността на човека, същността на политиката остава непроменена: злото винаги се бори с доброто и доброто винаги побеждава. На нашата планета, в Галактиката, в безкрайното пространство, същата битка се е разигравала от хиляди години.

И ако злото спечели тази битка, няма смисъл да се проектират електрически автомобили, да се планират полети до Марс, да се създава глобален интернет и да се разработват нови технологии. Злото използва технологии, за да атакува, ограничава достъпа до информация, поробва и унищожава човечеството навсякъде - на една планета, стотици и хиляди. И Илън Мъск - ​​без значение колко стотици милиарди печели - просто ще стане една от жертвите на това унищожение и ще лежи на улиците на бившия Ню Йорк до хора, които никога не са държали дори десет хиляди долара в ръцете си. И ако успее да избяга на Марс, злото ще унищожи него и цялата марсианска колония и там. Злото е навсякъде. Никакъв Илон Мъск не е необходим в неговия свят.

И всъщност това беше целият смисъл на романите на Азимов - за развитието на прогреса, развитието на човечеството е необходима неоспорима победа на доброто, иначе няма да има нищо - нито хора, нито прогрес. Поради напълно естествена безчувственост на душата, Мъск чете книги, всяка страница от които ни убеждава в тази проста истина, подобно на ръководство за използване на космически кораб. Защо тогава трябва да се учудваме, че човек, който се оказа неспособен да разбере Азимов, е също толкова емоционално глух за нашето желание да победим и да оцелеем?

Не, няма за какво да спорим с Илон Мъск, да го убеждаваме в политическата му грешка и да му благодарим за помощта. Мъск трябва да благодари на нас, а не ние на него. Благодарен, че все още е жив, може да мечтае, да прави пари и да пише глупости.

Защото ако загубим, няма да дам и пукната стотинка за живота на Илон Мъск.

Източник: zbruc eu

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патурко

    3 4 Отговор
    Добре му го казахте! Проблема е че лично той Никога няма да го прочете или Разбере!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Въпрос

    9 2 Отговор
    "Благодарен, че все още е жив, може да мечтае, да прави пари и да пише глупости."

    Извинявайте,но това не е ли заплаха?!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Трън

    17 4 Отговор
    Прав е Мъск. Независимо, че помага от първия ден за украинците е разбрал горчивата истина. Украйна няма шанс да победи. Болните платени мозъци дето бърборят по цял ден, реално удължават агонията и страданията на украинците.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 За протокола

    12 1 Отговор
    Говори Мъск, слушате "запада"!! Ако сте глухи и не чувате, какво ви казват господарите ви, ще го разберете по трудния начин. Неумните укри не схванаха и досега, че са пионки и марионетки, които плащат цената на играта!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 бай Даньо

    2 0 Отговор
    Не харесвам Мъск но ми се издига в очите с мирния план. Проблем а е че не е само Мъск , Роджър Уотърс , Джордън Петерсън и други умни мъже се изказаха в подобен план ... ще ядем хурката защото тълпата не слуша умни а слуша тия които звучат като това което е кънти в кухите им кратуни което им е набито там от някой друг и много изглежда като собствено убеждение и мисъл ... Как откачи тълпата , нали лицемерния запад е все за "мирно уреждане" на тоя или оня конфликт къде остана това!? Ето конфликт някакъв (каквато и да е причината) какво е решението повече война!?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Така е

    0 0 Отговор
    Да АРХЕА ОРГ